Na mivel elég jól él a topic, megprbálkozom újra a szőlőm fajta azonosításával...
Amit tudok:
Kék szőlő, aránylag vékony héjú, rövid áztatással is sok színt lehet kinyerni belőle (de nem festő szőlő!). A fürt alakja olyan mint az olasz rizlingé. Hengeres, aránylag kicsi, tömött fürt. A fürt sok esetben 2 részből áll. Egy nagyobb és egy pici kisebb mellékfürtből, ami egy kocsányon van. (szárnyas fürtnek nevezik talán)
Érési ideje: szeptember végére már szüretelhető, teljes terheléssel (minden tőkén 2 szálvessző teljes hosszában) idén 19 must fokot értem el (ha ázott volna a héjon, akkor lehet meglett volna a 20 is)
Aránylag ellenálló, picit rothadni szeptember végén, a lugas tetején kezdett el de szerintem valamit én rontottam el, mert korábbi években karós művelésnél nem volt ilyen, és a lugas alján, ahol jobban volt lombozat is, ott sem volt.
Egy pici fürt: A kis levél ne legyen támpont, mire megnő cikkes lesz! a fürtön látszik, hogy 2 részből áll. Ettől van kb 2x ekkora fürt is.
A levél alakja:
Itt egy teljesen kifejlődött levél:
Egy kép a fürtökről.
Szóval a kéréd: Milyen fajta ez a szőlő, amit itt Szabolcsban fekete rizling néven futtatnak, de sehol nem találtam ilyen fajtát...
Most ott tart, hogy a kalap amit naponta lenyomkodok, már csak "lightossan" türemkedik fel, de amikor visszanyomom a lébe akkor még pezseg, azaz még forr.
Ha ez a pezsgés megszünik akkor gondolom vége a folyamatnak.
De azt honnan állapítom meg, hogy a lezárt edényben lezajlott az almasavas erjedés?
Otellód van, kékszőlő, héjon erjeszted, tehát vörösborod lesz. Kierjedés után a következő lépés az almasav-bontás. Ehhez a törkölyön, levegőtől elzárva kell tartani a cefrét. Hagyományosan ezt "lesárazással" oldották meg. Ma ezt megcsinálhatod pl. fedeles savanyítóvödrökben, úgy, hogy ne maradjon légtér a tető és a törkölykalap közt. A másik megoldás, hogy fogsz egy műanyag hordót, amit arasz-kétarasz híján feltöltesz a cefrével. Erre terítesz egy erős műanyag fóliát, úgy, hogy jócskán túlnyúljon a hordó száján minden oldalon, majd erre a fóliára vizet öntesz, ami a fóliát rászorítja a törkölykalap tetejére. (A kilógó fóliát körbe lekötöd.) Az almasavbontás - hőmérséklettől függően - néhány hét alatt lezajlik, utána lefejted a színlevet, esetleg préseled. A törkölyt kifőzöd, a bort pedig ballonokba töltöd. Kicsit kénezheted is. Ez a házilag könnyen megoldható technológia kis mennyiségekkel.
Én roze-t akartam/akarok csinálni. Te neked sztem már vörös borod lesz. De végül is még az elején el kell dönteni, mit szeretnél, és ahhoz kialakíani a technológiát. :)
Én is full amatőr kezdő vagyok, nagyon sokat olvasok, aztán most az első szárny próbálgatásom van idén.
Na leírom én idén mit csináltam, meg mit kellett volna, és jövőre mit fogok.
Én nem kéneztem a mustot, bár a rothad részt kiszedtem a szőlőből. Ha egészséges sztem kár kénezni.
Én roze-t csináltam, nem áztattam héjon. A szín must egész világos, a prés must sötétebb, de finomabb is. A 2-t egybe fejtettem, hogy ne legyen darabba egy ballon se. Így kaptam 60 litert, meg egy pici maradt, de a seprőt felkavartam így azt majd külön leszívom holnap, aztán az gyorsan fogyasztva lesz. a 60 liter közel 25 nap alatt forrt ki, de még pici pezség van. Most tisztul, és a finom seprőn fog érlelődni karácsonyig. Holnap fogok egy nagyon enyhe kénezést adni neki. Karácsonykor derítem, aztán újra fejtem a finom seprőről. Rambo javasolta a tojásos derítést a csersav kiszűrés miatt, de már egyáltalán nem savanyú, nagyon kellemes száraz bor kezd alakulni belőle, így csa december közepe fele deritonnal fogok deríteni, majd átfejtem a finom seprőről, aztán, meglássuk mi lett belőle. Ilyen mennyiség mellett nem látom értelmét a hordós érlelésnek, na meg a pár perces héjon áztatással sok cukrot és ízt veszítettem szerintem.. (mentségemre váljon hogy sürgettek a munkával...)
Szóval jövőre minden marad így, csak nagyobb cukorfokot próbálok előhozni a szőlőből és kb 4 órán át áztaom majd héjon, aztán préselem, aztán egyből kogyogóval ellátva fogom érlelni.
Teljessen kezdő vagyok, némi magamra rántott elméleti tudással!
Van egy kis otello szőlőm(egy kevés kb 5% szlankát is tartalmaz) , melyet kézzel leszemeztem, öszetörtem és egy fehér "húsosláda" lett vele 2/3-ig tele.
Ezt letakartam egy deszkával és a pincémben hagytam (hagyom) erjedni.
A kalapot néha lenyomkodtam egy fakanállal, gyönyörűen dolgozik.
Illetve mostanra kezd lassulni a folyamat!
Hogyan menjek tovább?
Gondolom, hogy préselnem kell most majd (egy kis présem az van) majd betárolni.
Nézd Feri, ha ezredannyi gyakorlattal olyan boraink vannak amilyenek, akkor nem teljesen mindegy, hogy mekkora az a gyakorlat? :) Ha száz éve csinálnánk középszar borokat akkor már emberszámba vennél? Én mindig azt gondoltam, hogy nem a munka mennyisége számít, hanem az eredménye.
Soha nem voltam lekezelő vagy kioktató, sem élőben sem semmilyen fórumon. Mondtam már neked, hogy ez valami torz vetület a te elmédben.
Amúgy nem olyan gyerek vagyok aki megriad egy beszólástól :) Úgy ítélkezel felettem, hogy nem ismersz. Ameddig én tisztelettel és elismeréssel szoktam rólad is és a munkádról is beszélni... Tény, harsányan röhögök a hülyeségeken. Azt, hogy az ültetvények dőlésszögének nincsen jelentősége azt akkor is kiröhögném, ha a pápa személyesen mondaná.
Te is, mint sokan mások is teljesen félreértesz egy jelentős apróságot... Okos és dolgos emberek is mondanak, csinálnak hülyeséget. Az, hogy a véleményedet ordas marhaságnak tartom egy témában attól én még okos és rendes embernek tartalak. Példaként mondhatnám, hogy a Somlón személyesen Szepsy István volt az egyik akinek a tanácsai alapján az elmúlt 10 év teraszosítását és kőfalait csinálták... és igen, még a nemzeti borlegenda is ordas nagy marhaságot csinált amikor hagyta kivágni fák százait.
Mindenki mond és csinál néha hülyeséget... én is, elég gyakran. Hibákat, hibára halmozok... ha nem így lenne, akkor a mi borunk tökéletes lenne, márpedig messze nem az. Ordas nagy ökörségeket csinálok minden évben, ha nem így lenne akkor 5-6 évvel előrébb járnék minden kisérletel, fejlesztéssel. Te vagy az egyetlen online boros ember aki vérig sértődik azon, hogy egy hegyi bortermelő le merészeli írni, hogy bizony más a hegyi bor mint az alföldi... pedig hányszor, de háényszor leírtam, hogy ez a másság nem minőségi másság.
Lehet, hogy a te tapasztalatodnaka töredékével sem rendelkezem, sőt ez biztos. Azt is aláírom, hogy nagyon bízom abban amit csinálunk, nagyon bízok azokban az emberekben akiket én választottam ki magam mellé a bortermelésben. Nagyon bízok a koncepcióban amit 12 éve átgondoltam sok bölcs és nálad is tapasztaltabb szakemberek tanácsára... Ez a bizalom biztos, hogy szükséges is a sikerhez.
Ha az életben is ilyen lekezelő/kioktató hangnemet használsz, akkor inkább kihagyom, ugyanis igen nagy annak a valószínűsége, hogy visszaszólok, az pedig az olyanoknak, mint te, nem igazán szokott tetszeni.
Vannak barátaim, akiket nagyon szívesen meglátogatok(OG is közéjük tartozik), ők olyanok, akik képesek szakemberként/kollégaként látni.
De azért nem add fel, van abban valami szórakoztató és pikáns, hogy fele annyi(se) gyakorlattal és némi jó borral ekkora az önbizalmad, úgyhogy hajrá! :)
Béla bácsi számomra is tekintély, de ezzel együtt az a szemlélet amivel ő dolgozik nem lehet alapja egy fenntartható agrárvállalkozásnak.
"Tegyük fel, hogy van egy ..."
Jó, teggyük fel. Mondjuk, hogy legyen egy ilyen termelő... de ez a termelő nem a Béla bácsi. Az ő története nem így kezdődött és nem így folytatódott. Én még emlékszem a 90-es évek végére és 2000-es évek elejére. Akkoriban még nem volt a Béla bácsi 5 évjárattal lemaradva, hanem pont ahogy manapság a piacra termelő gazdák t9bbsége a három évjárattal korábbi borai forgalomban voltak. Nézz vissza a boros topikban... 2000-ben a 97-es borait dícsérték, 99-ben a 96-osait és így tovább. Tény, hogy Béla bácsi tovább tart nagy hordóban mint mondjuk mi, de az, hogy műanyag tartályban áll a kész bora plusz két évet az nála egy aránylag új dolog.... ahogy az is, hogy a Bortársaságnál szépen lassan kilistázták a Fekete borokat, ahogy az történt vele korábban más kereskedőkkel is.
Tudom, hogy köcsögül hangzik, meg ünneprontó tapló vagyok, de az, hogy valaki szimpatikus, aranyos öreg bácsi és isteniek a borai meg az egész történet körülötte meseszép, az egy dolog... az, hogy ebből mennyi igaz és hogy az egész gazdaságilag életképes-e, vagyis érdemes-e példaképnek az meg egy másik. Hangsúlyozom, Fekete Béla egy fantasztikus ember a borai pedig nagyon jók... de valamiért, és azt én sem tudom, hogy miért nem igaz az, hogy "a dolog bejön, a népek ámulnak" ... gazdaságilag nagyon nem jön be és évről évre szűkül a piaca.
Az mondjuk fix, hogy iszonytatóan nagy ostobaság volt a saját jól felépített márkáját azzal rongálnia, hogy évek óta hangosan árulja a birtokát... hogyan higgye el a fogyasztó az elkötelezettségét és a termőhelyért való rajongását, ha a szép szavak mögött már pakolja a gazda a böröndjét? Szerintem a legtöbbet ezzel ártott a saját kereskedlmének.
Számomra Béla bácsi mindenképpen tekintély. A borai meg piszkosul jók. (Na nem mintha a tieid nem lennének azok - a Hárslevelűt végülis a ti pincétek szerettette meg velem.)
Éppen ezért ide is leírom, szerintem Béla bácsi hogy látja:
Fordítsuk meg a kérdést. Tegyük fel, hogy van egy termelő, aki hobbiból kezdett borral foglalkozni, s nem megélhetési kényszer számára, hogy a bor eladódjon, elég, ha annyit megtermel, ami a vele járó költség. Ez a hobbiborász megfigyeli (még kicsiben), hogy egy bizonyos termőhely borai 4-5 évesen kezdenek űberkirályak lenni (természetesen a saját ízlése szerint), de utána ezt az állapotukat tartják még 4-5 évig biztosan.
Mikor elkezd kicsit nagyobbat álmodni, és több szőlője lesz, azt a döntést hozza, hogy ezt a 4-5 évet megvárva dobja piacra az első évjáratát. A dolog bejön, a népek ámulnak. Innentől kezdve (hiszen egy 4-5 éves borral indított) óhatatlanul késéssel tudja csak piacra dobni a többi évjáratot is. Ugyanakkor meg van róla győződve, hogy így a legjobb a bornak és a fogyasztónak egyaránt.
Másfelől meg nem fogom ide leírni azt a technológiát, amit Béla bácsi követ - anélkül végképp nem, hogy megkérdezném, hozzájárul-e. :-)
Rambo azt írta, hogy csináld meg a kétféle derítést Karácsonykor, AZTÁN fejts. :-)
Ha viszont leáll a forrás, MINDENKÉPP töltsd fel a hordódat/üvegballonodat/tartályodat, hogy ne érje levegő és ennek kapcsán fejtsd le a sűrűseprőről. Egy gyenge alapkénezést is adhatsz neki, akkor hamarabb letisztul. Aztán Karásonykor csináld, amit Rambo írt. :-)
Az első háromban garantáltan nem fogsz csalódni, nekem évek óta bizonyítanak. A negyedik már véleményes. Az jut róla eszembe, hogy a három éve termő Kismis Moldavszkij-t jövőre átoltom Pannonia kincsére. Mondjuk egy tőkével nem sokat kockáztatsz, én kétszer annyit, mert kettesével veszem a kipróbálásra szánt oltványokat és volt már néhány tévedésem. Sok sikert!
Na akkor most az én kérdésemre is szorítsatok egy pici időt :))
Szóval mi határozza meg, hogy mikor történjen meg az első fejtés? Rambo azt mondta karácsonykor fejtsek csak.
De van ahol a korai, van ahol a késői fejtést helyezik előtérbe? Mi határozza meg pontosan?
Száraz roze borom van (lesz ha elkészül).
Megírom mit szeretnék, aztán hátha kapok hozzá jó tanácsot is.
Szóval régebben ittam már roze-t azon jellegzetes gyümölcsös ízt éreztem. Szóval ezt szeretném valahogy előhozni az én boromból is. (ha van ilyen benne) Ha egy picit savas, az nem baj sőt még jó is lenne. (de nem fanyar savakra gondolok)
Én nem ismerem a Béla bácsi pincéjét. Én csak azt látom, hogy 2013-at írunk és a 2008-as borai vannak palackban. Vagyis a 2009, 2010, 2011, 2012 évjárat borai még valahol vannak. A 12-es még fahordóban van. De szerintem az még a jobbik eset, ha a 2009-es 3 éve műanyag tartályban van mintha 4 éve fahordóban lenne. De nem hinném, hogy 3-4 teljes évjáratra való hordókapacitása lenne Béla bácsinak.
De mindettől függetlenül én egy a piacra termelő fehérboros termelő borászati technológiáját vakon hibásnak tartom ha 4 évjárata sorban áll, hogy az 5 éves bora elfogyjon a polcokról. Az a borászati technológia ami nem tartható fenn gazdaságosan az objektív mércével nézve rossz. Én hajlok a boros spiritualizmusra és nagyon egy követ fújok minden misztikus bortermelővel. A kenyérhez hasonlóan szentnek tartom a bort, nem ok nélkül nem tejből vagy bodzaszörpből lesz az eukarisztia... De ezzel együtt a bor azért készül, hogy valaki megigya és ha egy bor nem találja meg a fogyasztóját akkor ott a termelő hibát követ el. A verset lehet a fióknak írni... a bor az pohárba való.