Tegnap leszüreteltünk mi is (Lovas Öreg-hegyen olaszrizling). A mennyiség kevesebb lett, mint amit vártam (pedig nem voltak nagy elvárásaim). A mustfok 20,5, a sav pedig 7,5 volt.
Na látod, te olyan bort készítesz amit egy éven belül el szokás (kell) fogyasztani, én meg olyant amitől én is és a fogyasztók is elvárják, hogy 6-8 éves korában is ugyanazt az élményt nyújtsa. Hogy ez fölösleges avagy sem az más kérdés. Én magam is a 2-3 éves borokat szeretem a legjobban. De én még nem láttam egyetlen fajélesztővel 3-4 hét alatt készre kezelt bort sem amelyik 2-3 évig eltartható.
Amúgy az én tapasztalatom az, hogy ha a szűk régiódban méred el közvetlenül a borodat, akkor reális, hogy egy-két éven belül megisszák a borodat, de ha kereskedőkön keresztül vagy éttermekben juttatod el a fogyasztókhoz a borodat akkor 2-3 év simán eltelhet mire pohárba kerül egy bor. Főleg, ha szezonális borról van szó.... egy koncentrált, testes, tüzes bor ugye inkább télen esik jól, ameddig a gyümölcsbomba, ropogós borok inkább nyáron...aztán ha véletlenül átcsúszik párszáz palack bor a szezonon, akkor nem olyan nagy baj ám, ha a következő szezonban még él a borr. Akkor is, ha nem az én pincémben, hanem a kereskedő raktárában van. Na az ilyen gyűrődéseket szerintem a gyorsan elkészített borok nem igazán bírják.
A személyeskedés tényleg nem szép dolog. Bár feledni tudnám azt a számolatlan lenéző, lesajnáló, hülyébe vevő véleményt amivel a hegyi borászokat leszóltad sokszor, sok helyen.
A bort azért készítjük, hogy élményt nyújtson a szüretet követő 1(na jó max. 2) évben. Tovább tartani fölösleges, bár volt már 10 éves kifogástalan állapotú borom-mert ott felejtettük a pince sarkában :) Nekem a fő szempontok az íz, az illat, a zamat. Ugyanennire lényeges a vegyszermentesség.
A személyeskedést pedig mellőzzük, ha megkérhetlek.
Nehéz, de nem reménytelen. Asztali /fröccs-bor/ minőséget lehet elérni min. 4kg cukor/100l must/ hozzáadásával. Így a mustfok kb. 19 - re nő, ami kb. 12 malligand fokos bort eredményez. Azért írom a "fröccsbor" kifejezést, mert a szőlőd valószínűleg éretlen volt még és így a savai durvák lesznek, de szódával fogyasztható. /Igazi borászok ezen megbotránkoznak/ Az így nyert bort nem szabad "darabban" tartani, ha megkezded a hordót, fejtsd le kisebb üvegekbe, csak akkor virágosodik, ha levegő éri. Gondolom nem fogod bevizsgáltatni miután elkészült, ez esetben az első fejtés után adj hozzá 1dl folyékony ként, ha zavaros lenne derítsd deritonnal, vagy más korszerűbb derítő szerrel. Gazdaboltokban felvilágosítank. Ja, az örökölt hordókat mosd ki alaposan, és kénezd, sok sikert!
Hát, nekünk még sose sikerült 15 cukorfoknál iható bort készíteni. 2009-ben pl 14-15 fokos volt októberben, cukroztuk is, de végül pálinkaként végezte, ittuk a vásárolt bort, ha bort kívántunk inni.
Idén itthon a háznál 20-22 fokos( attól függően, hogy mennyire napos részről került ki), de van egy elvadult kertünk, onnan 23 fokos must lett. Ott se metszés, se locsolás, csak a nagy kánikula.
A fajtája helyben Medoc-ként ismert, de hogy ténylegesen mi, azt nem tudom.
A Zalagyöngyére még csak a jövő héten kerül sor, még nem is mértem meg, mert abból kevés van.
Az eltarthatóságot? Akkor mondjuk fogalmazzunk úgy, hogy 8-10 éves korukban még élményt nyújtani képes borok nem szoktak a szüret utáni hónapban kész lenni.
A beltartalmi értékeket? Akkor mondhatjuk azt, hogy 25-30g/l extraktú, 12.5-14vv% szeszű, 5-20g természetes maradékcukru testes borok nincsenek készen a szüret után egy hónapban.
A stabilitást? Nem tudok olyan bontva dugó alatt, hűtőben akár 3-4 hétig is a minőségét megörző borról amelyik a szüret után egy hónappal már készen lenne.
Persze, ha neked a minőség az kizárólag a jól ihatóságnál és a fincsi íznél áll meg, akkor nyilván igazad van.
De mindegy is :) Te is tudod, én is tudom, hogy neked évtizedes frusztrációd van a hegyi borokkal kapcsolatban. Miközben én hegyi bortermelőként nagyon szeretem a homoki borokat :) Gyakran és örömmel szoktam jó alföldi bort inni.
Jó ideje a pálinkás történetek táján barangoltam leginkább, DE sajnos örököltem hordókat és némi szőlőt, eddíg apósom kezelte a dolgokat, ezért csupán homályos ismereteim vannak a szüret utáni teendőkkel kapcsolatban.
Azt bizton állíthatom, hogy a drága papa, mondván, hogy bármi is legyen, nem tesz cukrot a musthoz,(kínlódott is mert pimpósodott, mint a fene) ezzel szemben én úgy gondolom, ha alacsony a mustfoka, muszály.
A kérdés: szüreteltem és a foka, sajnos 15-ös lett, mennyire kell úgymond felhúzni, illetve mennyi cukkert kell, illetve muszály hozzáadni, hogy megtarthassam tisztességgel a hordóban és még bornak lehessen mondani! ?
Ki hogy áll a szürettel? Milyen cukorfokkal sikerültek a szüretek?
A szomszéd ma szüretelt, átlagosan 16-os cukorfokkal. Ebben aztán mindenféle fajta szőlő volt. kék és fehér is. Többségében kék volt... Amit felismertem, az othello, oporto, kurucz vér, zala gyöngye, narancs ízű, egy kevés izabella. meg valamilyen kék szőlő aminek a fajtáját már sokszor kérdeztem fórumon.
Ahhoz képest hogy elhanyagolta (84 éves) ahhoz képest elég korrekt szerintem. Vagy kinek mi az elfogadható?
Marketing, nem marketing nem tudom. Az állítások tényszerűen igazak. A szokásos rozsdamentes fémek nem savállóak, és a fémek felületén valóban megtapadhatnak a fémet zabáló baktériumok. Az azonban, hogy egy adott technologia szempontjából ez mennyire okoz gondot, más kérdés. Vízvezetékek belső rozsdásodását vasevő baktériumok okozzák, ezek elpusztult maradványai jelennek meg a hosszabb használatnélküliség után kinyitott vízcsapból kifolyó víz barna szinében. Semmi problémát nem okoz. Ugyanakkor mikroelektronikai alkatrészgyártásnál (mobil telefon pl.) csk kétszer desztillált tisztaságú vizet szabad használni.
A műanyagokkal is sok probléma lehet, mert azokat is zabálják a gombák, baktériumok és rovarok. Így, általánosságban, hogy "műanyag", nem szabad tartályanyagot választani. Élelmiszeripari erjesztéses technologiáknál (sörgyártás pl) bevált a polipropilén. Csak drága. És lehet, hogy meglepő amit írok, de saválló tartályokat vörösfenyőből is készítenek. Az sem túl olcsó, de arra a célra megfelel. A vörösfenyőt a természet tökéletesen impregnálta valami fenyőgyantával.
Bortároláshoz azonban semmit sem értek, sem elméleti tudásom, sem néhány palackon túlmenő tapasztalatom nincs.
Az egyik műanyag bortartályokat forgalmazó cég honlapján olvastam a következőket:
"A rozsdamentes acél nem saválló, így idővel felülete megfeketedik, a varratokat a sav megmarjhatja. A saválló acél tartály külső felületén pedig a pikkelyek között gombák, szennyező anyagok tudnak láthatatlanul megüldni, takarítása nehézkes."
Vélemény, tapasztalat? Mennyi a marketing faktor ebben a mondatban?
Tudod, nekem semmi bajom az Itáliával, az Attilát pedig jól ismerem, mert van belőle több mint tíz tőke. Egyetértek veled, kiváló, finom és mindíg beérik. Csak tudod, a változatosság gyönyörködtet, én pedig gyűjtöm a fajtákat. Amit félreértettél, hogy én nem azért tettem fel képet az Itáliáról mert gondom van vele, hanem kisannar kérésére. Majd teszek fel képet az Attiláról is, ha már szóba került, érdemes neki reklámot csinálni.
Próbáld ki az Attilát! Hasonló jellegű szőlő, még finomabb is az Itáliánál és szeptember végén/október elején érik. Azaz mostanában. Jóval nagyobb eséllyel érik be, mint az Itália.
Sziasztok. Kaptam 1 kollégámtol szöllőkóstolót. Ő sem tudja a fajtályát. Kis tömött fürtű,kerek nagy sötétpiros kékbe hajló szemek. Levele kicsi,hárslevél formájú. Íze igazi különlegesség. UtóÍzében feketeribizlire emlékeztet,meg mintha szöllős cukrot enne az ember. Betegségeknek ellenálló mint a direkttermők,permetezést alig igényel. Valakinek van tippje a fajtát illetően?
Tóld meg összel kálium-foszforral legalább 50cm mélységben,szerintem kevés a kálium.Én keményen wuxálozok is virágzás elött egyszer,majd kisbogyós állapottól egészen zsendülésig.Ilyenkor hagyom abba a permetezését is utolsó két permetezésem quadris mert szerintem ez is segíti a jobb cukortermelést.Nálam júli 12-16 körül szoktuk elkezdeni szedni és a hónap végére a 10 tőből már nem marad semmi,indul a Kozma Pálné muskotály!
Hááát, van igazság abban amit írsz, de nem visz rá a lélek, hogy egy jó erőben levő tőkén két fürtöt hagyjak csupán, hogy biztosan beérjen. Egyébként meg szokott érni, csak ezek a szokatlanul hideg szeptemberi éjszakák az idén nagyon nem tesznek neki jót. Még lehet indián nyár, akkor nem lesz gond!