"Mifelénk az öregek azt mondják, őszi telepítéssel egy évet nyersz a termőre fordításnál"
Jó tíz éve beültettem gyümölcsfákkal az egyik telkem végét.
Ősszel vettem meg a két tucat csemetét, amikor még volt kínálat, de az akkor még bekerítetlen helyre nem mertem kiültetni, féltem, hogy ellopják vagy a nyúl elrágja őket. Ezért a háznál lévő kertben tettem földbe őket.
Tavasszal, kiültetéskor ahogy kihúztam őket, azt láttam, hogy a gyökérzet tele van friss fehér gyökerekkel, némelyik már a 10 cm-t is meghaladta. Azaz a begyökeresedés már folyamatban volt. Tehát ha ősszel kerülnek a végleges helyükre, akkor az első évet már nem teljesen nulláról indítják.
Azóta, ha csak tehetem, ősszel ültetek mindent, kivéve nyomós okok esetén.
Igazából nem tudom megmondani, hogy mennyire érzékeny fajta betegségekre. Nálam az összes többi csemegeszöllővel együtt, egy időben kapja a permetezést. Semmi olyan eltérést nem látok rajta, hogy érzékenyebb lenne mint más csemegeszöllő. Az évjárat hatás az más. 2010-es év nem volt egy siker év... De az elmúlt évek hosszú, meleg őszi hónapjai gyönyörűen beérlelték az itáliát.
kacérkodtam teljesen kezdő koromban az Itáliával, de megijedtem, mert valaki azt mondta, hogy betegségérzékeny fajta. Ezek szerint ez nem így van? Nálam megterem az Afuz Ali, és van hely mellette a védett kertrészen egy késői fajtából még egy tőnek. Kérlek, erősítsd meg, hogy jól értettem, és véleményed szerint az Itália nem tulságosan permetezésigényes. Köszönöm.
Ez volt az indító. Abban az évben vettem az oltványokat, tavasszal, alig hajtottak abban az évben valamit. Tavaly már termett, idén pedig már bőven termett mindegyik akkori telepítés.
Az enyém alig nőtt idén (tavaly őszi oltvány); valószínűleg azért, mert kevés neki a tápanyag és nagyon kötött a föld. Jövőre csinálunk egy kocsibeállót, arra szeretnék Moldovát felfuttatni, de már felkészültebben fogok nekilátni. Hány év alatt fordult Neked termőre?
Persze, szólj rám amikor aktuális, e-mailben. Nagyon erős növekedésű, leginkább lugasnak ajánlanám. Olyan mint valami vadszőlő, 4m hosszú hajtást is képes hozni.
Irtad ezt a 450 ezer ( 500 ezer körüli) ft költséget az idei évre.
HOgyan tevődik ez össze nálad?
Értem ezalatt, hogy hanyan dolgoztok ezen a közel 2 hektáron? Mennyi ebből a saját munka? Gépi munka saját vagy bérmunkába zajlik?
Mert ugye az egyik legnagyobb költésg talán a permetezés. Itt talán nem mindegy ha saját maga megtudja oldani az ember vagy ha bérbe kell ezt a műveletet végeztetni.
Szerintem te nem számolsz egy csomó olyan költséggel ami nélkül nem tudnál egy deka szőlőt sem eladni.
Amúgy te számot nem nagyon mondtál. Azt mondtad, hogy milyen termelési költségeid voltak (430e) és mennyi volt a nettó árbevételed (cirka 2.2M). Én pedig azt mondtam, hogy a vállalkozásod formájától függően akkor is van társadalom biztosításod, nyugdjjáralékod és személyi jövedelemadód. Akkor is ha kevés, de van.
Én nem kívánok a te zsebedben turkálni, de ha neked havi 150 ezer forintból még az állami sarcokat ki kell fizetned meg autót kell fentartanod, telefonszámlát és internetet kell fizetned, akkor a maradék pénzből mé egyedül sem élsz meg _vígan_.
Sokan, nagyon sokan mennek tönkre agrárvállalkozók azért mert marhára elfelejtenek egy csomó kikerülhetetlen költséggel számolni.
És akkor még arról amiről a Bálint is írt még egy szót sem számoltam... van kockázat is amivel számolni kell, meg vannak 10-15 éves átlagok amik nem mindig olyan jók mint egy jól sikerült év.
Ezért mondom, hogy nevestégeges kamu az, hogy 2 hektár szőlőből vígan meg lehetne élni. Nem lehet... 2 hektár mellé még kell állandó vagy alkalmi munka, munkanélküli segély vagy bármi más fix bevétel, és még így is erősn szopótalicska tud lenni egy jégveréses, száraz, esős év.
De tudod mit Feri, lehet, hogy igazad van és nincs is mélységes vállságban az ágazat, nem is pusztulnak az ültetvények és minden szőlősgazda csilliűárdos vagány....
Sziasztok, melyek a legjobb ízű csemegeszőlők? A rezisztens fajták valóban jó ellenállósággal bírnak? Az Izabella szőlőt megközelíti valamelyik ebben a tulajdonságban?
Volna nekem is egy szőlőfajtám, amit szeretnék beazonosítani. Ezért a szakikhoz fordulnék. íme, néhány kép.
Még annyit, hogy nem nevezetes szőlő vidékről van szó. Ebből a fajtáéból mindössze 3 tő van. Sok fajta van csak egy párat tudtam beazonosítani idáig. Ez most kezd érni. A fürt mérete inkább kicsi. A háttérben a piros dugós PET. palack 0,5 literes. Örvendenék néhány tippnek is.
Akasztó határában van a 1,75 hektár szőlő. Fajták: Rizlingszilváni, Zöldveltelini, Kadarka. A szőlőt eladom szüretkor, bort csak saját részre csinálok.
Szerintem Zoli ott érti félre a dolgot, mert én szőlőtermelésről beszélek őstermelőként, ő pedig beleveszi a borászatot is vállalkozói (kft?) formában. Nagyon nem ugyanaz.
Pedig nincs semmi mellébeszélés, (de nem fogom ezt neked bizonygatni) ráadásul tegnap egyeztettem a könyvelőmmel a közterhekről, minden szám pontosan úgy stimmel, ahogy mondom. Ha szerinted ez nem így van, akkor azt kell mondanom, hogy gazdaságilag valamit nagyon rosszul csinálsz. Szerintem pedig keress fel egy profi adótanácsadót, vagy akár egyeztethetünk is, ha gondolod.
Ha még 50 rugót levonsz akkor már szub 100k lesz... de mondom, kamuflázs bevonás van, mert ha nem a háza mögötti kertben van valakinek a szőlője, akkor azért üzemanyagköltség, amortizáció is befigyel. Még ha bringával jár is az ember néha cserélni kell a belsőt :) A vevőt sem galambpostával hívja fel, hanem telefonon, aminek költsége van.
Lehet festeni meg kozmetikázni, de ha valaki 3 hektár szőlőből akarna ma Magyarországon megélni akkor az készüljön fel a fogyásra és a fázásra... Persze Feri most császárnak érzi magát, mert a vevő most gombolta ki a dellát az éves melóért, de majd térjünk vissza erre a témára márciusban és halgassuk meg akkor a Ferit, hogy abban a hónapban miből tankol és fizeti ki a telefonszámlát.
Én rühellem ezt a mellébeszélést. Nekem megvan kockás füzetben 13 évre visszamenőleg fillérre, hogy mibe kerül Magyarországon egy szőlészet-borászat. Egyértelmű tény, hogy 2 hektárból _NEM_ lehet megélni ma Magyarországon.
Van (tényleg csak kicsi) tapasztalatom tavaszi és őszi telepítésben is, ez nagyjából a következő:
- az őszi telepítés jobb százalékban ered, kevésbbé valószínű, hogy a beiszapolás vagy az ültetés bénázásai miatt probléma lenne.
- az őszi telepítés korábban fakad, ergo a vesszőknek több ideje van beérni (amin ugye a következő év rügyei lesznek).
- a tavaszi telepítésnél nem kell aggódni a téli kemény fagy vagy a nagy nedvességből eredő rügykipállás miatt, nem kell csirkézni az oltványt.
szubjektívek:
Amin gondolkodj el, ha ősszel telepítesz: ha felcsirkézed, az megvédi a téli fagyoktól, de ha olyan enyhe és csapadékos lesz a tél, mint a tavalyi, kipállanak a rügyek. Nekem tavaly mázlim volt, "csakazértse" csirkéztem, és bejött - 100%-os eredés. De ez nagyon lutri. (Az más kérdés, hogy a nyári aszály elvitte 10%-át. :-( )
Mifelénk az öregek azt mondják, őszi telepítéssel egy évet nyersz a termőre fordításnál - az egy év talán túlzás, de a korábbi fakadás miatt mindenképp fejlettebb tud lenni a szőlő - én ezek miatt a fenti hátrányt és rizikót is figyelembe véve az őszi telepítést ajánlom.
Ahol most tanulok, a mesterem azt mondja, hogy lehet átmeneti megoldás is - nincs az kőbe vésve, hogy novemberben vagy áprilisban kell ültetni, ha nem fér bele az őszbe, enyhe februárban (=nincs fagy) gond nélkül el lehet ültetni az oltványt (az a lényeg, hogy 2-3 napig ne jöjjön rá fagy), addig meg nedves homokban fagymentes helyen eltartható.
Nemár, belépett a KIVÁ-ba vagy KATÁ-ba vagy mi a picsába, ami az EVA helyett lett, és havi 50eFt-tal minden el van intézve. Vidéken netto 100 teljesen OK pénz. (Ezt nem úgy értem, hogy ennyit kellene keresnie az ott élőknek, hanem hogy nem nagyon van olyan munkahely, ahol többet kap.) És azért a szőlőtermelés nem igényel 7/24-es rendelkezésre állást. Gondolom főként traktromunka, meg a mindenképpen szükséges zöldmunka (befűzés). Arra ennyi pénz nem rossz. És ennyit a feleségével vagy egy napszámossal lazán megcsinál úgy, hogy egyik munka sem tart 3-5 napnál tovább. Szerintem ez teljesen racionális.
Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy szőlő fajtám azt mondják hogy Otello. Most sötétedik mint látjátok bordó-lila színű jelenleg. Van olyan szem amelyik még nem is érik. Az íze még savanyú. Kaptam ezt a szőlő fajtát a tulajdonosa azt mondta kormos otello. Szerintetek van-e ilyen szőlő? Lehetséges hogy nem otello lenne, hanem valami más fajta?
Korábban említettem, hogy a kék szőlő tőkéim levelei bepirosodtak. Hoztam pár képet különböző tőkékről, hogyan is néz ki jelenleg. Eddig 1 évben se volt ilyen, csak most mióta 2 teljes szálvesszőt hagytam meg.
Ezek nem kimondottan pirosak, de itt is valamiféle gond lehet.
Szóval a képek alapján mire gondoltok, mi lehet? Idén már sokat nem tudok segíteni, de jövőre szeretném úgy gondozni, hogy ne legyen ilyen...