Keresés

Részletes keresés

Antal986 Creative Commons License 2024.03.07 0 0 27484

Metszési és borászati bemutató Cserszegtomajon a MATE Georgikon Kísérleti Telepén 2024. 03. 01.

https://www.youtube.com/watch?v=8xJtqtuSMo8

koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.03.04 0 0 27483

Tudna ebben segíteni valaki, hogy az alsót hívják sárszembenk és a fölsőt első szemnek?

Előzmény: koffeinmentes sör (27478)
szervezkedő Creative Commons License 2024.02.26 0 0 27482

Ma már a Kékfrankos nyomta nálam is.

:-(

 

Barack a héten virágba borul 100%.

 

 

 

...és itt az Alföld Toscanájában már hordanak a méhek is!

 

Előzmény: mzdude (27481)
mzdude Creative Commons License 2024.02.26 0 0 27481

Felénk még az égvilágon semmi, tegnap metszettem.

Előzmény: van_Persil (27480)
van_Persil Creative Commons License 2024.02.13 -17 0 27480

Ide is: felénk már akkora a gyökérnyomás, hogy a váltócsap metszlapjából már folyik a lé.

koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.02.13 0 0 27479

Lekicsinyítette a fórum az amúgy sem tökéletes képeket, kirakom a közepét.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: koffeinmentes sör (27478)
koffeinmentes sör Creative Commons License 2024.02.13 0 0 27478

Ez a Lukácsy-féle video sokat segített, hogy jobban értsem a két rügyre metszést, és legyen most már valami fogalmam arról is, milyen rügytípusokat lehet felismerni. De még mindig nem vagyok biztos magamban, meg egy kicsit vaksinak is érzem magam. Tudtok segíteni, tegnapi képek, tehát már a tíz meleg nap után fotóztam ezt. Itt mi micsoda?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Antal986 (27432)
van_Persil Creative Commons License 2023.12.01 -17 0 27477

én már vagy két hete csak vakaródzok, hogy mikor tudok rámenni, hát, az idén már tuti nem... ;(

Előzmény: IsKol (27476)
IsKol Creative Commons License 2023.12.01 0 0 27476

Tavasszal kifúrtam huszonvalahány gödörrel többet mint amennyit elültettem és gondoltam - a leszúrós szigonyos technológiádat használva - telerakom ezeket plusz még vagy 50-et kifúrok és beültetem a frissen kifúrt gödröket.

Majd tavasszal újra kezdjük ;-)

 

Az oltványost megkérem, tegye el őket tavaszig...

 

November 30-án -amit mértem - 22 mm hó/eső és ma is esett. kb. 6 cm-es hó volt délután 3-kor.

Előzmény: van_Persil (27475)
van_Persil Creative Commons License 2023.12.01 -17 0 27475

Csak decemberben eddig 45 mm nálunk... egyes helyeken akkora a belvíz, hogy az úton vízátfolyás van...

Én amúgy már rég óta a tavaszi ültetéstfavorizálom, 99,5%-os eredési hatékonysággal, pedig csak kb 1-1,5 l vizet kap egy egy lik, miután beledugtam az oltványt (egy 10 l-es (tele kb 11-11,5 l) kimustrált olajos kannába rakok egyszerre 10 oltványt, miután teletöltöttem vízzel, a 10. oltvány után szokott elfogyni a víz...

Előzmény: IsKol (27474)
IsKol Creative Commons License 2023.12.01 0 0 27474

Nem sikerült szőlőt ültetni... Október közepe óta 330 mm csapadék esett

 

Hátha tavasszal sikerül ;-)

rendezo78 Creative Commons License 2023.11.02 0 0 27473

Rendben, köszönöm a válaszokat. Amúgy igen a pécsiek, ifj.Kozma Pál termesztették ki ezt is még anno a jázmin, muskotályos és a pamerzs ,vörös szőlővel együtt, de gondolom még annyira nem terjedtek el. Majd próbálkozom. Köszönöm még egyszer. ☺️

IsKol Creative Commons License 2023.10.31 0 0 27472

Nem sok esély van arra, hogy oltványosnál tudsz vásárolni (szerintem) de a megrendelés az járhatóbb. 2025-re lesz oltványod

 

Beszélni kellene 1-2 oltványossal illetve a Pécsi kutatóval (ők is készítenek oltványokat, legalább is csemege szőlőt)

Előzmény: rendezo78 (27470)
pintjano Creative Commons License 2023.10.31 0 0 27471

Nekem nincs... viszont oltóvesszőt hamarabb kapsz s olthaszt a kivágott (bizonyára kihajt), ha sikerül akár abban az évben terem

üdv PJ

Előzmény: rendezo78 (27470)
rendezo78 Creative Commons License 2023.10.30 0 0 27470

Üdv Mindenkinek!

Új vagyok itt a csoportban, igazából arról szeretnék érdeklődni tőletek, hogy ismer e valaki olyan forrást, ahonnan hozzá lehetne jutni borsmenta szőlő oltványokhoz? Most vágtam ki két sor izabellát és két sor kormin szőlőt,az egyik helyére szirént ültettem, a másik helyére jázmint, de lenne egy sorom, ahova valami különlegeset szeretnék, ez lenne a borsmenta. 

Ha valaki esetlen tudna hozzáférési kontaktot, azt megköszönném.

 

További szép estét mindenkinek!

 

IsKol Creative Commons License 2023.10.06 0 1 27469

Ha csak a fém csöveket/oszopokat akarod használni "kvázi" karóként akkor csak a fej vagy bakművelés lehetséges de az nem túl szerencsés a csemegeszőlőhöz (sem)

 

Amennyiben összekötöd a csöveket/oszlopokat dróttal (támrendszer) kinyílik előtted a világ ;-)

 

https://monoripincefalu.eu/dynamic/blog_pincefalu/szolok/muvelesmodok.pdf

 

 

 

 

 

Előzmény: kormos* (27467)
pintjano Creative Commons License 2023.10.06 0 0 27468

annyira nem, a fákon is lefelé lóg

üdv PJ

Előzmény: kormos* (27467)
kormos* Creative Commons License 2023.10.06 -1 0 27467

Szakik!

 

Ésszerű elgondolás, ha pár tőke csemegeszőlő esetén a melléjük elhelyezett 2 méteres fém csövekre futtatom fel őket? Tehát egy szál vesszőt felengedek 1,5-2 m magasra?

IsKol Creative Commons License 2023.09.12 0 0 27466

Korrigálom az előző hozzászólásom...

 

"Normál" 200-210 gr/l cukortartalomra igaz amit írtam, akkor a "fogyást" kb. 8 Brix-ig lehet nyomon követni refraktométerrel 

 

260 gr/l cukornál (26 Brix; 22 MM) már 11,5-12 Brix körül nem mutat csökkenő értéket.

 

Tehát, kóstolgatni kell a házi pét-natot ;-)))

Előzmény: IsKol (27465)
IsKol Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27465

Héjon erjesztésnél a refraktométer a cukorfogyás/erjedés mértékét mutatja kb. 8 Brix-ig és kiegészíti a kóstolás eredményét...  

Előzmény: van_Persil (27463)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27464

 

Gondolj bele, milyen lesz az, amiből magunknak készítünk bort?!?!?! Micsoda illatorgia lesz itt is?!?!?!

Jelenleg éretlen, a magja is teljesen zöld, de ma szedtem mintát. Cukor szerintem már van annyi amennyi kellene.

Előzmény: IsKol (27462)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.03 -16 0 27463

Forrás közben igazából nem sok értelme van refraktózni a gázok miatt, az nagyban csökkenti a mérési eredményt, ugyanez igaz a fajsúlymérö úszó fokolóra is.

Nekem volt olyan mustom, amit a 32,5° KMW-ig mérö fokolóm már nem tudott mérni,olyan magas volt a cukortartalma. Persze ehhez olyan fajta kell.

Előzmény: IsKol (27462)
IsKol Creative Commons License 2023.09.03 0 0 27462

Hét elejéig el sem tudtam képzelni ilyen cukortartalmat mesterséges napfény hozzáadása nélkül ...

 

A rozi tegnap reggelre mintha elindult volna, kis világos habképződés a barnás-selymes habrétegben bár ez nem csoda mert 14-15°C között van a must hőmérséklete tartva. Valószínűleg télen nem kell forralt bort készíteni mert a 15-ös alkohol (ha kierjed teljesen) "tüzessé" teszi a bort ;-)

 

A maradék cefre meg erjed rendesen, valószínűleg elérte a zajos erjedés csúcsát mert 24 óra alatt veszített 6 Brix egység cukrot illetve a hőmérséklete felszaladt 22,6 °C-ról 26,2°C-ra.

 

De ez mind semmi a pincében (előtérben) tapasztalható, mindent belengő szedres/meggyes/fűszeres/lekváros illathoz képest. Megfordult pár kékszőlő a pincében de ilyen mesés illatot még egyik sem adott.

 

Szóval, a Néro eddig tetszik...

Előzmény: szervezkedő (27461)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27461

Jajj a rosszindulat mindig!

 

Mi a helyzet a Néróval?

 

 

(Az én alföldi receptemmel a rozé lassan már iható lenne!)

:-))))

Előzmény: IsKol (27460)
IsKol Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27460

Tán "megszaladt" az ársapkás cukor a mustban? ;-)))

Előzmény: szervezkedő (27459)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.02 0 0 27459

Ha nálunk lenne hegy, az én szőlő szerető és borivó embereim hogy jutának fel dolgozni, mikor reggel először 1+1pohar pálinkával fohászkodunk az égieknek, majd fröccsözés folyik?

 

Nálam nem olyan híg "homoki" borok vannak mint ami a közvélekedésben bolyong.

 

Ma nem volt csatak, szerintem köd sem, de a reggeli/délelőtti permetezést bealudtam.

Teljesen más a levegő mint a városban.

:-)))))

 

 

Előzmény: van_Persil (27458)
van_Persil Creative Commons License 2023.09.01 -16 0 27458

Látod, felénk ezért nem ültettek szölöt a szántóföldre, csak a hegybe, mert az ilyen köd/pára szépen megáll a hegy lábánál. A szántó meg a hegy között meg ott volt a gyepü, kapukkal, amiket zárni lehetett, nehogy valaki akkor akarjon dolgozni, amikor az úr (annak, aki hisz a létezésében: az Úr) tiltotta.

Előzmény: szervezkedő (27457)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.01 0 0 27457

Annak aki nem látja csak nappal a területét, halkan elmondom, hatalmas köd van éjszaka a szőlőben!

...és gyakorlatilag este 8kor már éjszaka van. Előtte meleg van. Reggel jó időbe telik mire felszárad minden.

Nálam még van egy permetezés hátra.

Utálatos dolog egyik nap szüretelni, másik nap a permetezőt rángatni.

szervezkedő Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27456

Nevettek csak ti is rajta, de azt hiszem lassan be kell látnotok az igazamat, amikor azt mondom, "nálunk a Nap is másképp süt- az emberek is barnábbak"!

 

Az alfoldi napsütés vad tüze ott van a szőlőben. Leégette a festéket!

 

Én géppel mosom el mindig, szétszedve az utolsó porcikájáig. Nálam minden csavar rozsdamentes, ha nálad nem, azt célszerű kicserélni mert ha összerohad, akkor kínlódás lesz szétszedni jövőre.

+célszerű nem a pincében tárolni, hanem valami száraz helyen.

Előzmény: IsKol (27453)
Maci_P Creative Commons License 2023.08.30 0 0 27455

A Néróm még sajnos kint van, de van nálam egy bogyózó, hasonló problémákkal terhes. Mivel feltehetőleg az enyém lesz, gondolkodtam már én is rajta, hogy valamit kell vele csinálni. Van présfesték, kétkomponensű, alapozós, több réteges, de mivel ez lemez, nem biztos, hogy tartós lenne rajta. Van Klórkaucsuk, az talán jó lenne, de még nem vágtam bele...

Előzmény: IsKol (27453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!