Keresés

Részletes keresés

dongógazda Creative Commons License 2018.01.12 0 0 26223

Videó arról, hogy a méret, összetartó, bátor falka nélkül nem sokat ér.......

 

https://www.youtube.com/watch?v=e0LjwhaVIoM&feature=youtu.be

dongógazda Creative Commons License 2018.01.12 0 0 26222

dongógazda Creative Commons License 2017.12.31 0 1 26221

BUÉK mindenkinek! 2017 utolsó képeivel búcsúztatjuk az óévet.

 

claas patrol Creative Commons License 2017.12.25 0 0 26220

Áldott Karácsonyt kívánok mindenkinek. 

dongógazda Creative Commons License 2017.12.12 0 0 26219
dongógazda Creative Commons License 2017.12.12 0 0 26218
dongógazda Creative Commons License 2017.12.10 0 0 26217
Ballai Joszef Creative Commons License 2017.11.30 0 0 26216
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.11.21 0 0 26215

Sajnos a tenyésztők és a kontraproduktív bírók romboló munkáját valakinek helyre kell hozni, nem nyavalyogni kell!

Előzmény: kulcsi komisz (26214)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.11.21 0 0 26214
Előzmény: pásztorkomondoros (26211)
kulcsi komisz Creative Commons License 2017.11.21 0 0 26214

Elmeséltem a dokimnak ezt a "problémáját" a kutyának. Oké, gyere veszünk vért tőle, ez volt a válasz! Megjött a labor eredmény, minden értéke negatív és nem vérszegény! Vörösvértest száma is normális! Most vegyek ki egy egészséges kutyát a tenyésztésből? Azért mert valaki rámondta úgy, hogy se én, se a dokim nem is láttunk semmi hivatalos vizsgálati eredményt? Kezdek dühös lenni!!! Emberek! Nincs kutya basszátok meg akivel lehet tenyészteni, de tovább szűkítsünk? Komplett idióta vagyok, hogy ebbe bele keveredtem.... fasznak írogatok ide is! 

Előzmény: pásztorkomondoros (26211)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.11.20 0 0 26213

Én nem látom a kuvaszoknál azt, hogy rosszabbak lennének mint 20 éve, sőt! Szerintem sokkal jobbak lettek! Szép erős szikár kanokat látok és egyre több olyat ami igazán jó.....

Előzmény: kulcsi komisz (26209)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.11.20 0 0 26212

Az, hogy nem lát élettani elváltozást a kutyákon az egy dolog. A másik, hogy ez inkább arról szól, hogy ahogy ezek a kutyák élnek és terhelve vannak, úgy ebben a feltételrendszerben nem látni tüneteket. De! Egy olyan terhelés ami normális pásztorkutyának normális, az simán kifektethet egy látens hibával rendelkező kutyát. Pl : a vérszegénységnél sérül a kutya oxigén ellátottsága! Ez olyan tüneteket ( nem -) okoz mint pl a terheléses asztmásoknál az, ha sétálgatnak és élik a kis életüket. De! Amint pl harcba bocsájtkozik egy ilyen kutya, és ez a harc ne adj Isten elhúzódik, akkor ez a probléma végzetessé válik. A kutya nem bírja. Ezért vagy feladja vagy megölik. Egyszerűen azért mert hiába vesz levegőt, az izmai besavasodnak és kaput!

Szóval egyátalán nem kis probléma ez! Már ha pásztorkutyát akarunk. Ha kerti díszt ami ugat, oda mindegy....

Előzmény: pásztorkomondoros (26211)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.11.20 0 0 26211

Egy komondor állomány a tengerentúlon kezd elpusztulni egy olyan gén hibájából, amit sikerült megtalálni a tömegével megbetegedett komondorok bajainak kutatása során.( értesüléseim szerint) A vérszegény kutyák márpedig beteg kutyák. Ezt eleddig senki sem tagadta.

Öröklődése, mivel egy bizonyos gén hibája okozza, bizonyított.

Nagyságrendekkel súlyosabb  gondot fog okozni az állományban , mint mondjuk a csípő ízületi elváltozással terheltek. Ez utóbbiért  ugyanis több, nem domináns (recesszív) gén felelős.

A kuvaszok PRA szűrését végző orvosok közé sajnos nem becsületes emberek is keveredtek, akik hízelgően kevesebb pénzért, de a vizsgálatokat el nem végezve állítottak ki papírokat.

Én ilyesmit sem a Magyar Állatorvostudományi Egyetem genetikai tanszék vezetőjéről , Gáspárdy Andrásról, sem Giger, Urs; Wiest, Alyssa N részéről nem feltételezek.

Abból kiindulva, hogy egyikünk sem akar beteg kutyákat tenyészteni, talán érdemes a terhelt kutyákkal történő tenyésztést fontolóra venni.

Mindenesetre azon felbuzdulva, hogy Te semmiféle élettani elváltozást nem látsz a terhelt kutyákon, az elgondolkozásra késztet engem is.

Felveszem a NÉBIH szakembereivel ez ügyben a kapcsolatot,  nekik nagyobb rálátásuk van  az ilyesfajta kérdésekben.

Előzmény: kulcsi komisz (26209)
Szabórétikomondor1 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 26210

:)) Ez jó!

Előzmény: kulcsi komisz (26209)
kulcsi komisz Creative Commons License 2017.11.19 0 0 26209

Egy kèrèsem lenne! Ne csináljunk magunknak egy " kuvasz PRA"- t! Kuvasznak többet ártott mint használt a PRA teszt! Ezzel azt akarom mondani, hogy a meglèvő problèmák mellè ne gyártsunk másikat. Őszintèn egy diszplázi szűrèst nem tudtunk elfogadtatni..... Tenyèsszetek, dolgozzatok egèszsèges kutyákkal ès nem lesz gond! Pásztor se a tudósok szavára szelektált! 

 

Előzmény: pásztorkomondoros (26202)
Maglor Creative Commons License 2017.11.19 0 0 26208

Még valami!

Nem lehet azt mondani, hogy a komondor ilyen, vagy olyan! Szakadéknyi különbségek vannak a fajtán belül.

Arról lenne érdemes beszélni, hogy az állomány egy ekkora része ilyen, egy akkora része olyan.

Ezt azonban egy teljes állományfelmérés és a program beindulása után lehetne érdemben végezni.

Előzmény: Maglor (26207)
Maglor Creative Commons License 2017.11.19 0 0 26207

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt gondolom, hogy a tkv-s állományból még nem veszett ki a falkaösztön.

Miben hiányos a komondor falkaösztöne? A tanyán, udvaron tartott 4-5 komondor ugyanúgy együttműködik, csupán nincs nagyragadozó, amin tesztelhetnék magukat, nem?

 

 

A falkaösztönről nem lehet úgy beszélni, hogy van, vagy nincs. Minden kutyának van valamiféle belső ösztönzése arra, hogy a környezetével együtt éljen valamilyen formában.

Hogy ezt milyen formában teszi, az már változó. Ebből a szempontból a farkasok viselkedése kiindulási alap. Az általunk ismert kutyák közül ehhez legközelebb a pásztorkutyák falkaélete van (amúgy vélhetően a páriakutyáké).

Azt kérni, hogy ezt valaki írja le néhány sorban, irreális elvárás. Részletesebben pedig igen nagy munka. Bartha Laci készülő könyve már egyre ijesztőbb terjedelműre duzzad. :-)

Könnyebb megközelíteni úgy, ha összeszedünk néhány különbséget a pásztorkutyák és a többi között.

A pásztorkutyák tisztán alkalmazzák, a kutyafélékre jellemző ősi metakommunikációs jeleket. A mai küllem-tenyésztett, degenerált kutyák többségénél ezeknek a jeleknek a használata és/vagy az értelmező képessége torzult. Jó néhány esetről tudok, amikor egy ilyen kutya megölette magát olyan kutya/kutyák által, amelyek normálisan egészségesen viselkedő kutyákkal gond nélkül együtt élnek, idegen kutyákkal semleges területen közömbösek.

A legdurvább példa talán a pitbullok este (bár ők nem küllemre lettek szelektálva, hanem egy szélsőséges, természetellenes elvárásra), melyek teljesen figyelmen kívül hagyják, ha a másik kutya megadja magát és megölik azt, és a „jobbak” képesek megöletni magukat, de nem adják fel.    

Nem ennyire szélsőséges, de rendkívül kártékony az az elvárás, hogy a komondor ne emelje hátvonal fölé a farkát erről itt írtam:

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=125538492&t=9100114

Erre írta annak idején P. Csaba:

Bevallom, 2 kutyám van akik fizikailag képtelnek hátvonal fölé emelni a farkukat. K.K Fruska (Zsuzsi-Áron) MKU-Norma nem gyenge kutyák! De mivel a pózolások során hátrányba vannak. ( 8-10 fős területőrző falkában élnek) Ők verekszenek a legtőbbet,őket éri a legtöbb agresszió. Sőt egymással is gyakran balhéznak. Hozzá teszem, a Fruskánál jobban verekedő Komondort még nem láttam, talán a sok gyakorlás miatt.:-) Szerencse,hogy alapból nem agresszív kutyák, kevés a sérülés. Valóban kijelenthető,hogy a szabályos faroktartású Komondor hátrányban van a falkában. Nem keverendő a hátvonal fölé emelést a szánhúzó kutyák faroktatásával! Azt én is csúnyának találom!

 Kontraszelekciós hatás erőssen érezhető a kiállításokon,hiszen a legkönyebben látható hiba a faroktartás és így a dominánsabb, bátrabb kutyák ott hátrányban vannak, tenyésztésben nem használják szívesen őket, talán ez a standard hiba a legnagyobb negatív kihatása a fajtára.

 

Egy hosszabb távon nem falkában élő állomány esetén azok az egyedek is szaporodnak, amelyek falkában élve erre nem lennének képesek. Tudunk küllem-tenyésztett vonalból származó papíron pásztorkutyának számító egyedről, mely egészen az ivarérésig szinte problémamentesen együttműködött a falkával. Amikor is elkövette azt a hibát, hogy túl korán próbálkozott a falkavezér leverésével... Tudunk olyanokat, amelyek már egészen fiatalon konfliktusba kerültek a többiekkel, mert képtelenek voltak a többiekkel egy vályúból enni. Van olyan, amelyik teljesen alárendelt, van olyan, amelyik kötekedős, az ilyenek jellemzően nem érik meg az ivarérett kort. Van olyan, amelyik nem kerül ugyan konfliktusba a többiekkel, de nem tud együttműködni velük. Nem tart velük, ha kitámadnak a vadra és őket ugatja, amikor azok visszatérnek.

A pásztorkutyák nagyon figyelik a falkavezért és igyekeznek lekövetni őt. A küllem-tenyésztett kutyáknál ez már nagyrészt nincs meg. Ha elég rámenősek egy farkas-támadás esetén ez az életükbe kerül. Városban örülnek neki, hogy ez aztán kemény kutya: szépen dolgozik pórázon.

Az ilyenek hajlamosak felülbírálni a falkavezért. Ha kimész egy esztenára, a kutyák kirontanak rád. Ha időben megállsz, nem kapálózol eléd állnak és/vagy körbevesznek, de nem esnek neked. Amikor megérkezik a pásztor/gazda és rájuk szól, nyugodtan elkezdtek beszélgetni, az emberrel együtt simán bemehetsz a területre, akár a kalibába is. Nincs olyan, hogy a kutya felülbírálja és mégis megharap, pedig érezhetően nem örülnek az idegen ember jelenlétének (néha igen, de azok többnyire már megszokták a látogatókat). Egy normális, igazi pásztorkutya teszi a dolgát ha egyedül van (támadja az idegent), de azonnal átengedi a terepet ha a falkavezér megérkezik. Utána pedig esze ágában sincs felülbírálni annak a döntését. Ha a gazda beenged valakit és kedélyesen elbeszélget vele, a kutya nem jelenthet veszélyt tovább rá! Amelyik nem képes a falkavezérrel együttműködni és el kell zárni, meg kell kötni, vagy csak "nagyon oda kell figyelni rá " az nem pásztorkutya és ami ennél is fontosabb nem alkalmas családi kutyának!!!!!! Amikor Veszeliéknél voltam, Péter levette a teszteken brutális Timúrt a láncról, csak annyit mondott, hogy ne kiabáljak, ne csináljak hirtelen mozdulatot, és ne piszkáljam a kutyát. Nyugodtan sétálgathattunk. Ezzel szemben számtalan komondorostól hallom, hogy őneki aztán olyan kemény kutyája van, hogy el kell zárni, ha valakit be akar engedni. Azzal dicsekszik, hogy az ő kutyája falkaösztönét tekintve már nem pásztorkutya.

Ugyan ez meglátszik a munkájukon is. Ahelyett, hogy az alfa állna az ék élére, és a többiek felsorakoznának mellé/mögé, oda tolakodnak és belekontárkodnak a dolgába. Nagyon sok helyen lehet látni, hogy a kerítés mögött "dolgozó", ugató kutyák egymással kezdenek marakodni... Képzeljük el ezt egy medvetámadás esetén...

Ezért tiltakozok állandóan a "pórázos" tesztek ellen. Az igazi pásztorkutya a passzív gazda mellett nem fog hősködni, a nem-pásztorkutya annál inkább (akkor is ha egyedül elhátrálna).

 

 

 

Milyen az igazi pásztorkutya? Milyen a külleme, a mérete, a habitusa? Hogy viselkedik egy nyáj mellől származó kölyökkutya, amelyik 8 hetes korától egy udvaron nevelkedik fel egyedül és hogy viselkedik egy TK-s 95%-ba tartozó szülőktől származó kölyökutya, aki 8 hetes korától egy nyáj melletti falkában nő fel?

ymond csapódik, mint a farkasoknál? És ha egy ilyen csapódó kutyát vagy akár 2-3-at kiveszünk a falkából a vezérkutyák mellől, akkor hogy viselkenek?

 

Czéher Gyurinál is és Karcsinál is van egy-egy kalibakutya. Ha jól emlékszem mindkettő kölyökkorában került Magyarországra. Karcsiéknál több kutya közé Gyurinál hosszú ideig egyedül volt. Mindkettő kiváló „családi” kutya lett. Veszeli Péterékhez több pásztorkutya került civilizált környezetből a tanyájukra (pl. Németországból hozott idős Kangalok). Több esetről tudunk, amikor felnőtt pásztorkutya életében először látott juhokat és úgy viselkedett velük, mint aki köztük nőtt fel. Péter többször elmondta: „jó szocializációval, még a pitbullokkal is sikerült elérni, hogy ne bántsák a jószágot, de azt, hogy rajongjanak érte, csak a pásztorkutyák produkálják”. Ehhez képest a kihelyezés során volt olyan kölyök komondor, amelyik a megérkezésünk után kb. három perc után kapott el egy tyúkot a szemünk láttára.

 

Mennyit befolyásol a szocializáció, az egyedüllét vagy a falka erejének önbizalomnövelő hatása, a külső környezeti behatások? A falkában minden kutya kőkemény vagy van 1-2 vezéralak a többi pedig úgymond csapódik, mint a farkasoknál? És ha egy ilyen csapódó kutyát vagy akár 2-3-at kiveszünk a falkából a vezérkutyák mellől, akkor hogy viselkenek? Ezt vizsgálta már valaki?

 

A falkának annyiban van bátorító hatása, hogy azok a kutyák, amelyek egyedül elfutnának, vagy elhátrálnának az idegen elől, így ott mernek maradni a közelben, és ha kialakul valamiféle harc ezek hátulról odacsípve besegítenek. Nem tudok olyan falkáról, amelyben minden kutya rettenthetetlen. Ezek a másodvonalbeli kutyák is szükségesek, mert mivel nem olyan magabiztosak és nyugodtak, figyelmesek és jó jelzőkutyák, de önmagukban nem elég hatékonyak. És ami fontos: jellemzően nem ezek szaporodnak.

Előzmény: Balázs 79 (26197)
Maglor Creative Commons License 2017.11.19 0 0 26206

Az ismerősödnek milyen kutyája volt korábban?

Azt nem mondom meg, mert abból megint csak feszültség lesz. :-)

Az idézett felsorolásból talán egy komondor sem produkálja mindet, de sajnos elég sok produkálja valamelyiket.

Előzmény: Balázs 79 (26194)
Maglor Creative Commons License 2017.11.19 0 0 26205

Viszont felmerül a kérdés, hogy ha valaki nem tudja a kutyának a "megfelelő" életteret biztosítani akkor ne tartson komondort?

 

Akkor ne tartson!

Azt azonban nem mondja senki, hogy csak egy esztenán, vagy tanyán van megfelelő helye a komondornak.

A fajta szempontjából el kell különíteni a tenyésztői és a felhasználói oldalt (annak ellenére, hogy ez egybemosódhat).

A felhasználói oldalnak az ő kezén lévő egyedek szempontjait kell szem előtt tartaniuk.

A tenyésztői oldalnak, elsősorban a tenyésztő szervezetnek viszont kötelessége, hogy olyan körülmények megteremtésére törekedjen, mely a fajtára olyan hatással bír, ami a lehetőségekhez mérten a leginkább biztosítja az ősi tulajdonságokat.

Előzmény: traktoros82 (26147)
Maglor Creative Commons License 2017.11.19 0 0 26204

A komondor fajta küllemi tenyésztésből fakadó következményeire való figyelemfelkeltést követendő példának tartom, de a fajta nevetségessé tételét viszont ennek nagyon rossz és káros eszközének.

Az, hogy egyesek bohócot, csinálnak egy többre hivatott fajta egyedeiből, az nem a fajtát minősíti, hanem azokat, aki ezt teszik vele. Nem én teszem őket nevetségessé, hanem ők magukat. Ezzel nem is lenne gond, ha ez nem vetülne rá a fajtára is. Éppen ezért kell felhívni rá a figyelmet.

 

Továbbra is fenntartom, hogy a veszekedés, személyeskedés, egymás megalázása (mindig a másik fél tájékozatlan, nem tud semmit, alapvető szakmai hiányosságok stb., stb., de saját maga persze rendkívül okos) hátráltatja az ügyet, rosszindulatot szül. FB csoportokban, Index fórumon van néhány ilyen típusú tag, én a továbbiakban nem kívánok ilyennekkel vitázni, fontosabbnak tartom a hatékony, eredményorientált tevékenységeket. 

Alapvetően egyetértek. A probléma csak az, hogy ma már maga a konkrét tevékenység nem választható el a tevékenység megítélésétől.

 

Amióta ez első tesztelési kört megszerveztük, azóta van egy „szorgalmas” csoport a komondoros körökben, akik érdekeltségüknek megfelelően amellett, hogy tendenciózusan félremagyarázzák a céljainkat, szándékosan zavart keltve bujtogatják az embereket ellenünk. Miután már a 10 évvel ezelőtti netboard fórum hozzászólásait is lementettem (az ittenieket is), le tudnám vezetni önnek, hogy nagyjából ki milyen szerepet tölt be ebben a játékban, és, hogy hova vezetnek a szálak.

Persze emellett nyilván mindig akadnak spontán okoskodók is.

 

Gyakori kritika velünk szemben, a nem megfelelő stílus. Ezt én is érzem néha társaim hozzászólásaiban, sőt utólag visszaolvasva a magaméban is. :-)

Ehhez azonban látni kell a másik oldalt is.

 

Számomra pl. felháborító kettős-mércének számít az, hogy sokan zúgolódnak azon, amikor felhívjuk a figyelmet a velünk kötözködők hajmeresztő felkészületlenségére, de senki nem háborodik fel azon, hogy ilyen hozzá nem értéssel milyen alapon szól bele bárki bármilyen témába. Nekem pl. eszembe nem jutna beleszólni egy szabás-varrás témájú cikkel kapcsolatos vitába...

Nem is lenne mindez annyira zavaró, ha kellő alázattal fordulnának a témához (nem hozzánk, a témához!). Természetes, ha valaki ismerkedik a témával és felmerülnek kérdések, kétségek, de a többség nem kérdez, hanem egyből oktatni akar.

Nem tudom, hogy fent van-e még a facebookon az a társalgás, amiből azokra a „gyöngyszemekre” reagáltam itt november 11-én. Ha igen, kérem az itt leírt érveim tükrében olvassa vissza azt a társalgást az elejétől. Ne csak azt figyelje meg, hogy az általam leírtak tükrében komolytalanná válik minden kritika, de azt is, hogy egyetlen hozzászóló sem azzal kezdte, hogy először érdeklődik, tájékozódik a témával kapcsolatban, és hogy tisztázza; nem értett-e félre valamit, hanem, egyből mindenki ropppppant határozott (természetesen negatív) véleménnyel volt a cikkről és a programról! Egyből mindenki felülről kezelte, és oktatni akarta a cikkírót. Az csak természetes, hogy mindezt olyan „szakmaiságra” alapozva, mint pl. a ’80-as évek Szinák-Veress mesekönyveinek népszerű bugyutaságai...

Ez mi, ha nem arrogancia?!

Ha ezt megengedi valaki magának, milyen alapon kéri ki magának a hasonló stílusú, csak éppen erősebb kioktatást?!

Ezek az emberek vélhetően el sem tudják képzelni, mennyire fárasztó tíz éven keresztül ugyanazokra a tévedésekre reagálni.

Valószínűleg nem érzékelik mennyire bosszantó, hogy ha ezeket a kifogyhatatlanul érkező baromságokat szó nélkül hagyja az ember, akkor kártékony módon beépülnek a köztudatba. Ha pedig egy színvonalat tartva akar rá reagálni, akkor pedig elképesztő mennyiségű időt és energiát kell beleölnie, amit a munkájától vagy a családjától kell megvonnia!

Ma, amikor mindenki időhiánnyal küzd, ez a fajta energiavámpírkodás, más idejének ilyen jellegű RABLÁSA az egyik legnagyobb tiszteletlenség!

Előzmény: PM2017 (26146)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26203

Néhány, a netről beszerzett információ arról, milyen problémát okoz az embernek a cobalamin probléma. Feltehetően a komondor esetében is hasonló gondok jelentkeznek.

 

"B12-vitamin gyűjtőnév alatt egy sor különböző kémiai vegyületet foglalnak össze, amelyek közül valójában csak kettő működik vitaminként. A hasonló, azonban vitaminként  hatástalan vegyületeket B12-analógok néven emlegetik. Ezek felszívódása a  vitaminokéhoz hasonlóan történik, ám nem töltik be a szervezetben azok feladatait, és jelenlétükkel csak blokkolják az aktív variánsokat.

 

A kobalamin néven is ismert B12-vitaminra többek között a vörösvértestek képződéséhez van szükségünk. Ezen túlmenően azonban részt vesz valamennyi növekedési  folyamatban, és általában nélkülözhetetlen a sejtek újraképződéséhez, elsősorban az ideg- és vérsejtek esetében, illetve a nyálkahártya sejtjeinél. Ezen kívül ez a vegyület alakítja át a folsavat (B9) aktív formájává, valamint idegvédő vitaminnak is számít, mivel erősíti az idegek védőrétegét (mielinréteg). B12-vitamin hiánya esetén ez a védőréteg sérülhet, minek következtében az idegrostok szabaddá válnak, és mindenféle káros hatások érhetik őket. Tartós hiánynál neurológiai tünetek léphetnek fel, például  érzéketlenség, téves érzékelések,neuralgiák, valamint a mozgásfolyamat zavarai és egyéb működési kiesések.

 

Egészséges embereknél a B12-vitamin felszívódása főként a bélrendszerben, a táplálékból történik. A gyomorsav egy úgynevezett intrinsic faktort, szállítófehérjét tartalmaz, amelyhez hozzákötődik a táplálékkal bevitt kobalamin. Ezt a komplexet szívják fel azután a vékonybél alsó szakaszában található speciális receptorok. Ezt kiegészítve a kobalamin egy csekély része, a bélben található mennyiségnek nagyjából egy  százaléka a bélfalon át jut a szervezetbe (szabad diffúzió).

 

 

Az intrinsic faktor irányítja a B12-vitamin felvételét

A B12-vitamin felszívódása viszonylag könnyen zavart szenvedhet: a felszívódásához nélkülözhetetlen intrinsic faktor kiválasztását ugyanis gátolja a túlságosan zsíros  táplálkozás. Ha hiányzik a gyomorsav, illetve ha a gyomor egy részét eltávolították, akkor egyáltalán nem termelődik. Ha a vékonybél alsó szakaszát távolították el, akkor pedig nem szívódik fel a B12-vitamin.

 

 

A vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) nevű autoimmun-betegségben  szenvedőknél szintén hiányzik az intrinsic faktor nevű fontos fehérje, ezért náluk szájon keresztül nem lehet pótolni a B12-t. Nekik rendszeresen injekciók formájában kell  megkapniuk."

 

pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26202

A cobalamin felszívódért felelős gén hibát az USA-ban találták meg  komondorok megbetegedése után kutatva.

Amit innen-onnan megtudtam eddig róla, hogy a cobalamin (B12 vitamin) hiányában romlik a kutyák idegrendszere. B12 vitamin hiányában a folsav felszívódása is gátolt, tehát a terhelt kutyák vérszegények.Feltételezem, hogy evvel az adott kutya együtt tud élni, talán az életkilátásai lesznek rosszabbak a daganatos betegségekre való fogékonyságuk okán.

A kutyák génjeinek homozigótasága a betenyésztettséggel hozható összefüggésbe. Dr Zöldág prof könyvében azt írja, hogy ezeknek a kutyáknak az immunrendszere a vemhesség alatt olyannyira lecsökken, hogy a tejükben nem képződik  kellő mennyiségű ellenanyag a különböző fertőzések leküzdésére (gamma globulin féleség) . Amennyiben a tenyésztő biztosítani tudja kutyája immunrendszerének "csúcsra" járatását a fialási időre, illetve steril körülményeket tud biztosítani, akkor a kölykök életben maradhatnak. Prof. Varga szerint ez tüneti kezelés , a kölyökhalált heterózis hatással kell kezelni, mert a kölyökhalálozás hátterében az szokott lenni. Ennek bizonyítását a halott kölyköktől levett genetikai mintákkal lehetne bizonyítani. Általában csak 300 gén homozigótaságát vizsgálják, amiből következtetnek a többire .

Éppen a napokban írtam levelet Gáspárdy A. docens úrnak, hogy kérünk tőle tájékoztatást arról, miért veszélyes a hibás gén okozta cobalamin betegsége a kutyáknak, miért nem szabad terhelt kutyákat tenyésztésbe vonni, hogyan öröklődik ez a  gén hiba, mik a pontos élettani hatásai?

Ígérem, hogy a válasz meg fogom osztani.

Előzmény: kulcsi komisz (26200)
Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26201

Is. Senki nem írta, hogy a két dolog összefügg. Hanem azt, hogy van lehetőség homozigóta gén szűrésére IS.

Előzmény: kulcsi komisz (26200)
kulcsi komisz Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26200

Szia! Èn nem èrtek hozzá, de a kobalamin felszìvódás problèmás kutyámnak, most született 5 kölyke! Nem kaptak oltást se a kölykök se a szuka. Ennek a kutyának az unokája is egy más után problèma mentesen felnevelt 2 x 10 kölykös almokat! Azt se mondhatni, hogy az èn èrdemem, mert nem nálam született egymás után 2 ekkora alom egy szukától. Legjobban szaporodó, egèszsèges, szèp, jó idegrendszerű kutyák származnak a kobalamin problèmás kutyámtól. Gyakorlat azt mutatja, hogy máshol keressètek a szaporodás problèmák, kölyök elhullás okait. 

Előzmény: pásztorkomondoros (26199)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.11.17 0 0 26199

Ismét van lehetőség komondorok ingyenes cobalamin szűrésére a Magyar Állatorvostudományi Egyetem közvetítésével az USA-ban. Elhullott kölykök homozigóta betegség génjére is.

 

Az eddig vizsgált 50 tenyészállat 10% terheltséget mutat a hibás gén okozta felszívódási betegségre.

 

Mentsük meg a komondort a még nagyobb bajoktól!

 

A szűrésre jelentkezés akár itt a fórumon is lehetséges, vagy e-mailben:  fesus.karoly@freemail.hu

 

A minták levételének és elküldésének határideje 2017. 12.10.

kulcsi komisz Creative Commons License 2017.11.16 0 0 26198

Büszkék vagyunk arra, hogy a Major és a jószágot egy Kulcsi Komisz komondor látja el. Alex az egyike a számos gazdák közül akik a jószágaik, tanyájuk védelmét tőlünk származó komondorokkal oldják meg. Gazdákkal együtt működünk a komondor pásztorkutyás tulajdonságainak és a magas használati értékének megőrzésében! 

 

http://www.life.hu/nagydontes/20171116-matrai-mese-major-ahol-az-allatok-csaladtagok.html

Balázs 79 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 26197

Nekem nincs időm ilyesmire. Ezért kérdezlek titeket, akik ahogy te mondod, expedíciókon vettetek részt.

Pont ezért érdekel a miért, amit ezek szerint ne tegyek fel és hiába jók a kérdéseim, nem fogok választ kapni.

 

Örülök, hogy nincs kilátástalan helyzetben.

Előzmény: pásztorkomondoros (26196)
pásztorkomondoros Creative Commons License 2017.11.16 0 0 26196

Szia Balázs!

 

A kérdéseid alapvetően jók. Néhány évet rá kell szánnod az érdeklődésed kielégítésére, ehhez meg kell látogatnod minél több autentikus környezetben gazdálkodó pásztort idehaza és olyan helyeken, ahol a nyájat , a gulyát rendszeresen nagyragadozók is fenyegetik (Pireneusok, Mongólia, stb). Majd összegzed tapasztalatadat és lesz saját magad által is megtapasztalt véleményed komondorunk helyzetéről.

Egész napos pásztorkutyás előadások vannak a lejjebb említett helyeken, onnan is gyarapíthatod hozzáértésedet, de az kevés.

 

Ne vedd nagyképűségnek tőlem hozzászólásaimat, nem annak szántam azokat, de jómagamnak is hosszú időbe tellett, hogy képben legyek a pásztorkutyázással legalább nagy vonalakban. Ha ezt most neked néhány mondatban ide be tudnám pötyögni, magamat kéne kiröhögnöm, miért került ez nekem sok ezer km-be, rengeteg időbe és milliós nagyságrendű pénzembe.

 

Mindenesetre ugyanaz a komondor, amelyik városi körülmények között hibátlannak tűnik, az esztenán az idegei hamar feladják a szolgálatot, meg ne kérdezd, hogy miért......

 

A komondorunk egyébként nincsen kilátástalan helyzetben, nagyjából ugyanott tart, mint a labdarúgásunk a nemzetközi versenyben. Ráadásul ugyanannyian értenek hozzá, mint a pásztorkutyákhoz és ez jó dolog. Én nagyon bízom a labdarúgásunknak és nem szoktam felülni a szurkolói pocskondiázásoknak, ezért becsülöm a Te hozzáállásodat a komondorhoz. A legjobb az lenne, ha tevőlegesen is hozzájárulnál a talpra állításához.

Üdv.

 

Előzmény: Balázs 79 (26195)
Balázs 79 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 26195

Ezek azok a kérdések.

 

Miben hiányos a komondor falkaösztöne? A tanyán, udvaron tartott 4-5 komondor ugyanúgy együttműködik, csupán nincs nagyragadozó, amin tesztelhetnék magukat, nem?

 

Milyen az igazi pásztorkutya? Milyen a külleme, a mérete, a habitusa? Hogy viselkedik egy nyáj mellől származó kölyökkutya, amelyik 8 hetes korától egy udvaron nevelkedik fel egyedül és hogy viselkedik egy TK-s 95%-ba tartozó szülőktől származó kölyökutya, aki 8 hetes korától egy nyáj melletti falkában nő fel?

Mennyit befolyásol a szocializáció, az egyedüllét vagy a falka erejének önbizalomnövelő hatása, a külső környezeti behatások? A falkában minden kutya kőkemény vagy van 1-2 vezéralak a többi pedig úgymond csapódik, mint a farkasoknál? És ha egy ilyen csapódó kutyát vagy akár 2-3-at kiveszünk a falkából a vezérkutyák mellől, akkor hogy viselkenek? Ezt vizsgálta már valaki?

Előzmény: Balázs 79 (26193)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!