"Ketten is életveszélyes égési sérüléseket szenvedtek, amikor robbanás történt egy pirotechnikai eszközöket gyártó cég telephelyén Balatonfűzfőn. A detonáció csütörtökön reggel háromnegyed hét körül, egyelőre tisztázatlan okokból történt a Nike Fiocchi Kft. egyik üzemegységében."
Zindex
A tüzijátékok tövében (elözö és a mostani érákban is) Bp szennyvizének 70%-a folyik kezeletlenül a Dunába. Saját maga alá szarik és a szarosgatyára húzza a királyi újruhát. Az eddigi hatalmon lévö összes. Állami pompák, úrimurik, millárdos kidobott pazarlások.............
Persze ilyen bárgyú néppel meglehet tenni.
Jaj de szeretem az ilyen "közérdekü" bejelentöket!!! Nem tudja miröl beszél, de támad mint a rozsomák, ostobán, mindegy kinek csak ártson!!
Mindegyik felhasznált tüzijátékbomba a
"rendkívüli tűzerejű, több száz méteres hatótávolságú, emberi életek közvetlen veszélyeztetésére és kioltására alkalmas"
csoportba tartozik. Kivétel nélkül. Ugyanúgy, mint már kb 50 éve minden aug. 20.-án. Ezek szerint eddig mindegyik tüzijátékon csak a
"vakszerencsének köszönhető",
hogy nem volt szerencsétlenség?? Ezt az ostobaságot!!
1. Azért az uszályok belsejéböl és nem a fedélzetröl löttek, hogy ha baj van a robbanó csövek ne szórhassák meg a nézöket.
2. Való igaz, azt a pótkocsit kicserélhették volna egy erösebbre, de nem a plató robbant ugye, hanem a rakomány, ami azért nem mindegy!
Ha van valahol felelös akkor azt arrafelé kell keresni, aki az anyagokat szállította. És ha ott a magyar fél pl nem megfelelö referenciával rendelkezö (de olcsó) beszállított választott, akkor lehet keresni felelöst. De ha egyszerüen a Kínaiak most küldtek egy gagyi szállítmányt, akkor max rajtuk kehet elverni a port. Igaz, azok bevallottan kommunisták, nosza hát!! :)
A [közérdekű] bejelentés szövege szerint "a tűzijátékbombákkal zsúfolásig megrakott, és a tűzijáték során kigyulladt dunai uszályon" "több ezer rendkívüli tűzerejű, több száz méteres hatótávolságú, emberi életek közvetlen veszélyeztetésére és kioltására alkalmas bomba maradt ellenőrizetlenül". A "vakszerencsének köszönhető", hogy rakéták közül egy sem csapódott a közönség soraiba. A gellérthegyi robbanás pedig megrongálta a főváros 70 százalékának vízellátását biztosító tározó "biztonsági bejáratát, a nagy erejű detonáció betörte a környékbeli házak ablakait és jelentős pánikot okozott az Orom utca környékén".
A finálé és a középmezőny így ugrott.
Ha ehhez hozzávesszük hogy még egy teherautónyi is "elrepült" akkor szerintem kijön az 1/3-nyi fuccs. Persze ez becslés, mert nem tudom mennyi volt az uszályban és mennyi volt a teherautón az összeshez képest. De most három uszály volt vagy csak kettő?.
Amúgy még a rendezvény első felében egy csomó képet elszúrtam, totál homályosak lettek...
Egész egyszerűen azért mert állítgattam a gépet és néha elfelejtettem az autófokuszt átállítani manuálisan végtelenre...
Sajnos vesztesek mindig vannak, igazad van, de a dolog természetéből adódik (olyan ez mint az ellenzék), hogy ők a legkritikusabbak. Most viszont az egész 20-a egy kalap pitypangmagot (sicc moderálás, nálam a pitypangmag = büdös végtermék) sem ért (lásd víziparádé, gyereksziget, tj). Tisztelet a műrepülő kivételnek, azé' az mégis vagány volt!!! De ő tudta, hogy mit csinál, míg a tj-ot ki- (ill. szét-)vitelezőknek fogalmuk sem volt, hogy a nézőkön kívül saját magukat is veszélyeztették!!
A közbeszerzésben látok egy hibát, ámbár részleteiben nem ismerem a mostanit! Egy ilyen ünnepen nem így kellene spórolni, hogy Uraim, ki a legolcsóbb? El kell határozni, hogy mennyi pénz van rá, azt előre közölni, hogy "ennyi van Uraim", és utána lehet versenyezni. Persze ettől még lehet 47ezer rakettát hazudni. De a legfontosabb, hogy időben pályáztatni!!!
SZVSZ a pályázatra nem kell nemet mondani, de mások ostobaságára, a balesetveszélyre IGEN!
Gizcsi, Te honnan veszed, hogy a többiek ajánlata ugyanannyi volt, csak kevesebb rakettával?
Egyébként amit a NF eleddig csinált, az tényleg látványosabb volt a mostaninál! (Kivéve a "hollywoodi filmes effekteket"... ...nesze neked Mafilm, itt a konkurencia! Erről jut eszembe, 20-án este hiányzott a képernyőről a körbeírt 18, olyan brutális volt.)
Lehet, hogy igazad van és nemet kellet volna mondani, akkor egy másik cég l?tt volna 2000-el kevesebb töltetet ugyanezért az árért.
Gondolom, ha a Fiocchi múlott volna csak akkor nyilván nem ilyen t?zijátékot készítenek, de sajnos a közbeszerzésen gondolom csak a darabszám számított az ár mellett. Amíg a f?zf?iek csinálták a t?zijátékot önállóan, nem volt ilyen darabszám és szerintem még látványosabb is volt. Néha a kevesebb a több...
légyszíves írj Nekem egy ipartelepi szolgáltatót, akinek nem fizetett a cég! A Nitrokémia Rt., mint tulajdonos esetleg okozhatná a likviditási problémákat (ha lennének), de panaszkodni nem kellene, mert mit tulajdonos ? veszi ki a pénzt a cégb?l.
Személyesen találkoztam több vizsgáztatóval aki itt tanult, lehet hogy most éppen nem ?k vizsgáztatnak.
Azt hiszem a kínaiak az ?semberek?l tanulták a t?zzel való foglalatosságot .. :-) (Szerintem nem sok magyar pirotechnikus volt tanulmányúton kínában.) :-)
Vannak olyan termékek amit csak a Fiocchi gyárt magyarországon, ergo ha valaki ilyet használ fel nyilvánvaló, hogy nem fog tudni más magyar gyártó gagyi és hibás termékére panaszkodni. Önmagában a piro termék csak a legritkább esetben okoz balestetet, ehhez általában szükséges, hogy valaki m?ködtesse. :-)
A Fiocchi soha nem is állította, hogy ? akarja kiképezni a jöv? pirotechnikusait, én sem err?l beszéltem.
A kivitelezésre a pályázatot nem a Fiocchi nyújtotta be ? csak tagja volt a konzorciumnak, ilyen alapon a Mafilmet is lehetne fikázni. Ha más nyerte volna a közbeszerzést akkor most azt szidnánk (mindegy milyen indokkel) :-)
Nem gondolnám, hogy bármilyen anyagot másolniuk kellene, hiszen ez csak egy kiegészít? tevékenység, ellentétben a többi piro céggel ?k nem ebb?l élnek. Kínai terméket mindenki azért hoz be, mert olyan olcsó, hogy itthon nem éri meg el?állítani. Nyilván onnan hozzák ahol a legolcsóbb, gondolom ez nem gond?
Azt írtad, manapság nem kell figyelmen kívül hagyni, hogy ki tud eredményesen pályázni.
Szerinted az egy eredményes pályázat, ahol valaki akkora f@szságot állít (47.000 töltet), hogy a másik három (2 magyar és egy német) pirócég, akik felelős szakembernek érzik magukat, nem hajlandó ekkorát hazudni még 125 millióért sem ?
Szerinted egy robbanóanyagipari cég igazgatója köthet bármilyen kompromisszumot a siker vagy a pénz érdekében a biztonság ellenében ?
Hallottál már olyanról, hogy tudni kell NEM-et is mondani ? Ez ebben a szakmában napi szinten előfordul, a nyílván laikus megrendelőkkel szemben.
Nekem az a véleményem, hogy az olyan emberekre ebben az iparban nincs szükség akik ennek a felelősségét nem képesek felfogni, még akkor is, ha ez esetleg egy üzlet meghiúsulásához vezet.
Ezzel a magatartással, ebben a szakmában embereket lehet ölni !!!
Bízom benne, hogy a myagyar pirotechnikai társadalom (piac) kidobja magából az oda nem illő elemeket, és semmilyen formában nem támogatja őket.
Hozzáteszem, személy szerint sajnálom Szabó Pétert, hogy Gecse István néhány hónap alatt ilyen helyzetbe hozta. Remélem Szabó ebből tanul és a jövőben ő is távol tartja magát a szakmába nem való emberektől !
Ja és remélem a MEH végre kinyilatkozza, hogy igen itt hibák lettek elkövetve, ebből levonjuk a következtetéseket és az ünnep imázsának nagymértékű rombolása miatt csak arányos kifizetés fog történni.
Végre dolgozik a MAPIT. És végre valaki nyíltan fel merte vállalni az idiótákkal szemben az igazságot !!!
Örülök és köszönöm minden jóérzésű pirotechnikus nevében !!
Az elmúlt napok kivitelezői sajtónyilatkozatai felháborítóak! A szakma teljes ellehetetlenülése következhet be! Pirotechnikus társaimtól hallottam, hogy a 20-ai bp-i események miatt már volt aki nem adott hozzájárulást tj-hoz, illetve a hatóságok - indokolatlan - félelme is megmutatkozott már.
Teljes mértékben csatlakozom a MAPIT nyílt levelében írtakhoz!!
1. Kérdezz meg pár ipartelepi szolgáltatót vagy magát a nitrokémia RT., hogy milyen a nike-fiocchi fizetési fegyelme...
2.A jelenleg vizsgáztatók EGYIKE sem tanult a nike-fiocchinál vagy elődeinél (talán egyet kivéve)!
3. A jelenlegi pirotechnikusok zöme ha közvetett úton is, de a kínaiaktól tanulták a szakmát…
4. Súlyos személyi sérüléssel járó baleseteknél eddig mindig nike-fiocchi-s termék volt jelen (Székesfehérvár, Pécs, Tata). Hozzá teszem magán véleményem szerint minden esetben erősen benne volt a balesetekben a pirotechnikus is, bár a pécsi esetet leszámítva a baleset termék hibából indult.
5. Nem hiszem, hogy irreleváns a piacon elfoglalt helyzet. Ha van évi x ezer tűzijáték Magyarországon és abból egy cég 1-2%-ot vitelez ki, akkor bennem fel merülnek bizonyos kérdések...
6. 10-15 éve jöttek még jó szakemberek onnan. 1972 után csak a VRF képezhetett, majd a rendszerváltás után a már említett másik két cég akkredítáltatta magának a képzést. A Nike-Fiocchi illetve a Nitrokémia több mint 30 éve nem folytat ilyen jellegű képzést!
7. Ha nem ez a fő profilja, akkor ne csinálja Magyarország legnagyobb tűzijátékát, főleg ne így. Egyébként úgy gondolom egy 5-7000 bombás tűzijátékot biztonsággal ki tudott volna vitelezni, de egy ilyen kb. 18000-essel összeomlott (plusz még hagytak egy őrültet "szakmailag" érvényesülni, akinek egyébként semmi köze a Nike-Fiocchihoz)
+ az elmúlt években vettem piro anyagot mind fűzfőm, mind a 2 peremartoni cégnél, a 2 budapesti cégnél, sőt közvetve egy keveset a görcsönyitől is. Nem volt jellemző, hogy bármelyiknél is 1-2ezreléknél nagyobb indítási problémák lettek volna (különben is az a nagy részt a tatabányai cég hibája lett volna :-)). A forgalmazott termékek rendellenes működéséről meg annyit, hogy pont az általad felhozott cég gyártmányait másolta le pár éve a nike, most meg ugyanannak a cégnek a fő kínai beszállítójától hozott ugyanolyan termékeket. Vajon miért? :-)
A Magyar Pirotechnikai Társaság elnöksége az augusztus 20-i ünnepi tűzijátékról elhangzott nyilatkozatokkal összefüggésben szükségét érzi állásfoglalását közzétenni, mivel úgy ítéli meg, hogy a – már az 1960-as évek közepétől nemzeti hagyományként ismétlődő – tűzijáték körül évente nem kívánatos közhangulat alakul ki.
A médiában elhangzott egyes nyilatkozatok helyreigazítása szükséges, hiszen azok alkalmasak arra, hogy a pirotechnikát művelők széles táborát szakmailag, emberileg lejárassák, a hatóságokat félrevezessék és a tűzijáték megrendelőket elriasszák.
A tűzijáték biztonságáról elhangzott nyilatkozatokkal ellentétben a két, nemzetközi viszonylatban is különösen nagymértékű, kontrollálhatatlan tűzijátékanyag-robbanás:
- egyáltalán nem normális és nem szokványos,
- nem jár együtt a tűzijátékok rendeltetésszerű működésével,
- nem elhanyagolható mértékű, és nem fér bele semmilyen hibaszázalékba.
Az ilyen esetek alapvetően súlyos szakmai hibák eredményeként történhettek.
A Magyar Pirotechnikai Társaság kijelenti, hogy a több ezer éves múltra visszatekintő pirotechnikai ipar biztonságos, ha hozzáértő és felelős emberek tartják kézben.
Felkérjük a 2003 augusztus 20-i budapesti ünnepi tűzijáték felelős pirotechnikusait, hogy a felelőtlen nyilatkozatokat igazítsák helyre és az események kivizsgálásáról készült jegyzőkönyveket, illetve annak eredményét a Magyar Pirotechnikai Társasággal és a Közvéleménnyel ismertessék.
A fenti nyilatkozatot az élet- és vagyonbiztonság védelmében, a hasonló esetek jövőbeni megakadályozásáért és az állampolgárok objektív tájékoztatása céljából tettük.
Tisztelettel,
Gáspár József
a Magyar Pirotechnikai Társaság Elnöke
Látom te is olvasod a Naplót. Végül is elképzelhető, hogy 2% nem működött, de azért ahhoz azért elég vastag bőr kell, hogy újságban lenyilatkozzák mi szerint a 2%-ban benne van a rendellenes mükődés is...
Mind az uszály, mind a víztározó a fele idő előtt felrobbant, sőt az uszályon már előtte is volt egy jelentős szünet. És a Gellért-hegy tetején sem volt tökéletes minden, a rakpartról nem is beszélve. ez alsó hangon is legalább 15%, de inkább több.
Ja a 48000 ezer töltetről: Ha gondolod, akár neked, akár a fórumon bárkinek ellövök 1.999.999Ft+áfa-ás áron egy 60.000 töltetes tűzijátékot amiben még egy olyan gigantikus bomba is lesz mint ami állítólag most volt a Gellért-hegyen (persze helyszínt egyeztessük, mert nem mindenhol lehet ilyet lőni), persze látványértékkel ne foglalkozzál majd. Nos ennyi értelme van a "töltet darabszámról" beszélni
A csak 2%-ot viszont rohadtul kétlem... 2% nem éghet robbangathat ekkora lánggal egy uszályban.
Ezt azért át kellene gondolni. Segítségül hamarosan az linkelt oldalra felteszem az összes képemet erről, bizonyságul.
Gizcsinek üzenem, hogy óvatosan bánjon a Pyro-Technic termékeit általánosan jellemző kifejezéseivel, mert könnyen a bíróságon találhatja magát hitelrontásért !!
Annyira jó, hogy miközben a stop.hun ömleng valami Arany János, hogy mennyire jó volt a tűzijáték, a hírtv-n már fent van a hír, hogy a kormány nem fizeti ki a baleset, az okozott károk és amiatt, hogy a negyvenezer rakétának kb. a harmadát lőtték fel...
Ritka azé', hogy valakinek dörgölődzés közben úgy elhomályosodjék a látása, hogy nem veszi észre, hogy hosszú évek legszarabb tűzijátékát prezentálta nekünk szakértő kormányunk... :(
Lehet, hogy nem is látta, hanem még előtte leadta az anyagot? :))