Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

s3pooler 3 napja Creative Commons License 25219

Azért ez a két hozzászólás egymás után kicsit morbid...

:-)

Előzmény: joskabarat (25206)
hol vagyok2 3 napja Creative Commons License 25218

Köszi! 

Pont ott lakunk a lenti dzsumbuj közelében, kezd sok lenni... :)

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25217)
ex-Fixpont-főszerkesztő 3 napja Creative Commons License 25217

Ma este találkozom egy-két potenciális illetékessel, megérdeklődöm.

Előzmény: hol vagyok2 (25215)
ex-Fixpont-főszerkesztő 3 napja Creative Commons License 25216

Interjút nekem is sikerült készítenem, a Solymári Magazin és a Szentiváni Újság számára egyaránt. A temetőgondnok jó tipp, de nem vagyok benne biztos, hogy volna nyilatkozattételi joga a halálozásokról.

Előzmény: joskabarat (25213)
hol vagyok2 3 napja Creative Commons License 25215

Mit lehet tudni a Vasút utca -- Rókus utca átadásáról, van valami infótok? Az autóutat kérdezem, nem a vasutat. 

Tudom, h. december a hivatalos határidő, de nem úgy tűnik, h. meglesz. Pont ott lakom, látom a "haladást" nap mint nap.

senior71 3 napja Creative Commons License 25214

Tipp: Temetőgondnok/halálozás

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25212)
joskabarat 3 napja Creative Commons License 25213

A Hírmondóban olvastam egy vele készült interjút. 

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25212)
ex-Fixpont-főszerkesztő 3 napja Creative Commons License 25212

Péter atya még évekkel ezelőtt kiharcolt havi szinten minimum egy-egy oldalnyi egyházi rovatot az általa ellátott mindkét falu mindhárom újságjában (Solymári Hírmondó, Solymári Magazin, Szentiváni Újság - ez utóbbi kettőt én szerkesztem). Az olvasók megszokták, sokan közülük igénylik is (pl. az egyházi anyakönyvi, halálozási híreket). A nyári váltás óta eltelt három hónapban még mindig nem sikerült tisztázni, hogy az új atyának szándékában áll-e fenntartani ezeket a rovatokat vagy sem, és ha nem, akkor mi lesz például a gyászhírekkel, amiknek az elmaradását például már többen is reklamálták az újságnál (Szentivánról), augusztus óta.

Előzmény: senior71 (25211)
senior71 3 napja Creative Commons License 25211

Lehet, hogy nincsenek celeb-hajlamai... 

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25210)
ex-Fixpont-főszerkesztő 4 napja Creative Commons License 25210

Volt már rá példa. ("Hivatalos" minőségemben, természetesen.)

Előzmény: joskabarat (25209)
joskabarat 4 napja Creative Commons License 25209

emailekre??

 

irogatsz neki?

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25207)
Schaumari Gyüttment 4 napja Creative Commons License 25208

Sok sikert... sanszos, hogy ki tudsz izmozni belőlük valamit. Ha megvolt minden karbantartás és mindez márkaszervizben, akkor jó esélyeid vannak. Majd ha lezárul, írd meg, mire jutottál.

 

Azért az érdekes, hogy nekem anno a márkaszerviz mindenféle bokszolás nélkül korrektül intézte az ügyet...

Előzmény: S.P (25204)
ex-Fixpont-főszerkesztő 4 napja Creative Commons License 25207

1. Nem Papp, hanem Kiss.

2. A kisugárzást nem vitatom, de megtisztelő volna, ha a neki küldött e-mailekre is válaszolna olykor.

Előzmény: kategorikusnem (25205)
joskabarat 4 napja Creative Commons License 25206

Halálos gázolás volt ma reggel Solymáron.

kategorikusnem 4 napja Creative Commons License 25205

Papp Csaba atya végre egy olyan pap Solymáron, akinek van kisugárzása!

S.P 5 napja Creative Commons License 25204

Köszi!

Én ma döntöttem, hogy ügyvédet bízok meg, mert gusztustalan ajánlatot kaptam a renault-tól...

Előzmény: Schaumari Gyüttment (25203)
Schaumari Gyüttment 5 napja Creative Commons License 25203

Szia, nincs ebben semmi titkos, a lényeget a Renault topicban leírtam (tavaly június-augusztus közötti hozzászólásokra keress rá).

 

Én valszeg azért kaptam annyit, amennyit, mert 100%-osan márkaszervizben karbantartott, szervizkönyves autó volt (az előző tulaj is és én is 100%-ban márkaszervizbe hordtuk). Ráadásul nem sokkal az én autóm évjárata előtt volt egy visszahívás is hajtókarcsapágy miatt, ebben az enyém nem esett már bele, de gondolom, mégiscsak a szar csapágyakat tehették bele.

 

Most olvasom a Scenic fórumon, mi történt... hát, őszinte részvétem. Ha ez segít valamit: nekem a Renault Dél-Pest (Könyves Kálmán krt.) intézett és csinált mindent, nagyon korrektek voltak.

Előzmény: S.P (25202)
S.P 5 napja Creative Commons License 25202

Szia! A renault topicban olvastam az autódról, az enyém is letérdelt, de Nekem a RH csak annyi kedvezményt adna, mint neked az önrész volt... Tudnál ebben infót adni? jjj817 kukac freemail pont hu címen vagyok elérhető. Előre is köszi!

Előzmény: Schaumari Gyüttment (25193)
Szélmalomcsősz 6 napja Creative Commons License 25201

:o ... Már mint hogy ti...? ... és hányan vagytok Tar kolléga?

Előzmény: ZerindVezér (25200)
ZerindVezér 6 napja Creative Commons License 25200

Menetelünk a diktatúra felé.

Éljen a Duce!

(természetesen a Popolo della Libertá féle) 

ex-Fixpont-főszerkesztő 6 napja Creative Commons License 25199

"Polgármesterjelölt az lesz, akit a 10.000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak legalább 3%-a; a 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település választópolgárainak 2%-a, de legalább 300 választópolgár; a 100 000-nél több lakosú település esetén a választópolgárok 1%-a, de legalább 2000 választópolgár jelöltnek ajánlott. (27. § (2) bek.)"

 

"A 10.000 vagy ennél kevesebb lakosú település - kislistás választási rendszerben - egy választókerületet alkot, (...) Képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott. (27. § (1) bek.)"

 

"A 10.000-nél több lakosú településen és fővárosi kerületben egyéni választókerületi képviselőjelölt az lesz, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott."

Az idézetek 2006-ból, tehát a választási törvénynek a kétharmados Fidesz-többség által jóváhagyott 2010-es változtatásait megelőző időszakból valók! (Működő link hozzá: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:WXFtJhWMH2UJ:valasztas.hu/parval2006/hu/17/valfuz/vf144.doc+&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu) Tehát 2010-ben NEM változott lényegesen a választási szisztéma, inkább csak a számadatok, arányok változtak (pl. csökkent a testületi létszám, tízezres lakosságszám fölött csökkent kompenzációs listáról kiosztható mandátumok aránya az egyéni mandátumokhoz képest, stb.)

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25198)
ex-Fixpont-főszerkesztő 6 napja Creative Commons License 25198

Nem értem, mit értesz hiányos szoftver alatt. Netán azt, hogy az általam betett linkre kattintva nem egyből a hivatkozott falu választási eredményei jönnek be? Valóban nem, rá kell még kattintani arra, hogy "egy település eredményei", és kiválasztani a szándékolt települést.

 

Csak a T betű elejéről néhány település, ahol 2006-ban egy polgármesterjelölt, és 100 %-os névleges eredmény volt [névleges, mert mindenhol akadt több-kevesebb érvénytelen voks is]: Tagyon, Taktaszada, Taliándörögd, Táplánszentkereszt, Tápszentmiklós. Tanácsi idők...

Előzmény: senior71 (25197)
senior71 6 napja Creative Commons License 25197

Sztem meg bolondság egy hiányos szoftverre elméleteket építeni! 

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25195)
ex-Fixpont-főszerkesztő okt. 18. Creative Commons License 25196

"Nem állítottam, hogy a független jelöltek esélytelenek voltak, hiszen a kb. 3200 polgármesterből csak 600 fideszes, a többi független."

 

Kimondottan olyan független vagy civil polgármesterjelölteket kerestem ki az este számodra, akik kimondottan Solymár nagyságrendű, vagy annál nagyobb településen értek el első helyezést, méghozzá pártjelölteket legyőzve.

 

Ha 800 helyen nem volt választási lehetőség, az nem a választási rendszer hibáját jelzi (szerintem), hanem az emberek érdektelenné válását. Lehet, hogy van összefüggés, de semmiképp nem ugyanarról van szó.

Előzmény: senior71 (25194)
ex-Fixpont-főszerkesztő okt. 18. Creative Commons License 25195

Nincs kedvem előkeresni a választási törvény önkormányzati választásokat érintő, pár évvel ezelőtti változtatásait, de azok az "újdonságok", amik miatt most a háborgás zajlik, emlékezetem szerint szinte kivétel nélkül nem amiatt ütötték fel a fejüket Solymáron, merthogy micsoda új választási rendszer van, hanem azért, mert átléptük a tízezres lélekszám-határt. Ez a lakosságszám pedig már a 2010 előtti választási rendszerben is lélektani határértéket jelentett - úgyszintén azt mondom, hogy szabad erről érdeklődni Vörösvárott. :-)

 

Tizenkét ajánlás kell a képviselőjelölti regisztrációhoz??? Igen, de csak a falu egynyolcad részére vonatkozóan, az ott lakó választópolgárok 1 (egy) százalékától. 2010-ig mi ezt azért nem tapasztaltuk, mert előtte az egész falu kislistás választási elv szerint választott helyi önkormányzati képviselőket, tehát egy-egy jelöltnek a teljes helyi lakosság 1 %-ától kellett ajánlásokat begyűjtenie. Úgy emlékszem, hogy akiket például én segítettem személyesen, kopogtatócédula-gyűjtéssel 2006-ban, azoknak minimálisan 77-78 ajánlást kellett gyűjteniük, az akkori teljes solymári népesség 1 %-ától. A tízezer alatti falvakban most is ez a menet.

 

És a polgármestereknek? Ott az egész falu-város népessége játszik, a begyűjtendő ajánlások száma megfelel a választói lélekszám 3 %-ának. Nagy vonalakban ugyanígy van ez a kis falvakban és a nagyvárosokban is.

 

Tehát ha egy tízezer fölötti településen elindul egy csapat, akkor egyszerűen az kell, hogy minden képviselőjelölt begyűjti az ajánlásokat a minimális egy százaléktól, és megpróbálja a begyűjtött ajánlások számát megháromszorozni - 8*12=96 *3=288 ... Tizenkettő híján ott vagyunk a háromszáznál.

 

Kétségtelen, hogy ez a módszer - tetszik, nem tetszik - a csapatban indulni képes szervezetek jelöltjeinek kedvez. De még egyszer mondom, a tízezer feletti lélekszámú településeken - kisebb-nagyobb eltérésektől eltekintve - ez már 2010 előtt is így volt.

 

Az meg bolondság, hogy ahol "nem volt választási lehetőség, és csak az igen szavazat lehetett érvényes, ez bizony a kommunista tanácsi rendszerben volt utoljára"... Ha valahol nem akadt kihívója a polgármesternek, vagy az egyetlen polgármester-aspiránsnak, ott 2006-ban, meg azelőtt is születhetett 100 %-os eredmény. Ennek tesztelésére rámentem a választás.hu-n a 2006-os év adataira, véletlenszerűen rányomtam az első szembejövő kisebb falura (Újsolt), és lőn: XY 100 %-kal lett polgi (http://www.valasztas.hu/onkval2006/hu/10/10_0.html). Most akkor ki, mikor és mit bütykölt meg a választási törvényen, az ajánlási rendszeren?

Előzmény: senior71 (25194)
senior71 okt. 18. Creative Commons License 25194

Nem állítottam, hogy a független jelöltek esélytelenek voltak, hiszen a kb. 3200 polgármesterből csak 600 fideszes, a többi független. Viszont, hogy 800 helyen nem volt választási lehetőség, és csak az igen szavazat lehetett érvényes, ez bizony a kommunista tanácsi rendszerben volt utoljára! Ez a választási törvény "megbütykölésének", az ajánlási rendszer eltorzításának köszönhető! Mi indokolja, hogy a polgármester ajánlásához 300, a képviselőséghez 12 aláírás elegendő, miközben a polgármester szava a döntésekben annyi, mint bármelyik képviselőé? 

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25192)
Schaumari Gyüttment okt. 18. Creative Commons License 25193

Nocsak, nocsak :-) Még megérjük, hogy újraindul a vonat?

Előzmény: Szélmalomcsősz (25190)
ex-Fixpont-főszerkesztő okt. 18. Creative Commons License 25192

A polgármester-választáson is lehetett nyerni függetlenként vagy civil szervezeti jelöltként, lenyomva más pártjelölteket! Az említett Pilisvörösvár például erre is példa. De hasonló helyzet volt például Celldömölkön, ahol egy helyi civil egyesület jelöltjei (a polgármesterjelölt és a képviselőjelöltek zöme is) lenyomta a pártokat. Vagy ott van Siófok, ahol a képviselő-választáson tarolt ugyan a Fidesz, de a polgármesterjelöltjük valami miatt elbukott egy független riválissal szemben. Kiskunfélegyházán egy civil-szerű szervezet polgármesterjelöltje négy pártjelöltet utasított maga mögé, Mezőhegyesen centikkel bár, de szintén a független aspiráns lett a polgi a Fideszes jelölt ellenében, Gyomaendrődön pedig nevető harmadikként, a helyi Fideszes belharcokat kiaknázva lett polgármester a civil jelölt.

 

Persze egy kicsit mindegyik más történet, de mindenesetre azt mutatják, hogy semmiképp nem tekinthető egy független polgármesterjelölt "ab start" esélytelennek a pártjelöltekkel szemben, és ez független attól, hogy milyen most a választási rendszer.

 

A százalékos arányokat az érvényes szavazatokra szokták vonatkoztatni, szerintem ez már 1990-ben és azóta is mindig így volt. Szóval kétségtelen, hogy a polgármesteri szavazólapok kb. negyede érvénytelen volt, de az érvényes szavazatok (a pillanatnyi helyzetből adódóan nyilvánvalóan) 100 %-ban Kálmánra estek. Arra meg, hogy miért születtek érvénytelen szavazatok, biztos, hogy nem csak egyféle helytálló válasz adható.

 

Azt, hogy egy polgármester egyben valamelyik körzet képviselője is lehessen, a jelek szerint semmilyen jogszabály nem tiltja. Ha meg nem tiltja, akkor nyilván lehetséges, még ha furcsa is. Arról viszont nem tudok, hogy a polgármesternek szavazategyenlőség esetén kettőt érne a voksa - azt mindenesetre leszögezhetem, hogy amióta több-kevesebb rendszerességgel figyelemmel kísérem a solymári (2001) [és a pilisszentiváni (2010)] képviselő-testületek üléseit, azóta a gyakorlatban erre egyetlenegyszer sem láttam példát.

Előzmény: senior71 (25191)
senior71 okt. 17. Creative Commons License 25191

Polgármester választásról volt szó! Amivel - egyébként a Klub rádió is foglalkozott már - ugyanis betelefonált valaki, hogyan nyerhetett száz százalékkal az egyetlen solymári jelölt, akire a megjelent 3111 szavazóból 2365 adta szavazatát? Azt meg végképp furcsállom, hogyan lehet valaki egy körzet képviselője, és mindenki polgármestere? Nem az volt korábban, hogy megszűnik a tisztségek halmozása? A polgármesternek eddig (szavazat egyenlőség esetén) kettőt ért a voksa. Ezután három lesz? Vagy a II. körzet képviselőjének egy sem lesz? Vagy, a most tizenhárom tagú testületben a polgármesternek nem lesz szavazata? Akkor minek van ott?  Kérdések, amelyre választ csak demokráciánk jelenlegi állapota ad! 

Előzmény: ex-Fixpont-főszerkesztő (25188)
Szélmalomcsősz okt. 17. Creative Commons License 25190

 

:)