Szmokingja a férjemnek sincs, és a témák nem izgatnak, nem is kötelezőek, egy rendes öltönyt, csokornyakkendőt, ingeket, öltönyhöz illő fekete cipőt és két koktélruhát vettünk.
Az alap Cunard és QM2 csoportokban is sokszor téma, hogy ki mit és hol vesz, meg persze általában a dress code, de - ezért is - olyan unalmasak, hogy többet ott is hagytam. Az utak csoportjába se okvetlen lépek be, a novemberit pl. egy nagyon fura nő indította. A CruiseCritic roll calljait jobban szeretem, van amit én indítottam.
a facebookon mindig csatlakozom az érintett hajóútra alakult alkalmi csoporthoz, ahol mindig több százan vagyunk, és a Cunard-utak előtt egyebek mellett komoly téma, hogy ki hol és mennyiért szerzi be az álarcot a bálra. nekem nincs szmokingom, nem is lesz, de értékelem a hagyományőrzést, kívülről.
Nálunk hosszabb időre kettőnknek egy nagy bőrönd plusz egy kabinbőrönd a norma, pl..a kétpartos buszos-repülős háromhetes USA-úton is így voltunk, csodálták is az útitársak. Most a Celebrityre is így mentünk, de a Queen Mary 2-re kell egy második kabinbőrönd a gálaestek muatt. Nem akartuk őket tavaly kihagyni, úgy éreztük hogy hozzátartoznak az élményhez, úgyhogy szó szerint beruháztunk. Most meg már ugye megvannak, akkor már csak elvisszük őket - három gálaest lesz a novemberi úton.
Hamburgból Berlinbe lehet találni viszonylag olcsó vonatjegyeket. Ha épp van Berlinből jó áron BUD-ra repjegy. (Hamburg-Budapest vonat is létezik, de az elég hosszú...)
Mi is BA-val megyünk LHR-re, az 47.000/fő feladott bőrönddel, de a Hamburg... az eleve gáz, mióta csak az Eurowings jár direktben, úgy áraz, ahogy kedve tartja. Ráadásul a hamburgi kiszállás után se aznap, se másnap nincs direkt járat, sőt, még direkt vonat se. Azt az (átszállásos) árat én is figyelem.
repjegyeket árfigyelésre beállítom a skyscanneren, és ez mindig bevált. pld LHR-ről BA-val 25-35 ezer ft/fő volt eddig mindig, ebben egy hátizsák és egy gurulós már benne van. most Ryanairrel megyünk CIA-ra, illetve haza majd RMI-ből.
Celebrityvel most megyünk, 29-én :-) Róma-Ravenna :-)
nem nagyon szoktam foglalkozni a kabin lokációjával, mindig van előny és hátrány. Princess és Cunard esetén ha a cég képviselőjénél foglalok, akkor kikérem a tanácsát.
Megnéztem. Boros vagy, vagy a tematika csak véletlen? :)
1.290 euró/személytől írja a balkonost, (ebben hivatalosan benne van a szervizdíj,) ami ugye a nem kabinválasztós ár a legolcsóbb még meglevő fajta balkonosra, a "Cunard ár" nem tudom mennyit dobna rá.
Nagyon szuper kikötőitek lesznek!
Amúgy bosszankodtam azon, hogy mennyivel drágább egy bizonyos városba repülni, és egy másikból visszarepülni, mint egy retúrjegy a drágábbikba. Még nem is vettem meg novemberre a visszajegyet Hamburgból, csak a londonit a Southhamptoni induláshoz.
Az biztos jó lesz, jó utat Neked! Mi a QA-t fontolgatjuk még, láttuk is most Reykjavikban. De egyelőre 2026 és 2027 tele, mármint anyagilag :), bár 2026 2. fele még változhat.
A (valamilyen) balkonos nekem kevés :), felette és alatta és mindkét oldalon is kabin legyen. Ne legyen összekötő ajtó, és ha van ilyen választásom, a mellette levő kabinokban ne legyen plusz ágy, mert az síró gyereke(ke)t jelenthet. Ne legyen kültéri dohányzó terület felett, mert ilyen panaszokat is láttam, mármint hogy érződik a füst az erkélyen. És rákeresek a cruisedeckplans.com-on, hogy rakott-e fel valaki az adott kabinról konkrét képeket, és Celebrity-t nézve végigtúrom a CruiseCritic Celebrity-kabinos excel tábláját, hogy szerepel-e benne a kiszemelt kabin. És még így se lehet mindent kiszűrni. :)
Amúgy nekünk a 2027-es megy majd Barcelonából, amit nagyon szeretek, de nem augusztusban. De ha egyszer akkor lesz a napfogyatkozás... Palma de Mallorca és Tangier között leszünk majd akkor valahol. :) Kop, kop.
a Cunard valóban nem küld hírleveleket, csak akkor vesz komolyan, ha már foglaltál. a Celebrity és kb az összes több cég igencsak aktív egész évben.
az, hogy mikor a legolcsóbb, személyes tapasztalatom szerint pld Cunardra pár hónappal az indulás előtt is lehet időnként jó árakat találni, Princessnél pedig többször jártam úgy, hogy kb félévvel korábban foglaltam, és kb két hónappal az indulás előtt az ár legalább 30%-kal csökkent. annyit tudtam utólag elérni, hogy az ablakos kabint balkonosra upgrade-olták. de így is bukó volt. igaz, akkor foglalok, amikor az árat jónak tartom, de azért persze így is bosszantó volt :-)
Köszi! Árakat nézni sok helyen lehet, de a foglalás a lényeg. :) Hírlevélileg fel vagyok iratkozva a Cunardéra meg a Celebrityére is, de valamiért sose jön semmi, pedig a foglalt utak ügyében szoktak írni. Lehet, hogy a Posteo (német fizetős szolgáltató) spamnek tekinti őket, és ő csak a feladót értesíti ilyenkor. Mondjuk foglalt út esetén a Celebrity szinte naponta küldi az appban a push üzeneteket a különféle leértékelésekről.
Nekünk jó ideje van 2026-os utunk, és most már 2027-es is. Nagyon nem mindegy nekem, hogy milyen a kabin, és hol van. A Cunardnál - a drágábbik, kabinválasztós árával - ingyen módosíthatnék másik útra, a Celebritynél meg 100 EUR vagy USD per főért, vagy kabinért, már nem emlékszem. A Celebrity amúgy a foglalás során azt állítja, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén, amiket nem részletez, hozzáigazítja a foglalási összeget, ha később jobb lesz az ár, vagy a feltételek. Bár amúgy a Cruise Criticen az az általánosan elfogadott nézet, hogy az utaknak a kibocsátásukkor van a legjobb áruk.
még 2026-ra sem foglalnék, esetleg a jövő év elejére. amúgy a cruisedirect.com a kedvenc keresőm és az ott talált árakat vetem össze pld a celebrity oldalán találhatóval. amit mindenképp javaslok: iratkozz fel kedvenc hajós cégeid hírlevelére.
Mindegy is, ehhez úgyis túl óvatos duhaj vagyok, hirtelen felindulásból (elő)foglaltam a Celebritynél, bár nem az Equinoxra. A cruisecompete (és nem -compare, ahogy előbb írtam) ajánlatkérést meg visszamondtam.
Nézegetek egy Celebrity Equinox utat 2027-re, és pár napja kértem és kaptam is ajánlatokat a cruisecompare oldalról, de nem tudom eldönteni,, bele merjek-e ugrani amerikai foglalásba. Pedig pl. a Celebrity ár + 500 USD OBC ajánlat tetszik. Azt tudom eleve, hogy náluk nagyobb előleget kell fizetni, és hamarabb kell kifizetni a teljes utat, az meg evidens, hogy más jog érvényes rá, ez utóbbi aggaszt is, és még utána tervezek nézni az ottaninak. De a dolognak német oldalakon utánaolvasva azt láttam, hogy állítólag egyes hajótársaságok nem fogadják el / visszamondják EU-utasok amerikai irodás foglalásait. Márpedig a Celebritynek van EU-oldala, ill. pl. az appban az italcsomagokra a szervizdíjat is tartalmazó árakat jelenít meg nekem, mert az EU-ban vagyok.
Hűha! Lehet, hogy mi folyamatosan elbeszéltünk egymás mellett? Én végig abban a hiszemben voltam, és írtam, amit írtam, hogy ti a B. Utazási K. által szervezett útra mentek. Azt nem ismerem, hogy annak mi a menete, ha szimplán egy magyar irodán át veszitek meg a hajóutat.
A mi tavalyi utunknál egyébként talán néhány héttel az indulás előtt kezdte el küldeni az e-maileket a hajó. (Pontosan nem tudom, hogy mikor, mert nincs már meg a levelezés.)
Tavaly az iroda megküldte a hajónak az utasok elérhetőségét, ezért kaptuk a hajótól a leveleket. De így viszont nekünk kellett regisztrálnunk a hajóra, megnézni a biztonsági filmet, kinyomtatni a bőröndcédulát, változtathattunk kabinosztályt, stb.
Az volt az iroda első ilyen útja, lehet, hogy változtattak az akkori módszeren.
amikor közvetlenül foglalok pld a cruisedirecten, akkor mindig jönnek kb az első naptól az emailek mindenféle ajánlatokkal, ha budapesti irodában fizetem be, akkor nem jön semmi a hajós társaságoktól.
Érdéklődnék, hogy utazási irodával voltál-e, mert én beszéltem velük és azt mondták, hogy ezt csoportos utazásként kezelik és nincs kiadva a hajótáraságnak a mi elérhetőségünk, csak az irodáé.
Ha van üres kabinjuk, szerintem biztosan fognak (a hajó) küldeni ajánlatokat. Már nincs meg a levelezésem, így nem tudom, hogy mennyivel az út előtt kezdték el, de szinte naponta izélgettek vele.
Ha még eszetekbe jut valami, kérdezzetek, ha tudok, válaszolok.
Egy - számomra - igazán fontos téma volt, amit nekem kellett elintéznem: a 12778. sz. hozzászólásomban említett teljes körű útlemondás-biztosítás.
és fix (de nem jó) helyet a színházban. Talán ennyi.
A prémium italcsomag meg 19 USD-ig a smoothie-kat kivéve mindent. Most ittunk először Eviant, (kár volt belénk,) mert ahol volt, azt adtak
üveges víznek. (Erről jut eszembe, homárt is most ettünk először, a rendes ültetős étteremben volt egyszer. Az se nyűgözött le minket.)
Még az espresso-k is ihatók voltak a kávézóban, csak nekünk a szimplának hívott volt a dupla :), bár reggel felkelés után magunknak gyártottuk
egy speciális kis (nem)géppel és kapszulákkal, kértünk és kaptunk a stewardtól vízforralót.
Tetszett az a szokásuk, hogy a kikötőkben kiszálláskor üveges vizet osztogatnak, ill. a nem italcsomagosoknak meg árulnak.
Egyéb: az egyik bárpultos tudott magyarul káromkodni, mert volt valamikor magyar kollégája. :)
Volt velünk a hajón hat amerikai magyar. (És két kanadai magyar is lett volna, ha nem mondta volna le az Icelandair a repülésüket - ezt az út Facebook csoportjából tudom.)
Legközelebb megint Queen Mary 2-zünk, de látok még Celebrity utat a jövőnkben. A testvérhajót, az Equinoxot néztem ki, mert annak van spanyol-portugál-marokkói útja, ami valamennyire tetszik.
Na nem untatlak titeket többet, meg amúgyis, a Cruise Criticre hosszú, képes beszámolót írtam. :)