Keresés

Részletes keresés

Éhesló Creative Commons License 2 perce 0 0 119359

Köszönöm a képeket és az információkat is.

Ezek szerint (ismét)tévedtem - alaposan.

Amikor ezek prototípusait anno bemutatták valahol Várpalota körül, akkoriban járt a vége felé a Szöcske prototípus sorozat vizsgálata, (a Szöcsi egyébként volt Szolnokon is).

 

Felénk sehol nem volt nyoma annak, hogy végül is a fegyverhordozó funkciót ennyire amatőr módon, minden szabályt meghágva végül is UAZ-on és ilyen mennyiségben (50-60db?) nyomták be a rendszerbe, miközben a Szöcske ilyen felhasználása ellen kézzel lábbal tiltakoztak.

Sajnálom.

 

No mindegy. Mára az UAZ és a Szöcske is múzeumban van, a funkció pedig eszköztelen.

 

 

Előzmény: Python24 (119333)
Éhesló Creative Commons License 20 perce 0 0 119358

Adtam linket, oda van írva:

"Schmidt-Bender Hungária

A Schmidt-Bender cég 1992 óta működteti magyarországi leányvállalatát, az anyavállalat a Schmidt-Bender GmbH Co. & KG Németországban, Biebertalban található. Két leányvállalata van a világon: Schmidt-Bender Hungaria Budapesten, és az Amerikai Egyesült Államokban Claremontban, New Hampshire államban.

Ebből a hármas egységből céltávcső gyártás a németországi és a magyarországi vállalatnál történik. A világ összes vásárlói igényét ez a két cég elégíti ki.

A két vállalat között megosztva történik a gyártás, bizonyos típusokat a német cég , más modelleket a magyar vállalat gyárt. A Schmidt-Bender Hungaria távcsövek esetében is minden alkatrész Németországból érkezik, az összeszerelés történik a magyar vállalatnál – a márkához méltó, elvárt legmagasabb színvonalon.

Mindkét vállalatnál szerviz is működik.

A szerviz szolgálatatás akkor ad valódi előnyt a felhasználók számára, ha gyors, szakszerű és magyar nyelvű segítségnyújtást kaphatnak. A szervizzel kapcsolatos további tudnivalókat a szerviz menüpont alatt találnak."

 

A tulajdonos bármit megtehet, míg nincs rendkívüli állapot, ebben igazad van.

A lényeg, a tudás, azonban a fejekben van, ahogy a MOM esetében is ott volt több mint fél évszázadon át.

 

Előzmény: Plieur (119330)
trizs77 Creative Commons License 5 órája 0 0 119357

Katonaival is.

 

Abban a katonai munkakörben,  a pótkerék, rendeltetés szerű felhasználási valószínűsége 0,0001%.

Előzmény: fekvőrendőr (119356)


fekvőrendőr Creative Commons License 6 órája 0 0 119356

Civil gondolkodással: én inkább indulnék bevetésre pótkerék nélkül, mint elégtelen hűtéssel.

Előzmény: trizs77 (119355)
trizs77 Creative Commons License 8 órája 0 0 119355

Te vagy a szakember. Kibír?

 

 

-------------------

 

 

hhááááát............

 

Hűtés nélkül, kb. 10 km-t bír ki, azután besül.

Itt viszont nem hűtés nélkül van, hanem elégtelen hűtéssel.

Attól függ mit csinálnak vele ?

 

Ha ledobják/kiteszik őket a hátországban, akkor ott 100-200 km-t, ebben az állapotban károsodás nélkül kibír.

Tovább meg úgy sem élnek a gazdáik.

 

 

 

 

Előzmény: fekvőrendőr (119354)
fekvőrendőr Creative Commons License 8 órája 0 0 119354

Te vagy a szakember. Kibír?

Előzmény: trizs77 (119353)
trizs77 Creative Commons License 9 órája 0 0 119353

Az ilyen csapatok túlélési rátája (ha arra vetik be őket amire tervezték) fél-három nap.

Annyit csak ki bír még így is az UAZ?

 

 

Előzmény: fekvőrendőr (119351)
Plieur Creative Commons License 9 órája 0 0 119352

A gyártást kínaiak végezték kínai minőségben, kínai bérekkel, az átvizsgálást /javításokat viszont finn cég végezte el finn bérekkel:), hogy végül mennyibe került a beszerzés nem tudni, de szvsz a végösszeg igencsak közel lehetett az NDK -s ( vagy lengyel, bolgár, orosz,stb-stb )padlósöprés áraihoz. Az idők végezetéig tárolás nem stimmel, azokat az AK-kat előveszik a tartalékosok gyakorlatainál, lövészetek, idővel további javítások-messze nem mindegy hogy mennyit bír ki az az AK.

Finneknél is akadnak kivételek amelyek erősítik a szabályt:)

Mindenesetre intő példa mi is történhet  amikor nagy mennyiségű lőfegyver érkezik, olyan forrásból amelyknél minőségi gondok vannak és nincs meg az a hazai kapacitás mint a Valmet. Lásd afgán és iraki beszerzési tapasztalatok/nagycirkuszok :), rossz elgondolni mi mindent kaphatna a MH segíly :) keretében.

Lőszert a finnek tudtommal nem importáltak, megmaradtak a Lapua gyártásnál.:)

 

Előzmény: Batkaa (119349)
fekvőrendőr Creative Commons License 9 órája 0 0 119351

Az UAZ hűtője elé szerelt pótkerék még az én mazsola autós szemenek is röhelyes.

Ilyet csak akkor szabad tenni, ha az első megtett kilométerek alatt meg akarom főzni a kocsi motorját.

És ezt még mutogatták is...

 

Előzmény: Python24 (119333)
Batkaa Creative Commons License 9 órája 0 0 119350

Jogi feltételek között első helyen a polgári lőfegyvertartás újraszabályozását, például úgy, ahogy Szlovákiában van (felőlem lehet szó szerinti fordításban is, átvehetik a kár a nyomdahibát is).Ezzel egyebek mellett megerősödne (megteremtődne) a hazai felvevőpiac.

A finneknél például közmondásosan liberális a polgári fegyvertartás szabályozása. Háború esetén a polgári kézben lévő fegyverek önmagában egész komoly tétel lenne (és ezek mellett is terveznek a tartalékokkal).

Hazai viszonyok között a 2030-ra folyamatosan elérendő célként kitűzendő, itt már többször tárgyalt 16e+8e+12e fős haderő mellett a valamilyen szinten kiképzett és behívható póttartalékosok száma 10-15e fő lehet, esetleg a rendőrségtől átvettekkel együtt legfeljebb 20e fő. Tartalékok mértékétől függően, 70-80-90 ezer kézifegyver, aminek jelentős hányada nyugodtan lehet az Ak-63 (természetesen azonnal le kell állítani a raktáron lévő kézifegyverek inkurrenciának minősítését és elkótyavetyélését). Ez azt jelenti, hogy miközben az aktív komponenst átfegyverezném, a 43M lőszer és fegyvere még évtizedekig a tartalékok részét képezné, a területvédelmi erő erre kapná a kiképzést.

2030. után a tartalékok alakulása függvényében elképzelhető a teljes áttérés más lőszer/fegyver rendszerre. Akkor már a számításba vehető póttartalékosok száma is növekedne, tehát a teljes kézifegyver készlet igény 100e fölé növekedhet.

Nem ismert, jelenleg (mindenféle odaajándékozás, elkótyavetyélés után) pontosan mennyi Ak maradt raktáron. Ha 50-60 ezernél több, akkor a teljes leváltás még tovább kitolható lenne.

Ezek a számok és időintervallumok számomra nem azt mutatják, hogy hazai gyártás nulláról történő állami beindítása kifizetődő lenne.

A lehetőségeket keresve, csakis úgy képzelhető el, ha polgári piacra is van jelentős értékesítés. Kérdés, hogy mi motiválna például egy nagy gyártót, hogy idehozzon először mondjuk csak összeszerelő üzemet? Ha a jogszabályi változások után lenne erősebb polgári vásárlóerő, kiegészítők gyártása elindulhatna és ezen a nyomon lassanként talán alakulhatna valami.

Előzmény: Plieur (119347)
Batkaa Creative Commons License 10 órája 0 0 119349

Nézzétek meg, mire is kellett a finneknek: a póttartalékosok részére sok tízezer példányban tárolt veterán Moszin-Nagant puskák lecserélésére. Nagyjából arra az esetre, ha már "mindnyájunknak el kell menni". A lehető legolcsóbban sikerült megoldaniuk a feladatot, azzal együtt, hogy átnézték, kijavították és amit kaptak vasat megfelel a feladatra (ennek persze elengedhetetlen feltétele volt az átvizsgálás). Aztán szépen betárolták, kb. örökre, hogy remélhetőleg soha ne kelljen kitárolni... de ha mégis kellene, akkor többet fog érni, mint az előzménye. (A 43M lőszer is örökre rendszerben fog maradni náluk.)

Ez egy jó döntés volt.

Még akkor is ha, a Valmet nyilván szívesebben szállított volna új gyártású fegyvereket.

A finnek közbeszerzései a hadsereg részére egyébként is híresen jól átgondoltak. Azt kívánom, mihamarabb közelítsünk ehhez idehaza.

Előzmény: Plieur (119346)
trizs77 Creative Commons License 10 órája 0 0 119348

A tűzszerész munkát segítő munkavállalók a Magyar Honvédség önkéntes védelmi tartalékos állományából kerültek kiválasztásra és kiképzésre

????????????????????????

 

------------------

 

Mi az ami nem érthető?

 

 - szakács,

 - sofőr,

 - papír kislány,

 - stb.

 

Ők mind segítik a tűzszerészek munkáját.

Lehetnek önkéntesek is.

Előzmény: Hiryu-reload (119345)
Plieur Creative Commons License 10 órája 0 0 119347

Hogy most kóser Galil ivadék, FN, Bofors vagy AK lenne, van miből választani- talán nem is lőfegyver gyártással kellene kezdeni, beleférne egy kóser AK tuning is.De először a megfelelő jogi és gazdasági feltételeket kellene megteremteni a saját hadiiparnak.

Még valami: pár évtized alatt sikerült megszabadulni:( a szakember gárdától is, kezdhető elölről...:(

El szokott hangzani hogy a MH jelenlegi "mérete"nem teszi lehetővé egy hazai ipar fennmaradását, van viszont egy másik filozófia is: várható konfliktusra ( mozgósítot létszám és egységek) méretezni.

 

 

Előzmény: Hiryu-reload (119339)
Plieur Creative Commons License 11 órája 0 0 119346

1-2-sook-akcióóóó:)

Erős árleszállítással kapták ( olcsóbb volt mint az ex-NDK és természetesen a  hazai gyártás), csakhogy olcsó húsnak híg...

 

Előzmény: Python24 (119338)
Hiryu-reload Creative Commons License 12 órája 0 0 119345

A tűzszerész munkát segítő munkavállalók a Magyar Honvédség önkéntes védelmi tartalékos állományából kerültek kiválasztásra és kiképzésre

????????????????????????

kovacsgyula44 Creative Commons License 12 órája 0 0 119344

A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-n belül az Őrzés-Védelmi Igazgatóság állományában megalakult a területek, objektumok műszeres és vizuális kutatására, lőszermentesítésére alkalmas csoport.

Alapításának célja: alapvetően az infrastruktúra tervezésében és kivitelezésében részt vevő vállalkozások személyi és anyagi javainak megóvása, a föld felszíne és víz alatt található különböző robbanószerkezetek, fémtárgyak felkutatása, azonosítása és az elsődleges biztonsági intézkedésekben történő segítségnyújtás.

A csoport irányító szakemberei a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állományában több évtizedes, magas szintű EOD tapasztalatok (Mester illetve Első Osztályú Tűzszerész vizsgával rendelkező) és a területmentesítésekben, lőszermentesítésekben szerzett szakmai gyakorlatuk alapján kerültek alkalmazásra.

A tűzszerész munkát segítő munkavállalók a Magyar Honvédség önkéntes védelmi tartalékos állományából kerültek kiválasztásra és kiképzésre.

Tevékenységét alapvetően az MSZ EN ISO 9001:2009, AQAP 2110 és AQAP 2120, MSZ EN ISO 14001:2005 és MSZ 28001:2008 szabványok előírásai szerint végzi.

A megalakult csoport képes egy időben több helyen a megadott tevékenységi körökön belül minőségi munkavégzésre.

Előzmény: kovacsgyula44 (119343)
kovacsgyula44 Creative Commons License 12 órája 0 0 119343

Ezért raktam be a linket:

     A Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. először a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz, illetve a Honvédelmi Minisztériumhoz irányította lapunkat. Az alvállalkozói szerződések kapcsán ezért a nemzeti park irányító szervezetét, a Földművelésügyi Minisztériumot kerestük, ám ott meglepő módon elhárították érdeklődésünket. Ott a Honvédelmi Minisztériumot (HM) nevezték meg illetékesnek, a tárcától azonban eddig hiába kértük a vállalkozói szerződéseket, lapzártánkig nem kaptunk választ. Ezért ismét megkerestük a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-t, s azt közölték, velük a Magyar Honvédség tulajdonában álló, HM EI Zrt. áll alvállalkozói kapcsolatban – vagyis egy állami beruházásbeli megbízott magáncég a honvédség által birtokolt állami cégnek adott munkát. Ezzel kapcsolatban a cég megjegyezte: a HM EI Zrt. egykori honvédségi tűzszerészekből álló, műszaki felderítő csapata Magyarországon egyedülálló felszereléssel rendelkezik, megbízása ezért vált indokolttá.

Előzmény: kovacsgyula44 (119342)
kovacsgyula44 Creative Commons License 12 órája 0 0 119342

Anno ezt elfelejtettem felrakni, ez szól a HM Ei Zrt-ről. Is. http://mno.hu/belfold/ujabb-megbizas-a-bombakeresoknek-1351066

Hiryu-reload Creative Commons License 14 órája 0 0 119341

és még egy féloff apróság, csak mert ilyent még én sem láttam: 

 

Ak átalakítva és balkezesek számára is átalakítva

 

 

Hiryu-reload Creative Commons License 14 órája 0 0 119340

Megjegyzés, polgári piacon is kapható izraeli keigészítőkkel (bár a nemzet itt opcionális) átöltöztetett AK hoz volt már szerencsém.. ég és föld a fatokoshoz képest. 

(M-4 válltámasz ergonomikus előagy,  markolat, red-dot, huszas tár a fekvéshez, ez passzolt az alakomhoz:)

 

 

Hiryu-reload Creative Commons License 14 órája 0 0 119339

nahamár kóser cuccot emlegettél.

 

mielőtt felhúznán Felcsútom egy új magyar fegyvergyárat....

 

Belefutottam ebbe videoba, ha már nem tudtam aludni. 

 

Sztem olcsóbb a cucc, mint a puskacsőhajlító gépet vennénk:

 

Előzmény: Plieur (119336)
Python24 Creative Commons License 17 órája 0 0 119338

Kicsit furcsállom a finnek kínai AK beszerzését,hiszen a Valmet/Sako gyártott AK-klónt,-RK-62/RK-95 és a németektől is vásároltak nem kevés ex-NDK-s AK-t -MPi-K/MPi-KS.

 

A mindkét fegyver minősége nagyságrendekkel jobb volt, mint a kínai gyártmányé.

Előzmény: Plieur (119337)
Plieur Creative Commons License 18 órája 0 0 119337

Ha ez a céges kérdés ilyen egyszerű lenne:(

A kínai ügylet nagyon jó betekintést adott a Valmet-nek a kínai gyártási minőségbe:), meg azért álljon meg a nászmenet: ................(cenzúrázva) politikus finneknél is terem-ez az AK döntés az egyik példa.

Ilyen logikával kínai PSzH-kat vennénk:)

Előzmény: Batkaa (119331)
Plieur Creative Commons License 18 órája 0 0 119336

Kérem nem vigyorogni:), az IMI, IAI , Rafael, Elta nem véletlenül állami cégek...:)

Meg ne próbálja senki bemesélni  hogy egy kibuc egyik napról a másikra elkezd MRAP-okat tervezni, gyártani:)

 

 

Előzmény: Hiryu-reload (119332)
Python24 Creative Commons License 20 órája 0 0 119335

Nagyrészt igen.

Télen volt olyan,hogy fehér falfestékkel lettek téli hófoltosra álcázva....

Előzmény: Hiryu-reload (119334)
Hiryu-reload Creative Commons License 20 órája 0 0 119334

az UAZ-ok terepfestése is házi-alakulaton belüli kivitelezés?

Előzmény: Python24 (119333)
Python24 Creative Commons License 21 órája 0 0 119333

Kb 50-60 db,légi szállításra átalakított UAZ volt a 88.GYRZ-nél 1997-ben.

Ezeket külső és belső teherként lehetett szállítani a MI-8/17 helikopterekkel.

A középső merevítőre szerelték a fegyverzetet,elég barkács módszerekkel.Volt rajtuk páncéltörő rakéta,vagy PKM géppuska,vagy nagy Gepárd.Egy ideig a Támogató Szd 2 db automata aknavetőt is húzgált.

 

Ezeket az autókat váltották le a G Mercedesekkel,amelyekre szintén szereltek fegyvereket,szintén elég  barkács módszerekkel.Két kép a Mercedesről,ajánlom figyelmedbe a fegyverzet felszerelését:

 

 

Kirakás helikopterből:

 

Függesztményként:

 

 

Előzmény: Éhesló (119329)
Hiryu-reload Creative Commons License 21 órája 0 0 119332

:)

Előzmény: Batkaa (119331)
Batkaa Creative Commons License 21 órája 0 0 119331

Meg kell venni a terméket, meg kell venni a javító bázist, meg kell venni a tartalékokat.

Prioritás, hogy a katonai szervezet el legyen látva a megfelelő eszközökkel (most hagyjuk, hogy nyilván mindenek előtt megfelelő struktúra kell).

Ezután következik az a pont, hogy a több ezermilliárdos ráfordítás egyúttal a hadiipar újjáépítésére is lehetőséget nyújt, de csak úgy, hogy nem ütközik az előző ponttal.

Hazai gyártást csak akkor lehet tervezni, hogyha hozza az elvárható minőséget és nem jelentősen drágább. Ellenkező esetben elköltjük a pénzt valamire, amiből a végén se hazai gyártás, se ellátás a sereg részére nem lesz. De természetesen ahol van, vagy kialakítható megfelelő hazai termék, azt kell választani.

Minősített helyzetben pedig hatalmi szóval meg lehet akadályozni a kivonulást, egyéb esetben gazdaságpolitikai eszközökkel kell hatni. Ez utóbbi akár a meglévő hazai gyártási kapacitás állami megvásárlását is jelentheti.

A gépkarabélyról szólva, a jelen helyzetből kiindulva, az elérhető maximumként olyan üzemet tudok elképzelni, ami a karbantartáson kívül mondjuk összeszerelésre is képes. Ez lehet állami, honvédségi tulajdonú, de akár még állományban is. Például képes legyen kezelni ahhoz hasonló helyzetet, ami a finneknél volt, amikor lecserélték a tartalékban tárolt Moszin-Nagant puskákat a '90-es évek elején kínai Kalasnyikov-klónokra, és a teljes szállítmányt átvizsgálták a beraktározás előtt (bár ezt a munkát náluk azt hiszem, a Valmet végezte).

 

Előzmény: Plieur (119330)
Plieur Creative Commons License 24 órája 0 0 119330

Kérdeztem Bel-tő, kérdezem még egyszer: mátészalkai?

Példa: az ott található gyártósorok egy része a  tszunami után lett áttelepítve a thájföldi gyárból, ez bizonyos termékszektorban 1-2 éves kiesést okozott( telepítés, munkaerő toborzás és képzés). Klasszikus vis-major.

Márpedig volt hazai tapasztalat gyártó megszűnésével ( nagy klasszikus a FÉG esete...), még egy hasonlót lejátszani optikával is ( konkrétan kiesés gyártósor áthelyezés miatt) "élesedő nemzetközi helyzetben":)...

A S&B élvonal, de itt nem csúcsminőségű mesterlövész optika lenne az első lépés, hanem egy strapabíró optika pld. gépkarabélyra ( régi példa: a jugó majd ex-jugó Zrak ).

Megint felmerült a hazai gépkarabély gyártás, csak az nem tudni még mi legyen gyártva...:)

Ha kitör valamilyen balhé:(, elég nehéz lenne megakadályozni hogy egy külföldi cég ne szegjen szerződést, telepítsen ki gyártósort, vonja ki a szakembereket, szerviztevékenységet, különösen ha erősen kötődik politikailag valamely érintett félhez.

 

Előzmény: Éhesló (119328)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!