Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

alfi13 2015.01.21 Creative Commons License 6449

Valóban túl lehet fűteni a samotos kemencét de ez egy hőmérővel könnyen megoldható hogy ne fűtsük túl magas hőfokra a kemencét. Gyakorlatban én azt tapasztaltam inkább ott van a hiba ha nem egynemű anyagból készül a kemence hanem az alja pl samot a teteje meg tégla.

Előzmény: azenkemencem.com (6447)
eekeili 2015.01.21 Creative Commons License 6448

"Sokkal tartósabb, nem kell mondjuk 15 év múlva felujítani.   "

 Ahogy vesszük. Rendszeres használatkor lehet előbb is.

azenkemencem.com 2015.01.21 Creative Commons License 6447

Nekünk a kertben vagy egy búbos kemencénk ( http://azenkemencem.com/kemence/kemence-epites/) néhány kiegészítővel, szóval nem sütödénk van. Mi építtetük a kemencét, és az építés során mi is arra jutottunk, hogy samott legyen a tűztér. Sokkal tartósabb, nem kell mondjuk 15 év múlva felujítani. Van aki azt mondja, hogy elégeti a kenyeret. Szerintem ezt simán el lehet kerülni, egyszerűen csak egy kicsit vissza kell hűteni a kemencét a megfelelő hőmérsékletre, ha túl meleg. Nyitva hagyjuk a kemence ajtót, és amikor jó a hőmérséklet vissza zárjuk. Viszont van egy nem csak kenyérsütésre alkalmas tartós kemencénk. 

 

Előzmény: fúróssanyi (6441)
szilentium2 2015.01.20 Creative Commons License 6446

Ehhez inkább hívjál szakembert .

Előzmény: fúróssanyi (6441)
Agur 2015.01.20 Creative Commons License 6445

Gondolom nem az udvaron lesz a kemence szabadon folyamatos üzemben.

A kémény magasságát az adott épület tetőszerkezetéhez kell méretezni.

Nézz utána a tető alakjához mért minimum követelményeknek.

Előzmény: fúróssanyi (6441)
datapop 2015.01.20 Creative Commons License 6444
hosszab távon szerintem sem nyerő a tégla. olcsóbb ez tény de elkezded az üzemet és azé becsukni mert a tégla vagy vályog renoválásra szorul... ismerősöm csinált téglából és állandóan küszködik a lepattogó darabokkal. persze van jó békebeki bontott tégla, de a samott az a tuti.
Előzmény: fúróssanyi (6441)
sancibácsi 2015.01.18 Creative Commons License 6443

Ha kis sütődét szeretnél akkor a vályogot, meg a téglát felejtsd el.

Csak samottból csinálnám s sütőteret.

Esetleg tufából, az a kenyérhez az egyik legjobb.

 

Előzmény: fúróssanyi (6441)
Madaraspisti 2015.01.18 Creative Commons License 6442

 Az üveg  az fontos !!

fúróssanyi 2015.01.18 Creative Commons License 6441

Sziasztok!

 

Először is köszönöm szépen a válaszokat! Azért kellene egy kemence, mert egy kis sütödét szeretnénk csinálni faterommal. Kezdetben megtenné egy kisebb is, de ha nő az igény, akkor már nem győznénk vele.

A tervezett kapacitáshoz ez lenne a megfelelő méret. Hasonlóra gondoltam, mint ami a régi pékségekben volt, de abba 100-nál is több kenyér befért egyszerre. A Falazata tégla legyen, vagy lehet vályog is? Hőtárolónak nagyon sok üveget gyűjtöttem össze. Cserépdarabokat is lehet szórni közé? A kémény magassága körülbelül milyen arányban legyen a sütőtér magasságával?

 

Köszönöm a válaszokat.

 

Üdv! Gulyás Sándor

Fagyosnapok 2015.01.18 Creative Commons License 6440

 Vannak kitűnő kemenceépítő szakkönyvek. Vagy onnan vagy meg kell terveztetni  !

Előzmény: fúróssanyi (6437)
Siógabi 2015.01.18 Creative Commons License 6439

Szia

 

Folyamatos üzemre kellene, vagy csak alkalmanként? Ha alkalmanként elég lehet a futóra rakott tégla, kb 15 cm + szigetelés 5 cm

Tégla alap kemencefenéknél könnyen kilehet számolni.... az enyém pl 90 cm széles és 110 cm mély, ebbe 6 tepsi elfér (30 X 40-es) 6 db. Egy tepsire egy 2 kg-os kenyér fér el. A Te igényed ezek szerint a duplája... Feltétlenül, fontos, hogy egyidőben készüljön el?

 

 

Előzmény: fúróssanyi (6437)
Zoli_t5H 2015.01.14 Creative Commons License 6438

Hello,

 

huhh, egy ekkora meretu kemence mar ipari meretu szerintem. :-)

Van sajat erdod is hozza esetleg, hogy fel tudd rendszeresen futeni?

 

Konkret tanacsokat adni sajna nem tudok, csak megdobbentett a kapacitas-igeny, azert reagaltam. Azert sok sikert hozza, biztos meg lehet csinalni.

 

 

Előzmény: fúróssanyi (6437)
fúróssanyi 2015.01.13 Creative Commons License 6437

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Építeni szeretnénk egy kemencét édesapàmmal amibe belefér körülbelül 20-30 kg kenyér. Tudnátok nekem ehhez tippeket adni, hogy hogyan nézzen ki, mik legyenek az arànyok, milyen anyagokat hasznàljunk, falvastagsàg ? Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.

 

Köszönettel, Gulyàs Sàndor.

datapop 2015.01.12 Creative Commons License 6436

datapop 2015.01.10 Creative Commons License 6435
én úgy tudom nem mindegy milyen apróra van törve az üveg. nagyobb darabok közt több a levegő és akkor szigetelő hatása van. valaki híg agyaggal keveri a hőtárolás végett. én maradok a mai korszerű anyagoknál. pl: CaSi lap és arra samott vagy felülre kőzetgyapot.
Előzmény: alfi13 (6434)
alfi13 2015.01.08 Creative Commons License 6434

A téglának és az üvegnek a hőtechnikai adatai majdnem azonosak úgy hogy az üvegtörmelék helyett nyugodtan lehet téglát is használni.

Az első kemencém alja tele volt üveggel és háromszor raktam tele fával kb 3 óráig tartott a fölfűtése a fölfűtés után max egy óráig lehetett benne sütni.

A mostani kemencémben ami egy darab üveg sincs hőszigetelésre lépésálló ásványgyapotot hőtárolásra nagyméretű bontott téglát építettem be. Ezt a kemencét egy rakás fával egy óra 20 perc alatt fölfűtöm és utána 4 óra múlva is lehet benne sütni rétest kiflit.

A kemence falába épített hőmérő szerint 280-300 fokra melegedik föl a felső boltív.

Előzmény: gyuresz113 (6431)
dakaros 2015.01.08 Creative Commons License 6433

Az üveggel kapcsolatban csak annyit szeretnék hozzátenni ,hogy tudjuk hogy a vastag üveg jó hőtartó.Gyerekkoromat idézve a falunkban volt egy pékség.Akkor már nem üzemelt.Az államosítás előtt, és  a  városban épült kenyérgyár felépüléséig ez látta el a falut kenyérrel.Három nagy kemence volt és hozzá a kiszolgálás.A bezárás után a pék füstölte a faluban a disznóhúst télen.Többször jártam itt.A hetvenes évek közepén a kemencék lebontásra kerültek.A helységet másra használták.A bontási törmelék a sok agyag és sár mellet rengeteg volt az üveg.Különböző nagyságú és színű üveg darabok.Ezek az üvegek kék,fehér,és rubin színűek voltak.A nagyságukat úgy kell elképzelni,mint a két öklöm.Formájukon látszott, hogy maradék és lecsöppent üveg volt.Akkor még én sem tudtam,hogy az üveg mit keres a kemencében???Az üveg az Ajkai üveggyárból került oda ami tíz km -re volt. Csodáltam a sok szép színes üveget.Akkor kezdett összeállni a kép amikor itt valaki elkezdett "üvegezni" a kemencével...

Dunit 2015.01.08 Creative Commons License 6432

Nem, hanem komolyan

 

. Mire való egy kémény? Hát az égéstermék elvezetésére.

Előzmény: tothbalazs262 (6428)
gyuresz113 2015.01.07 Creative Commons License 6431

az üveg az hőtároló szerepet tölt be, alatta van egy csomó föld és az szigetel. a hőszigetelés 

 

(hőpáncél) az mindig a legkülső pontra kell építeni.

alfi13 2015.01.05 Creative Commons License 6430

Bármilyet rakhatsz. Ugyanis amiért őseink a kemence aljába törött üvegcserepet raktak hogy a házakba épített kemencékbe télen ne furkálják össze a kemence alját a patkányok és egyébb rágcsálók arra teljesen mindegy milyen üveget teszel.

Ha szigetelni akarod a sütőtér alját akkor oda lépésálló ásványgyapotot tegyél.

Előzmény: Qman74 (6429)
Qman74 2015.01.05 Creative Commons License 6429

Üdv.

Kérdezném,hogy a kemence aljába milyen üveget lehet tenni szines is lehet v csak fehér.

tothbalazs262 2015.01.04 Creative Commons License 6428

Ezt most irónikusan mondtad? :-)

Előzmény: Dunit (6427)
Dunit 2015.01.03 Creative Commons License 6427

 Persze hogy működnek !

 

Az orrán - száján jön a füst.

Előzmény: tothbalazs262 (6426)
tothbalazs262 2015.01.03 Creative Commons License 6426

És ha ilyen kemence mellett döntenék, akkor ezek működnek kémény nélkül is, igaz?

bageros67 2015.01.01 Creative Commons License 6425

Én is a téglából épültet javasl

om,bár én búbost építettem,első kéménnyel tévővel.

Előzmény: tothbalazs262 (6424)
tothbalazs262 2015.01.01 Creative Commons License 6424

Látom ez már picit komolyabb.. Tavaszig még meggondolom, milyen legyen pontosan.

Előzmény: alfi13 (6423)
alfi13 2015.01.01 Creative Commons License 6423

A hatékonyságára nem sokat tudok mondani. Gyerekoromban a nagymamáméknak ilyen agyagos kemencéje volt itt csak a végeredményre emlékszem halványan hogy nagyon finomak voltak a keltkalácsok. A szüleimnek téglából készült volt arra emlékszem hogy az nagyon jól sütött mert én szoktam fölfűteni, és annak a kemencének a modernizált változatát építettem meg.

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson

 

 

Előzmény: tothbalazs262 (6422)
tothbalazs262 2014.12.31 Creative Commons License 6422

Értem. És ezen felül a hatékonysága? Tehát a kisebb kenyér, pizza, hús megsül bent? Persze nem egész malacra gondoltam... Igazából évente 3-5 alkalomnál többször nem hiszem, hogy használnánk.

Előzmény: alfi13 (6421)
alfi13 2014.12.30 Creative Commons License 6421

A régi agyagos kemencéket évente javították. Felénk úgy mondták "tapasztották"

Előzmény: tothbalazs262 (6420)
tothbalazs262 2014.12.30 Creative Commons License 6420

Szerinted mennyire lenne tartós ez a fajta?

Előzmény: bageros67 (6419)