Keresés

Részletes keresés

vince78 Creative Commons License 2017.05.18 0 0 6663

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: MyKappa (6656)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.05.17 0 0 6662

A samottpor + vízüveg keverék legyen a habarcs és a tűz oldalon még besimítani vele, kívül csak fugázni . A képen látható téglákból szedd ki a mállósakat csak az egészségesek maradnak . A jól kiégetett "csengősek " az odavalók . 

Előzmény: feketecsako (6660)
feketecsako Creative Commons License 2017.05.17 0 0 6661

A kép lemaradt



feketecsako Creative Commons License 2017.05.17 0 0 6660

Ööö, elnézést, ha félreérthető voltam. :) Igazából az egész tűztér. Az alja beton alap, de rakok rá egy sor téglát, hogy azért mégse közvetlenül a betonon égjen a tűz.

A kérdés, hogy ezt a körbefalazást hogy oldjam meg. Attól félek, ha a tégla falazást sima zsákos habarccsal csinálom, akkor hamar szétég és szétesik az építmény. Nem tudom, hogy a zsákos habarcsot ha tiszta víz egy része helyett valamennyi vízüveggel keverem ki, az segíthet-e? Esetleg még samottport adagolhatok-e hozzá?

Vagy úgy értetted, hogy a falazás sima habarcs, a belső teret meg kenjem ki vízüveg+samott porral?

Bocs, de nem vagyok ebben járatos :(

Előzmény: Rózsaromantika (6658)
einohyl Creative Commons License 2017.05.17 0 0 6659

 

 Azt használd ami éppen van !

 

 Jó a zsákos habarcs, jó a samott por  + vízüveg.

 Mindegyik hőálló, igaz az egyik nem tűzálló.

Előzmény: feketecsako (6657)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.05.17 0 0 6658

a samottpor meg vízüveg  mindenképpen a tűztérben egybefüggő tűzállóságot ad . A többi részre is hasznos , de ez drágább ,mint a sima habarcs , így csak pénz kérdése. 

Előzmény: feketecsako (6657)
feketecsako Creative Commons License 2017.05.17 0 0 6657

Sziasztok,

bontott téglából építenék kör alakú bográcsozót. Sajnos nálunk itt vidéken nem lehet kapni tűzálló habarcsot. Normál zsákos habarcs van, meg vízüveg, meg samott por.

Mivel rakjam össze? Van értelme ezeket összekeverni?

Köszi :)

MyKappa Creative Commons License 2017.05.16 0 0 6656

Töltsd le innen a kemencés kisokost - én is abból indultam ki :) !

http://www.kemencebence.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=254&Itemid=42

Abban benne van az is, hogy miért az első kivezetés a jobb. Szerintem a begyújtás utáni percekben szinte lehetetlen, hogy valamennyi füst ne jöjjön ki elől a macska ajtón, utána már persze felhúzza a kémény. Persze ez egy kerti kemencénél nem annyira lényeges kérdés szerintem, mint egy beltérinél.

Előzmény: vince78 (6654)
alfi13 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 6655

Itt van a kemencém nézd meg de az hogy hol van a kémény nem igazán számít inkább az hogy megfelelő legyen a kémény méretezése. Először az én kemencémnek is inkább az ajtón akart kijönni a füst de megmagasítva a kéményt egyből tökéletes lett.

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=QGHAWMqHna

 

Előzmény: vince78 (6654)
vince78 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 6654

Sziasztok! Kemence építés előtt állok. Érdeklődni szeretnék, hogy a kemence elején vagy a hátulján legyen a kémény?? Illetve van valakinek olyan terve amiből kitudok indulni?? Köszönöm a válaszokat.

alfi13 Creative Commons License 2017.05.12 0 0 6653

Nálam a bontott nagyméretű tégla vált be legjobban. Ezek a téglák a világháború előtt készültek és más volt a technológiája mint a háború után készült kisméretű tégláknak. Ez utóbinál az agyagba szénport kevertek hogy kevesebb szén keljen a kiégetéshez ezért ezek szivacsos szerkezetűek és nem jó kemence építésre. A régi téglákat mikor elkészítették az agyagból kb 5-6 hónapig szárították tető alatt ezután égették ki ezeknek csengő hangjuk van ha ráütsz egy kalapáccsal. Szerintem alkalmasabb othoni kemencének mint a samot.

Előzmény: jetkarcsi (6652)
jetkarcsi Creative Commons License 2017.05.12 0 0 6652

Köszönöm a választ.

Akkor megmarad a lábazat burkolására és hagyományos bontott téglából építem. 

 

Előzmény: kpeti75 (6651)
kpeti75 Creative Commons License 2017.05.11 0 0 6651

Én még nem láttam kemencét, ami ebből lett volna. Hiába jó hőszigetelő, ha nem jó hőtároló. A kettő nem ugyan az!

Inkább bontott, régi kisméretű tégla, vagy samott.

Ez a fehér felejtős.

Előzmény: jetkarcsi (6650)
jetkarcsi Creative Commons License 2017.05.09 0 0 6650

Üdvözlök minden Kemence Barátot!

 

Kérdésem lenne. Kerti kemencét építenék. Van kisméretű bontott fehér téglám, olyan mint az Itong Sylka mészhomok tégla. A net szerint jó hang és hőszigetelő és időjárás és tűzálló. A tömörsége szerintem egészen jó, mert szépen cseng a tégla.  Szóval ! Szerintetek,  lehet, vagy érdemes ebből raknom a kemencét?? Esetleg valaki már használt ilyet és van róla véleménye?

 

Előre is köszönöm. 

Mr.V. Creative Commons License 2017.04.23 0 0 6649

merre laksz?

Előzmény: villy888 (6648)
villy888 Creative Commons License 2017.04.23 0 0 6648

Sziasztok Kemencések :)
Van nekem pár száz darab régi fajta hódfarkú cserepem pluszban.
Kemencének való.Én ebből csináltam a búbost.
Oda adnám bárkinek szívesen,aki kemencét épít.
 A szállítást rád bízom,  a cserép persze ingyen van :) 
Szép napot nektek.

Téli nap Creative Commons License 2017.03.31 0 0 6647

Mikor hideg a kemence  cirokseprűvel  lesepred a felesleget   + a biztonság kedvéért az ételt lefeded alu.flóliával !

Előzmény: szabzoli68 (6643)
MyKappa Creative Commons License 2017.03.30 0 0 6646

Azért annyira ne keseredj el szerintem :) - nekem a 100 éves kemencém is ki volt kenve és ott sem volt kőgyapottal szigetelve semmi. 

Most csinálok épp egy kerti kemencét és én is le legújabb ajánlások ("nagykönyv") alapján, de ez nem azt jelenti, hogy másképp nem fog működni a kemencéd. Ahogy olvasgattam, ez a kőgyapotos szigetelős megoldás is nagyon újkori - pár éve még mindenki az üvegtörmelékre esküdött, szóba sem jött a kőgyapot.

Így is fog működni szerintem meg úgy is működött volna. Ezek az apró fejlesztések csak tökéletesítik a kemencét. Szerintem többet számít, hogy jól kitapasztald a sajátod sütésnél. Ha meg elkezdene potyogni esetleg a sár, akkor verd le és nincs több gond.  

Előzmény: szabzoli68 (6643)
szabzoli68 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 6645

Bontott samott. Szerintem nem kellett volna kikenni.

alfi13 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 6644

Milyen anyagból készült a kemence dongája, hogy ki kellett keni?

Előzmény: szabzoli68 (6643)
szabzoli68 Creative Commons License 2017.03.30 0 0 6643

Sziasztok!

 

Sok olvasás után rájöttem, hogy szeretnék egy kemencét. Először azt gondoltam, hogy lesz annyi időm, hogy segítséggel magamnak csináljam meg ezért kiműveltem magam a témában amennyire lehetséges. Aztán úgy alakult a dolog, hogy a rendelkezésre álló szabadidőm a minimálisra csökkent ezért hívtam egy szakembert. Napi háromszor tudok ránézni és egyeztetni vele, de ennek ellenére történt pár olyan dolog, ami nem egyezik azzal, ami a "nagykönyvben" meg van írva. Az egyik dolog az, hogy kikente a donga belsejét vízöveges-samottporos agyaggal. Én félek, hogy ez a kaja tetején fogja végezni.

A másik, hogy a kemence aljába került rath sütölapok széle és a kemence széle közötti részt kifugázta. Elvileg itt jobb esetben közetgyapotnak kellene lenni. Rosszabb esetben meg először semminek, aztán max. hamunak.

Természetesen szerinte jól van ez így és nem lesz baj. Én meg nem látok erre semilyen garanciát.

Látatlanban mit tudnátok ehhez szólni?

 

 

Mr.V. Creative Commons License 2017.03.21 0 0 6642

xv. kerület, kb egy jó órára  tőled. elugrok majd egyszer hozzád, előre is köszi

Előzmény: Siógabi (6641)
Siógabi Creative Commons License 2017.03.21 0 0 6641

Messze laksz? Én gyöngyösi vagyok. Ha gondolod személyesen megmutatom. Leírni a teljes folyamatot hosszú lenne, röviden válaszolva alább mellékeltek videót.

Előzmény: Mr.V. (6640)
Mr.V. Creative Commons License 2017.03.21 0 0 6640

a te kemencédről megtudhatunk pár dolgot, ha nem titkos? például miből van az alja, oldala, esetleg te építetted?

Előzmény: Siógabi (6639)
Siógabi Creative Commons License 2017.03.21 0 0 6639

Természetesen lehet. Ez egy 17 kg élősúlyú malac készre sütve. 4 óra süstés. 

Ez a tipusú kemence nem hőtartásra lett tervezve, már csak a súlya miatt sem kehetséges. Ennek működési elve a folyamatos üzem ami azt jelenti, hogy egész addig tüzelünk benne míg szükséges. Négy ora alatt kb 3-4 kg fa, az első kb jó maréknyi apró fa ha leég elég kb bramac léc nagyságú fadarab ami csak hanvad. Az én kemencém a kicsi már több mint 4 éves, több mint 300 begyújtáson vagyok túl kb 1000 üzemóra. Havonta utazik kb 50 km-ert különböző falunapokra...

 

Előzmény: Mr.V. (6638)
Mr.V. Creative Commons License 2017.03.21 0 0 6638

mennyi ideig tartja a meleget? (mármint a mobil) például egy malacot félbevágva meg lehetne sütni benne?

Előzmény: Siógabi (6631)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.03.21 0 0 6637

nem ismerem közelebről,de, ha ahol a láng éri ott legalább samott lapok vannak , akkor van esély a tartósabb használhatóságra. 

Előzmény: Mr.V. (6636)
Mr.V. Creative Commons License 2017.03.21 0 0 6636

ilyen ytong-os kemencét használt már valaki? mennyire lehet ez tartós?

Előzmény: Rózsaromantika (6623)
Siógabi Creative Commons License 2017.03.20 0 0 6635

Egy kemencés csoportban vállalható szerintem. Még nekem is kihívás volt pedig pàr éve művelem. Amire célozni akartam, hogy ezt a kis mobilkemivel nem tudtam volna produkálni, ettöl függetlenül ésszerű kefetek közt minden másra igen

 

Előzmény: Rózsaromantika (6634)
Rózsaromantika Creative Commons License 2017.03.19 0 0 6634

a fészen ezzel a képpel borzoltad az idegeit a tagoknak év végén : Gabor Peto néven .Kemence és Fatüzelés ízvilága  csoport. 

Előzmény: Siógabi (6631)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!