Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

alfi13 Creative Commons License 3 órája 0 0 6457

Láttam olyan kemencét amelyiknek a tetejét úgy nézett ki  mint a piramisok. Minden sor téglát kb 1/3 részel beljebb tettek így a végén összeért a kemence teteje. Sütni lehetett benne de nékem nem tetszett.

Előzmény: alfi13 (6456)
alfi13 Creative Commons License 4 órája 0 0 6456

Azért csinálják ívesre a kemence tetejét mert az öntartó, és amellett jól is néz ki de a működés szempontjából nem szükséges.

Előzmény: dear-bear (6455)
dear-bear Creative Commons License 4 órája 0 0 6455

Sziasztok.

Egy bődületesen amatőr kérdésem van: Muszáj egy kerti kemence tetejének ívesnek lennie?

dear-bear Creative Commons License 4 órája 0 0 6454

dear-bear@indamail.hu

  

Köszönöm.

 

Előzmény: Siógabi (6453)
Siógabi Creative Commons License 2 napja 0 0 6453

Ha nem működik a link adj egy privát emailt

Előzmény: dear-bear (6451)
Siógabi Creative Commons License 2 napja 0 0 6452

https://www.facebook.com/zoltan.bacsa.376?fref=ts

 

Előzmény: dear-bear (6451)
dear-bear Creative Commons License 3 napja 0 0 6451

Szia, Egy linket nem tudnál küldeni Bacsa Zoltánról?

Kerestem a Facebookon, de sok ilyen nevű van.

                                                                          Köszi

Előzmény: Siógabi (6416)
fúróssanyi Creative Commons License 2015.02.02 0 0 6450

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!

alfi13 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 6449

Valóban túl lehet fűteni a samotos kemencét de ez egy hőmérővel könnyen megoldható hogy ne fűtsük túl magas hőfokra a kemencét. Gyakorlatban én azt tapasztaltam inkább ott van a hiba ha nem egynemű anyagból készül a kemence hanem az alja pl samot a teteje meg tégla.

Előzmény: azenkemencem.com (6447)
eekeili Creative Commons License 2015.01.21 0 0 6448

"Sokkal tartósabb, nem kell mondjuk 15 év múlva felujítani.   "

 Ahogy vesszük. Rendszeres használatkor lehet előbb is.

azenkemencem.com Creative Commons License 2015.01.21 0 0 6447

Nekünk a kertben vagy egy búbos kemencénk ( http://azenkemencem.com/kemence/kemence-epites/) néhány kiegészítővel, szóval nem sütödénk van. Mi építtetük a kemencét, és az építés során mi is arra jutottunk, hogy samott legyen a tűztér. Sokkal tartósabb, nem kell mondjuk 15 év múlva felujítani. Van aki azt mondja, hogy elégeti a kenyeret. Szerintem ezt simán el lehet kerülni, egyszerűen csak egy kicsit vissza kell hűteni a kemencét a megfelelő hőmérsékletre, ha túl meleg. Nyitva hagyjuk a kemence ajtót, és amikor jó a hőmérséklet vissza zárjuk. Viszont van egy nem csak kenyérsütésre alkalmas tartós kemencénk. 

 

Előzmény: fúróssanyi (6441)
szilentium2 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 6446

Ehhez inkább hívjál szakembert .

Előzmény: fúróssanyi (6441)
Agur Creative Commons License 2015.01.20 0 0 6445

Gondolom nem az udvaron lesz a kemence szabadon folyamatos üzemben.

A kémény magasságát az adott épület tetőszerkezetéhez kell méretezni.

Nézz utána a tető alakjához mért minimum követelményeknek.

Előzmény: fúróssanyi (6441)
datapop Creative Commons License 2015.01.20 0 0 6444
hosszab távon szerintem sem nyerő a tégla. olcsóbb ez tény de elkezded az üzemet és azé becsukni mert a tégla vagy vályog renoválásra szorul... ismerősöm csinált téglából és állandóan küszködik a lepattogó darabokkal. persze van jó békebeki bontott tégla, de a samott az a tuti.
Előzmény: fúróssanyi (6441)
sancibácsi Creative Commons License 2015.01.18 0 0 6443

Ha kis sütődét szeretnél akkor a vályogot, meg a téglát felejtsd el.

Csak samottból csinálnám s sütőteret.

Esetleg tufából, az a kenyérhez az egyik legjobb.

 

Előzmény: fúróssanyi (6441)
Madaraspisti Creative Commons License 2015.01.18 0 0 6442

 Az üveg  az fontos !!

fúróssanyi Creative Commons License 2015.01.18 0 0 6441

Sziasztok!

 

Először is köszönöm szépen a válaszokat! Azért kellene egy kemence, mert egy kis sütödét szeretnénk csinálni faterommal. Kezdetben megtenné egy kisebb is, de ha nő az igény, akkor már nem győznénk vele.

A tervezett kapacitáshoz ez lenne a megfelelő méret. Hasonlóra gondoltam, mint ami a régi pékségekben volt, de abba 100-nál is több kenyér befért egyszerre. A Falazata tégla legyen, vagy lehet vályog is? Hőtárolónak nagyon sok üveget gyűjtöttem össze. Cserépdarabokat is lehet szórni közé? A kémény magassága körülbelül milyen arányban legyen a sütőtér magasságával?

 

Köszönöm a válaszokat.

 

Üdv! Gulyás Sándor

Fagyosnapok Creative Commons License 2015.01.18 0 0 6440

 Vannak kitűnő kemenceépítő szakkönyvek. Vagy onnan vagy meg kell terveztetni  !

Előzmény: fúróssanyi (6437)
Siógabi Creative Commons License 2015.01.18 0 0 6439

Szia

 

Folyamatos üzemre kellene, vagy csak alkalmanként? Ha alkalmanként elég lehet a futóra rakott tégla, kb 15 cm + szigetelés 5 cm

Tégla alap kemencefenéknél könnyen kilehet számolni.... az enyém pl 90 cm széles és 110 cm mély, ebbe 6 tepsi elfér (30 X 40-es) 6 db. Egy tepsire egy 2 kg-os kenyér fér el. A Te igényed ezek szerint a duplája... Feltétlenül, fontos, hogy egyidőben készüljön el?

 

 

Előzmény: fúróssanyi (6437)
Zoli_t5H Creative Commons License 2015.01.14 0 0 6438

Hello,

 

huhh, egy ekkora meretu kemence mar ipari meretu szerintem. :-)

Van sajat erdod is hozza esetleg, hogy fel tudd rendszeresen futeni?

 

Konkret tanacsokat adni sajna nem tudok, csak megdobbentett a kapacitas-igeny, azert reagaltam. Azert sok sikert hozza, biztos meg lehet csinalni.

 

 

Előzmény: fúróssanyi (6437)
fúróssanyi Creative Commons License 2015.01.13 0 0 6437

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Építeni szeretnénk egy kemencét édesapàmmal amibe belefér körülbelül 20-30 kg kenyér. Tudnátok nekem ehhez tippeket adni, hogy hogyan nézzen ki, mik legyenek az arànyok, milyen anyagokat hasznàljunk, falvastagsàg ? Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.

 

Köszönettel, Gulyàs Sàndor.

datapop Creative Commons License 2015.01.12 0 0 6436

datapop Creative Commons License 2015.01.10 0 0 6435
én úgy tudom nem mindegy milyen apróra van törve az üveg. nagyobb darabok közt több a levegő és akkor szigetelő hatása van. valaki híg agyaggal keveri a hőtárolás végett. én maradok a mai korszerű anyagoknál. pl: CaSi lap és arra samott vagy felülre kőzetgyapot.
Előzmény: alfi13 (6434)
alfi13 Creative Commons License 2015.01.08 0 0 6434

A téglának és az üvegnek a hőtechnikai adatai majdnem azonosak úgy hogy az üvegtörmelék helyett nyugodtan lehet téglát is használni.

Az első kemencém alja tele volt üveggel és háromszor raktam tele fával kb 3 óráig tartott a fölfűtése a fölfűtés után max egy óráig lehetett benne sütni.

A mostani kemencémben ami egy darab üveg sincs hőszigetelésre lépésálló ásványgyapotot hőtárolásra nagyméretű bontott téglát építettem be. Ezt a kemencét egy rakás fával egy óra 20 perc alatt fölfűtöm és utána 4 óra múlva is lehet benne sütni rétest kiflit.

A kemence falába épített hőmérő szerint 280-300 fokra melegedik föl a felső boltív.

Előzmény: gyuresz113 (6431)
dakaros Creative Commons License 2015.01.08 0 0 6433

Az üveggel kapcsolatban csak annyit szeretnék hozzátenni ,hogy tudjuk hogy a vastag üveg jó hőtartó.Gyerekkoromat idézve a falunkban volt egy pékség.Akkor már nem üzemelt.Az államosítás előtt, és  a  városban épült kenyérgyár felépüléséig ez látta el a falut kenyérrel.Három nagy kemence volt és hozzá a kiszolgálás.A bezárás után a pék füstölte a faluban a disznóhúst télen.Többször jártam itt.A hetvenes évek közepén a kemencék lebontásra kerültek.A helységet másra használták.A bontási törmelék a sok agyag és sár mellet rengeteg volt az üveg.Különböző nagyságú és színű üveg darabok.Ezek az üvegek kék,fehér,és rubin színűek voltak.A nagyságukat úgy kell elképzelni,mint a két öklöm.Formájukon látszott, hogy maradék és lecsöppent üveg volt.Akkor még én sem tudtam,hogy az üveg mit keres a kemencében???Az üveg az Ajkai üveggyárból került oda ami tíz km -re volt. Csodáltam a sok szép színes üveget.Akkor kezdett összeállni a kép amikor itt valaki elkezdett "üvegezni" a kemencével...

Dunit Creative Commons License 2015.01.08 0 0 6432

Nem, hanem komolyan

 

. Mire való egy kémény? Hát az égéstermék elvezetésére.

Előzmény: tothbalazs262 (6428)
gyuresz113 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 6431

az üveg az hőtároló szerepet tölt be, alatta van egy csomó föld és az szigetel. a hőszigetelés 

 

(hőpáncél) az mindig a legkülső pontra kell építeni.

alfi13 Creative Commons License 2015.01.05 0 0 6430

Bármilyet rakhatsz. Ugyanis amiért őseink a kemence aljába törött üvegcserepet raktak hogy a házakba épített kemencékbe télen ne furkálják össze a kemence alját a patkányok és egyébb rágcsálók arra teljesen mindegy milyen üveget teszel.

Ha szigetelni akarod a sütőtér alját akkor oda lépésálló ásványgyapotot tegyél.

Előzmény: Qman74 (6429)
Qman74 Creative Commons License 2015.01.05 0 0 6429

Üdv.

Kérdezném,hogy a kemence aljába milyen üveget lehet tenni szines is lehet v csak fehér.

tothbalazs262 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 6428

Ezt most irónikusan mondtad? :-)

Előzmény: Dunit (6427)