Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

g.anti56 5 órája © 6371

Köszönöm az infót

 

Előzmény: Julám (6370)
Julám 13 órája © 6370

Az alapméret: 175 X 110 cm.

 

Ajtóméret: 41x35 cm.

 

Kéményméret:50X50 cm.

Előzmény: g.anti56 (6369)
g.anti56 14 órája © 6369

Jól nézki a kemencéd meg tetszett  megtudnád adni a méreteit  gondolok hossz ,szél, ajtók és kémény

 

Előzmény: Julám (6365)
robi25 28 órája © 6368

Kedves fórumozók! Ajánljatok légy szíves mestert, aki Nyíregyháza környékén tudna - és vállalna -  nekem jó kemencét építeni:) 

Julám 29 órája © 6367

Sziasztok!

 

 

Sütött valaki az ujj lisztből ujj kenyeret a kemencéjében?

 

 

Julám 2 napja © 6366

Jujjj, elüldöztelek Titeket? :-D

Julám 5 napja © 6365

http://bellusnejuli.blogspot.hu/2014/08/kemence_12.html

 

Sziasztok!

 

Így készült, már csak néhány apróság kell!

Zoli_t5H aug. 12. © 6364

Szia!

 

Eloszor is halas koszonet a receptekert!

Jomagam szerencsi szuletesu vagyok es regebben, amig el nem szolitott a sors a fovaros kozelebe, nagyon sokat megfordultam Tokaj, Bodrogkeresztur, Mad kornyeken (es meg sorolhatnam ezeket a pompas kis falvakat)... a lenyeg, hogy a szivem melyen mindig zempleni gyerek maradok. :-)

 

Előzmény: Julám (6362)
Julám aug. 11. © 6363

A nagy igyekezetemben ez meg lemaradt:

http://bellusnejuli.blogspot.hu/2012/11/napraforgo-kalacs.html

 

 

Julám aug. 11. © 6362

Köszönöm mindenkinek a segítséget és a hasznos gondolatokat.

 

Szakácsnő vagyok és mivel is tudnám megköszönni Nektek, ha nem egy jó kis recepttel.

 

http://bellusnejuli.blogspot.hu/2012/12/eheto-viragok.html

 

Ezekkel a "süteményekkel" tuti sikert értek el!!!

 

 

Zoli t5h! Olvastam az adatlapodat, mely szerint szereted a Tokaji-t.

Nos én a Tokaj hegyalja lábánál lakom,  egy picike kis városban.

Zoli_t5H aug. 11. © 6361

Ilyen sutit meg nem pipaltam, valami hihetetlenul otletes es jol nez ki!

Hova lehet menni megkostolni??? :-))

 

Előzmény: Julám (6357)
gyuresz113 aug. 10. © 6360

világszám, nagyon guszta! gratula a kemencéhez. :) 

Előzmény: Julám (6357)
blaskojanos aug. 10. © 6359

Ez a kemence méretétől is függ, ha nagy a fűtőfelület akkor hátul elfér és ha már felül nem süt eléggé akkor megpiszkálom egy kicsit a parazsat és ismét jól süt.

Ha kicsi a tűztér akkor ez sajnos nem valósítható meg.

 

Előzmény: alfi13 (6358)
alfi13 aug. 9. © 6358

Én a tésztaféléknél mindig kihúzom a parazsat csak a húsokat sütöm parázzsal.

Előzmény: Julám (6357)
Julám aug. 9. © 6357

Sziasztok!

 

Azt hiszem lassan belejövünk majd a tüzelésbe :-)

Most csak egy "laza" felfűtés volt, két tepsi tészta sült meg benne.

Az első 17 perc alatt, a második 20.

A második tökéletes lett. Sem az alja sem a teteje nem égett meg és a tészta mindenütt átsült.

.  

Julám aug. 9. © 6356

Köszönöm a sok segítséget és hasznos információt.

Igyekszem minden segítséget és jó tanácsot megfogadni és hasznosítani.

Amint újabb próbálkozásra lesz lehetőségünk ( sok a más fajta munka ), jelentkezem.

 

Addig is kellemes kemencézgetést mindenkinek.

 

Izzon az a  parázs! :-)

Antikmuki aug. 8. © 6355

Igen,ki kell tapasztalni a kemencét,Nálam nincs bent hőmérő csak a megérzésemre hagyatkozok,amikor fehér a belseje akkor oké lehet széttördelni a parazsat és elteríteni:

Majd ahogyan előttem írták várok kb 1 órát és az összes parazsat,hamut kihúzom és mehet be a sünivaló:

Kb 2 hete van kemencém és az elején megégettünk benne dolgokat amikor a parazsat bent hagytuk és nem vártunk vele a felfűtés után hanem parázs hátra és félretol be a sütnivaló és az meg szépen szenesedett ;).Azóta úgy csinálom Én is ahogy előttem írták és bevált!

Előzmény: sancibácsi (6354)
sancibácsi aug. 8. © 6354

Szia!

 

Igen a kemencék használatát is meg kell tanulni! :-)

Nameg a kemencék tipusai, felhasznált anyagok, vastagságok is mássá teszik őket.

De szerintem a legtöbb kemencénél érdemes kipróbálni, ha adhatok ebben tanácsot:

Főleg ha fával van felfűtve; a leégés után a parazsat szét kell teríteni a kemi fenéken. Rá kell csukni az ajtót legalább 0,5-1 órára. Eközben ki lehet pakolni, begyúrni, és keleszteni a tésztát, egyebek.

És aztán kihúzni, félretolni a hamut, és betenni a cuccost.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok :-)

Előzmény: Julám (6349)
ceko aug. 7. © 6353

Bocsánat a képek lemaradtak: 

ceko aug. 7. © 6352

 Sziasztok!

 

Csak részben tartozik ide a kérdésem, de biztos tudtok rá válaszolni. Szeretnék egy bográcsozó/szalonnasütőt építeni klinker vagy bontott téglából, belülről pedig egy réteg samottal szeretném bélelni, az alábbi képekhez hasonlót. A kérdésem pedig a következő lenne: mi lenne a legideálisabb anyag a téglák és a samott „összetapasztására”?

 

 Köszönöm.

Téli nap aug. 7. © 6351

 A kemence szép, valószínű jól is süt, viszont az a fedés hamarosan egy szélvihar áldozata lehet !!

 A lábak nyírfából vannak ?

Előzmény: Julám (6349)
blaskojanos aug. 7. © 6350

Üdvözöllek!

Az a jobb ha a teteje süt jobban mert akkor kinyitod az ajtót és be lehet állítani a hőmérsékletet. Ha az alja süt jobban az már ugye egy kissé körülményesebb. Én úgy szoktam, hogy felfűtés után hagyom állni egy kicsit a dolgot, hogy egalizálódjon a hőmérséklet ez kb fél óra. Természetesen erre ne várj senkitől se pontos infót mert ahány kemence annyi anyag és annyi kialakítás. Nincs 2 egyforma, én 3 kemencében fűtök és mind más és más, ezt sok gyakorlással lehet kitapasztalni. Célszerű beszerezni egy hőmérőt mert az elején nagy segítség. Én úgy szoktam kezdeni a sütést, hogy az alja 250-260 fokos legyen akkor süt a legszebben. De ezt mondom, hogy minden kemence más, ez csak egy irányadó.

Jó sütést!

Előzmény: Julám (6349)
Julám aug. 6. © 6349

Feltehetően igazad van Sancibácsi!

 

Minden bizonnyal az lehetett a gond, hogy hirtelen (gyorsan) fűtöttük fel a kemencét és azért melegedett át a búb.

Ha legközelebb is ezt tapasztaljuk, akkor ismét kérdezek majd.

A pogácsa megsült, de a teteje megégett :-P

De megettük :-D

Előzmény: sancibácsi (6348)
sancibácsi aug. 4. © 6348

Ha rudnánk hogyan, miből épült a kemi, az is segíthetne megfejteni a rejtélyt :-)

 

DFe lehet semmi baj nincs...............

 

Felül égett a pogi, az alja meg nyers/sületlen maradt?

Előzmény: Julám (6347)
Julám aug. 3. © 6347

Szép napot.

Építettünk egy kemencét és a mai napvolt a főpróba.

Csülköt készítettünk, burgonyával, majd pogácsát sütöttünk.

 pogácsa egy kicsit megégett, de attól még finom.

Viszont a búb nagyon átmelegedett, pedig van rajta bőven agyag,  és 10 cm-es tervolin.

Mit gondoltok, mi lehet a hiba?

 

Köszönöm, ha valaki válaszol.

 

Antikmuki júl. 30. © 6346

Vasárnap fel is lett rakva a várva várt kemencém,bár még van hátra ez + az de az első tűz már belobbant benne,persze csak egy marék újságpapír volt.

Előzmény: skarabeus01 (6242)
blaskojanos júl. 25. © 6345

Üdvözöllek!

 

Egyet értek az álláspontoddal, én sem vagyok teljesen tudatlan 25 évig fűtő voltam, de a helyzet hozta így mint írtam nem volt több tégla. Most meg nem akartam szétbontani mert folyton üzemelünk meg a tető felett sikerült tökéletes malterba rakni ami azt jelenti, hogy csak szétverni lehetne. Most a mellé toldás 14x30 cm lett így szerintem már elégnek kell lenni, de a jövő héten biztosat tudok.

Üdv Blaskó

Előzmény: gyuresz113 (6344)
gyuresz113 júl. 25. © 6344

szevasztok

 

ez a kémény kérdés, többször felmerült, itt a fórumon.   többször említettem, hogy 60 fokos szögben kell összehúzni, nem számít, hogy a külső ajtó magasabb mint a kemenceszáj, a lényeg a kémény keresztmetszet és a magasság. igyekezzünk négyszög keresztmetszetű kéményt építeni, minél magasabbat. (természetesen, esztétikus magasságig)

 

ezzel a módszerrel több kemencét építettem már! tökéletesen működik. minimális kifüstölés sincs. hangsúlyozom NULLA kifüstölés. normális hsz.-ekre szívesen válaszolok, akár telefonon is kérdezhettek. (esti órákban)

 

Tengermély Tisztelettel: Pusztai György kőműves mester

 

 

jahh és leszarom a helyes írási hibákat ill. nem vagyok programozó. ingyen segítek és megosztom a tapasztalataimat.  

gyuresz113 júl. 25. © 6343

alfi13 júl. 24. © 6342

Valóban a 14*14cm az nagyon kevés az én kemencém 30*30-as de az eredetileg tervezett magasságra egy méterrel meg kellett magasítani így lett jó.

Előzmény: blaskojanos (6341)