Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

roszi71 2014.04.01 22:39:05 © 6271

Sziasztok!

 

Nem vagyok ebben a forumban aktív, de gondoltam hátha érdekel valakit az alábbi lehetőség:

 

2014. május 15-18. között fog építeni nálam egy hagyományos kerti kemencét a siklósi mester. 

 

Én nem tudok neki segíteni, mert nem végezhetek fizikai munkát, viszont szūkségem lenne a mester mellé segítségre.

 

Ha esetleg valaki szeretne tanulni tőle és egyúttal segíteni, akkor kérem jelentkezzen! 

 

Általában 60000 Ft egy hasonló tanfolyam.

 

Az építkezés helyileg Bánkon (Nógrád megye) lesz.

 

További részletek emailben: roszi71 kukac yahoo pont com

 

Elnézést a hosszú postért!

Igaz Tamas 2014.03.22 05:16:54 © 6270

Szia próbáltam érthetően leírni képekkel dokumentálva remélem segít.

 

http://kemenceepites-teglaszeleteles.hu/kemenceepites.html

Előzmény: vadasz70 (6266)
vadasz70 2014.03.12 19:54:17 © 6269

Szia! Rendben. szoktam arra járni majd kereslek ha aktuális lesz. köszönöm

Előzmény: Siógabi (6268)
Siógabi 2014.03.10 18:46:49 © 6268

Szia!

 

Én gyöngyösi vagyok...

Ha jársz erre szívesen megmutatom!

 

Üdv: Gábor

Előzmény: vadasz70 (6266)
alfi13 2014.03.03 22:18:44 © 6267
Előzmény: vadasz70 (6266)
vadasz70 2014.03.03 21:55:59 © 6266

Sziasztok!Van itt valaki közületek aki Gödöllő környékén lakik és Kinti dongás Kemencével rendelkezik. Mert szeretnék én is építeni egyet jó lenne megnézni élőben is és tanácsokat kérni mert van egy két dolog amit nem értek.Esetleg van valakinek rajza az építési menetről annyi minden van itt leírva és különböznek a vélemények hogy egy két dologban bizonytalan vagyok. Köszönöm

vizipoc 2014.02.09 21:04:59 © 6265

..hí,de szíp,kenyérke!!

Előzmény: Siógabi (6262)
emberevics 2014.02.06 09:29:26 © 6264

Szia!

Köszönöm az infókat és a linket, estére elmélyedek benne.

Előzmény: Siógabi (6262)
Zoli_t5H 2014.02.06 08:42:58 © 6263

Nagyon szep az a kenyer. Ha sajat, akkor gratulalok!

 

 

Előzmény: Siógabi (6262)
Siógabi 2014.02.05 22:29:41 © 6262

Szia!

 

A morzsálódást nagyban befolyásolja a zsiradék aránya, egy kiló liszthez érdemes adni kb 3-4 evőkanál olajat. Akkor nem fog annyira morzsálódni.

A további felsorolásod is segíthet, pl ha kovásszal készíted.

Nekem ezzel a technológiával készült kenyér őrizte meg leginkább a frissességét (a legtöbb munka is ezzel a fajtával van)

http://www.nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/11/termeszetes-kovasz-kovaszneveles-es.html

 

 

Üdv: Gábor

Előzmény: emberevics (6256)
skarabeus01 2014.02.05 17:27:28 © 6261

...azért csak próbáld meg..)) Én is igy csinálom, 10 naponta vásárolok kenyeret és lefagyasztom.....még itt vagyok.(

Előzmény: emberevics (6260)
emberevics 2014.02.05 17:08:55 © 6260

Szinte jó, de mégsem.

A kenyérnek folyamatosan kell rendelkezésre állnia. És kevés fogy belőle. Nem vehetek elő a fagyasztóból reggel 3 szeletet a vacsorához, mert lehet, hogy 4 kéne, de még az is lehet, hogy egy sem, leginkább az valószínű, hogy elfelejtem elővenni...

Előzmény: eekeili (6259)
eekeili 2014.02.05 09:04:29 © 6259

 Tárold mélyhűtőben, mindig friss marad !

Előzmény: emberevics (6256)
Babette_ 2014.02.05 08:15:10 © 6258

én őt ajánlom. nincs közel, de tudtommal ez nem probléma neki:

http://mindenamikalyha.blogspot.hu/

Előzmény: Ollah (6257)
Ollah 2014.02.05 08:10:12 © 6257

Sziasztok!

 

Épülő házunkba szeretnénk kemencét építtetni. Sok jónak tűnő céget találtam, pl az agyagkemence.hu csapatát, akik ráadásul helyileg is viszonlyag közel vannak.

Ismeri őket valaki, szabad velük építtetni?

Illetve kit tudtok jó szívvel ajánlani Bp környékén, illetve Komárom-Esztergom megyében?

 

Köszönöm előre is!

emberevics 2014.02.04 18:43:31 © 6256

Kopp-kopp!

Az lenne a kérdésem, hogy van valakinek tapasztalata arról, hogy milyen összetevő segít abban, hogy a kenyér sokáig friss maradjon, ne morzsálódjon napok múlva se?

Gondolatébresztőnek:

-burgony

-zsiradék

-élesztő vs. kovász

-liszt minőség (BL80, BL55)

-rozsliszt (arány?)

-teljes kiőrlésű liszt

-?

 

 

Papjanoss 2014.02.02 17:52:06 © 6255

Jó lett!

Előzmény: vizipoc (6254)
vizipoc 2014.02.01 20:07:29 © 6254

 

ez lemaradt,

vizipoc 2014.02.01 20:03:38 © 6253

kis segitség a bepekoláshoz,

 

 

 

 

Csikky 2014.01.29 11:17:58 © 6252

Dehogy haragszom meg! Épp ezért irtam ide a fórumba, hogy nehogy szart vegyek, ha már erre adtam a fejem, hogy megvalósitok egy tervet!

Minden vélemény érdekel, szeretnék jól választani! Ez a mobilkemence került normális áron az utamba, ezért most erről szeretnék véleményeket kideriteni!

Előzmény: sancibácsi (6250)
g.anti56 2014.01.29 10:18:23 © 6251

Szevasztok, a kemencém nagy méretű vályogból van 30-as fal vastagsággal mert kint van a szabadban lehet hogy egy szigetelést még elbírna.Vizet keringető szivattyú mozgatja ,egy óra alatt van 50-60 fokos vizem.Víz bordáról találsz képet a 21. oldalon.Szerintem mi erről már beszéltünk de ha valami segítség kell kérdezz nyugodtan segítek ha tudok.Ugyanis ezt a kemencét én építettem.

Előzmény: skarabeus01 (6247)
sancibácsi 2014.01.29 09:51:37 © 6250

Az, hogy üvegkupolás; hogy mit jelent?

Hát erre csak az a szó jut eszembe, ne haragudj meg: paraszt vakítás.

 

Üveget ugye a kemencének az aljába szoktak tenni egyesek (én oda sem).

Ennek a félkész terméknek a jobb oldali képn látható, hogy nem üvegből van a búb. Ha abból lenne, lehetne rá mondani, hogy üvegkupola. De kilátszik ott is a putnoki tégla sárgás színe, és porózus struktúrája. Sőt! Ott mintha élbe lenne már állítva! (6,5 cm).

Nekem hasonló méretű a kis udvari kemi-m. Pont ilyen félgömb/boglya alakja van. Belül 90 cm átmérőjű kör.

Cserépből készült 12-(13) cm falvastagság. Kívül 5 cm szigetelés van rajta.

Ritkán használom, és azért nem akartam nagyot. De 1-2 tepsi húst, ételt sütni teljesen jó. Ami egyszerre belefér. Ha azonban több fogás, kell akkor már kihűl.

Pl az első tepsi kenyérlángos 10 perc, a 3. 25-30 perc legalább, mert a sok nyitogatással kihűl.

Az ilyen kis kemencéket úgy jó használni, ha marad még benne parázs, vagy 1-2 hasáb ég hátul. De ez a mobil olyan kicsi, ha égő fahasáb van hátul, akkor megég a kaja teteje benne szerintem. Kenyér sütéséhez meg hosszú idő, kis hőmérséklet kell. Az tuti nem sűl meg benne!

Szigetelés ide-vagy oda.

Az élbe állított putnoki, meg hogy mennyi ideig bírja? Hát nem hosszú életű, az biztos. Ennél még egy jó állapotú bontott is többet bír, pláne a samott.

Előzmény: Csikky (6246)
Csikky 2014.01.29 07:30:29 © 6249

Akkor az én képeimen is ilyen szigetelés látható? Ezek szerint a putnoki tégla is megfelelő ezzel a szigetelési kombóval?

Előzmény: alfi13 (6248)
alfi13 2014.01.28 17:45:37 © 6248

Az "üvegkupolához" nem tudok hozzászólni. Lehet hogy valamit kitált a kemence készítője.

Hőszigetelőnek a lépésálló közetgyapot a legjobb az én kemencémet is azzal szigeteltem 6cm vastagságú.

Előzmény: Csikky (6246)
skarabeus01 2014.01.28 17:06:03 © 6247

Kicsit bővebben, ha van kedved hozzá? A vízborda kialakítása érdekel és hogyan kör.forog a víz? Van-é  puffertartály, mennyi idő alatt tudod felfűteni?..stb..stb.

Előzmény: g.anti56 (6245)
Csikky 2014.01.28 16:55:45 © 6246

Nagyon köszi az anyagokkal kapcs. tanácsokat. Az hogy a pasas azt irja, hogy üvegkupolás, az vajon mit jelenthet hőtartás szempontjából, meg úgy látszik a képen, hogy valami hőszigetelő  anyaggal is bevonja kivülről....?

Előzmény: sancibácsi (6232)
g.anti56 2014.01.28 13:32:29 © 6245

Szevasztok, a kemencét én is lakás fűtésre használom  benne a vízborda és rá van kötve a lakásra. Rőzse, kukoricaszár tuskók minden elég benne ami éghető.

Előzmény: skarabeus01 (6228)
skarabeus01 2014.01.28 12:50:01 © 6244

...és ha már megcsináltad ősszel száríthatsz benne pl fűszer.paprikát is..!!

Előzmény: skarabeus01 (6243)
skarabeus01 2014.01.28 12:48:12 © 6243

"..azért mást is akarok benne sütni.."

Ha van kedved és időd, építhetsz köré gyümölcs-aszalót...ha már  ott van..))

Előzmény: Antikmuki (6241)
skarabeus01 2014.01.28 12:46:21 © 6242

Ha már van 150 ..200 kévéd akkor az ajánlott módon kell összerakni. Majd elfelejtettem  a kévék "kalászos" végét azért egymásra kell fektetni /középen/ úgy 40 cm-t. igy gyorsan magasodik a kúp közepe a tetejére dobsz egy fekete fóliát  3 m2. sarkainál 1..1. tégla és nem ázik be ott sem.

A sűtőtököt rakd a kukorica közzé (3 méterenként fészkenként 2,,3 mag--de csak a legerősebbet hagyd meg!...majd kihagyva 4 sor kukoricát a következő sorban ujból vetheted. Nem árt a tök alá egy vödör trágya 30..40 cm mélyen bedolgozva a fészekbe!...és hagyd künn a z érett tököt az első -1..2 C° fokig..!

Előzmény: Antikmuki (6241)