Keresés

Részletes keresés

gyuresz113 Creative Commons License 4 napja 0 0 6519

szia

 

Egyszerű tábortűz szaga szokott lenni, de nem a nyárfás savanyú.

Mi akácfával fűtjük a kemencét. Amikor már csak a parázs van bent,

az kifejezetten jó "meleg" szagú.

 

A hőfok az meg étel függő. Pizza, kemencés lángost 380 szoktam.

Húsokat 250-280, de ha levest főzöl vagy gyümölcsöt aszalsz az a 150 fokról vissza hűlő kemencében.

 

majd szép lassan kitapasztalod a kemencédet. 

Előzmény: szasza2013 (6518)
szasza2013 Creative Commons License 5 napja 0 0 6518

Szia.

 

 

Visszahullani nem tud, mert a ragasztó a megkötött agyag és a tégla között van. (Ha kiégett, akkor gondolom már csak por alakban van a két felület között)
Látszólag olyan jól sikerült a tapasztás, hogy csak két helyen van hajszálrepedés, jó kemény lett, ezért is vacillálók a visszabontáson.
Csak attól féltem - félek, hogy ragasztóból a káros anyagok nem tudtak kiégni, bár 400-450 c fokon csak kiéget minden. (elektromos termo méterrel (lézeres) mértem).
Alapból a kemencének belsejében milyen szagnak kellene lennie? (mert már minden szagra ráfogom, hogy az a éget ragasztónak a szaga)
Egyébként a kemencét mennyire érdemes felfűteni?

Köszi.

Előzmény: gyuresz113 (6517)
gyuresz113 Creative Commons License 5 napja 0 0 6517

szia

Csemperagasztó nem tűzálló.

Ez miatt kár lenne visszabontani, ha egyébként jó állapotú a donga.

Szerintem ha többször felfűtöd, le fog pattogni.

Ha gyorsabban akarod eltávolítani, akkor homokfúvással a legegyszerűbb.

Ha eltávolítottad, a hézagokat tűzálló habarccsal kend ki újra.

Rath Kft anyagaiból pár ezerért tudsz vásárolni. 

"majd jól bekenjük vízüveges samottliszttel"

Szerintem ne kísérletezz!

Használd a kemencéd, okozzon minél több örömöt a családodnak, barátaidnak.

 

Előzmény: szasza2013 (6516)


szasza2013 Creative Commons License 6 napja 0 0 6516

Sziasztok.

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

 

Volna egy kemence, ami kis méretű téglából van rakva.

A kemence belső fala, sárföldes agyaggal volt kikenve, ami elégé megadta magát, egy része lepotyogott.

Le lett tisztítva a belső felület, ami le akart jönni, azt leszedtük.

Ez után követtünk el egy hibát, hogy a belső felületen flexi csemperagasztóval lett kifugázva a tégla, és lesimítva, és ez után ment rá egy háló az egészre, és utána agyagos sárral kb 0,5-1 cm vastagon lesimítva.

A flexi ragasztót már nagyon bánom.

A külső részen is lett javítva vele, és elég büdös szaga volt mikkor éget a kemence.

Ami kérdés, hogy a belsejére felkent ragasztó szerintetek okoz -e valami gondot, vagy égéskor az esetleges káros anyagok kiégnek. Tegnap jól felfűtöttem (400-450 C fok), hogy jól kiégjen.

Szerintetek így lehet használni, vagy vissza kell bontani, és kitakarítani belőle a ragasztót?

A sárga földes agyag simítás szépen ki is keményedet.

 

 

Előre is köszönöm a segítséget.

alfi13 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 6515

A hőmérő a kemence felső "dongájába" van befúrva egy védőcső igy a hőmérő télen vagy ha nincs rá szükség kihúzható.

A kemence belső teréből hátul van két lyuk fölfele amelyiken keresztül a forró füst az égőtér tetején először előre jön majd egyesítve középen elindul hátrafelé a kéménybe. Ezzel a forró levegő nem egyből a kéménybe jut hanem tovább melegíti a kemencét.

Ennek a megoldásnak meg a hőszigetelésnek köszönhetően kb 25-27kg fával egy- másfél óra alatt eléri a 300C fokot a kemence fölső dongája.

Előzmény: lakly105 (6514)
lakly105 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 6514

Szia!

 

Néztem már  a kemencédet, és nagyon tetszett.

Számomra az nem volt világos, hogy a két fűst kivezetés pont a hőcsapdából indul ki.

Ebben az esetben a felfűtött forró levegőt vezeted a fűst labirintusba?

Másik kérdésem a hőmérő a kemence palástjába került beépítésre?

Előzmény: alfi13 (6511)
lakly105 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 6513

Szia!

 

Sajnos a feltöltött kép nem látható.

Előzmény: Siógabi (6512)
Siógabi Creative Commons License 2015.05.31 0 0 6512

Szia!

 

Én alakítottm mi füstölőteret a kéménybe...

Használtam is két alkalommal aztán építettet külön egy nagyot.

Nyilván működik de kényelmesebb egy nagyobb... füstöt készìteni a tűztérbe, szabályozni a huzatot  kissé nehéz volt.

https://picasaweb.google.com/m/viewer#photo/114577850551621573323/5603307659614088465,authkey:Gv1sRgCPbHkvye_Jvn-gE/5635035135715109138

Előzmény: lakly105 (6510)
alfi13 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 6511

Nézd meg az én kemencémet talán találsz benne egy két ötletet.

A füstölő beépítését nem tartom valami jó ötletnek mert a kemencéből távozó füst hőmérséklete igen magas a füstölőbe ilyen füstnél megromlik a füstölendő anyag oda inkább "hideg füst" kellene.

Egy fémvödörbe vagy egy nagy lábasba tett parázsra tenni egy lapát bükk vagy tölgy fűrészport és úgy hogy az ne lángoljon. Esetleg így használhatnád a kemencét is füstölőnek. valaki már tett be képet ide a fórumba de a tapasztalatait nem osztotta meg hogy menyire jól működik.

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=QGHAWMqHna

 

Előzmény: lakly105 (6510)
lakly105 Creative Commons License 2015.05.30 0 0 6510

Sziasztok!

 

Tervezési fázisba kezdtem.

Több kemence képet néztem meg, nem igazán találtam olyan ahol első füstkivezetés van, de a fűst nem első kéményen keresztül távozik, hanem hátsó kéményes kialakításon. Ezt úgy tudom elképzelni, hogy a donga tején valami fütcsövön, vagy falazott füstjáraton jut a kéményhez, de hogy ne legyen ilyen "egyszerű" egy füstölőt is szeretnék kialakítani. Ezt hol kéne kialakítani hátul a kéménynél, vagy elöl a tévő fölötti füstkivezetésnél?

Véleményeket, és tapasztalatokat kérnék erről az elképzelésről.

 

Ha már belekezdek egy ilyen építkezésbe, akkor szeretnék egy "kerti konyhás" kialakítással elkészíteni, tehát hozzáépített bográcsozó, grillező. Valaki készített e ilyen archicad-ban, vagy autocad-ban a méretek miatt, hogy melyiknél mi az általános kialakítás?

dear-bear Creative Commons License 2015.05.09 0 0 6509

Amit kérdeztem és amire válaszoltál, az benne van.-)

 

Még egyszer köszönöm, holnap főpróba. /szigoruan kimérve a 3 kg akácfa/.-))

Előzmény: Siógabi (6508)
Siógabi Creative Commons License 2015.05.09 0 0 6508

Nincs mit bár nem tudom mennyi tanács hasznosult? :)

Előzmény: dear-bear (6507)
dear-bear Creative Commons License 2015.05.07 0 0 6507

Itt, így és most.

 

Ezúton szeretném megköszönni Siógabi segítségét, hogy tanácsaival hozzásegített a kemencém megépítéséhez.

sancibácsi Creative Commons License 2015.04.28 0 0 6506

Pedig nagyon egyszerű ételek.

Direkt ezeket válogattam, aminek bárki neki tud fogni. Akár főzési tudás nélkül is.

:-))

Előzmény: Siógabi (6504)
Dunit Creative Commons License 2015.04.28 0 0 6505

 Megkeresed a terveit, Ha nincs megrajzolod saját magad !!

Előzmény: dear-bear (6501)
Siógabi Creative Commons License 2015.04.27 0 0 6504

Sancibá!

 

Ez hiánypótló, mentve a kedvencek közé! :)

Előzmény: sancibácsi (6503)
sancibácsi Creative Commons License 2015.04.27 0 0 6503

Pótoltam régi elmaradásom/hiányosságomat.

 

A honlapomra feltöltöttem néhány receptet.. Nem valami nagy dologra törekedtem, hanem inkább egyszerűbb, kedvcsinálót szerettem volna:

http://tuz-mester.hu/recept.html

Siógabi Creative Commons License 2015.04.20 0 0 6502

Szia!

 

A linket megnyitva, nyisd meg a kemencés kisokost a lista alján!

 

http://www.kemencebence.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=254:kemences-letoelthet-anyagok&catid=14:konyv&Itemid=42

 

 

 

 

Előzmény: dear-bear (6501)
dear-bear Creative Commons License 2015.04.11 0 0 6501

Sziasztok.

 

Hol tudok utána nézni egy kemence "keresztmetszetének"?

Siógabi Creative Commons License 2015.04.04 0 0 6500

Az egyik ismerősöm, szinte Faterom :) "ványasztja"

Felfűti a kemencét, megsüti a menüsort majd éjszakára beteszi egy jól záródó edényben amibe egy kis vizet rak.

Éjszakára bent hagyja és valami ilyesmi lesz végeredmény

 

Előzmény: gsancika (6496)
negros5 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6499

sziasztok.

 

szombaton vendégeim jönnek, kemencében sütök husit. gondoltam utána megsütöm a húsvéti kalácsot.

valakinek lenne kipróbált fonottkalács receptje, ami kemencébe is jó?

Hány fokon kellene sütni?

köszi

N0rthF4c3 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6498

És pár kaja kép:

 

 

 

 

N0rthF4c3 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6497

Üdvözlet!

 

Az van, hogy költözés kapcsán megörököltünk egy kemencét. Használtam már, és alapvetően meg vagyok vele elégedve, de kicsit rendbe raknám, néhány kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.

 

Az egyik a sütőtér külseje (1. kép)., ami tele van repedésekkel - ezzel kéne valamit kezdenem (újra tapasztani), vagy alapvetően semmi baja nincs?

 

 

A másik képhez annyi lenne a kérdésem, hogy itt a helyenként kipotyogott fugát, illetve az ajtó környékének a réseit mivel kéne javítanom? Esetleg Azzal a lendülettel az ajtó körüli és az oldalsó részt pedig bevakolnám, majd meszelném. Jó lehet mindkettőre a samott habarcs?

 

 

Előre is köszönöm a válaszokat!

gsancika Creative Commons License 2015.04.01 0 0 6496

Köszi! még ennyi idő után is tetszik valakinek a kemencém! 2008-ban épült, erről a fórumról alkottuk, kőműves cimborákkal. Egyik sem épített soha kemecét :)

De amiért benéztem ide újra: ki sütött mostanában egész füstölt sonkát kemencében és mi módon tette azt? Amit tudok: 3 napja naponta cserélt vízben ázik az áldozat szombatig és bőrével felfelé 160 fokos? kemencében 4-6 óra, minden nélkül, csak tepsi. ropis lesz a bőre, megy ilyesmi.

Ha van jó tippetek, szívesen veszem.

Előzmény: gyetvang (6169)
szilentium2 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 6495

Köszi a választ . Kb ekkora tűzteret tervezek én is . Az összecsiszolást azért szeretném , mert van a családban kemence ( agyagba rakott tégla ) és nem ritka , hogy némi habarcs darab potyog az ételre .

Előzmény: gyuresz113 (6492)
alfi13 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 6494

Az én kemencém régi nagyméretű téglából készült kb 4 éve kifogástalanul működik nem repedezett meg. Azzal a módszerrel csináltam ahogy Gyuresz leírta.

Előzmény: szilentium2 (6491)
Égető1 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 6493

 Nem kell azokat a téglákat csiszolni.  A habarccsal meg lehet oldani az ívességet. Alul kb. 1 mm felül pedig 5 -6 mm a fuga. 

 vagy a javallott rath habarcs vagy saját keverés. 

 Mosott homok    + fehércement    4  : 1 arányban, így 20 kg kb. egy ezres.

Előzmény: szilentium2 (6491)
gyuresz113 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 6492

szia.

75x110 -es belső méretű tűztérhez szoktam 5 zsákot elhasználni.

Igaz samott téglával rakom (kevesebbet vesz fel). Az általam épített tűzterek "csak" 12 cm vastagok.

Az ha a sablon (romonád) felőli oldalon nem látszik ki a habarcs semmi gond nincs.

Szerintem nem tudod nélküle megcsinálni, mert a Bontott téglák felülete nem egyenes. Így minden képen kell a kiegyenlítés.

Ami fontos, hogy a téglát áztasd be, akár samott akár kerámia. Könnyebb vele dolgozni, kicsit több idő marad a téglákat elhelyezni, mozgatni. 

 

Előzmény: szilentium2 (6491)
szilentium2 Creative Commons License 2015.03.31 0 0 6491

Régi , nagy méretű téglából szeretném építeni a kemencémet . Ebből a habarcsból milyen vastagságban kell a téglák közé tenni vízüveges bekeverésnél ? A boltívnél szeretném összecsiszolni a téglákat , hogy a habarcs ne látszódjon ki a sütőtér felé . Lehet ebből valami gond később ?

Előzmény: alfi13 (6490)
alfi13 Creative Commons License 2015.03.26 0 0 6490

Ma vettem Rath BR 1100-as tűzálló habarcsot 3500Ft be került 20 kg.

Előzmény: Siógabi (6487)