Keresés

Részletes keresés

Vida.72 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6594

köszönöm szépen az infót és a visszajelzést.

Sokat melóztam vele de remélem meg hálája. már csak recepteket kell gyűjtenem meg tesztelni 

oldalasfélével meg pár pogácsa aztán talán komolyabb dolgok mint malacka meg apróság. Ja igen még egy pici sör a sütéshez meg a gyomorba, hogy jó legyen.

Még egyszer is köszönöm a gyors választ!

 

Előzmény: Palási (6593)
Palási Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6593

Szép, komoly munka !!

Előzmény: Vida.72 (6590)
alfi13 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6592

Egyébként nagyon jól néz ki!

Előzmény: alfi13 (6591)


alfi13 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6591

Végül is bárhova teszed az csak egy viszonyítási alap lesz, ki kell tapasztalni hogy hány fokon süt jól. Az enyémbe a boltív szélébe fúrtam a hőmérőt és ha 280-300C mutat akkor tudom hogy húsok sütéséhez éppen megfelelő.

Teheted az aljába is ott általában 40-50 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet mint a boltív tetején.

Előzmény: Vida.72 (6590)
Vida.72 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6590

Sziasztok!

Üdvözlök mindenkit!

Régóta olvasója vagyok a forúmnak csak nem voltam regisztrálva, de most regisztráltam. Most készülő kemencém lényeges ponthoz érve

nem tudom eldönteni, hogy a hőmérőt hová fúrjam be hogy a lehető legjobb legyen a mérés. Sokat olvastam, hogy hova lenne jó de az 

írtak alapján valaki hármat is beépített. Én csak egy mérőt szeretnék beépíteni. Vettem 550-c  ig mérőt amihez egy hüvelyt is rendeltem.

Így szeretnék valakitől tanácsot kérni mi tévő legyek. A szárítási folyamat megvolt és rendes felfűtés is megtörtént. Brutál hőt tud a kemence!

Samott téglás és még sütni nem sütöttem mert nem szénrudakat akarok gyártani benne. Ezért gondoltam a mérőt, hogy valamennyire nyomon

követhető  az optimális hő ami a sütéshez kell.

alfi13 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6589

Annak ellenére hogy jó lehetne bele én semmi esetre sem tenném. Mivel a kemence alját kérdezted föltételezem hogy a többi részét nem abból készítenéd. Szerintem csak egynemű anyagból készült kemence az igazi, a samot és tégla variációs kemencék amit én eddig láttam mind megégette a kenyér alját mert túl meleg volt. Az én kemencém régi nagyméretű téglából készült és kitünően működik jó pár éve. Persze a döntés a Te kezedben van.

Itt van az én kemencém: http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=QGHAWMqHna

 

Előzmény: kalács10 (6588)
kalács10 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6588

Szia igen ijen sötétbarna kemény és nehéz

Előzmény: a tömeg az tömeg (6587)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6587

 Ha arra gondolsz amire én is, azaz villanykályhából kiszedett barna tűzálló idomokra, akkor helyben vagy.

 Azok az idomok nagyon jók egy kemence aljába.

Előzmény: kalács10 (6586)
kalács10 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6586

Sziasztok. Aszt szeretném kérdezni hogy villany radiátorból kiszedett samot tégla jólenne kemence aljába? 

eekeili Creative Commons License 2016.05.30 0 0 6585

Kódolva van a konfliktus helyzet.

 

 

 Talán ha faszenet használsz fűtőanyagnak majd, akkor kevesebb lesz !

Előzmény: LittleSV (6584)
LittleSV Creative Commons License 2016.05.30 0 0 6584

Sziasztok.
Elkezdtem olvasni a topicot, de még csak a 210 oldalnál járok. Lehet említve lesz később, de legtöbbször agyag beszerzési lehetőség kérdés merült fel az elején. Van egy lebontott (összedőlt) vályogházunk, abból a vályogtéglát nem tudom kitermelni és újrahasznosítani kemenceépítéshez?

Illetve van arra valamilyen szabály hogy a kéménynek milyen magasnak kell lennie? A terasz elejére építenék egy kemence+sparhelt+bogrács kombót, de mivel ikerházban lakunk a szomszédnak is ott a terasz (és az emeleti erkély) gondoltam hátha fel lehet húzni a tetőig a kéményt?! Vagy el kell vinnem a telek másik végére a sütőalkalmatosságot, csak ott meg nem lesz a ház és terasz szerves része... Még lesz sok kérdésem, mire kialakul a végleges terv. 

Rózsaromantika Creative Commons License 2016.05.14 0 0 6583

Jobb lenne egy -két fotó a kérdéshez. Így látatlanban szerintem a kérdéses alkatrész a parázstartó lehet, azért,hogy ne közvetlenül az "üstszerű " -nek az alja égjen ki meg utána essen ki a parázs. (vékony lemeznél ez hamar bekövetkezik).Fotó vagy rajz sokat pontosítana. 

Előzmény: bandurkandi11 (6582)
bandurkandi11 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 6582

Kedves Mindenki !

Bocs, lehet,hogy offtopic némileg - de fontos megválaszolatlan problémám van. Legyetek szíves segíteni,ha valaki tudja a választ!

Nos: vettem egy kerti grillezőt, aminek egy üstszerű alkalmatosság a lényege - de amit nem értek: a közepén van egy kb. 20x20x20 cm nagyságú, négyzet alakú, fémfalu,felfelé nyitott  "urnaszerű" bemélyesztett rész az alján / ami össze-vissza korrodált/. A kérdésem: MI LEHET A SZEREPE ennek és / főleg !/ MENNYIRE LÉTFONTOSSÁGÚ, hogy ez meglegyen ? Ha tudományos magyarázat lenne a szükségességére, akkor újra elkészíttetem, de ha csak valami nélkülözhető cicó, akkor inkább egy fémlappal befedetném a helyén lévő nyílást. Kérlek Benneteket, aki májer a dologban, legyen szíves segítsen !!! Köszi,üdv: gy.

villy888 Creative Commons License 2016.05.11 0 0 6581

Üdvözlök mindenkit itt a fórumon!
Csak annyit szeretnék röviden közzétenni
itt a jövendőbeli kemenceépítőknek,hogy
nekem van kb 6-800 db régi hagyományos
kemencéhez való hódfarkú cserepem!!!!
Egy jelképes összegért elvihető :) 
Mondjuk egy tálca sör. 
Nekem már megvan a kemencém ugyan ezt
használtam.
Ha érdekel valakit írjon nekem.
Sajna szállítani nem tudom,de simán elvihető  :)
Szép napot mindenkinek.
Írjatok a   villy888@gmail.com -ra :)
Jó sütést akinek van mivel.

Siógabi Creative Commons License 2016.03.17 0 0 6580

Bátorkodtam! :)

Előzmény: DacaGaby (6579)
DacaGaby Creative Commons License 2016.02.29 0 0 6579

Hali!
Nagyon régen jártam itt, csak kapkodom a felemet, hogy milyen aparátok készülgettek... :-)
SióGabi te azért látom aktív voltál itt is! :-D

alfi13 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 6578

Nem. Ez egy NDK öntöttvas kályha ajtaja volt.

Előzmény: sancibácsi (6576)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6577

Azt hiszem, víz, cement és cellulóz keverékével vonták be.

Előzmény: Törölt nick (6571)
sancibácsi Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6576

Szia!

Ez valami gáztűzhely-ajtó applikáció?

:-))

Előzmény: alfi13 (6575)
alfi13 Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6575

Udvari melegedő.

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6574

Kültéri kád fafűtéssel.

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6573

Esővízgyüjtő.

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6572

Ez beltéri vályogból készült kád. Béleletlen.

Törölt nick Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6571

Ez bélelt, de tető nélküli fafűtésű medence.

blaskojanos Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6570

Üdvözöllek!

Nem sütőüzem,-- tájház, sütési foglalkozások vannak.

Előzmény: Ofenbau (6567)
Varek1 Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6569

Hogy te miket látsz !

Tedd fel ide had okosodjunk !

Előzmény: Törölt nick (6568)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6568

Külföldi oldalakon láttam vályogból épített kanapékat, kisebb medencéket-szaletli, tető nélkül. Mivel vonják be szerintetek, ami tökéletesen fedi a sarat, megmarad rajta hidegben, esőben, nem zavarja a hőtágulás? A medencéket alulról kemenceszerűen fűthetőre készítették. Fényes, lakkszerű bevonatnak tűnt.

Ofenbau Creative Commons License 2016.02.06 0 0 6567

Mi lehet az a munkahely ? Pékség vagy mi más ?

 

 Nos nekem is lesz kemencém, de nem  hobbizásra és nem nagyzolási céllal, hanem fűtésre. A 210 nm-en csak akad majd helye !!

Előzmény: blaskojanos (6566)
blaskojanos Creative Commons License 2016.02.01 0 0 6566

Üdvözlet mindenkinek!

Kemencék a felhasználói oldalról.

Általában a kemencéket a mai világban csak hobbi célra vagy tisztelet a kivételnek " nagy- zolásból" építenek. Nekem a munkahelyen 7 kemence áll a rendelkezésemre, 5-öt használok felváltva. Egyet én építettem teljesen tudatlanul de a kémény kivételével jól sikerült. Ezt itt a fórumon meg is osztottam. A múlt esztendőben a cégnél 2 kemence épült. Az egyiket be is mutatom most. Itt az épület felújításával egy időben megépült egy kemence is, a kémény meg volt az épületben csak a kemencét kellett újra építeni. Itt a kémény ragyogó huzattal rendelkezik, szándékomban áll egy huzatszabályzó beépítése mert mikor befejeződik a fűtés annyira nagy a huzat, hogy egyből kiviszi a meleget. Heti 1-2 alkalommal használjuk sütésre. Különböző anyagokat használok a fűtésre. Itt megtalálható a gyümölcsfák gallyai, kender szár
darált gally, nyárfa kuglizva, darált fenyőfa. A fűtési idő 2-3 óra a tüzelőtől függően. És most lássuk a képeket.

És most lássuk a végtermékeket!

Ha lesz egy kis időm bemutatom a másik újonnan épült kemencét, az udvari de sajnos a kéménye kevés, a füst kívül megy a kéményen.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2016.01.28 0 0 6565

Rath kft sütőkőénél jobb nincs a kemence aljába.

Nem éget, könnyű takarítani, tökéletes sík felületet ad, méretpontos, könnyen beszerezhető stb...

Előzmény: Siógabi (6564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!