Keresés

Részletes keresés

CyberLacee Creative Commons License 4 napja 0 0 6606

Sziasztok,

 

Már egy ideje körvonalazódik bennem a kemence építés :)

Sok kemencét megnéztem a neten. Sajnos rajzot nem igazán találni róluk.

Egy http://www.kemax.hu/referencia/kisbajcsi_kerti_konyha ilyesmit terveznék készíteni, annyi különbséggel, hogy a kéményen helyet kapna egy füstölő ajtó is. A platni egy régi sparhelté lenne.

Tudna esetleg valaki egy egyszerűbb rajzzal ill. ötletekkel, tanácsokkal segíteni? Nagy helyem nincs hozzá :(

Ház belső sarka, felül csüngővel és a csatornával együtt kb 70cm a belógás. (kémény miatt lehet érdekes)

 

Egy gyors skicc a helyről.

 

 

Előre is köszönöm.

alfi13 Creative Commons License 2016.09.20 0 0 6605

Már hat éve működik kifogástalanul. Kb kéthetente sütünk benne de még hajszál repedések sincsenek az égőtéren. Ha elolvasod a kemence építését végig akkor megértheted miért van hátul a kémény. Az égőtér hátulján a boltív tetején van két lyuk ezen megy ki a füst elöl megy be a levegő és ha kinyítod az ajtót nem leszel füstös.

Előzmény: semeneki (6602)
semeneki Creative Commons License 2016.09.20 0 0 6604

Szép napot!

 

A kemence sütő felületét villanykályhából kiszedett téglákkal le lehet rakni?

Én azt olvastam valahol, hogy ezek a téglák szilíciumot és szelént tartalmaznak és ezek károsak az egészségre.

Ha tud valaki valami pontosat erről, kérem írja meg!

Köszönöm.



semeneki Creative Commons License 2016.09.19 0 0 6603

Szép estét mindenkinek!

 

Valaki tud segíteni?

Melyik a jobb kemence?,  az első kéményes vagy a hátsó?

Nekem nincs viszonyítási alapom, ugyan is hátsó kéményest még nem láttam működni? 

Előre is köszönöm.

semeneki Creative Commons License 2016.09.19 0 0 6602

Üdv!

Gratulálok, nagyon szép.

Gondolom olyan jól is működik mint ahogy kinéz.

Furcsállom a hátsó kéményt,  nem láttam még ilyet.

 

Előzmény: alfi13 (6599)
polly56 Creative Commons License 2016.09.19 0 0 6601

Nagyon szép munka , gratulálok és köszi az infót nagyon hasznos számomra ! Nagy Józsi

Előzmény: alfi13 (6599)
KalásziM Creative Commons License 2016.09.19 0 0 6600

Bizony nem lesz füstös, hanem finom.

Előzmény: alfi13 (6598)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.18 0 1 6599

Itt találod az én kemencém építését. Ha kedven van hozzá akkor más segédleteket is küldök hozzá.

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=QGHAWMqHna

 

Előzmény: semeneki (6597)
alfi13 Creative Commons License 2016.09.18 0 1 6598

Itt elolvashatod én hogy csinálom. A hús egyáltalán nem lesz füstös, sőt! 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=__4tEChp5M

 

Előzmény: polly56 (6595)
semeneki Creative Commons License 2016.09.18 0 0 6597

Sziasztok!

Én is azon gondolkodom, hogy építeni kellene egy kemencét.

Ha van valakinek jól működő kemencéje legyen szíves segíteni(képek tervek jó tanácsok az építéshez!

Előre is köszönöm

 

A kemencében ott kell tüzet rakni és fel fűteni ahol majd sütögetni szeretnél.

A fel fűtés után a parazsat(hamut) kihúzod a kemencéből kisepred és már teheted be a sütni valót.

Előzmény: polly56 (6595)
KalásziM Creative Commons License 2016.09.18 0 0 6596

3- 4 mondatban nem lehet elmondani. Van rengeteg népszerűsítő irodalma   a hobbi kemencézésnek..

 

 

 Az a külön tűztér elképzelés eléggé nagy ismerethiányról árulkodik !!

Előzmény: polly56 (6595)
polly56 Creative Commons License 2016.09.18 0 0 6595

Sziasztok !

Mivelhogy laikus vagyok a kemencékhez ,sőt mondhatnám ostoba ,valaki mondja el nekem,hogy történik a fűtésük ,ugyanabban a térben kell a faszenet égetni mint a húst vagy bármit sütni ,mert akkor az olyan füstszagú lesz ,hogy megenni sem lehet vagy külön tüztere van ?Erről ha kérhethék kis infót valakitől ,mert én is szeretnék valamilyent ,egyszerűt építeni ,van jelenben 50-60 db nagyméretű samottéglám ami villanykályhákban volt meg sok kisméretű téglám !

Köszönöm előre is a választ

Vida.72 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6594

köszönöm szépen az infót és a visszajelzést.

Sokat melóztam vele de remélem meg hálája. már csak recepteket kell gyűjtenem meg tesztelni 

oldalasfélével meg pár pogácsa aztán talán komolyabb dolgok mint malacka meg apróság. Ja igen még egy pici sör a sütéshez meg a gyomorba, hogy jó legyen.

Még egyszer is köszönöm a gyors választ!

 

Előzmény: Palási (6593)
Palási Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6593

Szép, komoly munka !!

Előzmény: Vida.72 (6590)
alfi13 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6592

Egyébként nagyon jól néz ki!

Előzmény: alfi13 (6591)
alfi13 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6591

Végül is bárhova teszed az csak egy viszonyítási alap lesz, ki kell tapasztalni hogy hány fokon süt jól. Az enyémbe a boltív szélébe fúrtam a hőmérőt és ha 280-300C mutat akkor tudom hogy húsok sütéséhez éppen megfelelő.

Teheted az aljába is ott általában 40-50 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet mint a boltív tetején.

Előzmény: Vida.72 (6590)
Vida.72 Creative Commons License 2016.07.27 0 0 6590

Sziasztok!

Üdvözlök mindenkit!

Régóta olvasója vagyok a forúmnak csak nem voltam regisztrálva, de most regisztráltam. Most készülő kemencém lényeges ponthoz érve

nem tudom eldönteni, hogy a hőmérőt hová fúrjam be hogy a lehető legjobb legyen a mérés. Sokat olvastam, hogy hova lenne jó de az 

írtak alapján valaki hármat is beépített. Én csak egy mérőt szeretnék beépíteni. Vettem 550-c  ig mérőt amihez egy hüvelyt is rendeltem.

Így szeretnék valakitől tanácsot kérni mi tévő legyek. A szárítási folyamat megvolt és rendes felfűtés is megtörtént. Brutál hőt tud a kemence!

Samott téglás és még sütni nem sütöttem mert nem szénrudakat akarok gyártani benne. Ezért gondoltam a mérőt, hogy valamennyire nyomon

követhető  az optimális hő ami a sütéshez kell.

alfi13 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6589

Annak ellenére hogy jó lehetne bele én semmi esetre sem tenném. Mivel a kemence alját kérdezted föltételezem hogy a többi részét nem abból készítenéd. Szerintem csak egynemű anyagból készült kemence az igazi, a samot és tégla variációs kemencék amit én eddig láttam mind megégette a kenyér alját mert túl meleg volt. Az én kemencém régi nagyméretű téglából készült és kitünően működik jó pár éve. Persze a döntés a Te kezedben van.

Itt van az én kemencém: http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=QGHAWMqHna

 

Előzmény: kalács10 (6588)
kalács10 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6588

Szia igen ijen sötétbarna kemény és nehéz

Előzmény: a tömeg az tömeg (6587)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6587

 Ha arra gondolsz amire én is, azaz villanykályhából kiszedett barna tűzálló idomokra, akkor helyben vagy.

 Azok az idomok nagyon jók egy kemence aljába.

Előzmény: kalács10 (6586)
kalács10 Creative Commons License 2016.07.07 0 0 6586

Sziasztok. Aszt szeretném kérdezni hogy villany radiátorból kiszedett samot tégla jólenne kemence aljába? 

eekeili Creative Commons License 2016.05.30 0 0 6585

Kódolva van a konfliktus helyzet.

 

 

 Talán ha faszenet használsz fűtőanyagnak majd, akkor kevesebb lesz !

Előzmény: LittleSV (6584)
LittleSV Creative Commons License 2016.05.30 0 0 6584

Sziasztok.
Elkezdtem olvasni a topicot, de még csak a 210 oldalnál járok. Lehet említve lesz később, de legtöbbször agyag beszerzési lehetőség kérdés merült fel az elején. Van egy lebontott (összedőlt) vályogházunk, abból a vályogtéglát nem tudom kitermelni és újrahasznosítani kemenceépítéshez?

Illetve van arra valamilyen szabály hogy a kéménynek milyen magasnak kell lennie? A terasz elejére építenék egy kemence+sparhelt+bogrács kombót, de mivel ikerházban lakunk a szomszédnak is ott a terasz (és az emeleti erkély) gondoltam hátha fel lehet húzni a tetőig a kéményt?! Vagy el kell vinnem a telek másik végére a sütőalkalmatosságot, csak ott meg nem lesz a ház és terasz szerves része... Még lesz sok kérdésem, mire kialakul a végleges terv. 

Rózsaromantika Creative Commons License 2016.05.14 0 0 6583

Jobb lenne egy -két fotó a kérdéshez. Így látatlanban szerintem a kérdéses alkatrész a parázstartó lehet, azért,hogy ne közvetlenül az "üstszerű " -nek az alja égjen ki meg utána essen ki a parázs. (vékony lemeznél ez hamar bekövetkezik).Fotó vagy rajz sokat pontosítana. 

Előzmény: bandurkandi11 (6582)
bandurkandi11 Creative Commons License 2016.05.13 0 0 6582

Kedves Mindenki !

Bocs, lehet,hogy offtopic némileg - de fontos megválaszolatlan problémám van. Legyetek szíves segíteni,ha valaki tudja a választ!

Nos: vettem egy kerti grillezőt, aminek egy üstszerű alkalmatosság a lényege - de amit nem értek: a közepén van egy kb. 20x20x20 cm nagyságú, négyzet alakú, fémfalu,felfelé nyitott  "urnaszerű" bemélyesztett rész az alján / ami össze-vissza korrodált/. A kérdésem: MI LEHET A SZEREPE ennek és / főleg !/ MENNYIRE LÉTFONTOSSÁGÚ, hogy ez meglegyen ? Ha tudományos magyarázat lenne a szükségességére, akkor újra elkészíttetem, de ha csak valami nélkülözhető cicó, akkor inkább egy fémlappal befedetném a helyén lévő nyílást. Kérlek Benneteket, aki májer a dologban, legyen szíves segítsen !!! Köszi,üdv: gy.

villy888 Creative Commons License 2016.05.11 0 0 6581

Üdvözlök mindenkit itt a fórumon!
Csak annyit szeretnék röviden közzétenni
itt a jövendőbeli kemenceépítőknek,hogy
nekem van kb 6-800 db régi hagyományos
kemencéhez való hódfarkú cserepem!!!!
Egy jelképes összegért elvihető :) 
Mondjuk egy tálca sör. 
Nekem már megvan a kemencém ugyan ezt
használtam.
Ha érdekel valakit írjon nekem.
Sajna szállítani nem tudom,de simán elvihető  :)
Szép napot mindenkinek.
Írjatok a   villy888@gmail.com -ra :)
Jó sütést akinek van mivel.

Siógabi Creative Commons License 2016.03.17 0 0 6580

Bátorkodtam! :)

Előzmény: DacaGaby (6579)
DacaGaby Creative Commons License 2016.02.29 0 0 6579

Hali!
Nagyon régen jártam itt, csak kapkodom a felemet, hogy milyen aparátok készülgettek... :-)
SióGabi te azért látom aktív voltál itt is! :-D

alfi13 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 6578

Nem. Ez egy NDK öntöttvas kályha ajtaja volt.

Előzmény: sancibácsi (6576)
Törölt nick Creative Commons License 2016.02.08 0 0 6577

Azt hiszem, víz, cement és cellulóz keverékével vonták be.

Előzmény: Törölt nick (6571)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!