Illetve lenné még egy kérdésem. Rakott csikótűzhely füstjárat tervében tudna valaki segíteni? A cél az lenne, hogy a sütődobozt megfelelően körüljárja a meleg füst.
Segítséget és tanácsot kérnék tőletek.Tegnap sikerült hozzájutnom egy öntvény kádhoz ingyen, véleményetek szerint érdemes nekifogni kemencét készíteni belőle?Valaki csinált már ilyet ,működik rendesen?Reggel óta böngészem a fórumot de egyértelmű választ nem találtam.Ezért bátorkodtam a kérdéseimet feltenni.Előre is köszönöm a válaszokat.
Van itt valaki, aki regisztrálva van közületek a Kemencebencén?
Az imént próbáltam regisztrálni, sikerült is, aktiváló kód, stb. Belépéskor azonban azt írja ki az oldal, hogy a megadott felhasználónév és jelszó nem egyezik, vagy Önnek nincs még fiókja.
Lekértem új jelszót, meg is érkezett, de azzal is ez a helyzet. Ezután próbáltam új regisztrációt csinálni, de kiírja, hogy a megadott e-mail cím már használatban van. Azt írják, hogy vegyem fel a kapcsolatot az oldal adminisztrátorával. De hogy azt hol kel, az sehol nincs. Illetve nem kizárt, hogy ahhoz be kellene lépnem. :-(
Nagyon köszönöm, ez már nagy segítség. Egyelőre annyit tudtam meg, hogy Dely Sándor a büszke tulajdonos és építő. Azért, ha valaki tudja az emailjét, hálásan megköszönném. Addig is kutakodok tovább.
Négy éve vásároltam egy zalai birtokot az erdő közepén. Ez óta kacérkodom egy kemence építésével, építtetésével.
A birtokszomszédom építtetett egyet, de akkora, hogy ha a tetején kereszt volna, oda járnának a közeli falubeliek vasárnap misére. Nem is sül nekik jó kenyér benne. Hozzáértők azt mondták, talán ha 8-10 kenyeret sütne benne egyszerre.
Én nem szeretnék ebbe a hibába esni. Nekem tényleg csak "egykenyeres" kemencére volna szükségem. És olyanra, ami szép is.
Találtam egy videót a youtube-on, de rengeteg nyitott kérdést hagy:
Nagyon érdekel a fórum, de idő híján nem tudom végigolvasni az összes hozzászólásaitokat. Kérlek segítsetek nekem. Akár azzal, hogy ha ismeritek a videón látható kemence tulajdonosának elektronikus elérhetőségét, akár azzal, hogy ha van köztetek olyan, aki épített hasonló kemencét, és szívesen segít nekem tanácsokkal.
Sikerült egy lépéssel közelebb kerülni a tökéletes kemencéhez. A kemence hátsó falánál mindig melegebb volt a sütéskor. A kemencén dupla ajtó van itt van egy parázskidobó ami megkönnyíti a parázs kiszedését a kemencéből. Ebbe a lyukba készítettem egy fém dobozt és a parazsat ebbe húzom be. Ez a parázs a két ajtó közötti rész olyan hőfokon tartja hogy most már teljesen egyenletes a kemence minden részében a hőmérséklet.
Van egy felesleges mobil kemencém, ha valakit érdekelne!
Teljesen új. Külön tűztérrel, így megszakítás nélkül lehet benne sütni, főzni. 40*55*28cm a sütő rész. Hőmérővel, füstelzárós kéménnyel, hamukihúzóval. Súlya kb. 150kg.
Ez valóban igaz raktak a kemence aljába üvegcserepet. Az volt az értelme hogy ha a lakásban volt a kemence amit télen a lakás fűtésére használták akkor a meleg kemence alját összeturkálták a földben lakó egerek patkányok. Hogy ezt a kártételt megakadályozzák üvegdarabokat raktak a sütőtér aljába hogy ne tudjanak átjutni rajta a kártevők. Ha lett volna betonjuk biztos azt csinálták volna zárórétegnek.
Az üveg használatát egyesek a hőtárolással mások a hőszigeteléssel magyarázzák de mivel az üveg és a tégla hőtechnikai mutatói nagyon közel állnak egymáshoz így akár téglát is használhatnának.
Üdv mindenkinek! Nem vagyok e témában otthon, csak azért írok mert valamikor azt mesélték öregek hogy a kemence aljába üvegdarabokat raktak. Talán igaz, talán nem. Viszont nekem van kb. 120 liter összetört üvegcserepem, ha kellene valakinek szívesen oda adom. Bp.-től kb. 20 km-re lakom.
A bontott nagyméretű téglát még a háború előtt készítették és azt egy teljesen más tecnológiával. Nálam 4 éve kifogástalanúl működik még hajszál repedések sincsenek. A neten találtam ezt a hirdetést ami hozzád talán közel van.
Én az égőteret Rath BR 1100-as hőálló habarcsal készítettem ha egy kisebb kemencét készítesz 2-3 zsákkal elég belőle ha pontosan becsiszolod a téglákat.
most építem a kemencémet, és elértem a sütőtérig. Azt hiszem, hogy azt már eldöntöttem, hogy téglából építem a sütőteret (és nem samottból), és agyag-homok keverékkel tapasztanám. Néhány kérdésem lenne:
- nagyméretű vagy kisméretű tégla? vagy csak az a lényeg, hogy csengő hangú legyen?
- agyag/homok keverékbe kell mindenképpen törek, vagy elég csak az agyag és sárga homok?
- Győrben tud valaki kemence agyag lelőhelyet? vagy ha agyag téglát feloldok és homokot keverek hozzá, az jó lesz. (Sógornőmék a kétüsznél vettek agyagtéglát, és a cserépkályhás ezt csinálta.)
- ha jól rémlik itt a visszaolvasásnál, a sütőteret is már agyag/homok keverékbe ágyazom. Kell fugázni? Vagy elég, ha szorosan egymás mellé vannak rakva a téglák és úgy összecsiszolva, a hamu meg majd feltölti a kis réseket.
- lehet még új nagyméretű téglát vásárolni? (mert nem nagyon találok neten)
- kb mennyi anyag kell egy sütőtér tapasztásához? 100-150 kg? (Nem tudok pontos sütőtér méretet, mert anyósék kemencéje a minta, és a sütőteret még nem mértem le, ma este megadják a méretét, csak egy fotósorozatom van az építéséről)
Egyelőre ennyi, ha még eszembe jut valami, megírom. Előre is köszi a válaszokat.
Ha beborítod a kemencédet lépésálló ásványgyapottal és azt kened be malterral illetve a drivit hálót is teszel bele nem fog megrepedezni és sok hőt takarítasz meg jobb lesz a kemencéd.A tetőre mindenképpen szükség van mert a csapadék és a fagy hamar tönkreteheti a kemencédet.
Építettem egy kemencét, illetve most fejezem be. Egyedül csinálom lassan két hónapja, ahogy az időm engedi. (Már egy picit tele is van a t..öm vele, a kezdeti lendület már alábbhagy de most már kitartok:-D).
Szóval a kemencét téglából építettem és agyaggal tapasztottam. A kérdésem, hogy a téglát kívülről mivel érdemes bepucolni? Mert nekem az agyag lepattogott a felületről. Ha készre kevert vakolóval pucolom be, akkor az szerintetek működhet? Mert kívülről talán már nem lesz annyira forró a kemence, hogy a vakoló ne bírja. Persze lesz majd tető is felette, de arra gondoltam ezzel bepucolom aztán meszelem, úgy talán ellenállóbb lenne....
Visszahullani nem tud, mert a ragasztó a megkötött agyag és a tégla között van. (Ha kiégett, akkor gondolom már csak por alakban van a két felület között) Látszólag olyan jól sikerült a tapasztás, hogy csak két helyen van hajszálrepedés, jó kemény lett, ezért is vacillálók a visszabontáson. Csak attól féltem - félek, hogy ragasztóból a káros anyagok nem tudtak kiégni, bár 400-450 c fokon csak kiéget minden. (elektromos termo méterrel (lézeres) mértem). Alapból a kemencének belsejében milyen szagnak kellene lennie? (mert már minden szagra ráfogom, hogy az a éget ragasztónak a szaga) Egyébként a kemencét mennyire érdemes felfűteni?
Volna egy kemence, ami kis méretű téglából van rakva.
A kemence belső fala, sárföldes agyaggal volt kikenve, ami elégé megadta magát, egy része lepotyogott.
Le lett tisztítva a belső felület, ami le akart jönni, azt leszedtük.
Ez után követtünk el egy hibát, hogy a belső felületen flexi csemperagasztóval lett kifugázva a tégla, és lesimítva, és ez után ment rá egy háló az egészre, és utána agyagos sárral kb 0,5-1 cm vastagon lesimítva.
A flexi ragasztót már nagyon bánom.
A külső részen is lett javítva vele, és elég büdös szaga volt mikkor éget a kemence.
Ami kérdés, hogy a belsejére felkent ragasztó szerintetek okoz -e valami gondot, vagy égéskor az esetleges káros anyagok kiégnek. Tegnap jól felfűtöttem (400-450 C fok), hogy jól kiégjen.
Szerintetek így lehet használni, vagy vissza kell bontani, és kitakarítani belőle a ragasztót?
A sárga földes agyag simítás szépen ki is keményedet.
A hőmérő a kemence felső "dongájába" van befúrva egy védőcső igy a hőmérő télen vagy ha nincs rá szükség kihúzható.
A kemence belső teréből hátul van két lyuk fölfele amelyiken keresztül a forró füst az égőtér tetején először előre jön majd egyesítve középen elindul hátrafelé a kéménybe. Ezzel a forró levegő nem egyből a kéménybe jut hanem tovább melegíti a kemencét.
Ennek a megoldásnak meg a hőszigetelésnek köszönhetően kb 25-27kg fával egy- másfél óra alatt eléri a 300C fokot a kemence fölső dongája.