Volna egy kemence, ami kis méretű téglából van rakva.
A kemence belső fala, sárföldes agyaggal volt kikenve, ami elégé megadta magát, egy része lepotyogott.
Le lett tisztítva a belső felület, ami le akart jönni, azt leszedtük.
Ez után követtünk el egy hibát, hogy a belső felületen flexi csemperagasztóval lett kifugázva a tégla, és lesimítva, és ez után ment rá egy háló az egészre, és utána agyagos sárral kb 0,5-1 cm vastagon lesimítva.
A flexi ragasztót már nagyon bánom.
A külső részen is lett javítva vele, és elég büdös szaga volt mikkor éget a kemence.
Ami kérdés, hogy a belsejére felkent ragasztó szerintetek okoz -e valami gondot, vagy égéskor az esetleges káros anyagok kiégnek. Tegnap jól felfűtöttem (400-450 C fok), hogy jól kiégjen.
Szerintetek így lehet használni, vagy vissza kell bontani, és kitakarítani belőle a ragasztót?
A sárga földes agyag simítás szépen ki is keményedet.
A hőmérő a kemence felső "dongájába" van befúrva egy védőcső igy a hőmérő télen vagy ha nincs rá szükség kihúzható.
A kemence belső teréből hátul van két lyuk fölfele amelyiken keresztül a forró füst az égőtér tetején először előre jön majd egyesítve középen elindul hátrafelé a kéménybe. Ezzel a forró levegő nem egyből a kéménybe jut hanem tovább melegíti a kemencét.
Ennek a megoldásnak meg a hőszigetelésnek köszönhetően kb 25-27kg fával egy- másfél óra alatt eléri a 300C fokot a kemence fölső dongája.
Nézd meg az én kemencémet talán találsz benne egy két ötletet.
A füstölő beépítését nem tartom valami jó ötletnek mert a kemencéből távozó füst hőmérséklete igen magas a füstölőbe ilyen füstnél megromlik a füstölendő anyag oda inkább "hideg füst" kellene.
Egy fémvödörbe vagy egy nagy lábasba tett parázsra tenni egy lapát bükk vagy tölgy fűrészport és úgy hogy az ne lángoljon. Esetleg így használhatnád a kemencét is füstölőnek. valaki már tett be képet ide a fórumba de a tapasztalatait nem osztotta meg hogy menyire jól működik.
Több kemence képet néztem meg, nem igazán találtam olyan ahol első füstkivezetés van, de a fűst nem első kéményen keresztül távozik, hanem hátsó kéményes kialakításon. Ezt úgy tudom elképzelni, hogy a donga tején valami fütcsövön, vagy falazott füstjáraton jut a kéményhez, de hogy ne legyen ilyen "egyszerű" egy füstölőt is szeretnék kialakítani. Ezt hol kéne kialakítani hátul a kéménynél, vagy elöl a tévő fölötti füstkivezetésnél?
Véleményeket, és tapasztalatokat kérnék erről az elképzelésről.
Ha már belekezdek egy ilyen építkezésbe, akkor szeretnék egy "kerti konyhás" kialakítással elkészíteni, tehát hozzáépített bográcsozó, grillező. Valaki készített e ilyen archicad-ban, vagy autocad-ban a méretek miatt, hogy melyiknél mi az általános kialakítás?
Az van, hogy költözés kapcsán megörököltünk egy kemencét. Használtam már, és alapvetően meg vagyok vele elégedve, de kicsit rendbe raknám, néhány kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
Az egyik a sütőtér külseje (1. kép)., ami tele van repedésekkel - ezzel kéne valamit kezdenem (újra tapasztani), vagy alapvetően semmi baja nincs?
A másik képhez annyi lenne a kérdésem, hogy itt a helyenként kipotyogott fugát, illetve az ajtó környékének a réseit mivel kéne javítanom? Esetleg Azzal a lendülettel az ajtó körüli és az oldalsó részt pedig bevakolnám, majd meszelném. Jó lehet mindkettőre a samott habarcs?
Köszi! még ennyi idő után is tetszik valakinek a kemencém! 2008-ban épült, erről a fórumról alkottuk, kőműves cimborákkal. Egyik sem épített soha kemecét :)
De amiért benéztem ide újra: ki sütött mostanában egész füstölt sonkát kemencében és mi módon tette azt? Amit tudok: 3 napja naponta cserélt vízben ázik az áldozat szombatig és bőrével felfelé 160 fokos? kemencében 4-6 óra, minden nélkül, csak tepsi. ropis lesz a bőre, megy ilyesmi.
Köszi a választ . Kb ekkora tűzteret tervezek én is . Az összecsiszolást azért szeretném , mert van a családban kemence ( agyagba rakott tégla ) és nem ritka , hogy némi habarcs darab potyog az ételre .
Régi , nagy méretű téglából szeretném építeni a kemencémet . Ebből a habarcsból milyen vastagságban kell a téglák közé tenni vízüveges bekeverésnél ? A boltívnél szeretném összecsiszolni a téglákat , hogy a habarcs ne látszódjon ki a sütőtér felé . Lehet ebből valami gond később ?
A jól megépített kemencének mindegy hogy első vagy hátsó kéményes az nem füstöl. Megfelelő kéményt kell építeni a belső mérete min 30*30cm es legyen ha nem elég a huzat akkor növelni kell csak a kémény magasságát. De ajánlom olvass vissza a fórumban ezekről a témákról itt sokat írtunk.
Én üvegcserepet nem tennék az alapba. Az én kemencém aljába lépésálló ásványgyapot van és azon egy sor tégla lapjára. Itt elolvashatod.