Keresés

Részletes keresés

faqkac Creative Commons License 2010.12.23 0 0 4609

Mindenkinek békés boldog karácsonyt kívánok!!!!!!!!!!

 

BSzTom Creative Commons License 2010.12.23 0 0 4608

Boldog Karácsonyi Ünnepeket és elégedett, békés, boldog Új Évet kívánok!

 

 

 

 

 

Berkes-Szabó Tamás

Cserépkályha l Kemence l Kandalló

faqkac Creative Commons License 2010.12.20 0 0 4607

? A mondat végéről lemaradt!

Előzmény: faqkac (4606)


faqkac Creative Commons License 2010.12.20 0 0 4606

Már van annyi kisméretű téglám, hogy 1 vak koldus moszkváig eltapogat mellette. Ha leírom, hogy mit szeretnék. Adsz-e nekem árajánlatot, tervezéssel együtt.

Előzmény: kemence-kalyha (4604)
niváskarcsi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 4605

Péter. Köszönöm az ötletet,apránként összeszedem,majd a cuccot.A kemence is nagyon tetszik.Csak én a házba is akarok egyet(szeretnék),meg az udvarra is.Az udvarra lehet elég lesz egy agyag gömböc is.A házba is jó lenne egy ekkora kemence mint a Görömbölyi,úgy is kívülről fűtőset szeretnék.Annyival hosszabb nyakrész kéne,hogy átérjen a falon.Karoszéria lakatos vagyok,a kamint meg a kéményt megcsinálnám acélból,rusztikus hatásúra,és akkor nyaranta a kaminban lehetne sütni főzni,télen meg mehetne a kemence kiegészítő fűtésnek,és lehetne benne főzni,sütni.

Előzmény: kemence-kalyha (4604)
kemence-kalyha Creative Commons License 2010.12.20 0 0 4604

Karcsi!

Próbálj meg anyagot apránként minél olcsóbban beszerezni. Egy kemencéhez nem kell minden esetben sok pénz és ne felejtsd el, hogy a kémény nélküli fajta olcsóbb, de jól használható.


Például ez:

 

http://picasaweb.google.com/osos.alom/KemenceepitoTaborGoromboly


500 darab kisméretű tégla kell hozzá, de a padkát vályogból is meg lehet csinálni. És 18 KM samottégla. Meg egy egyszerű tévő ajtó.
Na és persze homok, agyag stb.


Üdvözlettel:

Péter

Előzmény: niváskarcsi (4603)
niváskarcsi Creative Commons License 2010.12.20 0 0 4603

Szevasztok.Ha volna rá pénzem,nálam már holnap kezdhetnétek egyet rakni.

Előzmény: kemence-kalyha (4602)
kemence-kalyha Creative Commons License 2010.12.19 0 0 4602

Szervusztok!

 

 

Pár kemence az idénről, építési képekkel:

 


 http://picasaweb.google.com/osos.alom/Fot

 

 

 

http://picasaweb.google.com/osos.alom/PalmonostoraKepek

 

 

 

http://picasaweb.google.com/osos.alom/KememceepitoTaborSagvar

 

 

 

http://picasaweb.google.com/osos.alom/Tarjan

 

Üdvözlettel:

 

 

 

Péter

www.liksay-kemence.extra.hu

niváskarcsi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 4601

Szia.Ebben teljesen igazad van.Tájegységenként változnak a kemencék,és valószínűleg a kezelésük is.Én nem mondom,hogy ne változtassunk semmin,csak a többszázéves hagyományok mentén talán könnyebb,építkezni,és nem keserűséget,hanem örömöt okoz a kemence,ami ma sem olcsó dolog.Nekem nagyon tetszik az a kemence is amit alfi13 épített.Főleg az tetszik,hogy használja.Igen,egy búbosról írtam,ami Abonyban található,tán még ma is működik.

Előzmény: Agur (4600)
Agur Creative Commons License 2010.12.17 0 0 4600

Szia!

 

Amit írtál az a búboskemencéről szól - ha jól tudom - .

A dunántúlon a dongaboltozatos kemencék terjedtek el az erdős területeken.

Ezekben pedig a kis lánggal égő anyagokkal hatékonyabb a fűtés az alacsony belmagassága miatt.

A kemence alacsony boltozatán a láng átfordúl, az ajtón távozva a kéményben folytatódik az égés ha nagy lánggal égő dolgokkal tüzelünk.

A rendelkezésre álló tüzelőanyaghoz készítették régen a megfelelő típusu kemencét ahogy írtad is. Ma is ezt kellene tennünk és az eleintől kell tanulnunk ha egy régi technikához akarunk visszatérni.

Előzmény: niváskarcsi (4599)
niváskarcsi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 4599

A hagymányos,kemence előtt van a kémény,ami alul széles felfele,szúkül.a külső,feléd eső oldalán van egy kb nyolcvanszor nyolcvanas faajtó,ha ezt kinyitod,belul ven egy ,mély luk a kamin alján,a kémény aljának a neve a kamin,Ebbe a lukba(kb havanszor hatvanas) kotrod be a szembe oldalon lévő,kemence nyílásból,a forró hamut parazsat,amit majd kihűlt állapotában ki tudsz szedni.Vagy ha füstölni akarsz a kéményben ide gyújtasz be.A kemence szályát egy egybe tapasztott félköríves vályog lappal takarják el,ha már megfelelően meleg sütés közben,ez az alsó tévő.A kaminban a kemence feléd eső falán,a kemence nyílása felett,a kemence belső,legmagasabb pontjánál. van egy luk,amit a begyújtásnál a füst,kemenceajtón való visszaáramlásának megakadályozására kinyitnak.Ebben egy kb virágcserép nagyságú,dugó van,ez a felső tévő.Ha már jól ég a tüzelő akkor ezt vissza teszik,evvel is növelve a füst,égéstermék útját a kemencében.Evvel,nő a hőleadád,ilyenkor a füst,már csak a kemence nyíláson áramlik,a kéménybe.Keress rá,a népi kemencékre,sok érdekeset találsz.Egy tudós azt írja könyvében ,nem szó szerint idézem. A keméncén bármit meg lehet változtatni,a népi hagyományokhoz képest,amik többszáz év alatt nem véletlenül alakultak ki.De vagy fűteni,vagy sütni nem fog.Sok szerencsét a kemence építéshez,még én is előtte álok,azt sem tudom még mikor álok neki.

Előzmény: faqkac (4596)
niváskarcsi Creative Commons License 2010.12.17 0 0 4598

Ez így van,a szegényparaszt spórolt a fával.De agazdag földesúrét is evvel a technikával fűtötték.Nem kötözködni akarok,de rossz a fűtéstechnikád.A parasztnak a kemence többet ért mint,akárkinek meaegy luxusautó,a kemence maga volt az élet,tehát így is vigyázott rá.Kemencét lassan kel felfűteni,az elején, majd lehet a dugatokat,rakatokat növelni,és mindig csak egy oldalban égjen a tűz,ide oda kell tologatni.A hirtelen felfűtéstől a kemence,megrepedhet,és akkor az nem javítható,mivel a füstös felületen semmi nem tapad meg.A korom maradéktalanul,nem távolítható el a repedésből.Persze úgy fűtöd ahogy akarod.

Előzmény: alfi13 (4597)
alfi13 Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4597

Az általad felsorolt fütőanyagokkal azért fütötték a kemencét mert azokat más célra nem tudták használni. kivétel talán a szalma. Végül is azt használtak ami volt. De azt ne gondold hogy fával nem lehet kemencét fölfüteni. A képen látható fával 1-1,5 óra alatt fölfűtöm a kemencét.

Előzmény: niváskarcsi (4595)
faqkac Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4596

Majd az alsó és felső tévőt helyre rakni.

 

Ammeg mi? Nekem csak jővőre lesz kemencém, de szeretném tunni!

Megköszönném, ha leírnád!

Előzmény: niváskarcsi (4595)
niváskarcsi Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4595

Sziasztok.Új vagyok a topicon,de a nagymamámtól és tanulmányokból amit  tanultam azt átadnám,ha nem baj.Kemencét,nem fával fűtünk,fel,csak végszükségben.Nagy lánggal égő,anyagok kellenek.PL:szalma,kukoricaszár,vessző,venyige,ballankóró,széna,kukorica csutka.Amíg a kemencét fűtöd az addig kifele,hőt nem ad le.Először az egyik oldalban,majd a másik oldalban,majd hátul fűtsél,és ezt váltogasd,mindig az ellenkező oldal melegszik.Külömböző rakatokat berakva,a vonyogóval igazítva.Felfűtésnél a felső tévő,legyen kivéve.Sütemény sütéshez,vagy tepsiben húshoz,malachoz,kb három kéve kukorica szárat tüzelt el a mamám.Majd oldalra kotorta,a parazsat.Kenyér sütéshez kb kilenc kéve kukorica szár kell,ez durván három óra felfűtés,brutál kemény munka.A kemence akkor sütéskész, ha a vonyogót végig húzva az alján,szikrázik a tégla.Ekkor teljesen ki kell húzni a parazsat a kaminban lévő lukba.Majd cirok seprűvel kitakarítani gyorsan a kemence alját tisztára,és lehet bevetni a kenyeret.Majd az alsó és felső tévőt helyre rakni.

fenderazigazi Creative Commons License 2010.12.14 0 0 4594

Köszönöm Urak!!

 

Megyek fáért...Sok-sok fáért..:))

alfi13 Creative Commons License 2010.12.14 0 0 4593

Igen a képen látható menyiségü fával fűtöm be a kemencét és kb 1ora 20 percig ég utánna lezárom a kéménybe épített elzárót. Hagyom álni egy negyed órát akkor a hőmérő még 30-40 C fokot emelkedik. A sütés első felében általában húst sütök akkor a parazsat még bent hagyom az oldalára széthúzva. A tésztaféléknél már kiszedem a parazsat mert azok könnyen megéghetnek.

Szerintem a homok az nem igazán hőszigetelő az inkább hőtároló és annak is elég nagymennyiségű hő kell hogy felmelegedjen. Nem is beszélve ha véletlenül a homokba viz kerül akkor azt a kemencét lehetetlen fölfűteni.

Az előző kemencém teteje kővel volt borítva és ez idővel megrepedezett, befolyt a víz a perlit betonra. Ezután nem tudtam a kemencében sütni. Nem tudtam fölfűteni még négy órás intenziv tüzeléssel sem.

Egyébként a linken látható kemencéből ötleteken én is vettem.

Ha meg tudod tenni hogy a homokot kiszeded és ásványgyapottal helyetesítedd nagyon meg fog változni a kemencéd szerintem.

Előzmény: fenderazigazi (4591)
Agur Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4592

Szia fenderazigazi!

 

Ha a betett linken található kemencét másoltad és a te kemencéd is 30 cm-es fallal készült akkor az a kevés fa persze, hogy nem volt elég a felfűtéshez.

Sok fával és sokáig kell majd felfűtened, de a hőt sokáig is fogja neked tárólni és fűteni.

A végén egy felfűtéssel a fél utca kenyerét megsütheted. :)    ......... csak hordják a szomszédok a tüzelőt. :)

 


Előzmény: fenderazigazi (4591)
fenderazigazi Creative Commons License 2010.12.13 0 0 4591

Azt hiszem a szigeteléssel minden rendben, mert nagyméretű téglával rakott égésterem van és a külső fal és a donga között felülről és oldalról is jó alaposan homokkal van kitöltve. Az égéstér mérete kb. 125*100cm. A fal kívülről jég hideg volt, tehát hőt nem veszt. Valóban nem elég az a másfél vödör fa...és a két óra tüzelés. A hőmérőm is sajnos a tevőbe van beépítve és mivel tüzelés közben nincs a helyén ezért feltüzeléskor nem látom a hőmérsékletet. Szerinted utólag fúrhatok a falba az ajtó mellett egy lyukat? Egyébként a felrakott képeid között van egy, ahol látszik, hogy tömve van az égéstér fával. Valóban így megtöltve szoktál begyújtani? Akkor már értem, hogy nekem miért volt kevés a fa.

Arra is gondoltam, hogy a hideg és még talán nedves homok a dongák felett biztosan sok hőt magába vett. Nem keseredtem el, majd legközelebb komolyabban begyújtok...

Az én kemencémet az alábbi linken található kemence alapján készült.

http://www.kemenceepites.extra.hu/pg000.html

Köszönöm a segítséget!!

 

Előzmény: alfi13 (4590)
alfi13 Creative Commons License 2010.12.12 0 0 4590

Valószinüleg nincs hőszigetelésed. Nékem is volt egy régebbi kemencém amelyiken csak vékony hőszigetelés volt szimpla ajtó és kb 3-4 órát kellet füteni akácfával. A sütéssel nagyon kellett sietni mert kb egy óra alatt úgy lehült hogy a sütemény sem sült meg benne.

Ezen okulva az ujjabb kemencémet már alapossabban kiszigeteltem nézd meg itt:

http://kep.tar.hu/kisgerzson

 

Előzmény: fenderazigazi (4588)
beetee Creative Commons License 2010.12.12 0 0 4589

Olvasom, hogy nagyméretű téglából építetted.

Mekkora a tűztér? A tűztér körül hogy lett falazva? Egy sor nagyméretű tégla hosszirányba, vagy rövid élen? Valami szigetelés került ezek és a külső falazat közé?

 

Az én kemencém tűztere jó méterszer hatvanas (kb), egy sor hosszába rakott kisméretű tégla a donga, amin még van egy sor lapjára rakott szintén kisméretű tégla (tehát jó vastag), ezen van 10 cm üveggyapot szigetelés, majd pár cm kültéri vakolat.

 

Ezt a monstrumot legalább 4 órát kell intenzíven fűtenem, hogy átmelegedjen. Sok múlik a mennyiségen kívűl a tűzelés mikéntjén is! Ha csak egy helyen, pláne az ajtó felőli részen melegíted fel, akkor az nem ér semmit. Az sem, ha megtömöd és csak kivárod a leégést, mert így sem igazán a falat melegíted.

Kell egy kisebb tüzet rakni, amikor már rendesen ég, akkor betolni jó mélyre és ott etetni.

És a parazsat és az újabb rakatokat folyamatosan vándoroltatni illik a tűztérben az egyik oldaláról a másikra és a hátsó falra.

Ha én ezt így felfűtöm, akkor az nem csak másfél vödör fa (használok néha rendes fát is, mert az ad rendes parazsat, de a venyigétől, gallyaktól kezdve, a vágott raklapon át, a kuglizás utáni törmelékig, kérgekig mindent megetetek vele).

Így olyan 300 fokon kezd és amíg visszahűl 200ra az több óra (hacsak nem pizzázás folyik, mert akkor a sűrű nyitogatás azért hamarabb lehűti). Másnap nem ritkán 40-60-80 fokos.

 

Szóval:  szerintem keveset és valószínűleg nem jól tüzeltél benne.

Előzmény: fenderazigazi (4588)
fenderazigazi Creative Commons License 2010.12.12 0 0 4588

Mi lehet a baj? Elégettem  jó másfél vödör fát és a parázs állapotában nem tudtam csak megpárolni, de már sütni nem volt ereje... Lehet, hogy mivel új a kemence még nagyon sok hőt vett be, amit nem tudott visszasugározni? Lehet, hogy sokkal több fára van szükség a "rendes" sütéshez vagy egyszerűen még tovább kell várnom, mire el kezd működni...

Elég gáz volt a pár óra tüzelés és előkészítés után bevinni a sütőbe a tepsit...

Mi lehetett a baj?

Előzmény: márcon (4587)
márcon Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4587

Az első (és minden további) "rendes" begyújtásnál gyönyörű tiszta fehérre ki fog égni. Az első komoly felfűtésnél minden apró tégladarab, agyag, stb le fog potyogni ami nem oda való, és később semmi nem fog az ételbe potyogni.

Előzmény: fenderazigazi (4585)
beetee Creative Commons License 2010.12.07 0 0 4586

Mi a baj a korommal?

Egyébként leég...

Előzmény: fenderazigazi (4585)
fenderazigazi Creative Commons License 2010.12.07 0 0 4585
Kiégettem a kemencét a villanytûzhely-gázégô kombinációval! Most a hétvégén a tenses tüzelés jön... A gázégôtöl kormos lett belül. A tüzelésnél leég majd a korom? Vagy kezdhetem pucolni?
fenderazigazi Creative Commons License 2010.12.03 0 0 4584

Köszönöm az ötletet!!! Már megy jó egy hete és kellemesen meleg a belseje. Már feljebb vettem a hőmérsékletet is és hétvégén megpróbálkozom egy kis tűzgyújtással is. Csak óvatosan. De szeretném karácsony után egy disznóöléssel összekötve kipróbálni!

Köszönöm mégegyszer! 

Előzmény: kisszszoros (4583)
kisszszoros Creative Commons License 2010.11.25 0 0 4583

Ha nem sajnálod rá azt a 2-3 ezer pénzt (villanyszámla), akkor keríts egy ősöreg villanyrezsót, olyan 1 lábososat :-)

 

 

Ha egy ilyennel 2 hétig folyamatosan fűtesz minimumon úgy, hogy a kemence száját befeded, de az ajtó alatt és felett legyen 2 ujjnyi rés, akkor ropogósra szárad szépen lassan :-) és főleg repedések nélkül.

Előzmény: fenderazigazi (4577)
márcon Creative Commons License 2010.11.23 0 0 4582

Én bevállaltam és frankón működött! A fal belső felülete olyan meleg volt, hogy már pont nem állta a kezem. Vigyáztam hogy nehogy túlfűtsem és felrobbanjon a gőztől. Nem szabad siettetni. Ha fáradtságos munkával megépitette az ember, akkor ne vágja haza egy nap alatt.

 

Előzmény: alfi13 (4581)
alfi13 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 4581

A gázperzselő az én fejemben is megfordult de mivel én ezt nem csináltam nem mertem ajánlani.

Előzmény: márcon (4580)
márcon Creative Commons License 2010.11.23 0 0 4580

Üdv! Én minden tradiciót és dogmát szégyenteljes mód figyelmen kivül hagyva oldottam meg a száritást. Kinyitottam kéményt (hátsó kéményes huzatszabályozó tolózáras a Drága), ajtót, gázpalack, gázégő és nagyon kis lángon,huzat mellett két hét alatt kiszáritottam kb egy palack gázzal. Szintén agyaghabarcsba rakott régi nagyméretű az anyaga, de egy árva repedés nincs rajta. Ga átszárad az egész, akkor a burkolatlan részeket szerintem érdemes leimpregnálni. Marha jó cuccokat lehet rá kapni manapság. Jó munkát!

 

Előzmény: fenderazigazi (4579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!