Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

kapoca 2 napja Creative Commons License 4598

Akkor jól sejtettem, hogy valami fronthatás volt abban a 10 napban Szardínián:). Mert türelmes szárd vezetővel nem igazán sikerült találkoznom. Olyan buszvezetővel igen aki 30-50 cm-re is jött mögöttem villogva, dudálva, mert a 60-s sebesség táblánál csak 80-nal mentem. A záróvonal nem érdekel, nem is azon volt a hangsúly, ha nem, hogy közben beláthatatlan kanyarban előzött. A behajtani tilos táblát is hiába találták fel, jött szemből, de inkább nem sorolom. Csak azt tudom mondani, amit tapasztaltam. Pedig pl a Bp-i forgalom számomra nem kihívás, és az európai sem a hátam mögött lévő 1 millió km után. De félreértés ne essék a szárd se volt kihívás, jól el voltam, csak találkoztam már jobb és kulturáltabb és a közlekedési szabályokra jobban odafigyelő mentalitással.

Előzmény: abdul2 (4596)
szofi762 2 napja Creative Commons License 4597

Más habitusú emberek, de ettől még jól vezetnek. És azért arra is gondoljunk hogy a sziget az ő életterük amit júniustól szeptemberig ellepnek turisták  akik barora ráérnek mert ugye mi meg nyaralunk hova rohanjunk. Csak ők meg közben végeznék a mindennapi dolgaikat és nem tudnak a megszokott ütemben haladni a bámészkodó turisták miatt.... Engem pl sokkal jobban idegesít ha valaki a hátam mögött nyomul 5 centire mintha megelőz a záróvonalon!

Előzmény: abdul2 (4596)
abdul2 2 napja Creative Commons License 4596

Lehet más az ingerküszöbünk:). Záróvonalas előzés van, de ez annak is köszönhető, hogy a  hegyi utak szinte mindegyike több 10km-en keresztül záróvonalas. Biztos egyszerűbb egyenes vonalat, mint szaggatottat festeni. A lassabb járművek pedig lehúzódnak, elengednek. Nálam volt, hogy rendőrök is... És nem kellett dudálnom:). 

szerintem barátságosabb a hazainál a morál. Olaszországban Amalfi part volt a legdurvább eddig, ott aztán tényleg minden van. A legfélelmetesebb pedig Sri Lankán, ott inkább altató és imádkozás. Szóval viszonyítás kérdése minden, én a hazainál jobbnak ítélem Szardíniát. De én mindig elő/utó szezonban voltam.

Előzmény: kapoca (4594)
szkati 2 napja Creative Commons License 4595

Sajnos ellent kell mondanom.

Sok ezer km-t vezettem Olaszországban. Ebben benne volt Szardínia is vagy 3x, Toszkána is legalább ennyiszer, most meg Dél Olaszország is, na meg persze az Amalfi part, ami azért nem könnyű terep senkinek se. Ennek ellenére azt mondom, hogy bármikor inkább itt autózom, mint Pesten, a körúton csúcsforgalomban. Logikusan és dinamikusan közlekednek. Semmiféle kivetnivalót nem találtam ebben, csak legfeljebb azt, hogy van, aki nem tudja értékelni, vagy talán megszokni a vezetési stílusukat, na meg van, aki nem.  Nem láttam az elmúlt 15 évben- amióta Olaszországban járunk- egyetlen balesetet sem, ok nélkül nem büntetett meg rendőr, mondjuk gyorshajtásért, mert hogy itt a " szolgálunk és védünk", az nem csak egy szlogen, hanem tény. Akkor avatkoznak közbe, ha baj van. Ha nincs baj, akkor nem növelik az állami bevételt csak azért, mert gyorsan hajtasz, vagy mert azért, mert van rajtad sapka, vagy nincs rajtad sapka. A közlekedési táblák irányt mutatóak, nem tudsz eltévedni, ha meg végképp szerencsétlenkedsz, akkor senki se küld el a k.. anyádba, hanem szépen megvárják, míg a záróvonalon megfordulsz:)) Nagyon boldog lennék, ha itthon ugyanez a helyzet lenne!

Előzmény: kapoca (4594)
kapoca 2 napja Creative Commons License 4594

Hát azért a kulturált vezetési stílusukat legfeljebb a dél-olaszokéhoz lehet relativizálni.

Mert melyik közlekedési tiltó tábla utasítását tartják be? Vagy a 15ezer km alatt mennyi alkalommal találkoztál azzal, hogy ha betartod az előírt sebességet, akkor lenyomnak az útról. A dudálást meg se említem ( se a záróvonalas, beláthatatlan kanyaros türelmetlen előzési stílusukat). Persze lehet, hogy az alatt a 10 nap alatt amíg ott voltunk és egy-két ezer km-t megtettünk, akkor valami fronthatás miatt az olaszokra igen hasonlító türelmetlen, a másokat dudálva lenyomó, közlekedési szabályokra fittyet hányó hangulatban voltak:)

Előzmény: abdul2 (4593)
abdul2 2 napja Creative Commons License 4593

A szigeten vezettem eddig 15ezer km-t, szerintem az olaszokhoz képest nagyon is kulturált a közlekedési morál. A hegyi utakon állatok vannak (tehén, birka stb.), de erre táblák figyelmeztetnek. Az út minösége szinte tökéletes.

Előzmény: prince_william (4588)
szofi762 3 napja Creative Commons License 4592
3x jártunk Szardínián, 1x saját autóval, 2x bérelt autóval. Az egyiket pont Algheroban a másikat Villasimiusban.... Soha semmi problémánk nem volt sem a közlekedéssel, sem a biztonsággal. A budapesti belvárosi forgalom sokkal rosszabb. Szardínián élmény vezetni mert olyan szép utakon mész mindenütt. Persze mi sose voltunk főszezonban, lehet ez is közrejátszott, de kaotikusnak semmiképp nem mondanám!!
Előzmény: prince_william (4588)
il titolo2 4 napja Creative Commons License 4591

itt simán felbukkan az autópályán a tehén,kecske:)

Előzmény: prince_william (4588)
COOP okt. 23. Creative Commons License 4590

Köszi! :)

Előzmény: abdul2 (4587)
Léna007 okt. 23. Creative Commons License 4589

A közlekedési stílus itt is kaotikus. :-) Többször volt, hogy akartunk lekanyarodni a főúrtól balra. Balról a part felől ipszilon formában ágazott be a főútba a mellékút. Kétszer volt, hogy az ipszilon másik szárán lövvelt ki valaki (neki balra), tehát azon, amin normálisan a behajtók mennek arra. Ha valaki éppen jött volna szemből, frontális ütközés lett volna.

Az "autópályán" csak olyan kiálló van, ahol nincs lassító és gyorsító sáv, padlófék majd padlógáz, ha oda ki akarsz állni....

Írtam két összefoglalót a fontosabb dolgokról, első és második, ha érdekel.

 

Előzmény: prince_william (4588)
prince_william okt. 23. Creative Commons License 4588

Köszi szépen.Szűkült a kör és valószínűleg Villasimius és Alghero között fogunk dönteni. Nem is baj,hogy nem Ibiza. Nem olyan jellegű nyaralásra megyünk,csak azért írtam,mert szeretnénk azért ha lennének éttermek ahová esténként be lehet ülni. Szerintünk jó,ha van élet az utcákon,úgy az igazi :)

Autóbérléssel kapcsolatosan vannak valakinek negatív élménye...Gondolok itt arra,hogy jártunk már pár helyen,ahol kaotikus volt a helyiek közlekedési stílusa :)

Előzmény: szofi762 (4585)
abdul2 okt. 20. Creative Commons License 4587

Wizzair Milano Malpensa, onnan Easyjet több helyre is repül a szigetre. 30-40eFt körül is kijöhet.

Előzmény: COOP (4577)
COOP okt. 17. Creative Commons License 4586

Köszönöm.

Előzmény: Bambusznád (4578)
szofi762 okt. 17. Creative Commons License 4585

Alghero jó választás 2-3 napra, de ha igazán szép partok érdekelnek akkor ne hagyjátok ki a Porto Cervo és San Theodoro közti részt! Itt tudom ajánlani a Hotel Bonsait, a vásosban vannak jó kis éttermek, bárok, de azért nem egy Ibiza... (ez a sziget nem erről szól) illetve Posto San Paoloban a Hotel Castello di Tavolara, hangulatos kis hely. Ha délre mennétek akkor meg Villasimius.

Előzmény: prince_william (4567)
Flower2000 okt. 17. Creative Commons License 4584

Mi a B and B-ben már szelektíven gyűjtöttük a szemetet Algheroban. A konyhában nem csak szemetes volt, hanem külön a műanyag és a papír. 

Bambusznád okt. 17. Creative Commons License 4583

viszont most nézem, hogy a maps-on ott van 3 nagy kuka + 1 szelektív, na ezekre nem emlékszem, lehet elé állt valami :D

Előzmény: Bambusznád (4582)
Bambusznád okt. 17. Creative Commons License 4582

Ilyen a hely, ide másképp nem kerülhet, csak is eldobálással.

Előzmény: attamatta (4581)
attamatta okt. 17. Creative Commons License 4581

OFF: A szél is szokott csúnya dolgokat kupacokba hordani, ha nincs megfelelő összegyűjtés/tárolás.

Előzmény: Bambusznád (4576)
Flower2000 okt. 17. Creative Commons License 4580

Hát jó páran leírtuk elég részletesen mivel mentünk oda. Csak párat vissza kellene olvasni.

 

 

Előzmény: COOP (4577)
Bambusznád okt. 17. Creative Commons License 4579

Ciampino természetesen :)

Előzmény: Bambusznád (4578)
Bambusznád okt. 17. Creative Commons License 4578

Ryanair. Közvetlen Pozsonyból, vagy átszállással (Charleroi, Bergamo, Roma Ciampo...)

Előzmény: COOP (4577)
COOP okt. 17. Creative Commons License 4577

ha nem easyjet vagy Alitalia más mivel ment Szardíniára? Érdekelne az odajutás lehetősége, természetesen repcsivel:)

Bambusznád okt. 17. Creative Commons License 4576

Köszi!

 

Igen, ott sajnos biztos, hogy a turisták dobálják el.  

Az is igaz, hogy egy darab kukát nem láttam, csak is a büfénél, de ez nem ment fel senkit a szemetelés alól, ha kocsival-ha busszal van, vigye magával és majd kidobja ott ahol van szemetes (mi is így tettünk).

De semmiképp se értem az ilyen ember lelkivilágát, ott van abban a gyönyörű környezetben, honnan jut eszébe, hogy oda dobja el kuka híján? 

Előzmény: kapoca (4575)
kapoca okt. 16. Creative Commons License 4575

Kösz a beszámolót, nagyon jó képekkel és jó volt emlékezni a júniusban látottakra.

Meg is jegyzem, látszik az idegenforgalom, turisták hatása, mikor mi voltunk pl. a Capo Caccia-n még egyáltalán nem volt szemetes az út és a környék se.

Előzmény: Bambusznád (4553)
Davevp okt. 16. Creative Commons License 4574

Sziasztok, szia Luca!

 

 

Már lassan egy hónapja hazaértünk a szigetről, de az élmények még mindig frissek, így itt egy szubjektív beszámoló.

Nászutunkra indultunk szeptember 15-én hajnalban Budapestről, Alitaliaval, római átszállással, Cagliariba. Kb. júliusban foglaltuk le a repülőjegyet, 2 főnek, 10 napra, oda-vissza 140.000 Ft-ra jött ki, ami szerintem abszolút barátságos ár a fapadosokhoz képest, főleg, ha figyelembe vesszük a következőket is:

- fejenként 23 kg-os bőröndöt vihettünk magunkkal + kézipoggyász

- végig tranzitban maradtunk, nem volt gond ki és vissza checkolással, nem volt gondunk a bőröndökre sem.

- végig védve voltunk esetleges járatkésés ellen, a bőröndök pedig az elkeveredés ellen

- Rómából Cagliariba 1,5 várakozás volt, hazafelé 50 perc a két gép között - nem volt időrabló 5-6 órás várakozás

(- a gépen frissítőket szolgáltak fel)

A járatot a skyscanner-en foglaltuk le.

 

Szállásunk végig Cagliari-ban volt, a B&B Le Pavoncelle-ben, amit a booking.com-on foglaltunk le. 10 éjszaka reggelivel 600 euró volt. A házigazdák végtelenül kedvesek voltak, minden reggel meglepetéssel készültek a reggelihez, végig segítettek, bármilyen probléma, kérdés merült fel. Maga a szállás a belvárostól pár percre, egy csodálatos park mellett található. A szobák tiszták, igényesen berendezettek.

Hogy a szigeten normálisan tudjunk közlekedni, és ne kelljen hülye buszmenetrendeket figyelni, meg imádkozni a buszsofőrök pontatlanságán, autót béreltünk, még itthonról az arguscarhire.com-on keresztül, az indulás előtt egy héttel. A Dollars kölcsönzőtől kaptunk egy 3 hónapos, 6.200 km-t futott Fiat Pandát, 45.000 Ft-ért 10 napra - szerintem egészen baráti összeg. 

 

Az időjárás mindvégig szuper volt, 32 fok, a tenger selymesen meleg, folyamatos tengeri szellő.

Cagliariról elmondható, hogy bámulatos főváros, annak minden előnyével és hátrányával. Természetesen vannak elhanyagolt kerületei, de vannak igényesen felújított, vagy éppen modern városrészei. 2 napot töltöttünk azzal, hogy a nevezetességeit bejárjuk, de nem jutott mindenre időnk. Tengerpartja, a Poetto hosszan húzódik el, és talán a szeptemberi időpontnak volt köszönhető, hogy sosem volt zsúfolt.

Mi 10 nap alatt közel 1.400 km-t mentünk a szigeten, minden nap más tengeröblöt fedeztünk fel. Tényleg igaz az, hogy ahol megtetszik, ott megállsz, lezárod a kocsit, letipegsz a partra, és csobbansz a habokban. Számunkra a legcsodálatosabb tengeröblök ezek voltak:

- Cala Domestica

- Masua

- Chia

- Costa Rei

- Cala Sinzias

 

Minden napunkat próbáltuk úgy beosztani, hogy bőséges reggelit követően bevásároltunk ebédre (általában Carrefour-ban, vagy helyi kisboltban) sonkát, sajtot, olivát, kenyeret, gyümölcsöt, stb. Ezeket bepakoltuk a hűtőtáskába, melyet a szálláshelyről kaptunk kölcsön, majd 10-14 óra között valamilyen kultúrprogram (pl Iglesias, Nora, Villasimius, Cagliari...), aztán estig ejtőzés a tengerparton. Este vacsi étteremben (19-20 között nyitnak). A vendéglői árak változatosak, de lehet találni olcsó helyeket. Pizza 4,5-9 euró között, akkora adag, hogy egyszerre nem lehet megenni. Eszméletlen ízek, különleges sajtok, sonkák... 

 

A sziesztával sosem volt gondunk, igazodtunk a helyiekhez.

A szárd emberek eszméletlen vendégszeretőek, barátságosak. Semmilyen negatív tapasztalatunk nincs velük kapcsolatban, kérés nélkül jöttek segíteni számtalan alkalommal, amikor elkezdtünk a térképet forgatni a kezünkben.

 

A 10 nap alatt bejártuk a sziget déli részét, viszont az biztos, hogy sosem unatkoztunk, és még így is ki kellett hagynunk sok mindent. Szerintem ne úgy tervezzetek, hogy 4 nap délen, 4 nap északon, mert kevés lesz. Nyugodtan töltsetek délen (vagy északon) 10 napot, higgyétek el, szükség lesz rá. A szerpentinek miatt az 50-60 km-es távolságokat is 1-1,5 óra alatt lehet teljesíteni (persze lehet gyorsabban haladni az alagutakkal kiegészített belső autóutakkal, de nem érdemes, a látvány miatt).

Ha van még kérdés - és ha tudok, szívesen segítek.

 

 

 

Előzmény: enl (4385)
kmaate okt. 16. Creative Commons License 4573

Furcsa kérés, de ha esetleg valaki még mostanában megy és egyébkén pesti és visszafelé befér egy Szardinia-térképes törölköző, akkor vevő lennék rá.

Utolsó darab volt amit láttam (8 euró), azt meg nem vettem ki, eléggé ki volt fakulva.

 

Egyébként a sziget teljesen jó, tudom ajánlani, soha nem mennék vissza, de erről csak az Easyjet tehet, jelenleg +80.000-be és három napomba fáj a 10-ei sztrájkjuk.

Flower2000 okt. 15. Creative Commons License 4572

Nincs mit. Én a Da Claudio B and B-ben laktam, mert nekem az volt árban és helyileg jó.

Az közel van a Maria Pia beach-hez, ahova többször elsétáltam. Utoljára továbbmentem még és láttam, hogy egyik oldalon a fenyőerdő, az út két szélén olyan legyezőpálmák amilyeneket még nem láttam (pedig láttam már sokat), és ki volt téve a hotel neve. No mondom nekik csak át kell menni az úton és a beachen vannak, miközben arra tiszta zöld már minden.

Én is 30 m-re voltam a beach-től, de annyira nem szép mint a MP.

Előzmény: prince_william (4571)
prince_william okt. 15. Creative Commons License 4571

Booking.com-on néztem. Most olvastam én is át az értékeléseket,végülis nem írtak annyira rosszat.Csak páran lehúzták a pontozással a szállodát...

Köszi a segítséget,egyenlőre jól hangzik.:)

Előzmény: Flower2000 (4570)
Flower2000 okt. 15. Creative Commons License 4570

A Tripadvisor-on jókat írnak a hotelről, Te hol nézted a véleményeket?

Nekem Alghero jó választás volt, mert egyedül voltam és nem volt autóm. Ha ketten vannak többféle szállás szóba jöhet, ha autó van még többféle.

Nekem a tömegközlekedést kell nézni, hogy az legyen, hisz mozogni szeretek.

 

Algheroban élet is van, esténként 8-kor mindenki vonult a Promenadon az óváros felé. 

Biztos sok szórakozóhely van ott. Ahol én voltam ott egész jól aludtam, azt hittem nincs is élet, vége a szezonnak, hát minden éjjel 12-kor beindult a zene a közeli clubban, discoban. Éjfélig ittak az emberek, csend volt utána meg táncoltak biztos.

Előzmény: prince_william (4569)
prince_william okt. 15. Creative Commons License 4569

Megnéztem a Maria Pia beach fotóit,tényleg nagyon szép ez a rész.  Mi általában ugyanazon az oldalon foglalunk szállást,meg is néztem a hotelt amit mondtál. A szobák egész jók,de sajnos az értékelés nem a legjobb. A barátaink egy törökországi utazás során egyszer kissé kellemetlenül jártak,úgyhogy azóta biztosra megyünk szállás ügyben. Inkább legyen kicsit drágább,de ne legyen panasz rá. Amúgy nálunk is Alghero az egyik célpont, csak még nem biztos,mert azt nem tudjuk eldönteni,hogy a déli vagy az északi részre menjünk.

Mindenképp szeretnénk látni az igazi helyi életet is,nem vagyunk hotelben ülős típusok.

De akkor neked Alghero jó választás volt?

Előzmény: Flower2000 (4568)