Hozzávalók: 8 kicsi vagy 4 nagy tölteni való paprika, 50 dkg gomba, 20 dkg főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 liter paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, cukor, olaj, só. Az apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon. Beletesszük a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a leve elpárolog. A kész gombát összekeverjük a főtt rizzsel és a tojásokkal. Ezzel a masszával megtöltjük a paprikákat. A megtöltött paprikákat a cukorral, sóval ízesített paradicsomlében megfőzzük. Amikor megfőttek, kiemeljük őket a paradicsomléből. Miután a paradicsomlét rántással sűrítettük, visszahelyezzük bele a paprikákat, és főtt krumplival tálaljuk.
Hozzávalók: 2 közepes krumpli, 1 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, só, 1 gerezd fokhagyma reszelve. Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk és kislyukú reszelőn megreszeljük. A reszelt krumpliba belekeverjük a többi hozzávalót. A krumplis keveréket egy olajjal kikent, előmelegített serpenyőben elsimítjuk. Nagyon lassan megsütjük az egyik oldalát, aztán átfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is.
Én nagyon finomakat sütök gépben, igaz, elég hosszú tapasztalati út vezetett idáig. Sok mindenre kellett rájönnöm, sokszor nem is sikerült jól a könyér (pedig nem vagyok egy elveszett valaki a főzés-sütés terén), de most már reprodukálhatóan isteni mindig. A család bírná, ha sütnék minden nap. :) Annak idején - mikor még "unatkozó kismama" voltam - próbáltam egyszer-kétszer sütőben sütni a hatásodra, de nemhogy jobb, inkább rosszabb lett.
Én sem sütök naponta. Csak kábé hetente kétszer több kisebb kenyeret. Mikor megsül és kihűl, berakom a fagyasztóba, és esténként kiveszek egyet, ami reggelre felolvad a konyhában, és teljesen olyan, mint a friss.
Hát, ha a nap 36 órából állna, akkor se hiszem, hogy lenne időm naponta kenyeret dagasztgatni. Na meg a franc aki csinálná minden nap. Gépben sem sütök naponta, csak amikor ihletet kapok (pedig kb. 5 perc bedobálni a cuccost). :)
Jól hangzik. Sajnos az én gyerekeim nem szeretik az aszaltgyümölcsös sütiket. A mazsolát a fiam megeszi, de a kicsi azt sem nagyon. Bár lehet, hogy jobb is, hogy a gyümölcsöket inkább frissen szeretik.
Olyan finom csokis kevert tésztát sütöttem a kenyérsütő gépben, hoccsakna! :) Még sosem próbáltam benne süteményt sütni, de nagyon jó lett. Most sült ki, de olyan illatok terjengtek előzőleg már, hogy a kislánykám nem akart lefeküdni, minden áron meg akarta várni a "kalácsot" . :))
Én alma-répa salátát szoktam enni dióval. Zeller és joghurt nélkül. Csak úgy durvára reszelt alma + répa megszórva dióval. Nagyon finom. Ha hazamegyik, csinálok is. :-)
Nem mindig fontos meg is főzni, amit eszünk. Nemrégen próbáltam ki a zellersalátát; olyan sikere volt, hogy hamarosan meg is kellett ismételni. És én is jól tudtam vele lakni mindenevő létemre. Zeller, alma, káposzta kb. egyenlő arányban, finomra metélve, meg darabos dió, mindez joghurtos öntettel. Az öntetben recept szerint némi majonéz is van, aki a tojást sem eszi, valószínűleg gyakorlott abban, hogyan válthatja ki. (Fehérmártás, fűszerezés - pl. citromléből biztosan több kell.)