Van valamim, amit ti is tudtok hasznosítani. Hagymás-gombás pirogtöltelékbe félpuha lencsét tettem. Részben a fölös nedvesség felszívására, de az ízvilágba is beleillik.
Hozzávalók: 8 kicsi vagy 4 nagy tölteni való paprika, 50 dkg gomba, 20 dkg főtt rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 liter paradicsomlé, 2 evőkanál liszt, cukor, olaj, só. Az apró kockákra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon. Beletesszük a felszeletelt gombát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a leve elpárolog. A kész gombát összekeverjük a főtt rizzsel és a tojásokkal. Ezzel a masszával megtöltjük a paprikákat. A megtöltött paprikákat a cukorral, sóval ízesített paradicsomlében megfőzzük. Amikor megfőttek, kiemeljük őket a paradicsomléből. Miután a paradicsomlét rántással sűrítettük, visszahelyezzük bele a paprikákat, és főtt krumplival tálaljuk.
Hozzávalók: 2 közepes krumpli, 1 evőkanál olaj, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2-3 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, só, 1 gerezd fokhagyma reszelve. Elkészítés: A krumplikat meghámozzuk és kislyukú reszelőn megreszeljük. A reszelt krumpliba belekeverjük a többi hozzávalót. A krumplis keveréket egy olajjal kikent, előmelegített serpenyőben elsimítjuk. Nagyon lassan megsütjük az egyik oldalát, aztán átfordítjuk, és megpirítjuk a másik oldalát is.
Én nagyon finomakat sütök gépben, igaz, elég hosszú tapasztalati út vezetett idáig. Sok mindenre kellett rájönnöm, sokszor nem is sikerült jól a könyér (pedig nem vagyok egy elveszett valaki a főzés-sütés terén), de most már reprodukálhatóan isteni mindig. A család bírná, ha sütnék minden nap. :) Annak idején - mikor még "unatkozó kismama" voltam - próbáltam egyszer-kétszer sütőben sütni a hatásodra, de nemhogy jobb, inkább rosszabb lett.
Én sem sütök naponta. Csak kábé hetente kétszer több kisebb kenyeret. Mikor megsül és kihűl, berakom a fagyasztóba, és esténként kiveszek egyet, ami reggelre felolvad a konyhában, és teljesen olyan, mint a friss.
Hát, ha a nap 36 órából állna, akkor se hiszem, hogy lenne időm naponta kenyeret dagasztgatni. Na meg a franc aki csinálná minden nap. Gépben sem sütök naponta, csak amikor ihletet kapok (pedig kb. 5 perc bedobálni a cuccost). :)
Jól hangzik. Sajnos az én gyerekeim nem szeretik az aszaltgyümölcsös sütiket. A mazsolát a fiam megeszi, de a kicsi azt sem nagyon. Bár lehet, hogy jobb is, hogy a gyümölcsöket inkább frissen szeretik.