Keresés

Részletes keresés

akárkibárki Creative Commons License 2 napja 0 0 416

Nagyon sajnálom.Sok erőt mindkettőtöknek...

Előzmény: Gizi aljas Feri (414)
Nagyné.Helga Creative Commons License 2 napja 0 0 415

Sziasztok!Túratársat,utitársat keresek!Nyár elején pontosan jun.18-án szeretném a magyarországi El Camino Tihany -Lébény útvonalát megjárni.Most mennék először.Nagyon szeretek gyalogolni,kirándulni.Több teljesítménytúrán voltam már...Elnézést ha kikötést teszek de ha lehet 35-40 évnél idősebb utitársat keresek mivel én sem vagyok már huszonéves"...köszönöm! elérhetőségeim: apotheke10@freemail.hu vagy facebooke: Helga Nagyne néven...

Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.01.07 0 0 414

Sajnos nem tudok elindulni a Camino-n.

Beütött egy családi probléma.

 

Anno a Kéktúrát apám halála után csináltam meg.

Most sajnos úgy néz ki, hogy édesanyám ideje jött el.

Itthon kell maradjak.

 

 

Mustár Creative Commons License 2017.12.31 0 0 413

Neki az az elmélete, hogy akivel neked még dolgod van az életben, azzal össze fog hozni a sors. :) Míg másokkal az a pár napnyi együttlét a küldetésetek.

Amit én inkább vallok, meg sokan le is írták már az élménybeszámolójukban, hogy sokat lehet tanulni az elengedésről. Az út rólad szól, olyan tempóban, célokkal haladsz, ami neked megfelel, a vándorok közben jönnek-mennek, és lesz, akit el kell majd engedned. De ez így van rendjén.

Előzmény: Viktória Malá (402)
akárkibárki Creative Commons License 2017.12.29 0 0 412

Egy körkérdés,ha megengeditek,mert kíváncsi természet vagyok:):miért a Camino?Miért pont a spanyoloknál kerestek valamit,amire szüksége van a lelketeknek?Nagyon érdekelnek a válaszok,szóval csak őszintén!:)

Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.28 0 0 411

:) Ebből következik, hogy sosem az a jó, ami van. :D

Az aszfalt csak akkor okés, ha sosem használt erdészeti út - az erdő közepén, egyébként inkább neeee!!!

Bár, amint látom, Camino-n elég sokszor van országútra terelve a zarándoklat...

Előzmény: akárkibárki (409)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.28 0 0 410

A Norte bizony elég csábító... végig a tengerparti részen.... bevallom meginogtam, amikor megláttam, de azért is először a mainstream-et szeretném megcsinálni.

 

Igen, a hegyek szépek, az erdők, a fények..a színek... talán mert az még ott vadon és nem termelés alá vont föld?

Előzmény: Mustár (408)
akárkibárki Creative Commons License 2017.12.28 0 0 409

Bezony.:)

Arról nem is beszélve,hogy a hegyvidék izgalmasabb és látványosabb is.De hasonló szokott lenni az aszfalttal is:először örül az ember,hogy végre nincs sár meg jó az út,aztán már átkozódik és örül,amikor visszamehet az erdőbe.:)

Előzmény: Gizi aljas Feri (407)
Mustár Creative Commons License 2017.12.28 0 0 408

Én csak simán untam, amikor megszűnt a hegy-völgy. Mert az annyira szép volt.

Ettől függetlenül szeretnék majd még próbát tenni egy másik útvonalon. Most egy hangyányival a Norte tűnik vonzóbbnak, a tengerparti hangulat az sajnos nem jutott ki nekem. 

Előzmény: Gizi aljas Feri (406)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.28 0 0 407

;)

 

Ugyanazt az ösvényt jártuk- járjuk... ha nem is egy mokaszinban és egy időben. ;)

Előzmény: akárkibárki (405)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.28 0 0 406

Hegyen-völgyön túrázni megdöbbentő módon könnyebb, mint síkvidéken.

Hegyen - völgyön mindig más testtartásban mész, más izomcsoport dolgozik. A síkvidéken viszont mindig minden ugyanaz.

 

Sok túratárssal beszéltük már ezt, hogy mindenki hogy ráörül arra, ha jön egy napi síkvidék először, de aztán a nap felénél már mindenki imádkozik egy jó kis hegyért ;)

Előzmény: Mustár (400)
akárkibárki Creative Commons License 2017.12.28 0 1 405

Nagyjából egyezett a mondandónk...:)

Előzmény: Gizi aljas Feri (403)
akárkibárki Creative Commons License 2017.12.28 0 1 404

Szia Viki!

Szívesen!:)A kudarctól ne félj,mert ha van belső indíttatásod,akkor megcsinálod.Pár nap után rájössz arra,hogy a világ legegyszerűbb dolga a vándorlás és minden leegyszerűsödik:nem aggódsz pitiáner dolgok miatt és tudod becsülni azt,hogy van mit enned,innod és van,ahol álomra tudod hajtani a fejed.:)

Ne új cipőbe menj és akkor valószínűleg kevesebb lesz a hólyagod(ha lesz egyáltalán).Szerintem ha kicsit ráedzesz,akkor az sokat számít lábdagadás és hólyagügyileg is.Szállás minimum 15-20 kilométerenként van,akár több is egy városkában.Az ágyi poloskák meg valószínűleg jobban félnének tőled,ha nem a véredből élnének.:)

Januárban kezdj neki edzegetni és akkor fizikailag nem lesz gondod.Fiatal vagy,így nagyon hamar látványos lesz a fejlődésed.Én a helyedben hétköznap edzenék kétszer kis erősítést,hétvégén pedig a GizialjasFeri által ajánlott gyaloglást nyomnám.

Előzmény: Viktória Malá (399)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.28 0 0 403

Célbaérés előtt feladom - ez benne van a pakliban, de ki mondta, hogy csak  egyszer lehet nekivágni? Ha feladod, majd máskor folytatod. Nem ilyen végletes a dolog, hogy most vagy soha...a másik pedig, hogy mi is igazán a célod? Letudni a 790km-t vagy ki akarod próbálni magad, vagy szeretnél kiszabadulni abból, ami körülvesz, hogy tudjál gondolkodni, vagy egyszerűen élvezni akarod a tájat? Mi a célod? 

 

Víz és vérhólyag - indulj el olyan cipőben, zokniban,amit már sokszor leteszteltél itthoni túrákon. Legyen nálad tű és cérna és ragtapasz, netán fásli.  Elnéztem a talajviszonyokat, egy légáteresztő cipővel el lehet rajta sétálni.Nem kell oda bakancs. Sőt isten őrizz.

 

Bedagadnak a lábaim - ha rágyúrsz, készülsz, szoktatod magad, nem fognak. meg akkor sem, ha nyugodt tempóval mész és megállsz, ha fáradt vagy, nem erőlteted, ha jelez a tested. Sűrűn vannak a települések, bárhol megtudsz állni, le tudsz ülni, még akár alhatsz is napközben. SZABAD leszel és az idő nem fog számítani. 

 

Nem találok szállást - biztos fogsz találni. Ha meg nem, akkor bekéredzkedsz valahova, templomba, vagy kipróbálod a szabad ég alatt.

 

Ágyi poloska - adnak és kérhetsz is rovarirtót,mielőtt befekszel az ágyba.

 

Félek a kudarctól... Erre meg a fentiekre az a kérdés merült fel bennem, hogy miért félted önmagad?

Előzmény: Viktória Malá (399)
Viktória Malá Creative Commons License 2017.12.28 0 0 402

Kedves Mustár:)

 

Ha megkérdezhetem, mi az elmélete erre az ismerősödnek?:)))

Köszi a jótanacsot:))

Előzmény: Mustár (400)
Viktória Malá Creative Commons License 2017.12.28 0 0 401

Kedves Gizi aljas Feri:))

 

Neked is nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, olyan jó, hogy bátorítotok.

Hát elolvastam mind2 link szövegét, és nem semmi, milyen varázslatos kisugárzás árad ebből a nőből a szövegén keresztül, érződik a Camino az elmondottai által.. 

Köszönöm a túrabotos tanácsot is:) be fogok szerezni.

Előzmény: Gizi aljas Feri (398)
Mustár Creative Commons License 2017.12.28 0 1 400

Nemrég egy kedves ismerősöm, aki tulajdonképpen a legtöbbet tette azért, hogy elinduljak, mondta nekem, hogy az áldás végigkísér az úton. Hozzám nem áll éppenséggel túl közel a transzcendencia, de én is éreztem, hogy valami csoda folytán mindig volt megoldás, amikor tévútra vetődtem volna - néha egészen váratlan. 

Nekem már az első napom borzasztóan indult. Miutén egy olyan albergue-ben kaptam szállást, ahol kizárólag spanyolok voltak (tehát angol társalgásra nem sok esély volt), az indulás reggelén mintha dézsából öntötték volna az égiek. Esőkabát-poncho föl-le, attól függően, hogy az viharos eső vagy a szauna zavart éppen jobban, el-eltűnő útjelzések, sáros, csúszós lejtők... Minek akartam én ezt?, gondoltam, aztán szépen lassan elkezdtek ölembe potyogni a kisebb-nagyobb pozitív élmények. És utána minden sínen volt. Csak azt sajnáltam, hogy állandósult útitársaimat az út végén végérvényesen elvesztettem egy kommunikációs baki miatt, s talán sose látom őket többé, de a kedves ismerősömnek erre is megvan az elmélete.

A felkészüléssel kapcsolatban pedig csak az olvtársat tudom megerősíteni: sok túra, lehetőleg egyedül is kipróbálva, futás, kondi. Nekem a Primitivo nem volt fizikailag nagyon megerőltető, pedig az hegyes-völgyes rendesen, általában kellemesen fáradt voltam nap végén,

Előzmény: Viktória Malá (399)
Viktória Malá Creative Commons License 2017.12.28 0 0 399

Kedves akárkibárki:))

 

Nagyon köszönöm a biztatást, és a linket is, tetszett az olvasmány :)) .. hogy mitől is félek?? Van egy csomó dolog.. elsősorban a kudarctól, hogy célbaérés előtt feladom.. víz- és vérhólyagoktól, hogy bedagadnak a lábaim, olyannyira, hogy nem fogok tudni tovább menni.. mi lesz, ha nem találok szállást, ..az ágyi poloskáktól, de legesleginkább a kudarctól, mint már említettem... fizikailag még nem készülök sehogy, sőt eddig semmi mozgásom nem volt, tényleg a napi minimális, ülő életmódot folytatok. 

Előzmény: akárkibárki (396)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.28 0 0 398

Ne félj Viki! Nincs mitől tartanod!

 

Akarod megcsinálni, ez a fontos! Erre érdemes koncentrálni.

Szerintem pont jó lenne, egyedül elindulnod - hogy megtudd, sokkal többre vagy képes, mint amit most gondolsz magadról egyrészt, másrészt pedig aki úton van, azt mindenki segíti. Ezt úgy hidd el, ahogy mondom!

 

Nézd csak, ezt küldték nekem a Facén, szerintem neked lehet, hogy jobban szükséged lehet rá:

 

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.origo.hu%2Futazas%2F20171222-templomok-es-talalkozasok-a-camino-zarandokuton.html&h=ATOcuL3XhipgGySP7eIMGRs43MGLePUe1_bc2vNajNk1ZUUtkd9KQFJY10qc9fY9XYSxJlnhH9B_7GePeZbPTE0FAUhHHYw4yiqrvZ5mVh6tUvuDI6Ri_b4MIZwtFw0ItYjYL-Ji8Ic

 

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fkedvesap.wordpress.com%2F&h=ATOcuL3XhipgGySP7eIMGRs43MGLePUe1_bc2vNajNk1ZUUtkd9KQFJY10qc9fY9XYSxJlnhH9B_7GePeZbPTE0FAUhHHYw4yiqrvZ5mVh6tUvuDI6Ri_b4MIZwtFw0ItYjYL-Ji8Ic

 

Akárkinek igaza van. Mielőtt elindulsz, tréningezned kellene itthon.

 

Ha megengeded elmondok pár szót, csak a saját tapasztalatomból, aztán vagy magadévá teszed, vagy elengeded.

 

Amikor én kezdtem el hosszú távot túrázni, akkor az első 10km volt megterhelő, aztán az első 15, aztán beállt a rend napi 30-35kmre. 

 

Ehhez az kellett, hogy minden hétvégén egy napot mentem.  Nem tudom, hol laksz. Hogy a környéketeken van-e erdő, hegy, természetvédelmi terület, vagy hogy sokat kellene-e utazni ahhoz, hogy találj egyet.

 

Én ha mondhatok valamit, akkor a helyedben úgy készülnék, hogy vagy

1. edzőteremben futnék, lépcsőgépeznék hátizsákban súlyokkal

2. Ezen az oldalon minden hétvégére néznék magamnak egy teljesítménytúrát a környékemen:

http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/naptar

 

Először 10km-re érdemes menni és ha már nem fáj, akkor emelni a tétet.

 

Én a helyedben mindenképpen vennék magamnak vagy túrabotot vagy nordic walking botot. Én nordic botot használok, mert azt rá lehet csattolni a kézfejre, nem kell egyfolytában kapaszkodni bele. 

 

A túrabot, nordic bot azért jó ezen a távon, mert ha bot nélkül mész, akkor a teljes súly a lábadon keresztül hat le a földre, ez nagyon meg tudja erőltetni a láb, a térd, a csípő és hát ízületeket, izmokat, ráadásul a kezedben felgyűlik a víz, ezért pár óra után egy bot nélküli túrázó simán tapasztalja azt, hogy nem tudja behajlítani az ujjait.

 

Ha bottal mész, akkor a botra tudsz támaszkodni, kb mintha négy lábad lenne, jobban eloszlik a súly, jobban támaszkodsz, pihenni is jobban tudsz ha megállsz, mert csak rádőlsz a botra.

 

Azonkívül a nordic bottal gyorsabb tempót tudsz menni úgy, hogy nem érzed a terhelést.

 

El kellene menjél egy nordic edzőhöz egy-két órát, hogy megtanuld a használatát, vagy nézzél videót a youtube-on.

 

Mondok egy történetet.

Nekem pár évig volt egy komolyabb túratársam. A komoly alatt értsd azt, hogy komoly túrázó volt, majdhogynem szakmabeli, sőt ma már elmondható, hogy az. Soha nem túrázott bottal. Aztán valamikor 2009 2010-ben amikor nagy hó volt télen és én a K100-ra készültem, elkísért egy bejárásra. A Pilistető nevű hegyen (700m) én a bottal vígan haladtam a bokáig érő hóban, ő pedig a hegy oldalában rosszul lett. Akkor odaadtam neki a botokat. Onnantól kezdve úgymond bottal üthettem a nyomát. A túra után meg is vette a maga botjait és azóta nem ereszti őket. :D

Erről ő így ír:

 

"Hosszú-hosszú éveken keresztül kissé előítéletes voltam a GPS-hez hasonlóan a túrabotokkal és a túrabotokat használókkal szemben is; úgy gondoltam, nekem nincs szükségem a botokra, azok nélkül is tudok még járni! Egészen addig ki is tartottam eme álláspontom mellett, míg egy téli, havas túra nagyjából huszadik kilométernél, a Pilis-szerpentinen való kapaszkodás közben, a megerőltetéstől begörcsölt a lábam! Ekkor az egyik túratársam felajánlotta a saját botjait (na jó, inkább elkunyeráltam tőle), és amikor néhány lépés után rájöttem a ritmusukra, már vissza sem akartam adni azokat! Ott, a szerpentinen lettem egy életre a híve a túrabotoknak!"

 

A másik, hogy jóval tempósabban lehet vele haladni, mert nagyobb lendületet ad.

 

Én ilyen távra bot nélkül nem indulnék el. Ha jól láttam a Dekátlanban már kb 4000HUF tájékán is szokott lenni nordic bot.

 

 

Tudod mit? Én nem aprózom el, ide teszem az oldalát, ugyanis nagyon hasznos dolgokat olvashatsz a felszerelést illetően. Igaz ő a Kéktúra doyenje, de ami igaz a Kéktúrára, az igaz a Camino-ra is. (Camino 790km, Kéktúra 1160km)

 

http://www.kektura.click.hu/OKT/11_hu_general_info_06.htm

 

 

Előzmény: Viktória Malá (395)
akárkibárki Creative Commons License 2017.12.28 0 0 397

A linknél a Vissza gombra kattintva a Főoldalra jutsz vissza,ahol olvashatsz kedvedre.:)

Előzmény: akárkibárki (396)
akárkibárki Creative Commons License 2017.12.28 0 0 396

Szia Viki!

Ne félj az elejétől,inkább kicsit készülj rá.1-2 hazai hegyi túra és nem lesz vele gondod.És ha ezt egyedül csinálod,akkor még a magánytól sem kell félned(bár az Úton annyi emberrel fogsz találkozni,hogy még eleged is lesz belőlük:)).Különben te szállásokon fogsz aludni?És mondasz pár dolgot,hogy mitől félsz?Fizikailag hogy készülsz?

Itt az életkorok szerinti felosztása a Caminonak:):

 

http://camino-otto.fw.hu/epilogus.html

Előzmény: Viktória Malá (395)
Viktória Malá Creative Commons License 2017.12.28 0 0 395

Köszönöm Gizi aljas Feri és akárkibárki :))) 

Picit félek a hegyi szakasztól, nem vagyok hozzászokva a túrázáshoz.. de ezt még nem hallottam, hogy az életet szimbolizálja. Lehet tényleg SJPDP-ból kéne indulnom..

Mindenképp elindulnék egyedül is, de valahogy úgy érzem, legalább az elején jól jönne egy társ, ha később el is szakadnánk. Sok mindentől félek, de ennek ellenére bele fogok vágni idén nyáron.. :D furcsa érzés, de úgy érzem hív az Út.. eddig csak érdekesnek tartottam, meg így mondogattam, hogy na majd egyszer.. most meg azt érzem muszáj végigjárnom.

 

akárkibárki Creative Commons License 2017.12.28 0 0 394

Jók a képeid!:)

Előzmény: Gizi aljas Feri (393)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.27 0 0 393

Előzmény: Gizi aljas Feri (392)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.27 0 0 392

Nem is tudtam elszakadni tőle addig, amíg a visszapillantó tükrömben még láttam

Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.27 0 0 391

Nem csodálom! Fantasztikus hely!

Mondom, nekem szinte fizikai fájdalom volt eljönni onnan.

 

 

Előzmény: akárkibárki (390)
akárkibárki Creative Commons License 2017.12.27 0 0 390

Ezt örömmel hallom.Hozzám ugye helyileg nagyon közel van és ezért olyan,mint ha a házi hegyem lenne.Kamaszkoromtól kezdve rendszeresen jártam a lankáit gyalog és bicajjal is és sok szép élmény fűz hozzá.:)

Előzmény: Gizi aljas Feri (388)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.27 0 0 389

Viki, a Facén sok Camino-s oldal van.

 

Illetve még egy - ha netán mégsem jelentkezne senki- akkor is indulj el egyedül. Nem leszel egyedül hidd el és a legjobb sztorik mindig ilyenkor érik az embert.

 

 

Előzmény: Viktória Malá (384)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.27 0 0 388

Kőszeg és az Írottkő a szívem csücske. Idén nyáron ott nyaraltam három napot. Egy éjszakát gondoltam megaludni a Szent Vid kápolna feletti gerincen, de két éjszaka lett belőle. Baromira nehéz volt onnan hazajönni. Eleve lejönni arról a hegyről volt nehéz. Imádom azt a helyet.

Előzmény: akárkibárki (385)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2017.12.27 0 0 387

Ez szerintem csak azoknak az ismérve,akikben túlteng a felsőbbrendűségi tudat.:) Ezért lett elegem az MTSZ-es régi gárdáböl itt a neten ;)

 

 

Előzmény: akárkibárki (385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!