Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

RHD_Eremite 2010.12.10 Creative Commons License 34

Sziasztok!

 

Szilveszterkor malacodunk egyet ebben a szép, kellemes időben :)

 

A teraszon készül majd a kicsike, ami ugyan fedett, de körbe nyitott, így lefóliázzuk,  hogy szélvédett helyünk legyen.

 

Igazából annyira informatív ez a topik, hogy jelenleg nincs is mit kérdeznem, nagyjából összeállt a kép.

 

A sok hasznos tudnivalót ez úton is köszönöm!

 

Mivel ez lesz első malacsütésem, mindenképpen megosztom majd - képekkel fűszerezve - tapasztalatom.

 

Jövőre ugyanitt, ha addig nem lenne kérdésem..

 

Boldog karácsonyt és B.Ú.É.K. mindenkinek!

 

 

 

Slam1 2007.11.21 Creative Commons License 33

APU!

 

Sikerült felkutatni Dunaharasztiban a lelőhelyet, hogy a többieknek könnyebb legyen, katt ide.

Van  1m 5x25 laposacélom, és 4db 1m-es 8mm átmérőjű gömbacélom.

Ezeket az anyagokat saccra néztem le a képeidről.

A kereszteket milyen méretben célszerű megcsinálni?

Az egész nyárs milyen hosszú legyen, mekkora méretűek (hosszra) ezek a nyársalni való malacok?

Nem akarom a hosszúidőbe telt anyagbeszezést egy rosszulsikerült méretezéssel elnullázni.

 

Válaszodat előre is köszönöm. 

Előzmény: ironist (20)
korika8 2007.07.13 Creative Commons License 32
Kedves hozzáértők!

Azt szeretném kérni valaki hozzáértőtől, hogy adja meg légyszíves a telefonszámát!Mi július 26-án fogunk sütni, korafélutáni kezdettel. Ezen a napon, illetve előtte egyszer-kétszer zavarnám csak a szakit és a segítségét előre köszönöm.

A számot a korrob@gmail.com-ra várom.

Üdvözlettel, Kormos Róbert...
ironist 2007.07.02 Creative Commons License 31
örülök neki!
Előzmény: sajtmedve (30)
sajtmedve 2007.06.28 Creative Commons License 30
ugyanjelentősen kisebb állatból, de megtörtént a malacsütés.
Olyan mennyiségű söröcske és borocska fogyott el, hogy tulajdonképpen a malaccal senki nem foglalkozott. Szegény csak pörgött a nyárson és amire eszünkbe jutott, megsült. Állítólag a lányok locsolgatták, de annyi sört nem hagytunk, hogy az tétel lehetett volna.
Mindenesetre remekül sikerült a sütés és a party is.
sm.
Előzmény: ironist (29)
ironist 2007.05.22 Creative Commons License 29
Határeset.

40 malaczabálónak min 15-16 kg jószág (tisztítva) kellene. Ezt nyárson nagy odafigyeléssel és tapasztalattal kell sütögetni!

Persze erősenbeittasodva akár az ángolosan kész malac is ehető. :)
Előzmény: korika8 (28)
korika8 2007.05.21 Creative Commons License 28

Sziasztok!

 

Mi  egy 40 fős társaságnak szeretnénk nyárson sütni!de a nagy része nem a mc cézár salátán felnőtt fhm-es plázatündér , hanem vikingek!:)azt szeretnénk megtudni hogy ez hány kg-os  malacot jelent , illetve meglehet e oldani a dolgot spéci felszerelés nélkül? vagy milyen felszerelés szükséges hozzá??

 

előre is köszi a tuti infokat!!!

 

 

Kormos Róbert

 

 

 

elérhetőség: korrob@gmail.com

Bateman 2006.12.22 Creative Commons License 27
hali, tudja vki honnan lehet ilyen nyársat kölcsönözni?
tuutuu 2006.09.23 Creative Commons License 26

dezsőke, nem tévedtél el?

Én azt javallom, ha kinyit a közeli virágbolt, vegyél egy csokor incestust a kedves mamának, és hagyj minket békén.

Előzmény: csapika (24)
Boarhunter 2006.09.22 Creative Commons License 25
Hát persze. Az ápoló bácsi meg olyat ütne a kezedre, hogy egy hónapig a nyelveddel mosnád fel a wcpadlót.
Előzmény: csapika (24)
csapika 2006.09.22 Creative Commons License 24
Gombostüvel megszúrnám, és söröskupakba megfognám a vérét...  hagymásan!!
tuutuu 2006.09.21 Creative Commons License 23
ROTFL
Előzmény: Boarhunter (22)
Boarhunter 2006.09.21 Creative Commons License 22
Ezért regisztráltál be?
Inkább csinálj egy kistesót magadnak és azon gyakorolj...
Előzmény: csapika (21)
csapika 2006.09.21 Creative Commons License 21

én tengerimalacot szeretnék sütni..

várom az ötleteket:)

ironist 2006.09.13 Creative Commons License 20
Az az igaz,hogy most rengeteg a munkám, biztos hogy csinálni nem tudok.
Rozsdamentes anyagot Dunaharasztiban az ipartelepen(nem messze az M 0-tól) lehet venni, keresgélni a maradékok közt. Van sok érdekes dolog is ott, és mind rozsdamentes.
Előzmény: Slam1 (19)
Slam1 2006.09.13 Creative Commons License 19

Mennyibe van egy ilyen nyárs?Készítenél esetleg nekem?Vagy hol lehet ilyen rozsdamentes anyaghoz hozzájutni?

Köszönöm a választ!

Előzmény: ironist (18)
ironist 2006.09.12 Creative Commons License 18
Bizony ez sk.made.
És mind-mind rozsdamenetes!
De hát egy vasas embertől ez tellik!
Előzmény: SajtFondue (15)
stefiadri 2006.09.12 Creative Commons License 17
Háááát....sajnálom a malackát, de a hasamat mégjobban, hogy nem landolt bele pár finom darabka belőle :-)))))))
Előzmény: ironist (14)
zsandár 2006.09.11 Creative Commons License 16
Ez igazán profi.:-I)))).Gratulálok!
Előzmény: ironist (14)
SajtFondue 2006.09.11 Creative Commons License 15

Koszi!

 

Huj de jol nez ki!Ezt a szerkezetet csinaltad?Vagy lehet kapni?

Előzmény: ironist (14)
ironist 2006.09.11 Creative Commons License 14
Ebből ez lesz.
Előzmény: SajtFondue (12)
ironist 2006.09.11 Creative Commons License 13
Na kezdő Apu-k!

A malacot ha felhúzod a nyársra akkor annak a két végén (segge-orra) kell hogy legyen egy olyan, a nyársra merőlegesen álló kereszt amit rá tudsz húzni a nyársra és ott rögzíted azt. Ezért jó, ha a nyárs négyzetes keresztmetszetű.
Ezen a pl. laposvasból készült kereszten keresztül kell dugni a malacrögzítőket amik kb. 5-6 mm átmérőjű köracélok. Na ezek rögzítik a dögöt a nyárshoz képest, hogy el ne forduljon.
A konyharuhák természetesen szárazak, mivel pont azé köll bele, hogy a nedvet felszíva a melegtől keletkező gőz mintegy főzze az állatot belülről.

Türelmet és sok sikert!

Ha sikerült akkó meg jó étvágyt!!
Előzmény: SajtFondue (12)
SajtFondue 2006.09.07 Creative Commons License 12

Szia ironist!

 

A haverokkal egy ilyesmi sutest tervezunk.Egymast valtogatnank a nyarsforgatasban,ezert mindnyajan APU-k lennenk a vegere a jelenlevo nem tekerok kozott! :-)

A malac mitol nem fordul el a nyarson?

A konyharuhat bevizezed,vagy a malac leve az eleg?

Előzmény: ironist (5)
malacka a dagonyában 2006.08.29 Creative Commons License 11
Naaaa, léccciiii!
Előzmény: ironist (10)
ironist 2006.08.29 Creative Commons License 10
No, látom ma belemalackodtál egy pár disznóóldtopikba!

De ne keseregj, belejössz majd, mint ...., na de nagy malacságot nem írok ide.
Előzmény: malacka a dagonyában (9)
malacka a dagonyában 2006.08.28 Creative Commons License 9
Ebbe még belegondolni is hátborzongató!
Ennél melegebb helyzetet el sem tudok képzelni!
Szégyelljétek magatokat!
Előzmény: kraftwerk (-)
Tibbe 2005.12.31 Creative Commons License 8
ironist 2005.11.22 Creative Commons License 7
Hm- csak szerényen, mint nemecsek. - aPU!.
kösz.

egy barátomtól hallottam ezeket a jó tanácsokat, mert Ő már túlesett ezeken. a jón is meg a bosszantón is.
a 10 12 kg-osak voltak a malacok amit sütöttem. Nagyobb nem is férne el a forgatón meg az 5 és fél óra elég is ebből a jómulatságból künn a hidegen. persze nyáron meg qrva meleg van. akkor talán egy fél órával előbb megvan.
jó hagymás krumlisalátával (kifli krumpliból!), meg dinsztelt vöröskáposztával 6-8 embernek bőségesen, 10-12 embernek normálisan elegendő egy ekkora sülemény.

érdemes odafigyelni mindenre, mert ennyi embernek kínos rosszul sült malacot tálalni.
de görcsölni sem szabad. elvégre ez egy buli!
mert olyan jó hallani hogy .......
Előzmény: Tibbe (6)
Tibbe 2005.11.21 Creative Commons License 6
Szia APU ;O)

Az első malac-sütés előtt kitől vetted át az alapokat?

Nagyon szakszerűnek, praktikusnak és étvágygerjesztőnek tűnik a leírásod!
Máris megéheztem!!
Kb hány kg-os malacokat sütöttél már eddig?
És télen-nyáron egyaránt??
Előzmény: ironist (5)
ironist 2005.11.19 Creative Commons License 5
finom disznót mindenkinek!

tapasztalatom 9 malac-sütés (cs-vel olyan hülyén néz ki) után:

nyárson, faszenen max. 10-12 kg-os malac sül át teljesen. a malackót 3-4 nappal korábban csak belülről bátran befűszerezni.(frissenőrölt bors, majorannaus, só)
kívülről én naponta átkenegetem sült disznózsírral. nyársra húzni úgy, hogy a lábak lehetőleg ne lógjanak ki a malac testétől nagyon, hogy ne tudjon megforogni.
eztán jön a kitömés. 2-3 tiszta konyharuhát teszek az hasüregbe és hústűvel "bevarom". ettől a malacnak lesz formája és a sütés, meleg hatására a konyharuhák belülről szinte főzik a fűszeres húslében a húst.

a faszenek és a malac közti távolságot nem kell állítgatni, inkább az izzó szén mennyiségét kell eltalálni. általában a feja és a fara felé kell húzni az izzó szenet, a közepe úgyis sül.
Fontos nagyon, hogy mindig egy másik helyen előre beizzított faszenet szabad a malac alá rakni, mert ha a zsákból öntöd porzik és nagyon lehűti a húst. szintén érdemes a szélvédelemről gondoskodni, mert ha a meleg nagy részét elfújja a szél a sütés nagyon elhúzodik.
én sörrel kenegetem meg ecsettel. főleg ahol netán égni akar.
kb. a 3.-4. órában forgás közben kihúzom a hústűket és a konyharuhákat, hogy a hasüreg is tudjon sülni. jó szélvédelemmel 5-5 1/2 óra múlva az indulástól számítva kész az állat az evésre.

még két nagyon fontos dolog.
1. malacsütéshez nélkülözhetetlen a kenyér, vaj, párizsi. ti. a jóhangulatú társaság már a második órában szeretné már felzabálni a nyers dögöt. mert éhesek. ezért a sandwich.
2.a malacsütés ezen módja társasági esemény. tilos a malac-sütőt egyedül kinnhagyni a hidegben egy rekesz sörrel. mert berugikol és szinté nyers marad az állat.

sok sikert, és ha jól sikerül akkor a jólakottságtól dagadó társaságnak csak szerényen csöndben megemlítheted: nyugodtan szólítsatok APUNAK!