Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

-sajatvektor- 2010. febr. 3. Creative Commons License 2191
Helo paradicsom baratok. Iden eloszor akarok szaritott olajban elrakott paradicsomot csinalni, azt olvastam, hogy erre a legjobb tipusok azok, aminek keves a leve, viztartalma. A lucullus paradicsomot ajanlottak sokan. Elmentem a Hermesbe de ilyen nevu nem volt. Az lenne a kerdesem, hogy hol lehet venni ilyen magot? (bp eszaki kornyeke, szentenre kerul)

Esetleg aki tud mast ajanlani amit jo szaritani azt is szivesen fogadom. Koszi.
Frint 2010. febr. 2. Creative Commons License 2190
Szia, bármelyik TÜZÉP-telepen kapható zsákos kiszerelésben, nem is túl drágán. De Baumax-ban, OBI-ban is kapható. Utóbbi helyeken kertészeti perlit néven. Szerintem 1-2 telefon és tudni fogod, hogy hová menj érte! Frint
Előzmény: zsebi41 (2188)
Kori73 2010. febr. 2. Creative Commons License 2189
Különben Vajdaságból vagyok, itt minden kertészeti üzletben lehet kapni perlitet, de itt egy cim és érdeklödj.

http://www.kerinfo.hu/hu/perlit.htm



FERTICARE 15-30-15 S starter .Ezt használom kedzőtápként, mert ez kapható nálunk, messzebre meg nem megyek,

http://www.yara.hu/Products/Ferticare/
Előzmény: zsebi41 (2188)
zsebi41 2010. febr. 2. Creative Commons License 2188

Ha sikerülne hozzájutnom perlithez szívesen kipróbálnám, a paradicsom, és paprika palántázásánál.

Tudnál akkor esetleg valami egyszerű és kapható dologkból összeállítható tápoldat receptet adni?

 

Nekem van egy pár vízkulturás szobanövényem amikor ültettem őket lehetett vízkultúrás növény tápot kapni, kb. 2 éve már sehol nem kapható hamarosan elfogy a készletem és akkor ez ügyben is tanácstalan leszek.

 

Pedig a szobanövényeknél is nagyon jó ez a technológia, hosszú időre magára hagyható a növény, nincs betömörödő, savanyú szagú föld.

Előzmény: Kori73 (2175)
zsebi41 2010. febr. 2. Creative Commons License 2187

Szia!

 

  Évek óta szeretnék különféle üzletekben perlitet vásárolni, de ez idáig még nem sikerült.

Ha tudod mond meg nekem hol juthatnék hozzá, nincs nagy mennyiségre szükségem,  virágföldhöz szeretném adni.

 

Ha vásárolok cserepes virágot a legtöbbnek a földjében látom a perlitet, de nekem nem sikerült még fellelni.

Előzmény: Kori73 (2170)
Frint 2010. jan. 31. Creative Commons License 2186
Szia, szia :) Itt vagyok, igyekszem lenni, csak nagyon sűrű napjaim vannak...
Na, szóval: csávázás

A jó minőségű, garantáltan fajtaazonos zöldség- és virágmagvakat a szárítás után kémiai anyagokkal kezelik, szaknyelven csávázzák. Az eljárás elsődleges célja, hogy a magvak felületén élő, arra tapadó kórokozókat elpusztítsa, így a kelés biztonságosabb lesz. Másodlagos cél az érzékeny, sérülékeny csíranövény föld alatti védelme az ott lévő gombáktól, rovarkártevőktől.
Tehát a csávázás olyan kémiai eljárás, amely a vetőmag gomba és/vagy állati kártétel elleni védelmét szolgálja. Ez a művelet a vetési előkészületek egyike, amivel azt érjük el, hogy a magvakra tapadó vagy közvetlenül a felületük alá behatoló kórokozókat megsemmisítjük, anélkül, hogy a magot károsítanánk.
Tisztába kell lenni viszont azzal is, hogy a csávázással a későbbi megbetegedések nem akadályozhatók meg teljes mértékben.
Tulajdonképpen a csírázáskor és kezdeti növekedéskor védi a növényt.
Porcsávázáskor a csávázószert por alakban adják a vetőmaghoz, amely annak felületén megtapad. A nedves csávázás során a csávázószert folyadék formájában (permetezés, merítés, lemosás,...) adják a vetőmaghoz.
Fontos tudni, hogy a csávázott vetőmag a felületére felvitt vegyszer miatt veszélyes. Bizonyára már találkoztak lila, zöld vagy piros színű vetőmagvakkal, amikor a tasakból a zöldségmagvakat kiborították. Az élénk szín a figyelem felkeltését szolgálja, és annak a jelzése, hogy a magvakat csávázták, ezért étkezésre, állatok etetésére nem használhatók.
A paradicsom csávázását savas kezeléssel kezdik, lemossák, majd a kezelést gombaölő vegyszer felvitelével fejezik be. Előbbi a vírusokat öli meg, utóbbi a kelésvédelmet szolgálja.

Ennyi. Házilag is neki lehet ugrani, legközelebb mesélek róla. Frint apó
Előzmény: taormina1 (2184)
taormina1 2010. jan. 30. Creative Commons License 2184
Hejj hejj hejj, Frint apó!!!

(De mi az a csávázás?)
Előzmény: Frint (2183)
Frint 2010. jan. 30. Creative Commons License 2183
Sziasztok, üdvözlök minden ismerős és ismeretlen paradicsombarátot, remélem idén is meg tudjuk ismételni a tavalyi év bőségét és sikerét! Jó korai kertészkedést kívánok mindenkinek - jómagam még a tavaly begyűjtött magok feldolgozásánál, csávázásánál tartok... Frintfajtagazdagság-saját termések
Kori73 2010. jan. 25. Creative Commons License 2182
Ezt a korai ültetést,a fóliasátorba rakom, szintén perlitbe, csak az már használt perlit(nézd a web oldalamat). Ezeket különben később átültetem 9x9 müanyagba, és aztán a 10 lit. vödörbe. A későbbi ültetés lesz majd kinti palántálásra, jó mélyre rakom őket,és semmi probléma nincs velük.
Most a világitás 2x 38w 12óra ,daylight neon, megvan a kb 1100 lux. Kelésig 26-28 C, most már 20-24 C, plusz 1 elektromos levegő jonizátor.
Majd lesznek még képek,ahogy fejlödnek. Akartam nyitni új topicot perlit cimmel ,de még kezdő vagyok és nem lehet.
Előzmény: Lora1213 (2176)
CBNora 2010. jan. 25. Creative Commons License 2181
Remélem, fog írni a világításról.
Én viszonylag korán vetem a paradicsomot (most azért még nem), mert mohó vagyok, és minél előbb akarom enni. A félliteres tejfölösben elvan május közepéig, és így valamikor június közepe után már ehetjük. Az a lényeg, hogy minél hosszabb ideig legyen nyersen, de nem akarok eltenni sok levet.
Magom van elég sokféle, a helyem korlátozott, úgyhogy köszi, nem kérek.
Bővizű fúrt kutunk van, úgyhogy nekünk egyszerű a vízellátás. Ilyen szempontból Il a Te embered, ő oszt be jól keveset. De Gödöllő nincs nagyon messze, úgyhogy ha van kedved, körülnézhetsz.
Télen én nem használom semmire az üvegházat. Hosszú téli éjszakákon tényleg alig véd a hideg ellen, és ha marad benne növény, netán kicsit fűtöm is, elszaporodnak tavaszra a tetvek és az atkák. Inkább ősszel kitakarítom, az a lényeg, hogy szép erős palántákat neveljek benne tavasszal, nyáron meg tartok benne padlizsánt és kígyóuborkát.
Egy valamire szükségem lenne külföldről, de ezt majd talán egyszer lelevelezzük.
Előzmény: taormina1 (2180)
taormina1 2010. jan. 24. Creative Commons License 2180
Nem tudjuk, hogy világítja-e öket valamivel.
Nekem a paradicsom azon kevés növények közé tartozik, amik jól érzik magukat nálam, és minthogy esetükben úgysem esedékes másodvetés, ami indokolttá tenné a sietséget, úgy döntöttem idén nem sietem el. Talán ök az egyetlenek, akik már kelésnél majdnem 100%-os eredményt mutatnak, (idén már saját magból, szólj ha kérsz!)Úgyhogy szerintem böven ráérek vele febr végén, márc. elején.

Hanem az öntözéssel muszáj valamit kezdenem; a zöldségesben írtam részletesen a gondjaimról (már nem elöször; ott csak ilyenekröl írok...:-(
Nagyon csodálom, hogy neked minden sikerül, és nagyon szeretnék egyszer személyesen is tapasztalatot cserélni veled. (Ami persze úgy nézne ki, hogy te megosztod a tapasztalatidat velem:-(, én meg esetleg hozok neked egy pár egzótát a discountunkból:-).
Van néhány dolog, ami bár nagyon érdekel, annyira halvány fogalmam sincs róla, hogy bármennyit írtok is róla, mégse elevenedik meg bennem, hogy hogy müködik. Ilyen pl. az utóbbi napokban sokat emlegetett fátyolfólia (nem értem, hogy attól, hogy valamit letakarunk vele, mitöl lesz alatta melegebb. Én pl. télen az üvegházat se tudom használni semmire, mert bent ugyanannyi a hömérséklet, mint kint.) Meg minden, amit az öntözörendszerekröl összehordtok, pedig arra aztán tényleg égetö szükségem lenne.

Más; ma kint voltam az internationale Grüne Wochen, abban a reményben, hogy hátha a Hollandok nem akarják hazacipelni a mérgdrága tavaszi kollekciójukat, de sajnos akarták...Így nem sok mindent vettem, de a végén csak rábeszéltek (nem hollandok!) egy ilyen csodazacsira, amibe tonnaszám szórták az egzotikus tulipánokat meg nárciszokat. Még nem néztem meg, mi van benne, szólj ha van szükséged ilyesmire:-)
Előzmény: CBNora (2179)
CBNora 2010. jan. 24. Creative Commons License 2179
Nekem úgy tűnik, nagyon profi cuccai vannak, a hidrokultúra sem szabad földben lesz. Pl. az én palántáim ilyenkor nem így néznének ki két hetesen az ablakban. Dupla ilyen hosszúak és közel vízszintesek lennének.
Előzmény: taormina1 (2178)
taormina1 2010. jan. 24. Creative Commons License 2178
Szép, de nekem az a tapasztalatom, hogy a túl korán ültetett paradicsom vagy nagyon vontatottan kel (na ettöl neked már nem kell tartanod) vagy nagyon hamar megnö, még azelött, hogy ki lehetne ültetni, és ebböl különféle bajok származhatnak.
Előzmény: Kori73 (2175)
CBNora 2010. jan. 24. Creative Commons License 2177
Ahhoz képest, hogy nincsenek közvetlenül az ablakban, szép erősek és nem dőlnek. Kapnak valami plusz világítást?
Előzmény: Kori73 (2175)
Lora1213 2010. jan. 24. Creative Commons License 2176
Szia! Mit szól a perlitben felnövő palánta amikor átülteted szabadföldbe?
Előzmény: Kori73 (2175)
Kori73 2010. jan. 24. Creative Commons License 2175
Képek, az előző irásomhoz,az ültetéstöl 2 hét. Valaki más is ültetett?
jan 22.
cserella 2010. jan. 24. Creative Commons License 2174
beszúrásra is klikkelj egyet
Előzmény: Kori73 (2172)
covycovy 2010. jan. 24. Creative Commons License 2173
Ez szép, gratulálok.
Előzmény: kétkezi GAZ-da (2166)
Kori73 2010. jan. 24. Creative Commons License 2172
Kérem valaki irja meg ,hogy lehet képet ide feltölteni,mert látom nincs kép a hozzászólásomban, pedig feltöltöttem, új kép és feltöltés, de semmi..
Köszi
farkasetus 2010. jan. 24. Creative Commons License 2171

Szia!

Engem érdekel a paradicsomod, akár palánta, akár mag ha még van.

Előzmény: solnok71 (2167)
Kori73 2010. jan. 24. Creative Commons License 2170
Üdv. mindenkinek,új vagyok a fórumon,hidrokultúrával foglalkozom és már 2hete elültettem a paradicsom magokat,tiszta perlitben,amik 4 napra már kezdtek kelni, ahogy a képek is mutatják, és a fajtákat is látni.
Különben aki többet szeretne tudni e témában,olvashat a web oldalamon is
//hidroperlit.extra.hu
taormina1 2010. jan. 23. Creative Commons License 2169
szia, én szívesen megpróbálnám, de a palánták postázása drága és rizikós eljárás, úgyhogy inkább magot szeretnék. Cserébe mit szeretnél?
Előzmény: solnok71 (2167)
Hanga444 2010. jan. 22. Creative Commons License 2168
Szia,
én szívesen ültetnék belőle. Mit szeretnél cserébe? Valami magot, növényt?
Előzmény: solnok71 (2167)
solnok71 2009. dec. 31. Creative Commons License 2167
Sziasztok, üdv! Tavaly neveltem 2-3 tő "Olasz Paradicsomfát" Nagyon nagy termése van, talán a legnagyobb, nagyon finom, zamatos, szerencsés esetben jó nagyra meg is nő 2m- 10m. Állvány kell a lombjának.  Van néhány magom, tél végén kicsíráztatom, ha valakinek kell palánta, postán tudok küldeni.
kétkezi GAZ-da 2009. nov. 28. Creative Commons License 2166
Másfél négyzetméteres fűtetlen üvegházamban tegnap leszüreteltem az utolsó paradicsomokat is. A tavalyi rekordomat döntöttem 2 nappal...:-))

-g-
kiwancsi 2009. okt. 14. Creative Commons License 2165
köszi:-)
Előzmény: dihacs (2164)
dihacs 2009. okt. 14. Creative Commons License 2164
Viszonylag hideg helyen tartom, olyan 10c- fok körül.

Igen, kényelmi szempont mindenképpen, hogy akkor veszel ki belőle, mikor kell,
nem kell visszazárni, mégsem romlik meg.
Volt olyan, hogy tavasszal ami megmaradt, sajnáltam kiönteni, beletettem a mara-
dékot befőttes üvegbe, gondolván hogy még elfogy, ősszel még gyönyörű volt,
mégis kiöntésre került, mert ott volt a következő évi!

Arra kell vigyázni, hogy le legyen nyomva a lé alá. Én 15l-es műanyag edénybe
teszem el, és jobb híján üres befőttesüveget teszek rá, míg magába szívja az íz-
anyagokat, ez az utolsó bedobált anyag után kb 2-3 hét. Kb ennyi idő után
fogyasztható is. Utána már nem kell nehezék!
Előzmény: kiwancsi (2162)
kiwancsi 2009. okt. 14. Creative Commons License 2163
Ja! Hány fokon tartod? Na persze kb. :-)
Előzmény: dihacs (2161)
kiwancsi 2009. okt. 14. Creative Commons License 2162

Köszi, a karfiolt mi is szeretjük.

Ebben az a jó, hogy ahogy belement apránként, úgy lehet kiszedni is. Nem?

Vagyis nincs az hogy felbontottam, meg kell enni...

 

Előzmény: dihacs (2161)
dihacs 2009. okt. 13. Creative Commons License 2161
Ilyenkor van olcsó karfiol, ami nagyon finom benne. Én is most vettem hozzá, mert
az enyémből csak levél lett. A kis unokám imádja, ő már meg is kezdte a savanyusá-
got. Ez nálunk jobban megy, mint bármilyen saláta! Minél többféle zöldség van
benne, annál jobb!

Sok sikert hozzá!
Előzmény: kiwancsi (2158)