Nálam a narancssárga szín ki van húzva a "megeszem" listáról. Megkóstoltam, nagyon finom, de egyszerűen nem megy.
Köszönöm a fajta leírást. A nagyatádi tájfajtával felkeltetted a kíváncsiságom, ha tudok szerezni magot, szerintem kipróbálom(azt is). Folyamatosan próbálgatom a fajtákat, bár ott még nem tartok, ahol te. Az a gondom, hogy nagyon is igaznak érzem a "Mitől jó a paradicsom? Régen és most" cikkben írtakat, szóval próbálok visszanyúlni a régi időkbe.
A legnagyobb kérdésem pedig a következő volna: a jugo befőző paradicsomot próbáltad-e? Palántásnál sajnos csak ezt lehetett kapni, kénytelen voltam beérni ezzel. Szóval minőségben hova tennéd a jugot? Jó? Semmit sem ér?
Marmande fajtáról tudnál valamit mondani? Ezen gondolkodok mint esetleges váltó fajtát befőzési vonalon.
Étkezésinek Roma VF? Jókat írtak róla, gyakorlatilag a San Marzanóval említik együtt.
A Berni rózsát lehet, hogy kipróbálom. Attól függ, hogy tudok-e magot szerezni :) Köszönöm az ötletet/véleményt.
Biztosan a rédei féle maggal volt a baj, mert két évvel korábban más forrásból volt ökörszív palánta és az nagyon finom volt. Idén Budapesti kertimaggal próbálkozom, remélem ez is ízletes lesz. Na és peresze a narancssárga ökörszív az idei új szerezmény.
Mind lombtrágyázás, mind tápoldatozás volt. Palánta korban Gari bio zöldség tápoldat és folisol volt használva beöntözéshez, később meg mindaz, amivel lehetett tartani a 1:0,75:2 arányt a makroelemeknél. Egy kertészeti könyv szerint ez az optimális. Lombtrágyával főleg mikroelemeket és kálimot juttattam ki. Én kéthetente tápoldatoztam.
Nálunk kifejezetten az édes paradicsomok a nyerőek, így az, hogy mi a legfinomabb egy kicsit szubjektív. Az én ízlésem szerint a következőek a menők.
- Berni Rózsa (berner rose): alpesi fajta, az a kifejezetten édes piros paradicsom. Átlag bogyósúly 100-150g, formája gömb alakú, de néha kihegyesedik mint az ökörszív. Nagyon fini, de kicsit leves. Egyetlen hátránya, hogy a magas cukortartalma miatt az összes rovar ezt támadta meg. A mellette lévő fajtákat meg se kóstolták, csak ez kellett nekik is. Viszont alig repedt.
- Kellog's Breakfast: beefsteak jellegű, narancssárga és szintén kifejezetten édes. Állagara nekem kicsit krémes, de nem kásás volt a húsa. Ezt így elég nehéz körbeírni, de nagyon bejött. Szerintem az egyik legszebb színű paradicsom, és bőtermő is. Vastag a húsa és kevésbé leves, így már befőzésre is jó lehet, de ezzel nem próbálkoztam. A narancssárga szósz miatt idén lehet belevágok ebbe is. Abszolut kedvenc!!!
- Malakhitovaya Skahtulka (Malakhit doboz): Zöldessárga, közepes termésű, szibériai paradicsom. És tegyük hozzá, hogy rosszul viseli a hűvős szeptemberi időt. Az íze viszont nagyon egyedi fűszeres mellékíze miatt. Ha kicsit hagyod túlérni, akkor szerintem már inkább trópusi ízvarázst kínál paradicsom helyett. Ezt csak a színe miatt választottam, de idén már az íze miatt ültetem. Sajátos ízvilága miatt viszont többen, akik megkóstolták, azt mondták, hogy ez nem is paradicsom. Tényleg nem úgy néz ki.
- Supersweet 100 F1: Biztos sok szuperédes koktél létezik, de én ezt ismerem, ez jött be. Nagyon bőtermő és agilis növény. Tavaly július 20.-án elérte a fólia 3 méteres tetejét. Szóval létrás pariszüret volt. Túl sokat kellett kacsolni, ezért idén csak 1-2 tő lesz ebből. Ja és főliában hamar megpukkan a hőtől a termése.
- Zöld Zebra: Ez is zöld és nem szokványos ízű fajta. Amikor megkostóltam azt mondtam, hogy tavasz íze van. A malakhit dobozzal ellentétben a tőbbség szerint ez már finom, főleg akkor, ha ezt is hagyja az ember kicsit túlérni és már halvány narancssárga-zöld csíkosan veszi le.
Befőzni korábban nem főztünkbe, ezért nem nagyon tudom milyen a jó beöző paradicsom, de a kevésbé magvas fajtát kellene javasolnom, akkor az Nagyatádi tájfajta/Andenhorn, Kellog's Breakfast, Ananas fajtákat mondanám. Több a húsuk, de kevesebb a levük. Szerintem ezek lehetnek jók. Utóbbi fajtárol annyit, hogy eszméletlen bőtermő és zsákban is nagyméretű 200-500 grammos bogyókat nevel, ezért könnyen lehet vele dolgozni.
Még egy kérdés! Ha már ennyi féle paradicsomot neveltél/termeltél, akkor elmondanád, hogy ízre melyik fajta a legjobb? Étkezési/befőzési külön-külön (is) érdekelne.
Wow! 15 másik fajtával? :) Az nem semmi, jó kitartó vagy!
Az ökörszívről konkrétan nem tudok semmit, eléggé elfelejtett fajta, most kezd visszajönni, már amennyire én látom, legalábbis nehéz volt szerezni. Azt viszont valószínűnek tartom (tehát ez csak tipp/vélemény), hogy a fajta jellegből adódón, vagyis azért, mert igen nagy méretű bogyót rakosgat össze, tápanyag igényes a fajta. Én szabad földben tartva, öntözve, és az alant leírt tápoldatozási receptet hetente ismételgetve nagyon finom eredményt kaptam. Nem írtad, hadd kérdezzek rá, hogy tápoldatot vagy más egyéb termés növelő anyagot használtál? És ha igen, az öntözővízzel lett kijuttatva? Vagy lombtrágya?
Igen kipróbáltam ökörszívvel is és még 15 másik fajtával. Rédei kertimag féle ökörszívet vettem, de csapnivaló izű volt. Viszont meglehetősen bőtermő és igencsak jól viselte a kiszáradást is. A csúcshajtások rendszeresen kókadtak, de nem volt virágeldobás vagy bármi más probléma. Ilyen körülmények között meglepő módon kevés volt a repedés is. Ca hiány ha jól emlékszem egyáltalán nem jelentkezett. Viszont pont az ökörszívnek nem jutott hely a nagy zsákokban, így az csak 10 literes tőzeges zsákba került ami minden tekintetben rossz választás volt. Nem is tudom miért gondoltam, hogy egy indeterminált növénynek az megfelelő. Az átlagos bogyósúly is 70-150 g közötti lett, miközben a fóliában 150-300 g volt. Magassága is csak 1,5m volt szemben a fóliabeliekkel, amelyek 3 méteresek voltak.
Paradicsomra minimum a 375 grammos tejfelest használom. Remélem a család szereti a fehérjét:))))) Tökfélékre meg a félliterest ott mélyebbre kell tenni ugye a magot.
Vaterán nem vettem még magot, de a sajátomat és a fórumtársaktól kapottat nem szoktam. Ha veszek magot, az csakis ZKI-s, ők pedig csávázottat árulnak, de akkor is tőlük venném, ha nem így lenne.
Ti szoktátok csávázni a házilag szedett paradicsom-vetőmagot? A Vaterán vettem egy csomó különleges fajta magját magánszemélyektől, persze csávázatlanok. A lakásban nem szívesen használnék mezőgazdasági vegyszert, mert a kipárolgással is gond lehet. mennyire kockézatos, ha nem?
Köszi. Igen, van folyosó, és ott van kint egy óriási terráriumom (a szárazföldi tekimé volt, sajnos tavaly elpusztult), abba bele tudom tenni őket, és ráhúzni a tetejére egy fóliát szükség esetén.
Nekem eddig a február közepi vetés is korainak bizonyult. Úgy gondolom, elég elvetni a magokat márc. első hetében. Ha a sziklevelek után megjelennek a maradandó levelek, pikírozok 2 dl-es poharakba. Márciusban már ki lehet rövid időszakokra tenni a palántákat levegőzni, napoztatni. Így lassan fognak nőni, viszont erősödnek. Április 20-a körül ha olyan az idő, már ki lehet ültetni, így elég a 2 dl-es pohár. Nem kell sokat öntözni, inkább szárazabb legyen mint lucsogjon.
Esetleg gyűjtsél a biztonság kedvéért addig nagy joghurtos, vagy tejfölös poharakat, hátha kell, de szerintem nem.
Akkor Nálad a minél későbbi vetés lenne jó. Mondjuk március közepén. Akkor még elég meleg a lakás a keléshez, de már jobbak a fényviszonyok. És közel van az az időpont, amikor jó idő esetén ki tudod pakolni őket a folyosóra (ugye van?), esetleg fólia alatt kint is hagyható ha elég védett a hely. Korainak pedig néhányat meg lehetne kockáztatni előbb, de azt akkor pátyolgatni kell.
Köszi szépen! Az a fő gondom, hogy a lakásban nagyon kevés olyan helyem van, ahol nagyjából megfelelőek e célra fényviszonyok, és attól tartok, hogy a PET-palackok nem férnének el. Determinált fajtáknak elég lehet a pohár végig?
Mekkora korig vannak el kétdecis pohárban? És az elvileg már kiültethető méret? Ha igen, esetleg lehetne úgy, hogy e szerint visszaszámolva úgy vetném.
Szia Caterina! Ez nagyban függ a fajtától, vetésidőtől, körülményektől. Ha kinövi a poharat, nagyon megteszi a a félbevágot PET palack, de lehet magasabbra is hagyni szükség esetén.
Sziasztok, üdv mindenkinek! :-) Az idén -- negyed százados kihagyás után -- újra bele szeretnénk vágni a házikerti paradicsomtermesztésbe. Először is meg szeretném kérdezni: paradicsompalántáknak elég lenne a kiültetésig 1,5 vagy 2 dl-es pohár? Ilyet sikerült találnom elfogadható áron, annál nagyobbnál már nagyon megugrik az ár. Megfelelne ez is?
Ismerem a San Marzanót, egyik első fajtáim közé tartozott, mindnél előbb volt nekem is gondom vele. Először az SM, aztán a K549-es, utána meg a gömbölyű fajták.
Termesztő közeges megoldás? Woooow! Grat, homok talajnál nem semmi megoldás!
Olvastam olyat, hogy öntözés esetén is voltak tápanyag felvételi gondok, de nem gondoltam, hogy ilyen hatása lehet egyes fajtáknál. Mondjuk én soha nem (mertem) használtam termesztő közeget.
Hadd javasoljak egy táplálási "receptet", ami nekem működött öntözéses körülmények között, igaz szabad földön, mondjuk az viszont nagyon gyenge volt, kellett a növényeknek a segítség.
A következőket tettem 10 l permetléhez a növényvédő szereken kívül:
A Komplex vagy Makro adott egy erős alapot. A komplexben jobb volt, hogy benne volt a mikro tápelemsor 90 %-a. A mi nem volt benne a kén, magnézium és kalcium. A turbo kálium mellett van egy nagy adag kén is, a turbo magnézium mellett sok foszfor van. A Cu-t én azért adtam/emeltem, mert mindig pöndörödött-sodródott a lomb, amíg külön réz mono oldatot nem adtam (réz hatóanyagú vegyszer nem használt erre). A kalcium meg a csúcsrothadás elkerülése végett.
Az eredmény egészséges növények, gyönyörű terméssel, ráadásul a magas kálium miatt jó édes is volt. Ha jól el voltam eresztve Komplex-el, akkor azt is tettem az öntöző vízbe, 1 kg-t 1000 liter vízhez.
Igen tényleg volt egy kis kálcium hiány, de nem zavart és valójában nem is Ca hiány volt. :) A megoldás a második képen látható, vagyis, hogy zsákban termesztettem a paradicsomot, mert nálunk a Dél-Nyírségben a homokkal nem éri meg küszködni. A zsákban viszont nagyon nehéz egyenletes vízellátást biztosítani, ami nagyrészt felelős volt a repedésért is. A nitrogén szintén lehet felelős, de más fajtákat is neveltem és ott ugyanolyan termesztő közegben és öntözés mellett ezt nem tapasztalta. Illetve egész évben egy berni rózsa paradicsom bogyó volt, ami Ca hiányos lett, a többi mind egészséges volt. A viszonylagos Ca hiányt is inkább vízellátás zavarának tudom be, mert a termesztőközegbe nagy mennyiségű alginitet kevertem, ami cirka ötödrészt kálciumból áll. E mellett kaptak az általad linkelt tápoldatból is. Sokkal több problémám volt a SAn Marzano fajtánál a Ca hiánnyal. Ott jelentős volt a terméskiesés és ezt semmivel sem tudtam mérsékelni. Nekem ebből az lett a következtetés, hogy a hosszú alakú és húsos paradicsomok, de különösen az SM, érzékenyebben reagálnak a Ca hiányára mint a többi fajta. De hogy ez miért lehet, amennyibe igaz a koncepcióm, azt nem tudom. Idén lesz Róma VF is, meglátjuk, hogy az mennyire érzékeny.
Mint arra figyelmeztettek, nem voltam egyértelmű, csak a megoldást írtam le. Most pótolom a hiányt, elnézést a nem megfelelő (bár segítő szándékú) "kritikáért".
A bogyók repedése még nem mérvadó. A kis mértékű zöldtalpasság is sok mindentől lehet, de a bibepont körüli kezdődő szövet elhalás (azon a képen nagyon jól látható, ahol kézben a 2 zöld meg 1 érett bogyó) viszonylag egyértelmű jele a tápanyag hiánynak. Kevés tápanyaghiánynak van egyértelműbb jele, mint a paprikán és paradicsomon a csúcs körüli, vagy bibepont körüli rothadás, pláne zöldtalpassággal. Az oka már változatosabb sajnos, lehet sima ca hiány, de lehet nitrogén antagonizmus is, vagyis amikor túl magas a talaj N szintje. Meg más is. A beteg bogyót már nem lehet gyógyítani, de a többinél elejét lehet venni a termés veszteségnek. Amit belinkeltem, azt nitrogén mentes mono oldat, van belőle nitrogénes is. A kijuttatott műtrágya ismeretének birtokában lehet válogatni, jó lehet az általános tápoldat plusz kalcium is a lombtrágyázásban.
Szép paradicsomok :) Viszont ha jól látom, egy kis kalcium hiányod van, mármint a paradicsomodnak. Javaslom, hogy adj neki Ca mono oldatot, mondjuk ezt itt. Lehet, hogy más tápanyag hiány is van, bár a repedést látva... mennyi vizet kapott? Nekem akkor repedtek, amikor túlöntöztem.