Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2015.09.18 0 0 17070

Elnézést ha bele vau. Roma vf. szerintem jó fajta, fagyokig életben tudtam tartani a bokrot ritkítással. Két emberes mert egyik átöleli a hajtásokat és felfelé megtartja a másik átköti. Bőven terem  nem potyog olyan könnyen mint a SM. Viszont a belseje nem üreges. 120-130 centi magasak a bokrok simán.

Előzmény: Mariska néni (17069)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.18 0 0 17069

Jövőre szeretném a támrendszereket babbal-uborkával beültetni, mert évek óta paradicsom volt alattuk, igaz hogy komposztban, de kis szünetet tartanék. Mivel ez a hely a legjobb fekvés szempontjából a támrendszernek, így a futó parik legalább egy részét ki kellene váltani alacsonyabbakkal. Ezért nagyon érdekel ez a Roma. Milyen magasra nő? Mennyiben tér el az SM-től? Szerinted ez is van olyan jó?

Előzmény: eeddie (17048)
Ranyu Creative Commons License 2015.09.11 0 0 17068

Köszönöm szépen, érdekel. Jelentkezni fogok.

Előzmény: wilona (17067)
wilona Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17067

Nálam az idén is nagyon jó termése volt a Cleota Pink fajtájú paradicsomnak. A legnagyobb például 883 gr-os lett. Nagyon kedveljük frissen, salátának, de befőzni is szeretem. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. E-mail címem nyilvános

Előzmény: Ranyu (17043)
gergerg Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17066

Ha valakinek lenne esetleg kedve magot csereberélni, katt ide.

GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17065

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17064)
GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17064

Köszönöm mindenkinek, nagyon kedvesek vagytok! Mindenkire hallgatok, rosszul nem járhatok...

Ma reggeli képpel küldöm üdvözletemet az Óperenciás tengeren is túlról   -  V.S.

 

 

55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17063

No, Gazfickó, van miből választani. :)

A lényeg, legyen a mag érett pariból szedve, és szárazon eltéve. Tuti módszer! :)

CBNora Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17062

Mostanában én is így csinálom, csak saját levében buggyantom, nem rakok hozzá vizet.

De a papírra ragasztott, nem alaposan mosott magok is jól kelnek.

Előzmény: Rhéman (17058)
janijani Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17061

Én sem szoktam tisztára mosni a paradicsommagokat csak kipiszkálom, nagyjából lemosom és felragasztom egy papírra. A kelési arány így is közel 100%. Az utóérlelés akkor kell ha éretlenül leszedett (pl piacon vett) paradicsomból akarok magot fogni.

 

A paprika magot meg a csutkájában hagyva jól kiszárítom és így teszem el egy papírzacskóba. 

Előzmény: Lora1213 (17055)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17060

Így van kedves Rhéman, a te magjaid is ugyanolyan jól keltek mint a sajátom. :)

 

 

Előzmény: Rhéman (17058)
Rhéman Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17059

ciccot = cuccot

Rhéman Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17058

Én a magfogásra szánt paradicsomot az ablakpárkányon kicsit utóételem. 

 

A kiszedett magot, és a ráragadt ciccot pohárba teszem, kicsi vizet öntök rá, és pár napig lefedve tartom. Ezalatt az idő alatt penész réteg keletkezik a tetején. Ezt eldobom, a pohár tetejére került léha magokkal együtt. A penész lebontja a csírázást gátló anyagot.

 

A maradékot egy erre a célra tartott tea szűrőn leszürüm, kiterítve szárítom, felcímkézve zacskóba teszem.

 

Gyorsan kelnek, és magas százalékban. Sok embernek küldtem már magot, eddig senki nem panaszkodott.

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17052)
beetee Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17057

Másik vélemény - bár tényleg nem folytattam kísérleteket ez irányban - hogy a csírázásgátló mellett természetes gombaölők is vannak abban a mázban. Ami meg védené egy kicsit a csírázáskor.

 

Szóval ez lehet hogy se nem fehér, se nem fekete...

Előzmény: Lora1213 (17055)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17056

Tudom Lora, ezt már több helyen is olvastam, de ha így is kikél mind,ill. néha 1-1 nem, akkor nincs vele gond.

 

Az én módszerem magyarázata még Nagymamától ered. Miszerint az a mag sincs lemosva ami paradicsommal együtt kerül földbe, és ki lehet próbálni, szebb, életerősebb növények is fejlődnek belőle. Nagymama szerint a paradicsomnak jót tesz az a tápanyag, ami a paradicsomhússal a magokon marad. Egyetlen hátránya a helyben vetésnek az, hogy bő 1 hónappal később lesz rajta termés mint a palántaneveléses módszerrel. Én igazat adok neki, sok év óta én is ezt tapasztalom.

Ettől függetlenül tetszenek a mosott magok, de a tapasztalat szerint semmi előnye nincsen.

Előzmény: Lora1213 (17055)
Lora1213 Creative Commons License 2015.09.10 0 1 17055

Nem csak a szépség miatt kell mosni a magokat. A felszínükön csírázás gátló anyag van, azt kell lemosni.  Jobb lesz a kelési arány.

Előzmény: 55judit (17054)
55judit Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17054

Másik módszer ahogyan meg én szoktam:

Kikaparom a magokat egy tányérra, ami így nagyon leves. Rátenyerelek egy konyharuhával, a magok ráragadnak, erről átkaparom késsel egy papírlapra. Mire ott megszárad, rá is tapad. Ráírom a nevét, elteszem. Én sosem mosom. Bár egyértelműen szebb lesz a mag ahogyan Mariska tárolja majd, de nekem így is tetszik. :D

 

 

Előzmény: Mariska néni (17053)
Mariska néni Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17053

Jókor kérdezted, pont magot szedek. Amikor esszük a jó érett paradicsomot félbevágom,  kiskanállal kikotrom a magot egy edénybe. Beleteszem egy kis befőttes üvegnyi vízbe, és lezárva jól összerázom, így a magok szépen különválnak.

 

A tetején lévők a léha magok, ezeket le szoktam önteni, mert ezek tavasszal úgysem kelnének ki. Az alul maradók a jók, ezeket szitára téve megszárítom és elteszem egy dobozkába, zacsiba, bármibe. De van, aki még ennél is egyszerűbben csinálja. Egyébként nem zaklattál, jó érzés, hogy a világ másik felén is növöget a kedvenc paprika alakúm, és hogy ilyen gonddal ápolgatod:)

Előzmény: GAZFICKÓ-48 (17052)
GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17052

Valaki megmondaná nekem, mi a legjobb módszer, hogy a paradicsom magját eltegyem?

Meddig tartsam a szárán, és mit, hogyan?

(Lehet, hogy idétlen vagyok, de nem akarom Mariska nénit jövőre is zaklatni!)

Most olyan ablakpárkányom van, amit reggeltől délig süt a nap, és talán végre

  én is nevelhetek palántát!

Köszi, ha segítetek! 

GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2015.09.10 0 0 17051

Idehoztam a Facebookról:

 

55judit Creative Commons License 2015.09.09 0 0 17050

Köszönöm, hátfahamut nem szórtam, viszont víz hiány nem volt. Úgy öntöztem mint a kis angyal.

Előzmény: bojnik (17049)
bojnik Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17049

Szerintem a mészhiány tünet nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs (elég) mész a talajban, hanem igen sokszor azért lép fel, mert nem elég nedves a talaj, így nem tudja a növény felvenni. Még savanyú talajon is, -kellő fahamu kiszórásával - elég mész kerül a talajba, már "csak" az kell, hogy oldott állapotban legyen..

Előzmény: 55judit (17041)
eeddie Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17048

Nem tudom, én már 4 éve ugyanazon zacskó Roma magjait vetettem. Jövőre vennem kell. De az biztos, hogy az idén vetettem a Rédei KErtimag által forgalmazott determinált San Marzano-t, és az bizony egy az egyben azonos volt a Roma Vf-el. Ha nem írtam volna rá, hogy mi-micsoda és nem rajzoltam volna térképet róluk, azt hittem volna, hogy összekevertem őket.

Előzmény: Ranyu (17047)
Ranyu Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17047

Köszönöm az infókat, felírom magamnak. Azt kérdezném még, hogy elfordul-e olyan, hogy azonos néven (Roma VF pl.) eltérő forgalmazó magjából eltérő minőségű növények lesznek?

Előzmény: eeddie (17046)
eeddie Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17046

Én is gyakran kísérletezek fajtákkal. Jövőre 3 fajta mellett biztosan megmaradok. ACE 55 bokorparadicsom, kifejezetten befőzni, de enni se rossz. 4 tő komoly mennyiséget terem egyszerre. Lugasparadicsomnak a Harzfeuer F1 és a Moneymaker fajtákat fogom a Lugas F1 helyett tartani. Mindkettőt a Lidl árulja tavasszal. Hagyományos kerek, nem túl nagy paradicsomok, a Moneymaker kicsit puhább. Még mindig szorgalmasan teremnek, bár már apróbbak a termések.

A Roma VF és a San MArzano enni nem finom, és tényleg ki kell vágni a kocsány körül, de nekem szárítani nagyon bevált, és salátának is kiváló. Kár, hogy a San Marzano későn lendül bele a termésbe, lekéste a nagy kánikulákat, nálam most hozza a nagy fürtöket.

Előzmény: Ranyu (17043)
somolya Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17045

Legnagyobb gond a paradicsom megtartása akkor, amikor teremni kezd, mert ilyenkor támadnak a legveszélyesebb kártevők: a paradicsomvész és a vándorpoloska.

Milyen tapasztalatok van ezekkel szemben a bio szerekkel?

http://bolthely.hu/biogyomber/id/00722_paradicsom_Buzau_50 

 

 

Somolya

somolya Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17044

"A leírás szerint folytonos növekedésű és 1,90 m-re is megnő"

Valóban. De megfelelő hosszúságú karó mellett nagyszerűen megvan, jól kötözhető.

Folyton növő, jobban bírja a betegségeket, mint pl. az ebből a szempontból átlagosnak mondható erdélyi ökörszív.
Viszont nagyin megdöbbentően rossz volt a kikelési arány. (Nyolc magból csak kettő kelt ki)

 

Somolya

Előzmény: fajdkakas (7508)
Ranyu Creative Commons License 2015.09.08 0 0 17043

Sziasztok!

Írni ritkán szoktam ide, de rendszeres olvasom a hozzászólásokat, sokat tanultam már tőletek!

Igazán három éve próbálkozom paradicsomokkal, de nem vagyok elégedett az eredménnyel. Három éve voltak talán a legszebbek a paradicsomjaim, csak a kalcium hiányos talpassággal szenvedtem. Akkor még ez a rengeteg poloska sem volt. Tavaly augusztusban elvitte a vész a teljes ültetvényt. Idén nem igen lettek egészségesek a termések. a csuma körül sárga maradt, kemény a legtöbb bogyó. Írtátok, hogy ez az erős UV sugárzás és hőség eredménye is lehet. Van esetleg ennek ellenszere?

Sok fajtát próbáltam már ki, és nagy részük nem vált be. Leírom, miket nem fogok többet ültetni: Citrina, sárga körte koktél, Costoluto, Japán csíkos, Black Cherry (íze miatt), Kecskeméti K1, Manó (pusztult mire lehetett volna érett paradicsomot levenni róluk). A lugas F1, Schott lugas, Budenovka, Marmade, Róma VF, San Marzano sárga maradt a nyakánál. A Jubileumról csak pár szemet tudtam leszüretelni. Kétszer kaptak Cuproxat+tápos, kétszer tejes permetezést, szedegettem le a leveleket, ahogy kell. Ami bevált, az a Super Banana (orosz mag), az Óriás paprika alakú. Jó ideig jó volt a Schott hosszúkás koktél. Pozitív csalódás a Gelber narancssárga grillparadicsom. Nagy, kerek, egészséges jóízű termések.

Majd hozok képeket is, most nincs nálam.

Szeretnék jóízű, átlagos máretű lugas paradicsomot (mint a Lugas F1), jó fajta befőző paradicsomot. Cserélnék, vennék magot, ha valaki ajánlana. Jövőre ki fogom próbálni a Trifendert is. Egyéb tanácsot is szívesen veszek. Nem kimondottan homokos, inkább öntéstalajnak mondanám a földünk. Csepegtető öntözés kihúzva.

Legalább kiírtam magamból a csalódottságot.

Divergent Creative Commons License 2015.09.07 0 0 17042

Sziasztok!

Lassan vége a Nyárnak de a pari szezon meg megyen tovább jó lessz:)

A munka az sok volt a határban is..

 

55judit Creative Commons License 2015.09.07 0 0 17041

De nem biztos hogy azzal függ össze, mert kezelések hatására sem javult a helyzet. Minden esetre meszem van, nem tudom mit jelent a döglött, olyan van amivel meszelni lehet a falat. nagyon régi. Biztos ez a döglött. :)

Előzmény: Mariska néni (17039)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!