Elnézést ha bele vau. Roma vf. szerintem jó fajta, fagyokig életben tudtam tartani a bokrot ritkítással. Két emberes mert egyik átöleli a hajtásokat és felfelé megtartja a másik átköti. Bőven terem nem potyog olyan könnyen mint a SM. Viszont a belseje nem üreges. 120-130 centi magasak a bokrok simán.
Jövőre szeretném a támrendszereket babbal-uborkával beültetni, mert évek óta paradicsom volt alattuk, igaz hogy komposztban, de kis szünetet tartanék. Mivel ez a hely a legjobb fekvés szempontjából a támrendszernek, így a futó parik legalább egy részét ki kellene váltani alacsonyabbakkal. Ezért nagyon érdekel ez a Roma. Milyen magasra nő? Mennyiben tér el az SM-től? Szerinted ez is van olyan jó?
Nálam az idén is nagyon jó termése volt a Cleota Pink fajtájú paradicsomnak. A legnagyobb például 883 gr-os lett. Nagyon kedveljük frissen, salátának, de befőzni is szeretem. Ha gondolod, szívesen küldök magot belőle. E-mail címem nyilvános
Én sem szoktam tisztára mosni a paradicsommagokat csak kipiszkálom, nagyjából lemosom és felragasztom egy papírra. A kelési arány így is közel 100%. Az utóérlelés akkor kell ha éretlenül leszedett (pl piacon vett) paradicsomból akarok magot fogni.
A paprika magot meg a csutkájában hagyva jól kiszárítom és így teszem el egy papírzacskóba.
Én a magfogásra szánt paradicsomot az ablakpárkányon kicsit utóételem.
A kiszedett magot, és a ráragadt ciccot pohárba teszem, kicsi vizet öntök rá, és pár napig lefedve tartom. Ezalatt az idő alatt penész réteg keletkezik a tetején. Ezt eldobom, a pohár tetejére került léha magokkal együtt. A penész lebontja a csírázást gátló anyagot.
A maradékot egy erre a célra tartott tea szűrőn leszürüm, kiterítve szárítom, felcímkézve zacskóba teszem.
Gyorsan kelnek, és magas százalékban. Sok embernek küldtem már magot, eddig senki nem panaszkodott.
Másik vélemény - bár tényleg nem folytattam kísérleteket ez irányban - hogy a csírázásgátló mellett természetes gombaölők is vannak abban a mázban. Ami meg védené egy kicsit a csírázáskor.
Szóval ez lehet hogy se nem fehér, se nem fekete...
Tudom Lora, ezt már több helyen is olvastam, de ha így is kikél mind,ill. néha 1-1 nem, akkor nincs vele gond.
Az én módszerem magyarázata még Nagymamától ered. Miszerint az a mag sincs lemosva ami paradicsommal együtt kerül földbe, és ki lehet próbálni, szebb, életerősebb növények is fejlődnek belőle. Nagymama szerint a paradicsomnak jót tesz az a tápanyag, ami a paradicsomhússal a magokon marad. Egyetlen hátránya a helyben vetésnek az, hogy bő 1 hónappal később lesz rajta termés mint a palántaneveléses módszerrel. Én igazat adok neki, sok év óta én is ezt tapasztalom.
Ettől függetlenül tetszenek a mosott magok, de a tapasztalat szerint semmi előnye nincsen.
Kikaparom a magokat egy tányérra, ami így nagyon leves. Rátenyerelek egy konyharuhával, a magok ráragadnak, erről átkaparom késsel egy papírlapra. Mire ott megszárad, rá is tapad. Ráírom a nevét, elteszem. Én sosem mosom. Bár egyértelműen szebb lesz a mag ahogyan Mariska tárolja majd, de nekem így is tetszik. :D
Jókor kérdezted, pont magot szedek. Amikor esszük a jó érett paradicsomot félbevágom, kiskanállal kikotrom a magot egy edénybe. Beleteszem egy kis befőttes üvegnyi vízbe, és lezárva jól összerázom, így a magok szépen különválnak.
A tetején lévők a léha magok, ezeket le szoktam önteni, mert ezek tavasszal úgysem kelnének ki. Az alul maradók a jók, ezeket szitára téve megszárítom és elteszem egy dobozkába, zacsiba, bármibe. De van, aki még ennél is egyszerűbben csinálja. Egyébként nem zaklattál, jó érzés, hogy a világ másik felén is növöget a kedvenc paprika alakúm, és hogy ilyen gonddal ápolgatod:)
Szerintem a mészhiány tünet nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs (elég) mész a talajban, hanem igen sokszor azért lép fel, mert nem elég nedves a talaj, így nem tudja a növény felvenni. Még savanyú talajon is, -kellő fahamu kiszórásával - elég mész kerül a talajba, már "csak" az kell, hogy oldott állapotban legyen..
Nem tudom, én már 4 éve ugyanazon zacskó Roma magjait vetettem. Jövőre vennem kell. De az biztos, hogy az idén vetettem a Rédei KErtimag által forgalmazott determinált San Marzano-t, és az bizony egy az egyben azonos volt a Roma Vf-el. Ha nem írtam volna rá, hogy mi-micsoda és nem rajzoltam volna térképet róluk, azt hittem volna, hogy összekevertem őket.
Köszönöm az infókat, felírom magamnak. Azt kérdezném még, hogy elfordul-e olyan, hogy azonos néven (Roma VF pl.) eltérő forgalmazó magjából eltérő minőségű növények lesznek?
Én is gyakran kísérletezek fajtákkal. Jövőre 3 fajta mellett biztosan megmaradok. ACE 55 bokorparadicsom, kifejezetten befőzni, de enni se rossz. 4 tő komoly mennyiséget terem egyszerre. Lugasparadicsomnak a Harzfeuer F1 és a Moneymaker fajtákat fogom a Lugas F1 helyett tartani. Mindkettőt a Lidl árulja tavasszal. Hagyományos kerek, nem túl nagy paradicsomok, a Moneymaker kicsit puhább. Még mindig szorgalmasan teremnek, bár már apróbbak a termések.
A Roma VF és a San MArzano enni nem finom, és tényleg ki kell vágni a kocsány körül, de nekem szárítani nagyon bevált, és salátának is kiváló. Kár, hogy a San Marzano későn lendül bele a termésbe, lekéste a nagy kánikulákat, nálam most hozza a nagy fürtöket.
Legnagyobb gond a paradicsom megtartása akkor, amikor teremni kezd, mert ilyenkor támadnak a legveszélyesebb kártevők: a paradicsomvész és a vándorpoloska.
Milyen tapasztalatok van ezekkel szemben a bio szerekkel?
"A leírás szerint folytonos növekedésű és 1,90 m-re is megnő"
Valóban. De megfelelő hosszúságú karó mellett nagyszerűen megvan, jól kötözhető.
Folyton növő, jobban bírja a betegségeket, mint pl. az ebből a szempontból átlagosnak mondható erdélyi ökörszív. Viszont nagyin megdöbbentően rossz volt a kikelési arány. (Nyolc magból csak kettő kelt ki)
Írni ritkán szoktam ide, de rendszeres olvasom a hozzászólásokat, sokat tanultam már tőletek!
Igazán három éve próbálkozom paradicsomokkal, de nem vagyok elégedett az eredménnyel. Három éve voltak talán a legszebbek a paradicsomjaim, csak a kalcium hiányos talpassággal szenvedtem. Akkor még ez a rengeteg poloska sem volt. Tavaly augusztusban elvitte a vész a teljes ültetvényt. Idén nem igen lettek egészségesek a termések. a csuma körül sárga maradt, kemény a legtöbb bogyó. Írtátok, hogy ez az erős UV sugárzás és hőség eredménye is lehet. Van esetleg ennek ellenszere?
Sok fajtát próbáltam már ki, és nagy részük nem vált be. Leírom, miket nem fogok többet ültetni: Citrina, sárga körte koktél, Costoluto, Japán csíkos, Black Cherry (íze miatt), Kecskeméti K1, Manó (pusztult mire lehetett volna érett paradicsomot levenni róluk). A lugas F1, Schott lugas, Budenovka, Marmade, Róma VF, San Marzano sárga maradt a nyakánál. A Jubileumról csak pár szemet tudtam leszüretelni. Kétszer kaptak Cuproxat+tápos, kétszer tejes permetezést, szedegettem le a leveleket, ahogy kell. Ami bevált, az a Super Banana (orosz mag), az Óriás paprika alakú. Jó ideig jó volt a Schott hosszúkás koktél. Pozitív csalódás a Gelber narancssárga grillparadicsom. Nagy, kerek, egészséges jóízű termések.
Majd hozok képeket is, most nincs nálam.
Szeretnék jóízű, átlagos máretű lugas paradicsomot (mint a Lugas F1), jó fajta befőző paradicsomot. Cserélnék, vennék magot, ha valaki ajánlana. Jövőre ki fogom próbálni a Trifendert is. Egyéb tanácsot is szívesen veszek. Nem kimondottan homokos, inkább öntéstalajnak mondanám a földünk. Csepegtető öntözés kihúzva.
De nem biztos hogy azzal függ össze, mert kezelések hatására sem javult a helyzet. Minden esetre meszem van, nem tudom mit jelent a döglött, olyan van amivel meszelni lehet a falat. nagyon régi. Biztos ez a döglött. :)