Hát én utoljára augusztusban vettem eurót. Mindet automatából.
Én úgy láttam, hogy a pénzkivétel napján (sőt órájában - van, hogy napközben is változtatnak) érvényes árfolyamon számolták el - viszont valóban csak napokkal később könyvelték. De újabban az OTP a többi tételnél is sok nap múlva könyveli el a forgalmat.
Sajnos jelenleg az otp 9 nappal későbbi árfolyamon számolja el a Magyarországon lévő euro ATM-ből felvet eurót. Így amikor kiveszed az eurót az automatából fogalmad sincs, mennyit fogsz érte fizetni. :-(
Azt azért nem árt tudni, hogy ezek az euro automaták csak otp bankkártyát fogadnak el. Azért tudom, mert rá van írva az automatára. Máshol erről egy szó sem esik, pedig az kivételes jelenség, hogy egy automata csak egy cég kártyáját fogadja el. Ezért kell kipróbálni a dolgokat.
ephrajim, az OTP alkalmazottak nem a legjobb hely, hogy érdeklődjél az OTP szolgáltatásai iránt:-(( Fel tudnék neked sorolni legalább 10 OTP szolgáltatást, amiről az ügyintézők többségéne fogalma sincs, hogy foglalkozik vele a bank és már amikor nagyon erősködsz és felhívják a központot rájönnek: Jééé, ilyen is van! :-((
Az Elizélt palota, a Vörösmarty téri üvegirodaház. Ennek a főbejárata mellett van az eurós autómata. (Az irodaházat viszont szeptember végén elkezdik bontani!!! :-(( )
Arra gondoltam, aznapi, másnapi, vagy egyéb árfolyamon számolják-e el. Ez akkor derül ki amikor megkapod a havi számlakivonatot, és megnézed rajta egyezik-e az elszámolás dátuma a kp felvét dátumával, illetve az elszámolt árfolyam a kp felvét napján érvényes árfolyammal.
Megkérdeztem a közelben levő bankot ott az mondták a DEVIZA ELADÁSI árfolyamon.
Így jóval olcsóbban sikerült hozzájutni a szükséges euróhoz, mint ha valami pénzváltónál váltottam volna. Az egyéb költsége a dolognak uannyi, mint ha pénzt vettél volna ki egy otomatából. Vigyázat a napi limit - ha van ilyen - ekkor is él!!!
A Vörösmarty téren, az Elizélt palota aljában, egy pénzváltóhelytől jobbra van egy OTP automata, ami csak Eurot ad. Én is onnan vettem ki (hála az itt olvasott tippnek). Sima, teljesen közönséges LAFO-m van. Ahogy kiszámoltam jobb árfolyamon kaptam, mint pl. a mellette levő pénzváltó adta volna, ráadásul nem kellett előtte kivenni a pénzt forintban (levonás), így csak egyszer számolták ezt föl, + jobb árfolyamon lehet váltani.
Szia Vilagutazó, még egy kérdés ez ügyben, mint az OTP-ben mondtak, csak akkor tudok eurot felvenni otp-kent, ha euro alapu a kartyam, no, az enyem nem az, de ezen a helyen - ami télleg, konkretabban, hol is van? - sima forint alapúval is fel lehet venni, vagy mi?
Az ATM annyit ad ki amennyi a napi limited, de azt hiszem ez max. 500 000 lehet. Tudomásom szerint másnapi árfolyamon számolnak el veled, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Ha van sms szolgáltatásod, a rendszer altalában azonnal kiszámol egy árfolyamot, de biztos hogy nem ez a végső.
Sajnos egyelőre ez az egyetlen ilyen ATM az országban és remélem, hogy nem szüntetik meg ősztöl, amikor elkezdik bontani az Elizélt palotát :-((
Most jöttem+ nyugat európai utamról.
280eurót vittem kp-ben és ahol tudtam, VISA Electron-oztam. Így éppen elfogyott a kp., amit a hozzánk közeli városnak alig nevezhető Érden váltottam 1 utazási irodában 262-ért, mert a mellete levő OTP-ben is 265 volt.
Ezt figyelembe véve kalkuláltam a kinti árakat.
(nem vagyunk nagyon messze az osztrák áraktól)
Svájc,Fr.o. és Olaszország voltak utunk legdrágább helyei.
Hova utazol??? Ha a "klasszikus" Európába, akkor nem érdemes 50 euronál többet váltani, bárhol lehet forint alapú kártyával is fizetni, nincs semmi gond. Autópályán is, a legtöbb boltban is, akár tizes alatti összeget.
Ha viszont Tunéziába vagy hasonló üdülőhelyre mész, akkor valóban kell a váltáshoz kápé, bár automaták ott is vannak, tehát lehet direktben a szükséges valutát kivenni, nem kell kétszer konvertálni!!! Törökországban viszont leginkább euro vagy dollár célszerű a fizetéshez, váltani sem nagyon kell.
Persze jobb egyből többet kivenni a várható kiadásokra, mert van fix költség (kb.4 USD) + felvett összeg, tehát a fix csak egy műveletnél adódjon hozzá!
Nem kell hozzá deviza alapú kártya, csak sima OTP-s bankkártya, még dombornyomott sem kell.
Itt köszönném meg Világutazónak az infót. Mi is innen vettük fel, ma 259,04 volt az árfolyam. Ennél jobbat nem találni!
Azért, ha esetleg Egyiptomba mész ne forszírozz a bankkártyára!
2 hét alatt egy autómatát se láttam!
Persze Cairoba bisztos van, csakhogy nem lehet elszakadni a csoprottól, mert őríznek a testőrök! :)