Keresés

Részletes keresés

www.bunjevac.hu Creative Commons License 2019.05.18 0 0 16

Megköszönném, ha illő tisztelet övezné e hozzászólásomat.

Előzmény: www.bunjevac.hu (15)
www.bunjevac.hu Creative Commons License 2019.05.18 0 0 15
Inus-Finus Creative Commons License 2003.07.04 0 0 14
Én nem vagyok istenhívő de azért egy lapáttal még neki !
Előzmény: makop-b (13)
makop-b Creative Commons License 2003.07.04 0 0 13
Amit tett, mindig meggyőződésből tette, hitét és magyarságát nem lehet kétségbe vonni. Fényes érdemű ember volt, igazi szerzetes: keménységével, elszántságával nem ismert megalkuvást, így az igazak jutalma lesz érdeme az örök Hazában, ahol a hűséges ferencesek sorában kapja meg Istentől a hervadhatatlan koszorút.
(Új Ember)
Előzmény: beowolf (8)
vomit Creative Commons License 2003.07.03 0 0 12
csatlakozom, rip
Előzmény: Jereváni rádió (4)
suicide_bomber Creative Commons License 2003.06.01 0 0 11
Othmár Atya életútja

A
kezdetek
1909. május 19-én születtem Jánoshalmán (Bács-Kiskun megye), kisgazda családban.
Papám Faddy Mihály, akkor 41 éves volt, mamám: Komáromi Teréz 39. Én voltam a 9. gyermek. Két testvérem Mátéka és Tiborka kiskorában meghalt. Utánuk négy lány született: Boriska, Margitka, Franciska és Klárika, majd 3 fiú: Mihály, János és én.
Boriska nőverem kalocsai apáca lett, Mária Asztéria nevet kapta.
A három sógorm: Bencze Ferenc, Ádám Antal, Szabó Sándor.
Sógornőim: Agócs Johanna, Juhász Vilma.
Születésem körülményeit jó mamámtól tudtam meg, negyven éves koromban. Könnyes szemmel mesélte el, hogy amikor áldott állapotba került velem, megbetegedett. Ismerősök, rokonok rá akarták beszélni, hogy orvossal vetessen el, mert mi lesz az itt maradó árvákkal, ha meghal a szülésben. Lelki gyötrelmében elzarándokolt Máriagyűdre és ott a Szűzanyának elmondta, hogy inkább meghal, de nem öl meg, hanem neki ajándékoz.
Mamám meggyógyult, 83 évet élt.
Imádkozott, dolgozott és énekelt.
Minden nap tiszta ingünk volt!
Papám kiváló gazda és a legjobb apa volt!
Ha valami rosszat tettünk, mikor elment mellettünk, nem simogatta meg a fejünket.
Ez volt tőle a legnagyobb büntetés!
Tőle sokat tanultam. Azt is megtanultam, hogy a "fél munka, nem munka", meg azt is, hogy minden törekvésünk csak akkor lesz eredményes, ha tervszerűen, szakszerűen, szorgalmasan dolgozunk, és ha minden napot imádsággal kezdünk és imádsággal fejezünk be. Családunkban mindannyian szerettük egymást. Boldogok voltunk, ha együtt lehettünk.
Nagyon remélem, hogy az égben is mindannyian együtt leszünk. A keresztségben Ágoston, Tibor nevet kaptam, otthon Gusztinak hívtak. Amikor ferences szerzetes lettem 1929-ben, Othmár testvérnek neveztek. 1936-ban, amikor pappá szenteltek, én lettem a páter Othmár. Öregségemre Jánoshalma díszpolgára és vitéz is vagyok.
Iskoláimat Jánoshalmán, Kispest-Wekerle telepen, Kalocsán, Jászberényben, Gyöngyösön, a debreceni egyetemen és Budapesten a hittudományi főiskolán végeztem.
Működési helyeim:
Szécsény, Budapest, Nyíregyháza, Simontornya, Debrecen, Csongrád, Szentendre, Esztergom.
Népmissziót, lelkigyakorlatot körülbelül háromszáz községben tartottam.
Nagyobb helyek:
Budapest, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Miskolc, Kecskemét, Gyöngyös, Sátoraljaújhely, Jászberény, Szécsény, Kalocsa, Jánoshalma, Baja, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza, Majsa, Mátraverebély-Szentkút, Máriagyűd, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Pannonhalma, Balassagyarmat, Ungvár, Kassa, Cibakháza, Máriaremete, Kispest, Újpest, Salgótarján, Győr, Hajdúdorog, Máriapócs, Makó, stb. A többit a cellám falán lévő országtérképen zászlócskákkal jeleztem.
Életfogytiglanra ítélt rab is voltam, ebből 9 évet ültem, 1954-től 1963-ig több börtönben, köztük Budapesten a Gyűjtő Fogházban, Vácott és Márianosztrán. Budapesten egy olyan helyre is levittek, amelynek nem volt külső bejárata, egy garázsból volt a lejárata a föld alá, ahol beszélni sem volt szabad, még az őrök is csak intettek!
1989-2001-ig a Szent Korona Társaság elnöke voltam. Itt minden erőmmel azért küzdöttem, hogy legnagyobb kincsünk a Szent Korona-tan jusson érvényre.
Boldogan halnék meg, ha ifjak és öregek összefogva, együtt indítanánk el boldogan, új ezer esztendőnket.
"Út a végtelen felé " című könyvemben 100 fontos kérdésre igyekeztem választ adni.

vitéz Páter Faddy Othmár OFM

rézgálic Creative Commons License 2003.06.01 0 0 10
Én is Torgyán környékéről emlékszem az öregre. Volt valami kisebb felzúdulást is kiváltó megnyilvánulása
Antisystem Creative Commons License 2003.06.01 0 0 9
R.I.P.

ÜdV

beowolf Creative Commons License 2003.06.01 0 0 8
Emlékszem rá, végtelen sok marhaságot mondott, de azért nyugodjék békében.
Előzmény: agrárgerilla (-)
phallus impudicus Creative Commons License 2003.06.01 0 0 7
szerzetes egy hete balesetet szenvedett, életét már nem tudták megmenteni
Nocsak, ő is?
excusat Creative Commons License 2003.06.01 0 0 6
R.I.P.
Rákattantam Creative Commons License 2003.06.01 0 0 5
Én is ezt gondolom.
Jereváni rádió Creative Commons License 2003.06.01 0 0 4
Az életútja nagyon tiszteletre méltő, 1944-ben zsidókat mentett, később keményen kiállt a kommunista diktatúra ellen. Azért, hogy 90 éves korában velőtrázó baromságokat beszélt, nem ő a hibás, hanem azok a véglények (Torgyán és köre) akik a nyilvánosság elé rángattak egy nagyon öreg, sokat szenvedett embert.
Előzmény: acontrecourant (2)
Rákattantam Creative Commons License 2003.06.01 0 0 3
Politikai megnyilvánulásai gerjesztették a szélsőségeseket, elriasztották a mérsékelteket.
Előzmény: acontrecourant (2)
acontrecourant Creative Commons License 2003.06.01 0 0 2
Végtelenül szélsőséges nacionalista volt az öreg - az Isten bocsássa meg neki.
Előzmény: Rákattantam (1)
Rákattantam Creative Commons License 2003.06.01 0 0 1
Isten adjon neki békét és nyugalmat. Rendkívül színes egyéniség volt.
A politikai nyilvánosság előtt elég rosszul szerepelt, nem volt hozzá érzéke.
acontrecourant Creative Commons License 2003.06.01 0 0 0
Béke p0raira. +
agrárgerilla Creative Commons License 2003.06.01 0 0 topiknyitó
Vasárnap hajnalban elhunyt Othmár atya, a Szent Korona társaság örökös tiszteletbeli elnöke; a 94 éves ferences rendi szerzetes egy hete balesetet szenvedett, életét már nem tudták megmenteni - közölte a társaság elnöke.

Faddy Othmár Jánoshalmán született, a keresztségben az Ágoston, Tibor nevet kapta. 1936-ban szentelték pappá, ekkortól hívták páter Othmárnak. Iskoláit többek között Kalocsán, Jászberényben, Gyöngyösön, a debreceni egyetemen, valamint Budapesten a hittudományi főiskolán végezte.

Munkáját az ország majd minden pontján végezte. Az 50-es években életfogytiglanra ítélték, 1954-től 1963-ig volt börtönben. A Szent Korona Társaságnak 1989-2001 között volt az elnöke. Út a végtelen felé címen könyve jelent meg.

Emlékeztek rá ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!