jönne valaki a pestszentimrei koncertre? 20-án lesz a sportkastélyban egy jótékonysági koncert. alapvetően 3000 forint a jegy, de ha csoportosan veszünk 12 darabot úgy csak 2600. a ghymes - topic fórumban minyike már elkezdte gyűjteni az embereket. össze kéne szedni a létszámot:/
Olyan furcsa... nemrég egy külföldi kollégának válogattam össze egy magyar és balkán muzsikákból álló, remek magyar előadókat felsoroltató CD-t. Természetesen az első körben összedobáltam mindenfélét, és utána elkezdtem kiszórni a gyengébbeket, és végül egy nagyon jó kis CD kerekedett belőle. Az első körben beválogattam legalább 10 Ghymes-számot, és a végén vért izzadva találtam kettőt, ami megállja a helyét a Muzsikás, a Bognár-Herczku-Szalóki trió, Sebő, Folkestra, Besh-o-droM, Makám mellett... sajnáltam, de a szintis szólamok miatt olyan ócskán szólt a többi, igazi ethno mellett.
Hát igen, mára tényleg egészen más szemmel látom a Ghymest.
Végigolvastam az egész topikot, G.T. tanácsára, de nem derült ki számomra, hol veszítettétek el a hiteteket Tamásban. Mindegy, ez nem lényeges. Rengeteget tanultam a topikból, köszönöm. Nem fogok ide irogatni, mert én még a nagy rajongás közepiben búgócsigázok. Majd, ha felnövök hozzátok. (Csak egyes versek nem tetszenek a Vávává-ból, de ez meg olyan szubjektív.) Olyan nagyszerű koncerteken lehettetek ott! Ha csak egyszer hallhatnám a Szárnyaskezűeket élőben! A Bazsarózsa-elemzések is jól estek.
Ó, nagy Gömbök legnagyobbika! Nem tudtam, hogy te zeneelméletileg is szakértesz. Abbul is tanultam sokat. Köszönöm, nehogy hagyjátok emezen nagyszerű topikot meghalni! Én csak reed only leszek, de öröm volt olvasni pl. Ikercsillag koncertkommentárjait. Krisztináról már nem is beszélve. Üdv.
Azóta egyszer én is beraktam a lemezet, aztán pár nap múlva kivettem úgy, hogy egynél többször nem is hallgattam meg. Szomorú ez, de én már jól vagyok.
Egy kis kritikát írnék, (ahogy elnéztem ez lenne a megfelelő topic, bár átfutva nem nagyon találkoztam mégse ilyennel) az együttessel kapcsolatban.
Számomra a Tűzugrás és a Rege volt a csúcspont, ezután úgy érzem kezdtek ellaposodni a számok, a korábbbi sikeres számok dallamvilág egyre erősebben visszaköszönt, aztán mára odáig fajult a dolog hogy még a demo zenéket sem vagyok képes végighallgatni.
Ez nem azt jelenti hogy ráuntam volna hiszen, a régi albumokat, koncertfelvételeket szívesen előveszem és szeretem is hallgatni. Az újabb zenékben felfedezek egyfajta tipikus dallamvezetést, főleg az énekben ami bennem olyan érzést kelt mintha ghymes ének generator 1.0-val készültek volna. (olyasmi dolog ez, hogy bár Presser Gábor vitathatatlanul zseniális zenéket írt, ( pl.: La Baletta - világszínvonalú )de hosszú hosszú évek alatt ez a dolog kiégett, és főleg egy fajta búgó hangú keserédes dal millió variációit hallhatjuk).
Igaz, az énekért korábban sem voltam oda, (na azért a fentebb említett két album idején végigénekeltem koncertet a tömegben), a legnagyobb katarzis élményt számomra a 98-as EFOTT jelentette ahol sokat teljesen instrumentálisan játszottak, és bizony a mai napig az a legszebb élményem a Ghymes zenéjével kapcsolatban.
Ezen kívül van még egy TV felvétel ahol a Militaris congratulation-t egy szál kobozzal adja elő egy nagy bajuszú mély karakteres hangú énekmondó - nos, ez nekem még jobban tetszett mint a zenekaros változat.
"Kalandorok kíméljenek!' írta a fiatal óvónő társkereső hirdetése végére. Válaszul több levelet is kapott. A kézírása alapján kiválasztott három férfit. Az egyikről viszonylag hamar kiderült, hogy dilettáns szerencselovag, pénzt próbál kicsalni egyedülálló nőktől. A szegény óvónő csak egy könnyű vacsora erejéig károsult, a férfi ugyanis, amikor fizetésre került a sor, kiment a mosdóba, és soha többé nem került elő. A második jelentkező nem jött el a randevúra. A harmadik maga volt az ígéret. Magas, bizalmat sugárzó férfi, nyílt tekintettel, mosolygós szemekkel. Az óvónő kétszer is megkérdezte, nem tévedés-e, valóban az ő hirdetésére válaszolt? A férfi mosolygott, és bólintott. A fiatal óvónő ekkor hátradőlt, és azt gondolta, végre! Most. Eljött az idő. Ekkor a férfi előrehajolt, mindkét könyökével rátámaszkodott a cukrászdai asztalra, és ezt mondta: - Egy kis gond van. Én kalandor vagyok. A kis óvónő sokáig nézte a férfit, aztán elgondolkodva válaszolt: - Nem baj.
Én azóta is hallgatok Ghymest, és ezeket az albumokat (Rege, Smaragdváros, Mesealbumok, Tűzugrás, Üzenet, gyereklemezek, Bakaballada) a világmindenség sem veheti el tőlünk. És az élményeket sem. :)
Hosszabb kihagyások után ha meghallgatom valamelyik régi kedvencemet, mindig rájövök, hogy "Na, ez hiányzott!". És megint olyan szépnek-jónak hallom őket, mint mindig is. Sőt. Ezekbe a nótákba beleszállt az a sok jó koncert, amin ott lehettünk.
Nekem most irigynek kellene lennem, hogy részese voltál és részese voltatok annak, amiről írtál. Mert én már kimaradtam belőle. De nem ezt érzem, és az önzés is volna. Próbáltam felcsipegetni , akár ennek a topiknak a végigolvasásával, akár beszélgetés során azt ,hogy vajon milyen érzés lehetett a koncerteken részt venni és egyáltalán.
A szombathelyi koncertről egészen részletes elbeszéléssel rendelkezem ( most nem olvastam vissza,de ha jól emlékszem iker írása keltette fel először erről a figyelmemet), és azt hiszem, ennek alapján át tudom élni, hogy milyen volt. Teljesen sohasem persze ,és emiatt egy egészen kis szomorúságot érzek. De ez a korszak elmúlt, tehát élőben már nem élhetem át.
És a zene - legyen akár a Smaragdváros, akár bármely másik lemezük - itt van és bizony tényleg, tényleg nagyon jó.
Nagyon-nagyon hosszú idő után most megint Ghymest hallgatok, a Smaragdvárost. Nagyon jó, és nem vagyok tőle szomorú. Ha itthon szóbakerül a zenekar, vagy az, hogy sose lesz már olyan, mint volt, az emberkém mindig aszongya, sose szomorkodjak ezen, örüljek, hogy részese lehettem annak, ami valamikor volt. Hát most örülök.
Emlékeztek arra a bizonyos szombathelyi koncertre? Mennyit nevettünk, mennyit beszéltünk róla, milyen élmény volt!
Mi fenomének, ugye...:):):) Eltekeredtem a topictól nagyon, mer' nem vagyok egy h?séges rajongó, meg tessék szépen együttmaradni (mint Anyu és Apu), hogy nekem jó legyen:):):):):):) és így tovább. Magukat szüvemben ôrizgettem közben:)