Keresés

Részletes keresés

zsuzso100 Creative Commons License 5 órája 0 0 113623

Nem a szegénységre gondolok, hanem az egyszerű életre, egyszerű felfogás.. 

Előzmény: saválló (113621)
habiba Creative Commons License 5 órája 0 0 113622

Ha nem tudja vki elfogadni őket, olyannak amilyenek, az tuti nem fogja magát jól érezni...

 Szerintem elsőre eldől,h visszavágysz,vagy nem...

Én bármely percben indulnék vissza...

saválló Creative Commons License 6 órája 0 0 113621

Ha már nosztalgiázunk....:-))

 

Azért az én gyermekkoromra nem volt jellemző az olyan mértékű szegénység, nyomor amit mondjuk Kairoban láttam, de ettől függetlenül akkor is maradandó élmény volt számomra mindkét korszak, a gyerekkor, és Kairo is.

Előzmény: zsuzso100 (113620)
zsuzso100 Creative Commons License 6 órája 0 0 113620

Van akit magával ragad a hangulat, a látnivalók és van akit nem. 

 

Én pont tegnap mondtam, hogy az egyiptomi hangulat engem valahol a gyerekkoromra emlékeztet, amikor egyszerűen éltek az emberek, a gyerekek gond nélkül elmehettek a játszótérre...amikor nem a megélhetésért vagy a pénzért folyt a harc. 

Előzmény: saválló (113617)
zsuzso100 Creative Commons License 6 órája 0 0 113619

És igen, én is úgy vagyok, hogy csak annyit merek, amit megeszek. Persze előfordul, hogy valami mégse ízlik, de tudom, hogy sokan milyen szegénységben vannak és borzasztó lehet látni ezt a pazarlást. :-( 

Előzmény: camel1237 (113615)
zsuzso100 Creative Commons License 6 órája 0 1 113618

Nem mindenkinek való az arab világ.

Előzmény: camel1237 (113615)
saválló Creative Commons License 7 órája 0 0 113617

Mindenki másképp látja éli át az ottani "világot".

 

Nyilvánvaló europai szemmel van aki elszörnyűlködik a látványtól mások pedig vígan nyaralnak ugyanott ahol a másik szemétdombnak titulálja a látványt.

 

Kétszer jártam Kairoban, igaz van szemét+ stb, de nekem mégis valahogyan nagyon tetszett, örökre szóló élmény maradt még az úton útfélén látható szegénység, nyomor ellenére is, és itt nem a piramisokra, a múzeumra gondolok hanem magára Kairora.

 

Akinek nem jön be az "arab világ " az maradjon Europában, itt nincs (annyi) szemét, és látható nyomor.

Előzmény: andi.x (113616)
andi.x Creative Commons License 8 órája 0 1 113616

Én abszolút el tudom fogadni, hogy KáTé így látta a helyzetet. Mert azért valljuk be, sok igazság van benne. Mi akik  sokszor voltunk, nekünk már ezek a dolgok nem annyira feltűnőek, mint annak, aki először megy. Minket is átvertek, bepaliztak, de aztán szert tettünk a rutinra és már nem nagyon tudnak lehúzni :)

Viszont ha azt nézzük, hogy ha ide tévedne hozzánk egy vadidegen valaki, egy teljesen más kultúrából, akkor vajon Ő hogyan látna minket? Sok mogorva ember, akik mást sem tesznek, csak robotolnak reggeltől estig, hogy házat, kocsit vegyenek, aztán még nagyobb házat, még jobb autót... sehol egy mosoly, csak stressz, sok  szomorú, nyomorult ember. Akiknek miközben hajtják a pénzt tönkre mennek a kapcsolataik, családjuk...stb.

 

Ami nekem tetszik Egyiptomban, az, hogy nem kapkodnak, nem rohannak, nem idegesítik magukat feleslegesen, majd lesz, ahogy lesz. Nyilván így nem lehet egyről a kettőre jutni, de gondolkodjunk el rajta, ahogy mi csináljuk, az tényleg jobb?

 

(Ettől függetlenül nem tudnék ott élni, mert ha el is fogadom az ő életstílusukat, én nem tudnék így élni :)

 

A.

camel1237 Creative Commons License 8 órája 0 1 113615

Mire gondolsz, miben van igaza Showtimesnak? Inkább Tőled kérdezem, mint tőle, ugye nem bánod? Szerintem sajnos van az a reménytelen szegénység, amikor már minden mindegy! Nap mint nap látom, és nem putriban, ha elveszik a remény, hogy lehet jobb is, akkor vége. Talán 2008 környékén fordultak elő éhséglázadások is Egyiptomban, én azóta csak annyi ételt teszek a tányéromra, amit biztosan meg is eszek, mert úgy érzem, akkor sérteném meg a személyzetet igazán, ha pocsékolnám az ételt, persze lehet, hogy ezt csak én gondolom túl. 

Előzmény: zsuzso100 (113612)
camel1237 Creative Commons License 9 órája 0 0 113614

A felkészülés alatt azt értettem, hogy pl.: hiába voltam én már sokszor, (de még mindig nem elégszer) Egyiptomban, de Sharmba most készülök először, próbálok minden infót begyűjteni. Te is fórumos vagy, ha csak a Grand Makadiról írtakat olvastad volna el, már nem lettél volna ennyire meglepve a körülményektől. Én 2007-ben váltottam utoljára hivatalos pénzváltónál, pont itt, aztán rájöttem, hogy nincs rá szükség, és ezt is már jó sokszor és sokan megírták. A személyzet apróját ha beváltjuk, annak nagyon tudnak örülni. A vízum ügyet is már ezerszer megírták, meg a gyógyszertárakat is, csak tényleg, kipróbáltam, a keresőbe kell beírni, hogy miről szeretnél olvasni, és ha mégsem sikerül válaszokat találnod, az állandó, régi fórumosok szívesen segítenek, úgy ahogy most nekem is.

Előzmény: KáTé76 (113601)
csiszi78 Creative Commons License 10 órája 0 0 113613

Azért nem kell itt fényezned magad!Hogy tudd,minden nagyobb buszos kiránduláson szednek pénzt a sofőröknek,ezt nem te"találtad fel"!!!!

Ezt az országot így kell elfogadni ahogy van!

Amúgy én még mindig szívesebben élnék ott mint itt Magyarországon!(ott nincs annyi megkeseredett,savanyú,depis,unott.......ember mint itthon)

Itt mikor mosolyog rád bárki is????Mikor szól hozzád egy kedves szót is???

Mi se vagyunk sokkal jobbak,max kultúráltabb közösségben élünk!

 

ui.:nekik az az egy dollár életmentő lehet,míg te meg se érzed(mert akkor nem tudnál ilyen helyre utazni)Amúgy az ételnek is nagyon örültek amit mi a buszról adtunk le a gyerekeknek!

 

ui2.:ha meg nem akarod,hogy a szállodába pofátlanul lenyúljanak menj luxusszállodába---->ott nem fogadhatnak el egy fillért se,max a takarítófiú!

Előzmény: KáTé76 (113606)
zsuzso100 Creative Commons License 10 órája 0 0 113612

Igen, Te így láttad és a negatívumot írtad, ebből az tűnik ki, hogy ne éreztétek jól magatokat! DE csak a pozitívra emlékezzetek, biztos abból is van bőven! Persze, jó volt, hogy ezekre felhívtad a későbbi első utazók figyelmét, én mondjuk ezt nem igazán tapasztaltam, de biztos volt és lesz más is, aki igen.

A "putri" sajnos megvan, de ennél sokkal több csodája van az országban, sajnos ez egyesekben keserű szájízt hagy. Én is gondolkodtam, hogy tényleg mindenki részéről egy kis változtatás kellene és szépen össze lehetne takarítani és utána figyelni rá. És Showtimesnak is teljesen igaza van.

Előzmény: KáTé76 (113606)
csabi1987 Creative Commons License 12 órája 0 0 113611

Sziasztok ! Juli 26-án indulok Hurhadara. Lidoval szeretnék megnézni Asszuán Abu Simbel Luxor fakultatív programot . Meg Szeretném kérdezni,hogy nincsen e valaki aki csatlakozna ehhez a programhoz .

kicsikifli Creative Commons License 13 órája 0 0 113610

Mostanában olyan sokat írjátok ezt a Streptoquin  nevű gyógyszert. Kérlek mondjátok el mi a különbség ez és az Antinal között? Melyiket mikor kell most melyik mire van pontosan stb ? Köszönöm szépen 

kicsikifli Creative Commons License 13 órája 0 1 113609

Ha minden jól alakul nyáron, akkor 117 nap és a VÖRÖSBEN pancsolhatok végre :) 

Előzmény: hjazmin (113608)
hjazmin Creative Commons License 15 órája 0 0 113608

Had írjam ki ezt a szép kerek számot :

 

30 :) Prima Life Makadi 

 

showtimes Creative Commons License 19 órája 0 1 113607

A turista - kivéve a megszállott "rajongókat"- a pénzéért minőségi szolgáltatást (az árral arányosan) vár,  a koszra, szemétre nem magyarázat a szegénység, tessék megkérdezni, hogy az 50-es évek padlássepréses korszakában - amikor az éhezés határán állt az ország - milyen tiszták, rendezettek voltak a legkisebb falvak is. Ma nincs olyan rend, tisztaság, virágos porták... az itthoni "mélyszegényeknek" is van 2 keze, s nem pénzkérdés a takarítás, a szemét összeszedése, akárcsak Egyiptomban sem az. 

 

az arab üzleti mentalitást az európaiak többsége nehezen viseli, aki ezt tudja magáról az ne vegyen semmit, vagy, ha elkerülhetetlen akkor fix áras boltban. még akkor is átvágnak - amennyire tudnak - ha helyi ismerőssel mégy, aki az adott termék valós árát nem ismeri. 

 

a "lehozom a csillagot" ígérgetés, méz mázos beszéd (a puritán megítélése: hazudozás) megint kiveri a biztosítékot sok racionalitáshoz európainál, különösen ha még át is vág, mint a recepciós történet... 

 

aki nem tudja, vagy nem akarja tolerálni igazságérzete, szokásai miatt az előbb említett példákat, s hasonlókat az nem fog mégegyszer visszamenni Egyiptomba, hanem utazik majd görögbe, spanyolba,  vagy valamelyik másik, európai mediterrán országba, amit megengedhet magának. nincs ezzel semmi gond, mint ahogy a kritikus véleménnyel sincs. Sőt, ha a felsoroltakra érzékeny eleve válasszon magának más nyaralást, s megelőzi a bosszankodást. Legfeljebb a piramisok helyett az Akropoliszt nézi meg...

 

 

Előzmény: andi.x (113599)
KáTé76 Creative Commons License 20 órája 0 0 113606

habiba

 

Ezt honnan vetted, hogy az arabok jó emberismerők?

Szerintem te valahova elkalandoztál...Mindig megköszöntem mindenkinek mindent, és úgy is szóltam hozzájuk ahogy illik. Még akkor is megköszöntem amikor átvert valamelyik.

Beszélhetnél nyugodtan azokkal az arabokkal akikkel én beszéltem. Szerintem rajtam kívül az öreg arab kertészhez senki se ment oda megdicsérni a munkáját, és adtam neki 2 $, nagyon hálálkodott és megköszönte. Minden reggel ott gondozta a növényeket mellettünk. A buszon is én kérdeztem meg az arab idegenvezetőt, hogy a 2 arab sofőrnek mennyit szoktak adni és összedobta a busz nekik, és az arab idegenvezetőnek is összedobattam pénzt, mert ő se volt nagyon elengedve 4 gyerekkel. Én tudtam, hogy a baksis az életük...és nem is ez volt a bajom.

Fejlődhetsz még te is emberismeretből...Attól még hogy leírtam mire figyeljen szerintem aki kimegy, még sok jó élményem van. Én itt se szeretem a mosolygós átverős embereket, egy ilyen szegény országban meg még több ilyen van, és a turista sokkal több ilyennel találkozik, mert ezek rájuk vannak állva.

 

Hát gondoltam, hogy az én mentalitásommal van baj, te biztos szereted ha mosolyogva átvernek szándékosan...:)

Tudod én abból többet tapasztaltam, hogy aki jó szándékkal közeledik hozzájuk és emberszámba veszi őket, azokat le akarják húzni, vagy átverni.(árusok, taxi,stb ahol valami pénz van)

Előzmény: habiba (113605)
habiba Creative Commons License 20 órája 0 1 113605

Szia KàTé 76 !

 

Szerintem elnézést,de az arab világ nem Neked való...

Azt tudnod kell,h ők nagyon jó emberismerők....

Messziről kiszurják,h ki nem veszi őket emberszámba....

 A mosoly  csodákra képes....illetve a megköszönés....

Szerintem nem menj többet ...mert Te soha nem fogod ilyen mentalitással jól érezni Magad....

 Putri mindenhol van.... sokfelé jártam már, még a csillogó New

Yorkban is...

Tunéziaban ,Isztambulban jártál már?  Mert szerinted az is "ilyen"...

 Ma salama....

Előzmény: KáTé76 (113604)
KáTé76 Creative Commons License 21 órája 0 0 113604

Andi

 

Értem, szegénységben élnek, és akkor én nem fotózhatok vagy nézhetek meg nyugodtan dolgokat, mert állandóan ott ugrál egy arab és belemászik a képedbe?

Elmegyek valahova nyaralni, pihenni és tapiznak, zaklatnak a kairói és luxori utunkon. Szerinted én ezért fizettem ki több mint 300 eurot a 2 útra? A párommal nem tudtam 2 szót váltani, fotózni, mert valami arab mindig ott ugrált...

Amit én láttam a kairói és luxuri utunkon, az itt Kecskeméten ahol élek a putris cigányok szintje, ja igen és utazás közben is ezt láttam. Ha szeretnéd és a barátnőm is átküldi a képeket, akkor feltöltsek neked ide képeket, hogy lásd miért írom putris cigány szint? Mint a szálloda falán túl a part tele van szeméttel és mocsokkal, erről is vannak képek...

Én a legtöbb embert az árnyékban láttam, nagyon kevés embert láttam dolgozni.

 

Igaz az általánosítás tévút, nem találkoztam minden arabbal és nem is beszéltem velük. Itt nálunk is ugyan így átverik, lehúzzák a külföldit, vagy még jobban. Ez is igaz.

Nekem nem az országgal van a gondom, inkább az arabokkal.:) Főleg amikor beszélnek arról, hogy őket meglopták a sok sírrabló külföldi, de ők nem is őslakosok. Meg amit a piramis körül művelnek...

Előzmény: andi.x (113599)
KáTé76 Creative Commons License 21 órája 0 0 113603

Igen most. Más hallani dolgokat és átélni, megtapasztalni. Állítólag Tunézia, Isztambul, stb még ennél is rosszabb...

Az idegenvezető is ajánlotta meg az arab "gyógyszerész"(ha az volt). Tényleg ő is normális volt és nem baszott át(elmondott mindent a szedésről és a diétáról is, mit ehetek , ihatok, stb). Megmondta, hogy ő bérli itt a helyet a red sea hotelláncnál és ő is fizet ezért, ezért adja drágábban mintha Hurghadában venném. Mondjuk a fix áras dumája kamu volt mert a 2. Antinalt a barátnőmnek már 5 Euroért adta, nekem meg 7ért.

Előzmény: Békakirályfi22 (113598)
KáTé76 Creative Commons License 21 órája 0 0 113602

Én jól éreztem magam. :)

Egy arabbal volt pozitív tapasztalatom a szállodában, igaz sokkal nem is tárgyaltam. A többi a látszólagos segítőkészség és udvariasság mögött a pénzt akarta lehúzni, vagy valahogy kibeszélni.

Az arab mentalitás nélkül tökéletes lett volna, a barátnőmnek az is volt, mert én beszéltem mindenkivel és intéztem a dolgokat, ő kimaradt ebből. Ő is teljesen máshogy élte meg mint én.

Szerintem neki egy rossz emléke sincs, csak jók. :D

Előzmény: volvo s80 (113597)
KáTé76 Creative Commons License 21 órája 0 0 113601

Camel1237

 

Hát nem tudom, mit értesz felkészülés alatt. Olvastam és hallottam is dolgokat és sok mindennek utána néztem.

Te hogy készülsz fel arra, hogy a szállodai recepciós amikor kérdezed, hogy tudsz pénzt váltani, és hol a szállodában, azt mondja hogy itt a recepción és 40 LE-vel átbasz úgy, hogy a recepció melletti ajtó mögött váltják a pénzt hivatalosan(kb csak az ajtóra kellett volna mutatni. A pénzváltó amutomata meg 5 méterre van a folyóson tőlük...), DE ezt ő mosolyogva elfelejti neked válaszolni a kérdésedre. És ez mindegy melyik országban történik, mert itt Magyarországon is megcsinálják külföldiekkel.

Előzmény: camel1237 (113595)
andi.x Creative Commons License 26 órája 0 0 113600

És, hogy egy kicsit off legyek:

 

http://www.origo.hu/utazas/hirek/20150507-ilyen-a-tengerfenek-a-sztaroktol-hemzsego-cannes-partjainal.html

 

És ezt nem a putris cigányok dobálják a vízbe :)

Előzmény: andi.x (113599)
andi.x Creative Commons License 27 órája 0 2 113599

Szia Káté!

 

 

Köszönjük a beszámolót. Érdekes látni, hogy Te így élted meg az egyiptomi utazást. Valószínűleg nem szerettél bele az országba, ami nyilván nem probléma.

De azért azt tudni kell, hogy ezek az emberek borzasztó nagy szegénységben élnek. Gyakorlatilag két fő bevételi forrása van az országnak: a szuezi csatorna és a turizmus. Ők nem putris cigányok, de nagyon nehezen élnek. Nincsen szociális háló az országban, jó, ha egy család egy gyereket hellyel-közzel ki tud taníttatni, és el tudja küldeni dolgozni. Ő aztán robotol reggeltől estig és küldi haza a csekély kis pénz. Persze lehet, hogy szemtelenek, lehúznak, de nekik és a családjuknak ez a megélhetés. Nyilván én sem szeretem, ha átvernek, de ott ügyeskednek ahol tudnak. Nem egyszerű az életük, és egész nap megállás, szabadság, hétvége nélkül robotolnak, és mellette még mosolyognak. Hidd el, hogy nagyon kedvesek, barátságosak tudnak lenni, azon felül, hogy biztos akad köztük zsivány, ahogy köztünk európaiak közt is van számtalan. Ez egy más világ, más kultúra, más értékrendekkel. Vagy elfogadjuk azt ahogy élnek, és amilyenek,vagy keresünk más országot, ahol nyaralhatunk. Mindenki maga dönti el, nem akarok senkit meggyőzni, hogy neki mi a jó, csak egy picit keményen általánosítottál egy országgal kapcsolatban.

 

Andi 

Előzmény: KáTé76 (113593)
Békakirályfi22 Creative Commons License 27 órája 0 0 113598

Hali!

 

Nem gúnyosnak szánom a kérdést, csak érdekel: most voltatok először az arab világban? Egyébként ez a Streptoquin szert a patikus ajánlotta? 

 

 

Előzmény: KáTé76 (113593)
volvo s80 Creative Commons License 1 napja 0 0 113597

Nemrég jöttünk haza a Makadi Palace-ból, sokszor voltunk a Grand éttermeiben és bárjaiban, ugyanazzal a céggel utaztunk, de mi az általad leírtakból semmit nem tapasztaltunk. Az egyetlen valóban rossz, az a menetrend volt.

Nem vitatkozni akarok Veled, hiszen Te leírtad úgy, ahogyan Te megélted. Jól tetted, hogy leírtad, hiszen ez is tanulságos lehet. Mikor hazajöttünk én is írtam beszámolót arról, amit én éltem át. A két leírás tipikusan mutatja, hogy szinte ugyanarról a helyről is mennyire más lehet az emberek véleménye.

Sajnálom, hogy egy ilyen szép helyen nem tudtad igazán jól érezni Magad.

Előzmény: KáTé76 (113593)
hjazmin Creative Commons License 1 napja 0 0 113596

Igen pont ezt írtam Én is h jobb lenne fordítva szerdán oda és vasárnap haza,az úgy tökéletes lenne :) ..... !

Nekünk így majdnem 2 napunk elveszik hogy vasárnap megyünk,kb. ugye du. 5 re leszünk a hotelbe ...kipakolás vacsi és el is telt, a hazafeléről nem is beszélve amikor utolsó nap már hajnal 1-1:30-ra jön már értünk a kisbusz a hotelbe ...az a nap full nulla :(((!Ez így kegyetlen ... nagyon pocsék !!!!!

 

Ha Ti szerdán utaztok akkor ahogy írod is odafelé igaz h már éjfélkor indultok...de legalább az első nap teljes ( nekem is tökéletes lenne :) ) ...viszont hazafelé gáz nagyon !!!Nekünk az első és az utolsó is nulla :( !

Előzmény: Danalana (113592)
camel1237 Creative Commons License 1 napja 0 1 113595

Értelmetlen lenne vitatni amit írsz, de nagyon kemény szavakat használsz, szinte sokkoló, aki felkészülten utazik Egyiptomba, az nem így éli meg. Azért remélhetőleg maradtak szép emlékeid is. 

Előzmény: KáTé76 (113593)
kicsikifli Creative Commons License 1 napja 0 0 113594

Ha már elindult a szezon és tuti nem lesz varia  :) akkor valaki összegyűjti majd melyik társaság melyik napokon mikor utaztat milyen menetrenddel?  Engem konkrétan a vasárnap indulások és szerdai napok érdekelnek de már átláthatatlan kezd lenni :) ! Szeptemberben mennénk , még foglalás előtt vagyunk , menetrend is döntő lesz sztem :) ! Köszönöm ! De olyan jó volt amúgy egy rendes beszámolót is olvasni ...indul a nyár kezd visszatérni az élet a fórumra juhuuuu