Keresés

Részletes keresés

FRANKYE Creative Commons License 1,5 órája 0 0 33772

Nem kell besértődni mert szóvá tettem a montenegrói közlekedési "kultúrát". :)

 

Az egy dolog 2 oldalt teljesen elfoglalják a járdát a kocsik, hogy gyalogosok nem közlekedhetnek rajta csak az úttesten, megy  olyan 15-20 fő kétoldalt az úttesten le a tengerpartra.  Normális vezető lassan elmegy közöttük. A baromállatja nyomja a dudát és 30-40 km-s sebességgel a gyalogosok között mintha madarak lennének. 

De nem részletezem tovább milyen a közlekedési "kultúrájuk" mert azt hiszik a fórumtagok, hogy nem szeretem Montenegrót. Pedig csütörtökön jöttem haza Bárból ma foglatunk ismerősökkel (8 személy) Herceg Noviba 2 hetet jövő év júliusára . Most jó áron és olcsón lehet foglalni jövőre a booking.com-on  

Előzmény: www.bunjevac.hu (33771)
www.bunjevac.hu Creative Commons License 6 órája 0 0 33771

Na de ugye Norvégiába is el lehet menni jobb körülmények közé! Nem?

Előzmény: FRANKYE (33770)
FRANKYE Creative Commons License 9 órája 0 0 33770

 "a sofőrök - az előzőekben itt többségében olvasottakkal ellentétben - itthoninál semmivel sem rosszabb stílusa, sőt olykor előzékenyebb viselkedése. "

 

 

Szerencséd volt.  Kb annyiba veszik a gyalogost a járdán!!! mint Magyarországon a verebeket az úton. Kielőz járdán majd megáll előtted úgy, hogy le kell menni a forgalmas útra mert nem bír 3 azaz 3 másodpercet várni mikor járdán közlekedik. Sőt dudálgat a járdán (egy másik sofőr), hogy takarodjanak  előle mert ő 2 másodperc után parkolni fog természetesen a járdán. (Több "esetem" volt gyalogosként nem csak egy a 10 nap alatt). Az igaz a zebrán nagyjából átengednek mint Magyarországon de persze ez sem nem sikerül mindenkinek. 3 sávot átmész és el akar ütni, tehát nem elé lépsz le a járdáról.

 

Balkáni a közlekedés nem kicsit. 

Előzmény: BSlac (33636)
www.bunjevac.hu Creative Commons License 10 órája -1 0 33769
www.bunjevac.hu Creative Commons License 11 órája -1 0 33768

Nehogy bárki is azt higgye, hogy csak Horvátország, BIH, és Montenegró a durva tűzesetek szenvedő alanyai.

 

Telhetetlenék lángnyelvei

 

www.bunjevac.hu Creative Commons License 11 órája 0 0 33767

Lejutottak Bosznián át, köszönet a tanácsokért.

Habár volt két hátráltató fiaskó is, egy-egy éjszakai baleset, mindkettő már Montenegróban, ez okozott vagy 3-4 órás időeltolódást, amúgy 12 óra alatt megtették volna az utat két kocsival, egymás seggét túrva, ami alapból lassítja a haladást.

 

Előzmény: szervezkedő (33759)
gertam Creative Commons License 11 órája 0 0 33766

Oksa, szerencsés landolást Bar-ban....

 

Várjuk a híreket......

Előzmény: andrew79 (33765)
andrew79 Creative Commons License 12 órája 0 0 33765

Valóban ott álltunk. Az egész lejutás kalandos volt, de volt benne bőven pozitívum is. Részletek később, mert nyaggat a család a bevásárlással :-).

Előzmény: portugéza (33757)
andrew79 Creative Commons License 12 órája 0 1 33764

Újvidéken kapcsoltak rá egyet, egy emeletes. De a Belgrádból Barba közlekedő Lovcsen expresszen kettőt láttam.

Előzmény: gyarmati1980 (33735)
portugéza Creative Commons License 20 órája 0 0 33763

Egy nap "csúcstámadás" van beiktatva (Bobotov kuk). Két helyen is megnézném a Tara kanyont (Zabljakból túrázva, és egy másik nap a hídnál is, ahová busszal mennék). Plusz az említett két tó.

 

(Lehet Pljevljába is elnézek, nincs különös látnivaló, van egy érdekes, régi mecset, ahol állítólag a próféta szakállából őriznek szálakat, a bosnyákok körében kultikus hely. Visszatart, hogy a helyi sajtó szálló porról, salakról írt mostanában, a korszerűtlen széntüzelésű hőerőmű miatt.)

 

Ostrogban én is gondolkodtam, külön nap lenne busz + vonat kombinációjával Zabljakból Niksicen át. Vagy Niksicben kellett volna egy nap szállást beiktatni. Autóval könnyebb, gyorsabb.

Előzmény: Pizzaballa (33762)
Pizzaballa Creative Commons License 21 órája 0 0 33762

Én meg azt látom, hogy Zabljaktól 3 órára vagyunk, az Ostrog aznap nem is lehet, pedig útba esik.

Négy nap hegycsúcsokra is elég lehet, első montenegrói utazásra ezt mi nem lőjük be.

Előzmény: portugéza (33761)
portugéza Creative Commons License 21 órája 0 0 33761

Most utánanéztem útikönyvben, a Durmitor irodája Zabljaknál, a Fekete-tó közelében 9:00-17:00 között van nyitva, hétfőtől szombatig.

 

Nem gondolom, hogy ezen kívül ne lehetne bemenni. Bizonyos irányokból sorompós bejárat nélkül is megközelíthetőek általában a parkok, nincs mindegyik mindenhol azért hermetikusan lezárva. A Durmitorban ezért is vannak a "mobil" parkőrök. Meg akik ott alszanak faházakban, sátrakban vagy lakóautóban, és adódik valamilyen vészhelyzet, vagy teszem azt egyszerűen csak hajnalban akarnak továbbindulni, szerintem őket se zárják be. Szerintem nem kell nagy feneket keríteni ennek a nyitva tartásnak.

 

Nettó 4 teljes napra megyek. Ott majdnem minden nap esik valamennyit az eső, szeretnék jó időt is kifogni. :) A hűsölés is jól fog esni 20-25 fokban.

Előzmény: Pizzaballa (33760)
Pizzaballa Creative Commons License 22 órája 0 0 33760

Nagyon köszönöm ezt a részletes leírást. Én is úgy véltem, a véletlenre is kell bízni dolgokat, de ebből a leírásból kiindulhatunk. Mi két külön napot szánnánk rá, a tengerparttól kb. 2 órányira indulva, úgy hogy jó lenne 10-re odaérni, akkor már nyilván nyitva lesznek, mert nyitvatartást a neten nem találtam.

Azért 5 nap a Durmitorra nem lesz kevés:)

Előzmény: portugéza (33758)
szervezkedő Creative Commons License 22 órája 0 0 33759

Most akár jöhetnék azzal, hogy én megmondtam.

Nem jövök. Magyar ülő vagon. Harminc órán keresztül.

Naaaaaaaagyon keeeeeeméééény!

 

(...de én tényleg szóltam előre!)

Előzmény: portugéza (33757)
portugéza Creative Commons License 25 órája 0 1 33758

Ez tényleg az igényektől is függ, és hogy a bejárás mennyi része lenne autóval és gyalogszerrel. Az autós odaútról a tengerpart felől nincs tapasztalatom. Ránézve a térképre, szükség esetén megoldható belezsúfolni a két nemzeti parkot 1 napba, és Mojkovac - Zabljak között átvágni a valószínűleg kis forgalmú úton.

 

Úgy szokták, hogy legalább egyet alszanak a nemzeti park közelében Montenegróba menet, vagy visszafelé. Szerintem így lehet egy napot igazán kiélvezni arrafelé.

 

Az ultraminimum program mindkét helyen egy-egy tó megtekintése, körbesétálása, (Biogradi, ill. Fekete-tó), előbbin csónakázni is lehet, utóbbit nem tudom.

 

Pár éve voltam a Biogradi Nemzeti Parkban. Bőven belefért a gyaloglás a sorompós bejárattól fel a tóig aszfaltúton, majd séta a tó körül. Ezután a nagyon jó tájékoztató táblák alapján (szintmagasságok, túrához szükséges becsült idők) kiválasztottam egy útvonalat. Több órát túráztam (könnyű gyaloglás, semmi extra) kb. 2000 m fölé, ahonnan szép kilátás volt a tóra. Kényelmesen belefért egy napba. A bejárathoz a szállásadóm hozott-vitt a Kolasin közeli panzióból. 

 

Az egyetlen nemzeti park az 5 közül, ahová még nem jutottam el, az a Durmitor. Most pénteken odaérek 5 napra, ha minden jól megy. :) Amennyit utánanéztem, Zabljak városkából félórás séta a Fekete-tó. Autóval a tótól nem messzi parkolóig is el lehet menni. Opcionálisan a Fekete-tótól a kisebb a Zminje-tó is megközelíthető, ez már több órát hozzáad oda-vissza. Autóval még el lehet menni a Sedlo-hágóhoz. Ott van egy parkoló, kilátópont. Sokan innen támadják meg a Bobotov-kuk-ot, az ország emblematikus, majdnem legmagasabb hegycsúcsát (odafelé kb. 3 óra). A térkép alapján még a nemzeti park területe a Tara-kanyon is, beleértve a híres hidat is (Most na Đurđevića Tari). A közelében legalább két zipline lehetőség is van. 

 

A két nemzeti parkba 3 euró/fő/nap a belépő + 3 euró/autó. Nem tudom, hogy a "zárás" után hogyan lehet közlekedni autóval. Nem gondolom, hogy lezárnák a bejáratokat, vannak, akik ott éjszakáznak faházban, sátorban, de ki tudja. Ha a sorompó előtt parkoltok, vagyis nem autóval léptek be, ki lehet védeni ezt a kérdést. A Durmitorban nem csak a főbejáratnál, a Fekete-tó felé van ellenőrzés, a parkőrök mozognak mobil jegykiadó készülékkel.

Előzmény: Pizzaballa (33750)
portugéza Creative Commons License 26 órája 0 2 33757

Durva. A péntek este Belgrádból induló bari vonat 8 órát állt a montenegrói határ előtt Prijepoljéban... Ki se számolom, hány óra alatt érkezett meg a tengerpartra, aki Magyarországról, vagy akárcsak Szabadkáról zötykölődött. Kb. most érkezhet meg kora este...  

 

http://www.srbvoz.rs/page239.html

 

https://www.cdm.me/svijet/ex-yu/krenuli-vozom-bg-bar-ostali-zarobljeni-osam-sati/

 

Az idei szezonban, mióta újraindult a Belgrád-Bar szuperexpressz, nem ez az első hír, hogy arrafelé gond volt az elektromos rendszerre, és leállt a vonat. Adott esetben a semmi közepén. Szerbia északi részén meg egy ideig vonatpótló buszok voltak ugye több helyen is, azt hiszem. Még a magyar szakaszon Kelebia előtt is volt egyszer fennakadás július első felében. Ezek miatt a hírek miatt mondtam le a vonatozást, pedig csak Belgrádig zakatoltam volna.

gyarmati1980 Creative Commons License 27 órája 0 0 33756

Ami lemaradt Augusztus elejèn volt.

Előzmény: Amaribp (33754)
gyarmati1980 Creative Commons License 27 órája 0 0 33755

Budvàn voltam làttam part mint a heringesdoboz de akkor is tudtunk talàlni booking nèlkül fèl èves gyerekkel. Vonattal mentünk a vonathoz kb 30 an jöttek room tàblàval ki. Igaz sutomorèn. Akkor mondtam ha budvàn nem lesz visszamegyünk. Ahogy beèrtünk budvàra jobb oldalt egy benzinkút ott vàrtak a "nepperek" 15 perc múlva a szàllàson voltunk annyi hogy így a tengerparti helyekre ne szàmitson az ember.

Igaz nyelvtudàs van ami nagy segitsèg

Előzmény: Amaribp (33754)
Amaribp Creative Commons License 29 órája 0 1 33754

Mindent meg lehet próbálni, de aki először megy  Montenegrói tengerpartra, meglepődik milyen zsufi van :) Július-augusztus, még szeptemberben is :)

Előzmény: gyarmati1980 (33742)
Amaribp Creative Commons License 29 órája 0 0 33753

Mindenképp érdemes, komp olcsó, meg rövid, de ha csodálni akarod az öblöt, szánj rá, 2-3 órát.

Előzmény: dzsidzsi30 (33746)
Amaribp Creative Commons License 30 órája 0 0 33752

Szállásod előtt, és gyalogolj, vagy ott, ahol épp le tudsz parkolni.

Előzmény: nagada88 (33749)
Amaribp Creative Commons License 30 órája 0 0 33751

Szia!  Kérdés mit szeretnél? Én  1 napos buszos kiránduláson vettem részt,  Reggeltől estig,  Budva -Podgorica-Moraca kolostor- Moraca Kanyon (röviden megnézve, aki  ott autózik, észre sem veszi.) Biogradsko-Medve tó, onnan Tara kanyon, Tara híd, Zabjlak, Fekete -tó, aki akarta körbe járta. Ezek egybe esnek, de aki hegyen-völgyön  turista, az más

Előzmény: Pizzaballa (33750)
Pizzaballa Creative Commons License 1 napja 0 0 33750

Sziasztok! Azt tervezem, hogy a tengerpartról, állandó szállásról egy-egy napot elmennék két nemzeti parkba, a Durmitorba és a Biogradskoba, mindkettőbe Podgoricán keresztül. Azt szeretném kérdezni, olyantól, aki volt, hogy ha napi nyitástól zárásig vagyunk ott, az feltétlenül szükséges-e, illetve kevesebb óra is elég egy érdemleges bejáráshoz vagy több napra is szükség lenne. A cél persze nem a teljes körbejárás, hanem legalább a leglényegesebb dolgok.

nagada88 Creative Commons License 1 napja 0 0 33749

Sziasztok!

 

Budvában hol érdemes parkolni, és hogy kell fizetni? Főleg olyan érdekel, ahol még van is hely, nem baj ha kell egy kicsit sétálni.

Traveller00 Creative Commons License 1 napja 0 0 33748

Azokban, ahol viszont tilos ott is űzik a vadkempingezést, akár Ausztriában vagy Horvátországban. Nyilván nem a rendőrség elé kell felverni a sátrat, bár ha valóban 3-5 euró a szoba, úgy feleslegesnek tartom. 

Előzmény: Balikaa (33747)
Balikaa Creative Commons License 1 napja 0 0 33747

Norvégiában pl. engedélyezett a vadkemping. És szép is. Oda kell menni ilyen céllal.

dzsidzsi30 Creative Commons License 1 napja 0 0 33746

Sziasztok. Hétfőn este indulunk Budvába Horvátországon keresztül. Kérdésem hogy érdemes-e komppal menni vagy megkerülni a Kotor öblöt és az alagúton menni át? Valamint hogy mi a tapasztalat időjárás terén. Jelenleg keddtől kis lehülést és esőt mondanak. Köszi

nagada88 Creative Commons License 1 napja 0 0 33745

Tavaly voltunk két napot Boszniában, és most is csodaszép volt az út, szóval ebből az egy esetből nem vonnék le statisztikát, de tény hogy már hallottam ilyet és velünk is megtörtént most. Ettől függetlenül Bosznia felé megyünk haza.

 

A szép tájak miatt kár hogy este utaztok.

Előzmény: Kelemen Zoltán2 (33743)
PAthene Creative Commons License 1 napja 0 0 33744

Mi is úgy tervezzük, hogy legvégső esetben a net segítségével keresünk szállást ott helyben. Nem szeretnénk túl későn érkezni, de ezt sose lehet tudni :) 

 

A tüzekről tudok valahol tájékozódni? Milyen most a helyzet? Sikerült megfékezni?

Előzmény: gyarmati1980 (33742)
Kelemen Zoltán2 Creative Commons License 1 napja 0 0 33743

Köszönöm a választ.Csak azért kiváncsiskodtam ,mert hamarosan,mi is ezen az utvonalon fogunk utazni,de mivel mi csak délután indulunk Magyarországrol,igy Bosznia nagy részét éjszaka fogjuk átutazni.Remélem éjszaka jobb lesz a helyzet , és hébe-hoba,vagy egyáltalán nem lesz rendőr. Maximum hazafelé lesz más a helyzet.

Előzmény: nagada88 (33741)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!