Keresés

Részletes keresés

sfi Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12877
Hú, ezzel most megfogtál! Ez a település nekem nem ismerős. A Montenegro előtti határra gondolsz? Mi ott Trebinje felé mentünk (Mostarból), ezt az utat GPS segítségével tettük meg, pontosan nem tudnám megmondani, hogy pont merre mentünk, de elég jól járható utak voltak. Trebinjétől pedig a Hercegnoviig vezető új úton mentünk, ez még jobb volt. Bár néhány alagút elkelne ott, mert időnként nagy magasságokban jártunk, így viszont szép volt az út.
Előzmény: potika (12874)
baffalolev Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12876
''Később szájtátva figyeltem, miféle környékünkbéli sötét, nyelvismeretek hiányában szenvedő figurák villantanak nagyot azon a vidéken."




Örülök, hogy mi sötétek maradtunk kint te meg elhúztál a nagy nyelv tudásoddal a PI.........BA.
Okosan áruld a pattintott köveidet.

(mindenki mástól bocsi)

Szia
Előzmény: Dalmatinski Podrum (12837)
sfi Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12875
És akkor az élmények, ezek a fontosabbak. :))
Sokfelé jártunk, Perasttól a Bojana folyóig elég sok mindent láttunk, de nem eleget.
A legjobban Budva tetszett, nagyon szép az óvárosa, felmentünk a várba is, az nagyon gyönyörű volt. A strandon érdekesek voltak a réteges sziklafalak, akárcsak Petrovacon. Ez az a hely, ahova a leginkább szeretnénk visszatérni.
Kotorban megpróbálkoztunk felmenni az erődhöz, de borzasztó meleg volt azon a napon (is), ezért csak az út közepe táján lévő kápolnáig jutottunk fel, de a panoráma onnan is hihetetlen volt. Maga a város is nagyon tetszett.
Innen még aznap elmentünk Perastba, ahonnan kis hajóval átmentünk a Szirti Madonna szigetre. Ott eltöltöttünk kb. 1/2 órát, aztán mentünk vissza. Aztán Perastban megebédeltünk és elindultunk vissza a szállásra. Ez egy igazán jól sikerült nap volt.
Elmentünk Virpazarba is, ahol szándékunk szerint hajóztunk volna egyet, de mivel 120 euróért vittek volna el négyünket, úgy döntöttünk, hogy a hajózás kimarad. Viszont Virpazarnál felmentünk a hegyekbe és onnan néztük meg a tavat. Ez egy igen izgalmas út volt, időnként hihetetlen magasságokban jártunk, mellettünk szakadék, korlát nélkül az 1 autó szélességű úton mentünk. Helyenként volt egy kis öböl, ahova félre lehetett állni, ha jött valaki szembe. Szerencsére ez ritkán fordult elő. :) Érdekes, hogy fent a hegyekben többnyire elszórtan vannak házak, kevés a több épületes település. Elég nehéz lehet az élet ott.
Stari Barban is jártunk, érdekes volt a romok között járkálni a magasban, nagyon tetszett ez is.
Ulcinj viszont már vegyes élményekkel volt teli. Első alkalommal az óvárosba el sem jutottunk, mert elég messze parkoltunk, meg későn is voltunk ott. A főutcán ettünk egy fagyi kelyhet jóízűen. Aztán a férjem bement a kisebb gyerekkel a mosdóba, mikor visszajött, már egy falatot sem evett. Utólag azt mondta, örüljek, hogy nem én mentem be. Állítólag már a pult mögött is nagy kosz volt. Másnapra a nagyobb gyereket el is kapta a hányás-hasmenés. Mivel ő már 15 éves, úgy gondoltuk, egy kupica pálinka majd helyrehozza (remélem, gyámügyesek nem olvasnak :))) ) és így is lett, délben már semmi baja nem volt.
Egy nap még visszamentünk Ulcinjban, megnéztük az óvárost is. Szép volt az is, de az elhagyatott házakat, ott szemétdombnak használják. Őszintén szólva, itt kissé aggódtam. Egyrészt azért, mert olyan girbe-gurba utcácskák vannak itt, hogy féltem, nem találunk vissza az autóhoz, másrészt viszont a szemét miatt a szürkületben azt vártam, mikor kerül elő egy patkány valamelyik elhagyott épületből.
potika Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12874
A számla nekem is tetszik, általában ahogy hoznak bármit az asztalhoz, azonnal jön a számla is. Egy kis pohárban vagy tányéron gyűlik, a végén a pincér összeadja és lehet fizetni. Nincs vita, te is kiszámolhatod előre, nagyon praktikus. Kötelezővé tenném itthon is!!

Boszniában Stepan Polje felé mentetek ? A hegyi szerpentin a határ előtt járható ?
Előzmény: sfi (12873)
sfi Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12873
Ha már ilyen csend van, akkor írok még kicsit az élményeinkről, tapasztalatainkról. :)
A praktikus dolgok:
sokan riogattak a rendőrökkel Boszniában és Montenegroban is. Nos, tényleg sokan vannak, de nekünk semmi gondunk nem volt velük, igaz, hogy nem száguldoztunk, elvégre nyaraltunk. Csupán egyszer állítottak meg Boszniában, megkérdezték, hogy minden rendben van-e, aztán elköszöntek.
Tanácsotokra alig valami kaját vittünk magunkkal, ami így volt jó, mert a bolti árak hasonlóak a miénkhez, tényleg nem érdemes felpakolni. Főleg a nagyobb boltokban minden van nagy választékban, jó minőségben. A 2 l-es Niksickoval jó barátságot kötöttünk. :))
Nem tudom, máshol hogy van, de Utjehán rengeteg szúnyog volt, az elektromos riasztó mindig ment, pedig szúnyogháló is volt, erre érdemes felkészülni.
Meglepődtünk azon, hogy akárhova beültünk, mindenhol gépi számlát hoztak ki, ez ügyben van még mit tanulnunk tőlük.
sfi Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12872
Igen, azt láttuk, hogy kevés a hely, de az biztos, hogy lenne kereslet az igényes kempingekre is. De ha nincs, akkor nincs. :)
Valóban nem érdemes Horvátországgal összehasonlítani, és nem is kell, hogy olyan legyen. Mindkettőt másért szeretjük. Ha egyformák lennének, az nem lenne jó.
Előzmény: Amari bp (12871)
Amari bp Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12871
Szerintem sem fog kempigezés fejlődni, alig van hely a parton, ami van, oda meg szállodát építenek majd. De ezeknek biztos hagyományaik vannak, nem szabad összehasonlitani, horvát, és Monti tengerpartot. Egyik nagy, másik kicsi, Isztriára még akkor is jártak, mikor dúlt a polgárháború. Közelebb volt nyugathoz.
Előzmény: sfi (12869)
Amari bp Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12870
Jó, hogy irtál róla, képeid is megnéztem. Igy minden képbe kerül:)
Előzmény: sfi (12869)
sfi Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12869

Szia,

Örülök, hogy írtál a Crvena Glavica kempingről. Nekünk feltett szándékunk volt, hogy körülnézünk kemping ügyben, sajnos elég rossz tapasztalatot szereztünk.

Ebben a kempingben is voltunk, és nagyon megörültünk, amikor bementünk, mert szimpatikus hely, olajfákkal, nem zsúfolt, rendezett. Még le is fényképeztük (egyébként

itt láthatóak a képek :)) ). Aztán láttuk, hogy mindenki műanyag flakonokban melegíti a vizet, a mosdó sem volt túl bíztató. A biztosítékot az verte ki, amikor már több, mint 5 perce mentünk a tenger felé, de még csak nem is láttuk, hogy hol van. Ekkor visszafordultunk. Számunkra a kempingnél az első 1-2 szempontban benne van, hogy parton legyen. Így ez sajnos nem megfelelő.

Ezen kívül, ha már kempingről van szó:

Utjehán van 2 kemping is egymás mellett, az Utjeha és az Oliva. Ezek nincsenek rossz helyen fürdés szempontjából, az Utjehában a mosdót is megnéztem és viszonylag rendben volt. Viszont kicsik és nagyon-nagyon zsúfoltak. És este itt sokáig hangos zene szól, tehát pihenésre nem nagyon alkalmas.

Budva után a Przno tábla alatt van egy kemping, amit már 7 éve láttunk egyszer, de akkor valami menekülttábor féle volt ott, kerék nélküli lakókocsikkal, mosdó nem volt, csak egy gumi csövön folyt a víz. Most ismét megálltunk ott, nem tudni, hogy ez a hely most hogy funkcionál. Tábla most sincs kint, hogy kemping lenne, recepció sincs, viszont voltak bent lakókocsik (a többség kerék nélkül, fixen telepítve) és sátrak is, de a 7 év alatt nem lett barátságosabb hely, ezért a kapu után 5m-rel már vissza is fordultunk.

Ulcinjtól délre láttunk még kemping táblát, de nem mentünk be, mert nem volt szimpatikus a hely. Ott az út szélén hatalmas kupacokban állt a szemét (ott készült az a kép is, ahol a tehenek túrják a szemetet a kuka körül), ez mellett nem szeretnénk kempingezni.

Hazafelé még egy kempinget néztünk meg, a nevére már nem emlékszem, de ahogy lejöttünk a kompról, onnan nagyon közel volt Hercegnovi irányába. Ez is viszonylag kicsi, de itt szinte kizárólag telepített lakókocsik voltak, alig 1-2 betérő vendég. A fix lakókocsikkal gyakorlatilag meg is telt, úgyhogy akkor sem tudtunk volna ott helyet találni.

Összességében az volt a benyomásunk, hogy Montenegroban nem alakult ki kempinges kultúra, a kempingezőkre úgy tekintenek, mint csóró turistákra, akiknek csak a fontos, hogy olcsó legyen a szállás. Pedig a kempingezés messze nem erről szól, nyugaton vannak olyan kempingek, amik szinte szállodai szolgáltatást nyújtanak és igen tehetős emberek járnak oda. Itt viszont olyan ütemben épülnek az apartmanok és a szállodák, hogy szerintem nem is várható, hogy a kempingezés színvonala emelkedne.

Jól tettük, hogy nem sátorral indultunk útnak és persze azt is jól tettük, hogy egyáltalán útnak indultunk, mert nagyon tartalmas, szép nyaralás volt, kár lett volna kihagyni.

Elnézést, hogy kicsit hosszú lére eresztettem, de biztos van, akit érdekelnek a kempinges infók.

Előzmény: whaler (12868)
whaler Creative Commons License 2009.08.14 0 0 12868
Sziasztok!

Mivel sok információhoz juttatott a fórum így azt éreztem nekem is kell hozzátennem.

Vasárnap értünk haza az
Autocamp Crvena Glavica - Sveti Štefan kempingben voltunk
google maps link( http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=42.25179,18.896742&spn=0.004487,0.011362&t=h&z=17&lci=com.panoramio.all )
Erről a kempingről többen érdeklődtek .

A kemping minden egybevéve tiszta, de "pottyantós" (gugolós) WC, hideg víz , koedukált tusoló szabad ég alatt, egyetlen függönyözött rész van ami a szinte állandó szél miatt mintha nem is lenne.
Ha beállsz a mellékhelységbe a nagy ablakon keresztül tudsz beszélgetni azzal aki éppen fogat mos vagy mosogat mert akkora és olyan alacsonan van az ablak. (Érdekes élmény, kinek hogy , nekem elég szokatlan volt)
A strand illetve strandok szépek és kicsik. meredek út visz le kb 10-15 perc gyalog ami balra van és kicsit rövidebb ami Sveti Stefan felé van.
7EUR 2 napágy + ernyő egész napra , a kövekre nem nagyon lehet pakolni mert nagyok.
A kisüveges sör a strandon 2,5 EUR ettől kissé elrettentem.

A kemping árai 3EUR /fő 10év alatt van kedvezmény, áram 3EUR, autó 2EUR, sátor 2,5EUR ha nem tévedek, természetesen /nap értendőek az árak. Egyébként a kempingben semmilyen bolt vagy étterem nincs a strandon pedig horror árak vannak a bolthoz képest.

Van egy kis gyalogösvény (egynyomos át a csatornán amibe hát sokminden van a szaga alapján , persze a vége a tenger, tele építési törmelékkel stb.) amin át lehet gyalogolni a teelpülésre igy akár 15-20 perc alatt a szigetnél is lehetsz. Van egy kis bolt is ha a csatorna után a lépcsőn felmész.
A bolt árai
2l Jelen vagy Niksicko sör 2EUR,
pizzas táska 1 EUR ,
1,5l víz 0,70,
dobozos sör0,5l 0,90EUR,
fagyasztott csirke 4EUR/kg
fagyi 0,80EUR /gömb

A szigetre nem lehet bemenni, a sziget strandja szép aprókavicsos de rentgetegen vannak.
A sétány nagyon szép bár sok helyen belerondítanak lepukkant épületek kitört ablakokkal, nagy ronda beton építmények. ( van még mit felújítani )

Budva:
Érdemes az első nagy fizetős parkolóban megállni és végigsétálni a parton vagy a sétányon. Parkolás 1EUR /óra érdemes 4 órával számolni abba belefér az ebéd is.
Az óváros nagyon hangulatos , szűk utcák egymást érő boltok.
A citadella belépő 2EUR/fő gyönyörű kilátás a tengerre és az óvárosra.

Egy nagyobb üzlet van Mega Market ( nos egy nagyobb ABC ) de minden jó áron van és közel a parthoz illetve a parkolóhoz.
néhány ár
CocaCola 2l 1,5EUR
Virsli 5EUR/kg
mentes víz 1,5l 0,60EUR
Niksicko sör 2l 1,75EUR
Vranac bor 0,75 2,90EUR
Kenyér (sok fajta van nagyon finomak) 1,20EUR

Az üzlet mellett piac zöldséggel gyümölcscsel drágábban mint megszoktuk.
A sarkon kis vendéglő
5EUR hatalmas Bécsi szelet
4EUR nagy adag cevapi
2EUR sopska saláta
mindegyikkel jól lehet lakni és finomak.

Bar, Stari Bar:
Sokan írogattak róla , érdemes szánni egy napot rá. De annyi kell, hatalmas forgalom, dugó, mindenki kürtöl a jobbra kanyarodó sávból simán elfordul balra egy sáv helyett 2ben. Érdekes közlekedési stílus.


Az útról röviden:
Röszke-Újvidék-Belgrád-Čačak-Užice-BijeloPolje-Podgorica- és innen Budva felé útvonalat választottuk.
Majd 15 órát utaztunk pedig a határon sem kellet várni ( reggel 5kor léptük át a magyar határt) 2 autó 4 felnőtt 4 gyerek.
Belgrádban útlezárás, nem volt egyszerű sikerült átgázolni a piacon :-).
A GPS mentette a helyzetet.
Szerbiában sok a rendőr de jeleznek a szembejövők, Tartsd be a szabályokat.
Visszafelé kimentünk az elkerülőre ( aminek a 3da hiányzik) , sokkal egyszerűbb volt.
A határokon nem volt semmi gond ( a zöld kártyát senki ne hagyja otthon!!).
Lefelé a végén a hegyen keresztül mentünk , hiba volt és fárasztó. Az alagutat elvétettük, vissza már azon jöttünk 6km 2,5EUR.

A visszaút:
Arra döntöttünk hogy a Tara völgyében jövünk a Tara hídnál megállunk ebédelni majd Szerbiában megállunk és alszunk valahol.
Jól döntöttünk nagyon érdekes és szép út. A híd fantasztikus.
Szerettünk volna Zabljakba is eltölteni egy napot de majd legközelebb.
Nova Varos közelében aludtunk egy pisztrángos teleppel rendelkező motelban.
Kiváló volt 1600RSD/0,92=17,4EUR/Fő reggelivel , a kempinghez képest drága :-).
innen kb 500km volt a határ ezt kényelmesen kipihenve tettük meg.

Megérte!

Elnézést kérek ha kicsit zavaros és csapkodó voltam.
Ha kérdésetek van szivesen részletezek.

További szép napot Mindenkinek!




haya1973 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12867
sziasztok:-)

holnap reggel indulunk
szép lassan lájtosan
sok sok helyen megállunk mert ráérünk és csak szomb délben tudjuk föhadiszállást elfoglalni

4en megyünk
petrovacba
oda ahol 2évvel ezelött is voltunk
levajaztuk öreglánynál h megint mennénk
rutinosan hoztunk el névkártyát
legfelsö emelet(3ik)
erkély tengerre nézö 5 féröhelyes klimás

villa magnolia
75eur rol le lett tornázva 45re
még jo h a fél familia beszél szerbül:-)


szoval petrovacban leszünk 28ig
zööd kicsike toyota yaris

üdv mindenkinek
IJuci Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12866

Májusban oda-vissza 446 kunába került. Ravcáig van kiépítve az autópálya.

Előzmény: Bendi77 (12849)
Hvala Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12865
na holnap mi is indulunk,minden információért hvala.
Hvala
vargamarcs Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12864
zabszem helyett bikini, jókedv és ojró.-))) jó utat.-)
Előzmény: R.Bea (12861)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12863
Amari bp Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12862
Ne izgulj, nincsenek martalócók útfélen, és nem finn teherhajón utazól, ami épp eltünt:)
Előzmény: R.Bea (12861)
R.Bea Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12861

Sziasztok!

 

5 óra múlva indulunk! Zebszem effektus már megvan....

Köszönöm mindenkinek a segítö infókat!

 

 

Ha hazaértünk jelentkezem!

Amari bp Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12860
Nem, mediterráriumban,
Előzmény: reddevil35 (12858)
Amari bp Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12859
nemá:)  csak nézek mint Rozi, a moziban:)
Előzmény: reddevil35 (12857)
reddevil35 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12858

 

A Flinstoneban?))

Előzmény: Amari bp (12854)
reddevil35 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12857

 

Kinek???

Nekem pl az is élmény volt amikor Szibériában a térképen jelölt főúton (5 m széles gyalult földút) a KRAZ elakadt a sártengerben.

Egy nap volt a kiszabadítása.)))

Előzmény: Amari bp (12856)
Amari bp Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12856
Azért egy-két fals menet előfordulhat, nem?:)
Előzmény: reddevil35 (12847)
potika Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12855
Ezeket nézd meg :

Promonte
Tmobile
Előzmény: Ízirájder (12835)
Amari bp Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12854
Kő az meg van bőven, nem? :)
Előzmény: reddevil35 (12850)
reddevil35 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12853

 

Felhívod a MAK-ot és megmondják pontosan.

Ha nincs útvonalterved azt is készítenek.

De azért tudniuk kell a tól-ig behatárolást.

Előzmény: Bendi77 (12849)
reddevil35 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12852

 

Laptop és HSDPA mobil.

Ha extrém helyen vagy lehet műholdon keresztül is.

Én a tengeren ezt használom.

 

Előzmény: Ízirájder (12835)
reddevil35 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12851

 

Jól mutatna!

Csak hódfarkú helyett mediterrán cserép vagy nád.)))

Előzmény: szervezkedő (12833)
reddevil35 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12850

 

Van ott majdnem minden vegyesen.

De ilyet nem láttam.Inkább követ használnak.

Be akarsz törni a piacra?))

Előzmény: Dalmatinski Podrum (12831)
Bendi77 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12849

Sziasztok!

 

Ha Horvátországon keresztül megyünk, meg tudnátok mondtani, hogy az autópályadíj összesen hány kúna??

reddevil35 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 12848

 

Régebben is volt valami járda-útkoptatási díj.

Meg valami dágványon kellett átmenni a kocsival és DM-et kértek a "dezinfekciáért".

Előzmény: Desire (12791)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!