Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2017.11.20 0 3 34745

 

 

 

 

De eltűnt mindenki!

Pedig nagyon jókat lehet még mindig kirándulgatni (ha éppen nem esik az eső).

A képek FRISSEK!!!!

:-)

laguna1,8 Creative Commons License 2017.11.12 0 0 34744

Valdanos

Előzmény: Rotocal (34743)
Rotocal Creative Commons License 2017.11.11 -4 0 34743

Sziasztok!

 

Montenegróba mennénk 7-8 napra, szeptember elején.

 

A segítségeteket kérném a település kiválasztásában.

 

Ami szempont: legyen (szeptember elején) eldugott, hangulatos kis öböl strandoláshoz és lustálkodáshoz. Autóval leszünk és szeretünk menni, így hangulatos esti sikátoros sétákhoz is szívesen fogadnék tippeket.

 

Ötleteiteket és tanácsaitokat előre is köszönöm.

zafira27 Creative Commons License 2017.11.08 0 1 34742

Gyönyörű képet készítettél:)

Előzmény: szervezkedő (34735)
csogi_ Creative Commons License 2017.11.05 0 1 34741

Sziasztok,

megjöttünk mi is, az idő csodálatos volt, Ulcinj pedig mint mindig, fantasztikus. Egy negatívum, az elmúlt évekhez képest egyre több és több az építkezés, egyre-másra marják el a hegyoldalt, építenek be minden négyzetcentimétert. Ez sajnos nem szép, de legalább nem kellett ébresztő, a munkagépek zajára garantáltan felébredtünk reggelente. :) Idén csak a tengerparti sütkérezés, sétálgatás volt tervben, ezt maradéktalanul teljesítettük, illetve csináltuk egy nagyobb túrát a várost körbesétálva, megnézve az eldugott öblöket miegymást.

A homok kellemesen meleg, a levegő, a napsütés tökéletes, az óraállítás miatt sajnos már hamar sötétedik, de még naplemente után is kint maradásra csábít az idő. Niksicko, mandarin, burek, mi kell más... ;) Felfedeztük-kipróbáltunk néhány új vendéglátóegységet is, csalódás nem ért. Mindenesetre jó volt ismét pár napra beolvadni a helyiek ritmusába, kicsit kiszakadni itthonról és odalent tölteni az őszi szünetet.

És persze az Ada Bojana-n mindig történik valami érdekes, idén is részt vettünk a "hogyan mentsünk autót a homokból" népi játékban, végül több nemzet fiának-lányának és egy végső megoldásként hívott helyi traktornak a hathatós közreműködésével kihúztuk az óvatlan autóst. Az már csak hab volt a tortán, hogy a mentésre első körben hívott autómentő is beragadt, így dupla izgalomban lehetett részünk. :)

A határt sajnos oda- és visszafelé is benéztük, 3-3 óra volt a várakozás; a korábbi években tapasztaltakkal szemben komoly tömegek mozogtak az unióból ki és be az évnek ebben a szakában, valószínűleg szünet lehetett Németországban is vagy nem tudom. Belgrádtól persze hazáig köd, stílszerűen visszaérkeztünk az őszbe.

 

szervezkedő Creative Commons License 2017.11.04 0 0 34740

Holnapot még meg tudom ígérni, de azután jöhet az eső a muskátlijaimra!

:-)

Előzmény: OrSoLy (34739)
OrSoLy Creative Commons License 2017.11.04 0 0 34739

Igen, Kotor lehet még rosszabb ebből a szempontból, de eddig nem is itt ért bennünket az este, valahogy máshol is hamar és gyorsan besötétedik.

Előzmény: portugéza (34734)
OrSoLy Creative Commons License 2017.11.04 0 2 34738

És tényleg, szuper idő volt ma :) A Lovcenre felmentünk a szerpentinen, megálltunk kb minden 4. kanyarban, gyönyörű a látvány. Utána az az erdei szerpentines, rossz állapotú út, hát jesszus. Sajnos elég párás volt az idő, de a mauzoleumtól a panoráma így is szép. Ott ettünk az étteremben, sonkás-sajtos szendvicset, isteni volt. Gyorsan vettünk is utána sonkát is, sajtot is Cetinjében. Aztán irány Rijeka Crnojevica, még tudtunk hajókázni is. Vaksötétben értünk haza szokás szerint :) 

Holnapra is ilyen időt kérek szépen!:)

Előzmény: szervezkedő (34736)
portugéza Creative Commons License 2017.11.04 0 1 34737

Élesebb a váltás nappal-éjszaka között, délebbre a nap nagyobb szögben bukik le, gyorsabban eltűnik a horizont mögött.

 

Kotorban is látványosan szinte kiürült az óváros és környéke kora estére. Az egyébként este tízig nyitva tartó bevásárlóközpont szintúgy, csak tinédzserek voltak itt-ott, nekik sajnos ott is egy találkozási pont a "pláza". Más lehet péntek, szombat este, az óváros sarkában lévő Maximus klubban gondolom beindul az élet, ami idén 10 éves. Szezonon kívül átveszi Budvától miatta Kotor a tengerpart buliközpontja címet. Meg ott van persze Podgorica, aminek ha szűk körben is, de kezd nemzetközi szinten is amolyan partiváros híre lenni (ha már a klasszikus turista számára értelmezhetetlen a hely).

Előzmény: szervezkedő (34736)
szervezkedő Creative Commons License 2017.11.04 0 1 34736

Azt hiszem a kérésed meghallgatásra került!

Tökéletes a napsütés!

:-)

 

Ez az este kérdése érdekes dolog. 

Nem tudom miért, de egy- két nap alatt átállok/átállunk az itteni ritmusra és sokszor este fél 9kor már alszunk. Korom sötét! 

 

Anapkozbeni kellemes napsütéshez képest hideg van kint.

Megy a tv, a szobában kellemes meleg a radiátor, de a híradót alig bírjuk végignézni és alszunk.

:-)

 

 

Előzmény: OrSoLy (34733)
szervezkedő Creative Commons License 2017.11.04 0 3 34735

 

A "kevesebb közvetlen napfény" kérdését demonstrálja a fotó.

Nem tudom mennyire látszik, de a helyszínen nagyon "ordított" a dolog. Kotor teljes területén már sötétség van, mögötte a tivati reptérnél (és szinte az egész országban) még szikrázó napsütés, délután fél ötkor. Ez egy héttel ezelőtti kép, még óra átállitas előtt. Ez azt jelenti, most már fél négykor, garantáltan eltűnik a nap!

:-(

 

Tehát napimádók ezt vegyék figyelembe, ne érje őket csalódás!

Előzmény: portugéza (34734)
portugéza Creative Commons License 2017.11.04 0 1 34734

Tök hamar be tud sötétedni, 4-kor kezd szürkülni, 5-kor töksötét van.

 

 

Ti már az óraátállítás után vagytok ott.

Az még egy sajátosság, hogy Kotor fekvése miatt, ahogy közeledik a december közepe és ezzel alacsonyabb lesz a napállás, úgy arányaiban is kevesebb közvetlen napfény éri a hegyek miatt.

 

(Volt már itt szó Kotor elhelyezkedéséről, hogy milyen irányban van maga a város, mondjuk Barhoz képest. Ha már ott van az ember, akkor az is megtéveszti az ember tájékozódását, hogy a víz - a belső öböl partja - nem déli, hanem nyugati irányban van, ha az óvárosnál vagyunk.)

Előzmény: OrSoLy (34733)
OrSoLy Creative Commons License 2017.11.03 0 1 34733

Ma sajnos nem volt napsütéses idő, de megmásztuk a kotori várat, a kilátás így is elképesztő volt. Most éppen esik az eső, ami nem baj, csak holnapra legyen szép idő a Lovcenhez :) 

Tegnap a gps elvitt minket mindenféle szerpentinre, mi meg mentünk utána, ahelyett hogy maradtunk volna a főúton. De így láttuk a kotori öblöt este felülről. :)

Tök hamar be tud sötétedni, 4-kor kezd szürkülni, 5-kor töksötét van.

Előzmény: szervezkedő (34728)
szervezkedő Creative Commons License 2017.11.02 0 0 34732

Nálunk a helyi busz ilyenkor óránként jár, ez szezonban félóránként.

Illetve egyik este egy étterem teraszán beszélgettünk, ralattunk a buszmegállóra, ahol nyáron "forr" a tömeg, most meg teljes pangás.

Ettől persze van mivel utazni. 

 

ASkhodari tavon sincs már akkora tumultus. Aki szeretne még talál csónakot aki körbeviszik, de inkább Virpazarnál érdemes próbálkozni, a tó másik oldalán, az út mellett, az étteremnél a vízi élet úgy láttam már inkább a parti horgászok mozgásara korlátozódik. Az étterem talán még működik- a vizet figyeltem útközben.

Előzmény: portugéza (34731)
portugéza Creative Commons License 2017.11.02 0 2 34731

Most én nem látok olyan mennyiségű buszt az utakon, mint pl nyaranta.

 

A távolsági buszoknál biztos így van, elsősorban a nemzetközi járatoknál, abból tuti kevesebb van. Visszafelé Kotorban meg is telt a podgoricai busz, Tivatba már be se kanyarodott. Akik ott vártak, azoknak kimaradt ez a járat...

 

Az a helyi járat (Blueline), amit tavaly augusztusban és idén októberben is igénybe vettem, ugyanazon menetrend szerint jár télen-nyáron (óránként). Azzal mentem Kotorból Perastba, Risanba, és vissza (1 euró).

Előzmény: szervezkedő (34725)
szervezkedő Creative Commons License 2017.11.02 0 1 34730

Nálunk a múlt héten a kalandok, a cikázó villámok elmaradtak, pusztán csak a látvány! Azt hiszem leírhatatlan. Fel kell menni és látni kell! Egyedül a Lovcen tetején. Senki sem volt a kilátóban.

 

Arra figyeljen mindenki, azt mondta a fickó aki a "koporsót őrzi" ha szar az idő, ilyenkor télen, nem nyit ki és akkor a kilatobol sem lehet nézelődni!!!!

 

A kávézó nyitva van most is. A kávéjuk finom volt!

:-)

Előzmény: scarabaeus (34726)
portugéza Creative Commons License 2017.11.02 0 0 34729

Én okt. 23. körül felhős időben másztam Kotor fölé, igaz, nem mentem tovább az erőd szintjénél. Az óváros északi oldalánál lévő gyalogos szerpentinen kezdtem, majd egy pásztor házánál jobbra fordultam. Megszemléltem egy "mini Stari Bar" szerű romos részt, elhagyatott kis templommal, majd egy ösvényen elindultam a várfal felé. Ott bemásztam az erődbe egy nyíláson keresztül, és elvegyültem a lépcsőn felfelé mászó turistákkal. Onnan még felmentem a tulajdonképpeni erődhöz, majd az óváros déli kapuja közelében értem le a lépcsőkön.

 

Szóval mindez felhős időben volt, de eső nem volt, csak szél. Élvezhető volt, igaz, rendes kabát és sapka volt rajtam. (Akkor éppen Magyarországon is erős szelek voltak.)

Előzmény: scarabaeus (34726)
szervezkedő Creative Commons License 2017.11.02 0 2 34728

Drukkolok a jó időhöz!

 

(Tegnap még beúsztam a bóján túl a strandon és most egy pólóban sütkérezünk a teraszon. Tegnap reggel óta nem fúj a szél sem...

Tehát szenzációs az idő! Ez adjon reményt és ne nézd az előrejelzést!)

:-D

Előzmény: OrSoLy (34727)
OrSoLy Creative Commons License 2017.11.02 0 0 34727

Tartok tőle, hogy nekünk sem fog minden beleférni :) Majd meglátjuk, próbálok felállítani prioritási sorrendet. Autót most bérelünk, tömegközlekedéssel szerintem a fele sem sikerülne. Az autóbérlés nyáron lesz kérdéses inkább.

 

Felhők betervezve, max ott variálunk a programon, de nagyon remélem hogy kegyes lesz hozzánk az időjárás :)

Előzmény: szervezkedő (34725)
scarabaeus Creative Commons License 2017.11.02 0 4 34726

Igen-igen, az még 1 km-es magasságban is tud cudar lenni.

A Kotor fölötti szikla felé menet eléggé borult ég volt (viszont előtte láttam Tivattól Dražinig húzódó szivárványt).

 

Aztán elkezdett esni az eső, volt nálam esőkabát stb., de inkább meghúztam magam egy sziklapárkányon (ahol a már naposabb képen a hátizsák látszik). Onnan szemlélődve láttam, hogy a villámok tőlem alacsonyabb magasságokból csapkodják a Kotori-öblöt. De fokozatosan tisztult az idő.

 

 

De aztán széthúzódtak a felhők, kikecmeregtem onnan, láttam, ahogy Herceg Novi előtt fordul be az öbölbe egy nagy hajó:

 

Aztán a sziklanyergen átkelve ott volt előttem életem egyik legszebb panorámája.

 

 

Előzmény: szervezkedő (34725)
szervezkedő Creative Commons License 2017.11.02 -1 1 34725

 

A "hegymászós" programokat úgy tervezd, ha felhős az idő, szerintem semmi értelme sincs felmenni a Lovcenre vagy felmaszni Kotor fölé, mert semmit sem látsz majd csak a felhőket. 

A másik észrevételem, azt írtad nem béreltek  autót, taxifobiad is van, ezért tomegkozlekedtek majd. Most én nem látok olyan mennyiségű buszt az utakon, mint pl nyaranta. Ezt tervezd be.

Előzmény: OrSoLy (34712)
szervezkedő Creative Commons License 2017.11.01 0 3 34724

 

Vélemény?

Nekem ennyi élmény még bő egy évtizedbe nem fért bele. 

Igaz én egy- egy pillanatnál képes vagyok órákra lehorgonyzni, mint pl. ma is!

 

 

Előzmény: OrSoLy (34712)
portugéza Creative Commons License 2017.11.01 0 1 34723

Igen, ezt jól látod, Petrovac logisztikailag jó helyen van. Busszal a tengerpart bejárásához is. Podgorica és a tengerpart "kvázi-északi" része között is arra megy a buszok egy része (a többi Cetinjén keresztül).

Előzmény: OrSoLy (34722)
OrSoLy Creative Commons License 2017.11.01 0 0 34722

Ahogy olvasgattam, Petrovac valakinek nagyon bejön, valakinek meg nem. Nyárra most kétfajta teória van: ha bérlünk autót, akkor valószínűleg a Lustica félszigeten lesz szállás, de ha nem bérlünk, jobb lenne a főcsapáson keresni, itt jött szóba Petrovac. De még nagyon képlékeny, de itt pl találtam szállást a parton nem horror árért, gyalog vagy busszal meg elérhető több strand is.

Előzmény: portugéza (34721)
portugéza Creative Commons License 2017.11.01 0 1 34721

A petrovaci városi strand (is) nagyon zsúfolt főszezonban. Van pár kisebb strand, templom, kolostor a közelben. Érdekes a két kis sziget (vagy inkább szirt) szemben. Az egyiken lévő kápolnának magyar vonatkozása van. Petrovacon a kikötőnél a "ferde" rétegződött sziklákat szokták fényképezni. Persze szubjektív, Petrovac bejön-e, de nálam egy "best of Montenegro" listán nagyon hátul van.

Előzmény: OrSoLy (34719)
OrSoLy Creative Commons License 2017.11.01 0 0 34720

Minden napra azt érzem hogy sok, talán csak a kotorira nem, oda gondolkodom hogy még mit csapjak hozzá :) Azt gondoltam, majd itt nem sietünk és sokáig alszunk, hát látom hogy nem így lesz :)

 

(kár hogy nem készült el a beszámolód :()

Előzmény: geodo1 (34717)
OrSoLy Creative Commons License 2017.11.01 0 0 34719

Petrovacot inkább a nyár miatt nézném meg, vetünk rá egy pillantást, szal az tényleg nem sok idő :) A Lustica félszigetre is inkább ezért mennék.

Előzmény: portugéza (34716)
Pizzaballa Creative Commons License 2017.11.01 0 0 34718

Viszont a nagy hullámok nagyon szépen csapnak ki a mólóra...

Előzmény: portugéza (34716)
geodo1 Creative Commons License 2017.11.01 0 0 34717

Könnyű megtalálni a lovceni utat, Kotor és Budva felől is. Vagy Lovcen, vagy Negusi táblákat keress. Nekünk is ez volt a lovceni napban, hajókázás nélkül, belefért egy napba, de ugye aug-szept fordulóján. Elképzelhető, hogy így picit húzós lesz, persze attól is függ, mennyit töltetek az egyes helyeken.
A kotori nap szerintem oké, viszont a Perast-Herceg Novi-Ragúza retúrt én soknak érzem. 

Az biztos, hogy tömény, tartalmas utatok lesz. :)

Előzmény: OrSoLy (34712)
portugéza Creative Commons License 2017.11.01 0 0 34716

Ha húzni kell a programon, és dönteni kell, akkor Petrovac az, ami kihagyható ezek közül. Nincs óvárosa sem.

 

Az útfelújításokat, építkezéseket főleg szezonon kívülre időzítik.

Előzmény: OrSoLy (34712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!