Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2017.10.15 0 0 34673

Kuuuuuurva jóóóó idő van/lesz!

🤘           🏖           😀        😎          🏄           🏊

Előzmény: bambulacska (34672)
bambulacska Creative Commons License 2017.10.13 0 1 34672

A jövő héten utazunk. :)

Előzmény: Amaribp (34671)
Amaribp Creative Commons License 2017.10.12 -3 1 34671

Nincs hivatalosabb, csak azt közlik, a napi, meg éves szinten közlekednek, ami nem nyár, mert az más. Kérdés, Te mikor akarsz közlekedni, honnan hova, nyáron vannak regionális járatok, pár  10 -50 km távolságok, de azt csak ott tudod meg lent !

Előzmény: bambulacska (34667)
bambulacska Creative Commons License 2017.10.11 0 0 34670

Értem, köszi mindkettőtöknek!

portugéza Creative Commons License 2017.10.11 0 0 34669

Ez a "hivatalos" menetrend. Több buszállomáson is ez van képernyőn megjelenítve az utasok számára... (Podgorica, Niksic, talán Budva is, stb.). Gyakorlatilag az összes montenegrói távolsági buszjárat benne van. Viszont nem tartalmazza a helyi/helyközi/regionális buszokat! 

 

Ha Budváról mennél Perastba, a távolsági busz vezetőjét vagy az "utaskísérőt" meg lehet kérni, hogy ott is álljon meg (persze ha útba esik...), ha egyébként nem állnának meg amúgy is. Vagy pl. Kotorban regionális buszra szállsz Perast felé (Blueline társaság). De azoknak a megállói tipikusan nincsenek jelezve, és nehéz a neten menetrendre bukkanni (nekem van két évvel ezelőttről, ha kell). Egész évben járnak, mert a helyiek használják főleg.

 

A szabad ülőhelyek száma azt jelzi, a menetrendoldal mennyit kötött le a busztársaságnál. Azon kívül természetesen lehetnek és vannak is szabad helyek. Belföldre felesleges előre megvenni online a jegyet szerintem. A menetrendoldal megbízható - annyira, mint maga a menetrend. Változások, kimaradások, főleg szezonban a tengerparton késések vannak ettől függetlenül.

Előzmény: bambulacska (34667)
PSB fan Creative Commons License 2017.10.11 0 0 34668

A jelzett elérhető ülőhelyek száma kamu. Helyben is adnak el jegyet, simán mennek álló utasokkal, heringjáratban. Persze lehet, hogy előfordul, hogy már egy járatra mégsem adnak ki jegyet, de olyannal nem találkoztam.

A menetrend meg olyan, amilyen, vannak olyan járatok, amik nincsenek ezen a honlapon, de a buszállomási menetrend sem mindig igaz. Ráadásul a hosszú járatokon jó nagy késések is lehetnek.

A buszok megállnak Perastnál, bár a menetrend nem jelzi.

Előzmény: bambulacska (34667)
bambulacska Creative Commons License 2017.10.11 0 0 34667

Köszönöm! :)

A busticket4.me -t megtaláltam, csak gondoltam, hátha van ennél "hivatalosabb" is, mert portugéza ezt írta vele kapcsolatban: "Montenegrón belül, és az azt érintő járatokban megbízható a busticket4.me, mert szerződést kötnek azokkal a busztársaságokkal, amelyeknek a menetrendjét közlik." - mi van azokkal, amelyek nem közlik ott? Illetve azt nem értem ezzel kapcsolatban, hogy ha rákeresek egy konkrét viszonylatra, akkor kiírja, hogy hány ülőhely elérhető. És ha a helyszínen szeretnék jegyet venni, de elfogynak addigra a helyek, akkor mi van?...

És még egy: lehetséges, hogy Budvából nem közlekedik busz Perastba? :/

Előzmény: szervezkedő (34665)
szervezkedő Creative Commons License 2017.10.10 -2 1 34666

Na azért az a fél méteres, igazából egy erős 30centi volt inkább, de tényleg szokatlan volt látni.

A tengeren is egy fokozattal hűvösebb lett. Ez az az időszak, amikor nem csak a bikinit, hanem a szánkót is be kell rakni az Ignisbe!

:-)

Barban a Rumiját is belepte a hó, de ma is 25-26fok volt.

 

A héten átgumizom én is az autót, hólánc már a csomagtartóban van. Azt hiszem okt15tol kérhetik a határon.

Előzmény: Traveller00 (34662)
szervezkedő Creative Commons License 2017.10.10 -3 2 34665
Előzmény: bambulacska (34664)
bambulacska Creative Commons License 2017.10.10 -3 0 34664

Sziasztok!

Tudtok abban segíteni, hogy a montenegrói buszok (pl. Podrogica - Budva között közlekedők) menetrendjéről hol lehet tájékozódni? Létezik valamilyen hivatalos menetrendi kereső, mint nálunk a menetrendek.hu? :) Eddig nem találtam ilyet.

Köszönöm szépen

OrSoLy Creative Commons License 2017.10.10 0 0 34663

Köszi szépen:)

 

Már lassan körvonalazódik, hova kellene szállást foglalni nyárra. Én is azt néztem, hogy a vízközeli szállások általában nagyon drágák. Budva, Sveti Stefan és Petrovac körvonalazódik, ha nem bérelünk autót, erre a környékre lenne érdemes menni. Már csak az lenne a kérdésem, ha tudtok segíteni, hol nem túl gyorsan mélyülő a víz? Nem kell Balaton feeling, sem homok, csak ne érjen 1 méter múlva nyakig. Melyek azok a strandok, ahol ez adott?

 

(Amúgy Petrovacon találtam egy vízparti szállást egész jó áron, visszaolvasgattam azóta Petrovacról, hát kap hideget-meleget, meg hogy a városi strand gázos, inkább érdemes elsétálni Lucice-re vagy Perazica Do-ra, ez még mostanában is így van? )

Előzmény: portugéza (34656)
Traveller00 Creative Commons License 2017.10.09 0 1 34662

Nem tudom a tengerparton milyen idő van, de a montenegrói hegyekben félméteres hó esett.

TR FX Creative Commons License 2017.10.09 0 6 34661

Nálam jelentem nem marad el! :-) Múlt vasárnap jöttünk vissza, 1 hetet voltunk és szuper volt, mindenkinek csak ajánlani tudom!


Wizzair-el repültünk Podgoricába, onnan kb 1.5h alatt transzferáltak el bennünket Kotorba. Az óvárosban laktunk a Rendez Vous Hotel-ban. Nem egy fényűző hely, de funkcionálisan rendben volt és tényleg szuper helyen van egy jó kis kóborláshoz a szűk utcácskákon. 2 éjszakát maradtunk Kotorban, első nap bejártuk az óvárost, felmentünk az erődbe  és a kikötőben Miki tours-al elmentünk egy 2h-s hajókirándulásra (Our Lady's of the Rocks, Perast) az öbölben 15 EUR-ért. Mi a viatoron előre megvettük a jegyet online, de kb mindenki más a helyszínen fizettet ugyanannyit, úgyhogy nem igazán van értelme az előre foglalásnak.Sajnos egész nap borult volt és szemerkét az eső, úgyhogy nem élvezhettük a látványt teljes pompájában, de még így szürkésen is csodaszép volt.


Másnap szikrázó napsütésre és kellemes késő nyári időre ébredtünk. Korán keltünk, mert ezen a napon a környéket szerettük volna bejárni.Szervezett kirándulást foglaltunk még itthonról. Mivel a túra végén már nem akartunk visszajönni Kotorba így azt előre leleveleztem, hogy mi bizony bőröndöstül mennénk. Nem volt vele gond.A napot egy Njegusi nevű faluban kezdtük ahol montenegró legrégebbi éttermében megkóstoltuk a helyben világhírűnek számító sonkás-satos szendvicset. Finom volt és megnyugtatta a régi monarchia kora beli szerpentínen felkavarodott gyomrokat is. Az ide vezető úton kétszer is megálltunk a magasból fotózni az öblöt, Csodálatos látvány volt.A következő megálló Lovcenben volt II. Péter (Petrovic Njegos) király mauzóleumánál. Az előző napi kotori erőd mászás után már nem igazán vágytam több lépcsőre, de itt azért meg kellett mászni még jópárat. Cserébe a látvány kárpótol. Tiszta időben (és ottjártunkkor az volt) innen szinte egész Montenegrót belátni. Amivel nem árt készülni az a meleg(ebb) ruha, mert mégiscsak 1600m-el van a tengerszint felett, itt már érezhetően hűvösebb a levegő.Innen a régi fővárpsba, Cetinjébe mentünk. Tettünk egy gyors sétát a főutcán és bementünk a kolostorba is. Térdet-vállat takarni kell a belépéshez, a fényképezőgép-telefon használatára pedig nagyon kényesek. Magában az épületben egyébbként összesen 2 helyiség látogatható, úgyhogy türelemmel ki kell várni a bejutást.Ebéd után a Skander tavon hajóztunk egyett. A bátrabbak csobbantak is egyett az egyébként nem túl meleg vízben. Mi inkább kihagytuk és beértük a látvánnyal. Az angol útitársak viszont nehezményezték, hogy nem hűsít eléggé! :-)))

A napot egy budvai városnézéssel zártuk volna, de logisztikai okokból mi előbb elköszöntünk a csoporttól és helyi busszal elmentünk Becici-be (0.5EUR) , ahol a hét hátralévő részét töltöttük.

 

A Tara Hotelben (ex-Sentido Tara) laktunk és teljesen elégedettek voltunk. A Hotelnek van saját beach club-ja a  parton. Kicsit sétálni kell, de nekünk belefért.

Szerencsére az idő lehetővé tette, hogy kiélvezzük a partot. Egy felhősebb délutánunk volt amit felhasználtunk arra, hogy bepótoljuk a korábban ellógott budvai városnézést egyébbként meg végig strandidő volt.

Budva óvárosa aranyos, kellemes, de nálam Kotornak a nyomába sem ér. Ami nekem itt élmény volt, hogy 1,5EUR-ért körbe lehet sétálni a városfalon. Az azért elég vicces - ballra a házak udvarai, jobbra meg a tenger. És Kotorhoz hasonlóan itt is minden tele volt cicákkal.

Egy sétát mindenképpen megér, ha az ember a közelben van.

 

Szerintem alkalom adtán járunk még Montenegró felé, mert azért akad ott még mit nézni és Kotort nagyon megnézném egyszer napsütésben is.

Addig is olvaslak benneteket tovább szorgalmasan! :-)

Előzmény: szervezkedő (34631)
portugéza Creative Commons License 2017.10.08 -6 1 34660
portugéza Creative Commons License 2017.10.08 -4 1 34659

Tavaly egy utolsó pillanati döntés következtében augusztusban Sutomoréra vitt a sors. Nos, amikor megkérnek a strandon, hogy kicsit terítsd már arrébb a törülköződet, akkor azt már nevezhetjük telt háznak (városi strand). Cserébe viszont nekem is jutott a szomszéd napernyőjéről árnyék. :)

 

Azt már többször elmeséltem itt, hogy pont a budvai Mogren 1-en, amikor visszamentem a vízből a gyékényemhez, mellette 2 centire már ott monokinizett két csaj. Borzasztó, hogy ilyenek előfordulnak.

Előzmény: szervezkedő (34649)
portugéza Creative Commons License 2017.10.08 0 0 34658

Ja, hogy ez ilyen egzotikus növény. Bár a tengerészek lehet, hogy már régen bevitték Montenegróba. Mondjuk ez a montenegrói mentalitáshoz ideális termeszteni. Nem nagyon kell vele foglalkozni, nem kell gondozni, permetezni. :)

Előzmény: szervezkedő (34653)
portugéza Creative Commons License 2017.10.08 0 1 34657

(Én sóderért nem kapok repülőjegyet, csak a booking-os foglalások után kreditet.)

 

Most látom, hogy a booking felületén volt némi fazonigazítás. Két érdemi változást fedeztem fel eddig, az egyik pozitív, a másik nem. Végre be lehet jelölni, hogy csak saját fürdőszobás szállásokat keres az ember (meg egyéb privát szempontokat). Nem értem, miért kellett erre idáig várni? Így már nincs az, hogy meglát az ember egy nagyon kedvező szállásárat, aztán pofára esik, amikor rákattint.

 

Néhány belgrádi szállásnál látom, hogy külön takarítási díjat számolnak fel. Ilyet a booking-on eddig még nem láttam. Valószínűleg az Airbnb-től vették az ötletet, ott van ilyen. Ez azoknak kedvezőtlen, akik 1 vagy pár éjszakára foglalnak, illetve kis létszámra. Más esetben elenyésző költség a végösszeghez képest.

Előzmény: szervezkedő (34635)
portugéza Creative Commons License 2017.10.08 0 5 34656

Ezek szerint Budván lehet olyan szállást foglalni, ahonnan nem túl nagy sétával elérhető strand? 

 

Igen, de attól függ, melyik strand - szerintem. Azok a szállások, amik az óvároshoz (és így a Mogrenhez) közel vannak viszonylag, azok drágábbak és érdemes időben lefoglalni. Persze, kinek mi a közel és mi a drága, az más kérdés.

 

 

Ezek a buszok amúgy teljesen jó opciók, járnak sűrűn?

 

A budva környéki helyi/helyközi buszokat nem próbáltam. Viszonylag sűrűn járnak. Azt a kb. 10-15 percet szerintem ki lehet bírni, akár állva is. A Kotori-öbölben buszoztam a helyiekkel augusztusban, ott éppen állóhely jutott, de kibírtam, még csomagokkal is. Lehet még kishajó járatokkal menni, a Ploče strandra asszem 5 euró / fő a retúrjegy a Slovenska Plažaról. A szigetről meg már volt szó nemrég.

 

 

És a Mogrennél a víz is nagyon zsúfolt? 

 

A parthoz közel relatíve sűrűn szoktak lenni , de aránylag messze ki lehet úszni (a bójákig). Ott már van privát szféra, és onnan még jobb a kilátás. Nem csak a Sveti Nikola szigetre, hanem a budvai óvárosra is rálátni, de a partra visszatekintve sem érdemes csukva tartani a szemet, meg hát ott van a nyílt tenger. A partról a Mogren 1-en csak a sziget látszik (1. kép), míg a 2-es strandról már az óváros is, ahogy a 2. kép igen jól demonstrálja. 

Előzmény: OrSoLy (34646)
Bozó57 Creative Commons License 2017.10.08 0 0 34655

Ügyes vagy, hogy kibogoztad. Köszi.

 

Előzmény: szervezkedő (34653)
H_G Creative Commons License 2017.10.08 0 0 34654

A Jaz szellősebb és az is jó strand, persze olyan szép sziklák nem láthatók sehol máshol.

 

Előzmény: OrSoLy (34648)
szervezkedő Creative Commons License 2017.10.08 0 2 34653

https://www.jofogas.hu/bacs_kiskun/Fagyturo_orias_kinai_datolya__jujuba__gumicukorfa__gyumolcstermo_fa_27707230.htm

 

 

Tessék! 

Itta teljes szakirodalom! 

A jófogáson!

Kecskeméten!

:-)))

 

(A szomszéd úgy emlékszem úgy hívta, "gyingyula" -ha nem keverem valamivel.)

Előzmény: Bozó57 (34640)
OrSoLy Creative Commons License 2017.10.07 0 0 34652

Köszi :) már nagyon várom a posztodat :)

Előzmény: geodo1 (34650)
OrSoLy Creative Commons License 2017.10.07 0 0 34651

Óóóó azt hittem meg is fogtad és lett belőle pofon vagy ismerkedés :)))))

Előzmény: szervezkedő (34649)
geodo1 Creative Commons License 2017.10.07 0 0 34650

szerintem szállást abszolút lehet budván nyugodt részen, igen, kellemes gyalogtávra a tengertől. esetenként még a tenger is látszik, igaz, a házak között. :)

Előzmény: OrSoLy (34646)
szervezkedő Creative Commons License 2017.10.07 -3 1 34649

Évvekkel ezelőtti történt:

 

Strandon napernyő alatt megszunditottam picit. Amikor ebredeztem, szemem félig kinyitva, kezem indul a mellettem fekvő (volt barátnőm) combja felé, egy ártatlan simogatásból indított popsi markolás céljából. A gondolat megszületett, de azon mélázok, inkább még lustálkodok. Szemem kinyitva, bamulok magam elé, emelem a kezem, kozben feltűnt, miért ilyen fehér a combja? Ezután az volt a furcsa, miért ilyen lapos a feneke? Vagy én most álmodok, nem vagyok ébren?

...és ekkor jöttem rá, én majdnem a szomszéd törölközőn napozó csajszi fenekét kezdtem markolászni!

Azt hiszem, ez az amikor ki lehetne tenni a "megtelt" táblát! Tehát nekem ez a tapasztalatom a nya tömeg kapcsán.

 

(Természetesen a másik oldalon fekvő hölgy már ismerős volt és nem volt fehér a feneke!)

:-)))))))

Előzmény: OrSoLy (34648)
OrSoLy Creative Commons License 2017.10.07 -1 0 34648

Jajj de nem a most novemberi út miatt kérdezem, hanem a jövő nyár miatt :) Akkor mi a tapasztalat?

Előzmény: szervezkedő (34647)
szervezkedő Creative Commons License 2017.10.07 0 1 34647

Igazából a szezonban tapasztalható tömeg megszűnt mindenütt. Se a strandon, se a buszon nem kell attól félned hogy nem lesz hely.

Az októberi napsütés ⛅ miatt drukkoljunk, a többi már nem számít!

:-)

Előzmény: OrSoLy (34646)
OrSoLy Creative Commons License 2017.10.07 -1 1 34646

Köszi szépen:) Ezek szerint Budván lehet olyan szállást foglalni, ahonnan nem túl nagy sétával elérhető strand? A többi meg gondolom busszal? Ezek a buszok amúgy teljesen jó opciók, járnak sűrűn? Gondolom heringfeeling van rajtuk, de kibírható?

 

És a Mogrennél a víz is nagyon zsúfolt? Bevallom engem a partok annyira nem érdekelnek, mert mi sosem vagyunk kinn, ha lemegyünk a vízhez akkor benn vagyunk, akár több órát is :)

Előzmény: portugéza (34643)
szervezkedő Creative Commons License 2017.10.07 0 0 34645

Az a fajta a finom, ami jó sötét és már picit hervadt a héja.

Ha éretlen, akkor még nem olyan édes. Nagyon finom rágcsálni!

 

Hogy mi a neve nem tudom, ha látunk a piacon, mi is szoktunk venni. 

 

Lassan a gránátalma is finom édes. Abból is a legcsúnyább a legfinomabb. Legyen kicsit megrepedve a héja, látszódjon a belseje, ami mély bordó színű legyen- na akkor jó! A szép fényes, sima héjú nem jó! Éretlen!

:-)))

 

(Remelem az éjszakai zuhitól, nem "durran" szét mindenütt.)

 

Előzmény: Bozó57 (34636)
sütöget Creative Commons License 2017.10.06 0 4 34644

Ha valaki emlékszik még terveztem az idei nyárra egy montenegrói "road showt", amit nagyrészt sikerült is teljesíteni. Most csak néhány képet tennék fel:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!