Köszi a receptet, irtad most vagytok a tengeren. Ha nem esik nehezedre, nézd meg az árakat üzletben. (nem muszáj egyszerre amikor lesz alkalmad) Sok mindent érdemes itthonrol vinni, föleg ha akciósan belehet szerezni.
Először is a kagyló megtisztítása, kefével és a külső sallangok eltávolítása… szigorúan hideg vízben…. másodszor elkészítettük a mártást: olíva és vaj keverékén két fej (nem gerezd) fokhagymát lassan dinszteltem egy kis töröttbors és só hozzáadásával, majd amikor pirulni kezdett a fokhagyma, két marék petrezselymet hozzátettünk és egy deci fehérborral összerottyantottuk…. később egy deci tejszínnel felengedtük…. Kész a mártás…. A makarónit kifőztük…. rádobtuk a mártásra… Egy nagy fej durvára vágott hagymát forró vízbe téve, felforraljuk a vizet és hozzáadjuk a kagylókat.... Amikor újra felforrt a kagylós víz kb. 6-7 percig főzzük, közben még másfél deci száraz fehérbort is hozzáöntünk, és egy fél citrom levét…. Ezek után a leszűrt és kinyílt kagylókat rászedjük a tésztás mártásra és kicsit összekeverjük, majd parmezánt és újabb friss petrezselyemmel tálaljuk… Jó étvágyat kívánunk! Fejenként legalább 1kg nyers kagylót kell számolni!
Sziasztok! Személyes tapasztalatokra lenne szükségem, októberi időjárással kapcsolatban :) Aki már többször járt ott ebben az időszakban (október eleje inkább), milyen időt tapasztalt? Hideg,meleg,esős,borongós, szép napsütéses kirándulós,esetleg még strandolós? Köszönöm szépen :)
Az ebéd után a vacsora is elkészült.....Aranydurbincs paprikás lisztbe sütve, pirított szezámos zöld-zöldbab, rántott okrával és paradicsomos uborkasalátával.... A vörösbor is csúszott hozzá....
Jó éjszakát kívánok! Nagyon kellemes szellő simogat a teraszon....
Az éjszakai kevés eső sem tántorította el szerintem a halászokat, mert rendkívül nagy választékban voltak friss halak, rákok, kagylók…. Mivel horgász is vagyok, így a hal állaga, szeme és kopoltyú színe mindig szempont a vásárlásnál…. Valóban évek óta nem változik a halpiaci ár, de minőségi és mennyiségi (több darab, vagy kiló feletti) vásárlásnál lehet 1-2 Eurot alkudni…. Ez ma is megtörtént, így elégedetten távoztunk a „zsákmánnyal….” Fél kiló nagyságú aranydurbincsok (orada) 6-8 euro/kg, de itt is tudtam alkudni…. Apró kb.20-25 cm-res makréla (skusa) 4-5 euro/kg, tengeri vörösmárna tenyérnyi darabok 5-7 euro/kg fekete (mezitlábas) kagyló 2-2,5 euro/kg rákok különböző nagyságban 10-18 euro/kg… lepényhalak darabra, de 10 eurónál kezdődtek az árak mérettől függően…
Ebédre elkészítettük a kagylót…. Rendkívül jól sikerült, így csak egy fényképet tudok mutatni a kagyló kedvelőinak…. Tejszines fokhagymás petrezselymes, fehérboros mártással makaróni ágyon tálalva….. El is fogyott mind, és locsolgattuk az említett fehér borral a torkunkat is….
A várba (Besec) is érdemes felmászni. Nem nagy séta, felújított, s irreálisan jó út vezet oda (azért, mert mi EU-adófizetők álltuk a cech nagyobb részét). A belépő 1 euró.
A vasútállomást viszont kár, hogy nem sikerült a település mellé tenni. A távolság nem nagy, de vagy száguldozó autók mellett, vagy a síneken mászkálsz Virpazarig.
Nem látok semmi borzalmasat abban, ha valaki turistaként igyekszik okosan gazdálkodni. Mi például hiába vittünk hazai kisüstiből 5 litert magunkkal Székelyföldre, ha 4 nap alatt elpárolgott, így kifejezetten kellemes csalódásunkra beértük a góbék rozspálinkájával, mennyei volt.
Te a kacsacombokat rokontól vehetted, hiszen itthon három-négyszerese az ára.
A halpiacon az árak évek óta változatlanok, de te ma nagyon jól időzítettél, mert ma garantáltan olcsóbb lesz, hiszen erős hullámzásban senki sem megy ki a tengerre.
A régi halat pedig olcsóbban megszámítják. Ha számít az ár, akkor ilyenkor "jó üzletet" lehet csinalni.