Ezt a kóser vágás 40-es évekbeli tilalmával kapcsolatos kijelentésedet kétségbe kell vonnom.
Apám, aki 31-es születésű (mellesleg református 300 évre visszamenőleg) a 40-es évek elején Debrecenben a Hatvan utca elején lakott kollégiumban. A következő sarok a Pásti utca. Abban az időben még létezett a Pásti utcán a zsidó hitközség kóser hentesboltja. Annak a kirakatában látott kitéve _kóser szalonnát_!!!!
Semmi nem lesz. A kóser vágás az kóser, a disznóvágás meg nem. És a libatömés sem kóser. Ezt ők mondják meg, mi meg nézzük, meg végrehajtjuk. Vagy nem.
Azért a koser vágás jó üzlet...
Az EU/USA kvoták a kóser termékekre nem vonatkoznak...
Régen úgy 1940-ig Magyarország volt a legnagyobb kóser kaja exportőr...
Mivel a magyar kóser kaja kíválló minőségű volt (meg most is az)...
Amúgy meg drágábban eladható a piacon...
Mentsük meg a magyar mezőgazdaságot, áljunk át kóser termékekre...
Szeretem a jóféle húsételeket. Nem érdekel, milyen trükkök alkalmazásával mészárolják le az állatot, csak mészároljanak le elegendöt, hogy jóllakhassam.
A kóser vágást pedig nem szabad betiltani, amíg vannak olyanok, akik másféle módon vágott állat húsát nem eszik, és vegetáriánusok sem akarnak lenni.
de a tisztaság, stb, hogy nincsen benne mindenféle adalékanyag... a kóserság járulékos előnyei. én speciel nem ennék ilyen "kóser" disznóhúst, de kapásból tudnék két ismerőst mondani legalább, akik vevők lennének az ötletre. nyilván nem a vallásosak fogják enni ;] de lenne piaca. szóval nem feltétlenül hülyeség, a gyártó szempontjából. (halachikusan nonszensz, az oké.) olyan országban érné meg, ahol nem okozna nagy árkülönbséget az eljárás. pl. izrael :]
Persze-persze, de azért nézzé má meg egy kóservágást, egyik nap mutatták egy csatornán, hányingerkeltő, ehhez képest a vágóhídi kábítás szinte humanizmus.
Szal csak azt akaram mondani, hogy a kóservágás szélsőségesen primitív és kegyetlen, akik ezt helyeslik, rossz úton járnak, és általában tényleg vallási szélsőségesek.
Spéci én sem eszem húst(de halat igen), de azért mégsem mindegy, hogy percekig kínoznak egy állatot, vagy elkábítják.
Sokan mondják, hogy a vágóállat úgyis megérzi, hogy megölik, ezért a stressztől méreganyagok szabadulnak fel a szervezetében, ezt eszik aztán az emberek. Ha ez igaz, a kósernál hatványozottan igaz, mert még többet szenved. Kis túlzással kérdezhetnénk, ezért is olyan sok a rasszista judeonáci vadállat a kósertartó ortodoxok közt?
(és akkor még nem szóltunk arról, hogy a húsüzemekben, mindegy milyenek, általában miféle anyagokkal, hormonokkal etetik a jószágot).
Plusz fajtisztátlan gojok nem érinthetik a toleráns zsidók kósher cuccát, mert akkor az már tisztátalan. Egy magyarnyelvű zsidó rasszista honlapon is olvashatsz erről a zsidó.com-on, fertelmes.
magam részéről 16 éves korom óta, mikor volt szerencsém egy echte ungárische disznóvágást látni, vega vagyok. de nem ezt akartam mondani, csak hogy a kóser vágást szerintem húsevők morális alapon ne ítéljék el. egy állat számára semmilyen levágás nem orgazmus. álszent (és bizony antiszemita) moralizálásnak tartom, ha pont a kóser vágás fáj valakinek. érdemes elmenni szegedre a pickbe gyárlátogatásra, hogyan ölik le az állatokat. vagy éppen az elkábított állat amikor csak elbambul, de nem veszti eszméletét, mit művel szrencsétlen a futószalagon a halálára várva*
amúgy a kóser cuccoknak egy előnyük azért van: amelyik boltban (pl. madách téri rotschildban) van kóser pult, egész jó vega kaják is vannak, csak rohadt drágák
* ha már moralizálás**, az ipari vágóhidak kb. olyan halálgyárak, mint a kz-k. az eu-s szarakodás, hogy most legyen kaparófája a tyúknak bábolnán olyan, mintha az ss kockacukrot osztogatott volna a tusolóba menő gyerekeknek...
** moralizálás2: olvassátok swift szerény javaslatát. akár eu-direktíva is lehetne, amennyiben sikerül szabványosítani a kesztyűk angolszász, francia, kontinentális méretezését...
Hét én nem akarok hozzászokni, elvagyok a kis eurokajámmal :) sertést, marhát ugyan nem szoktam enni, ma viszont príma pulykamellett ettem, vegyes salátával...
:))
Nekem még az se megy, hogy az elvben betartandó pénteki húsböjtöt megtartsam...
"A rituális vágásnak az a célja, hogy minél kevesebb szenvedést okozzanak az állatnak, és minél több vért távolítsanak el belőle. A nyak gyors oda-vissza mozdulattal történő átmetszéséhez megfelelő hosszúságú, tökéletesen éles, hibátlan pengéjű kést használnak. A kés a másodperc törtrésze alatt elmetszi a légcsövet, nyelőcsövet, a bolygóidegeket, a nyaki verőeret és vénát. Az eszméletvesztés majdnem azonnal, két másodpercen belül fájdalommentesen bekövetkezik, így a vágás már nem okoz szenvedést: gondoljunk csak arra, hogy ha borotválkozás közben megvágjuk magunkat, nem abban a pillanatban érezzük a fájdalmat, és a vér is csak később serken ki. A világ legjobb fiziológusai, patológusai és egyéb tudósai abszolút humánusnak ismerik el ezt a módszert.
Az elkábítás, amit az állatvédők javasolnak a szenvedés csökkentésére, tréflivé teszi az állatot. A nem kóser vágás kegyetlen és fájdalmas módszereivel mindegy, hogy kapott-e bódítószert az állat, de a kóser metszés maga is egyfajta elkábítás, mert azonnali érzéketlenséget okoz."