Keresés

Részletes keresés

Nagyletti83 Creative Commons License 2019.11.14 0 0 70
Ha épp szerzői magánkiadáson gondolkodtok, keressetek nyugodtan.
nagyletti83@gmail.com
CReya Creative Commons License 2018.06.07 0 0 69

Sziasztok! Mivel nem igazán találtam olyan zárt és aktív írói közösségeket, ahol az amatőr és tapasztaltabb írók ismerkedhetnek és kölcsönösen segíthetik egymást, valamint hasznos információkat, tanácsokat kaphatnak a piac többi szereplőjétől, így létrehoztam egy zárt FB csoportot. Bármilyen fázisban is tartasz jelenleg írói pályádon, szívesen látunk! https://www.facebook.com/groups/231680354272614/

töröltcselló Creative Commons License 2018.04.18 0 0 68

Amerikában volt 4 gyermek ki együtt nőtt fel. 2 színésznek, 2 írónak készült. 10 éves korukban ismerkedtek meg egymással. Mindegyiküknek volt egy tanyasi és egy városi háza. Együtt sokat beszélgettek és készültek a karierre. Nap mint nap járták a tanyát és a várost és eltökélt szándékukat valósították meg. A riporter kérdezte az egyiket, hogy mit tudna mondani. A válasz rögtön érkezett, mondta is: Igen , halottam, hogy megszületett, mint minden barátom is halotta, de először elmondanék valamit , nem azért mert jól ismertem volna, nem is csak úgy, hanem mondanám meghalt. A barátaim is itt mellettem azért mondják ezt, mert tőlem hallották, hogy meghalt. De 10 éves korunk óta még a többiről , ezzel az esettel együtt amit említett nekem ön, a riporter, el kell mondanom róla, róluk azt, hogy meghalt, mert ezt ezt ugye még senki nem mondta, sőt még ezekről és még sokan másokról sem mondtak semmit. De én elmondanám, hogy meghalt. Séta közben a barátaimmal mindig beszélgetünk és  ők is ezt mondják, de csak azért mert tőlem hallották. Nem kell ezt érteni, nem egyszerűen, hanem meghalt. Persze szeretnék még valamit mondani, mert az emberekről akikről a barátaimmal halottunk még semmit nem mondtak, azt mondanám , nem róla, hanem azt, hogy meghalt. A másik 3 szórul szóra elismételte az elsőt. Ki voltak öltözve elegáns öltönybe és kosztümbe és már tervezték is a temetést, a feliratot a sírkőre és a gyászjelenetet.

Ahogy mondják minél több a halál, annál több élet követi és látjuk magunk előtt az életet. Hisz az univerzum véges és meg fog szünni, de amíg halál van, élet is lesz. Ez volt a 2 férfi és a 2 nő filozófiája.

 

------------------------------

Nemrég láttam egy családi videót. Igaz csak áttekertem a szörnyű tartalmak miatt. Féltestvérem volt rajta, aki már 2009 április 30.-án meghalt. A két Babarczy lány ismerte. Féltestvérem 9 évet külföldön töltött, így nem tudom kiket ismert személyesen, de a videón mindkettő mellett feltünt, gondolom külföldön is lehetett a videó készítése. Még szerencse, hogy nem vagyunk rokonok. Nekem meg van a videó teljes személyzete az internetnek köszönhetően. Csak azért írok róla, mert meghalt, így a bumburok ne keressék már őt. Féltesóm szülei meg meghaltak. Szeretnék kezet fogni velük, hogy nincs gyerek. Az egyik próbált barátkozni velem, csak ő nem érti a barátságot. Igaz tesók nem vagyunk, de nem kell félni tőlem. HISZ ez itt az AMATŐRÖK közössége is.

morcos csodagyerek Creative Commons License 2018.01.01 0 0 67

Én ezt találtam nemrég. Nem tudom, ilyesmit keresel-e:

http://www.irka.n1.hu/

Előzmény: szasza110 (63)
polária Creative Commons License 2018.01.01 0 0 66

Mindent megirtak már és az ellenkezőjét  is!

Node ki ültet meggyfát ?

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.01 0 0 65

Reggel felébredtem, majd gyorsan felöltöztem és egy pohár víz után elindultam a megbízóhoz. Napi 25 dollár és egyéb költségért vállaltam az ügyet. Szerény lányomnak terhes volt a gondolkodása, Luisa Spagnoli-nak hívják. Általában Keljfel János kollégámmal nyomozok a bűnögyön. Aznap János felkelt délben az ágyában. János teljesen racionális gondolkodású ember. Nála csak a szomszéd sajtkészítő és börtönszakács Mackós Ádám a jobb barátom. Mi hárman bármelyik gazdag ember baját megoldjuk. Mackós csak így beszél : ZELLER! Egyszer Mackós Ádám a börtönben a bűnözők között az ásványvízt fogta a kezében és azt mondta : Kacsasült II. . Móvári Sulejmán bérelt fel minket, hogy megvédjük a lányát, Luisa Spagnoli-t. Elmondta Szulejmán, hogy az emberek, nem tudták róla, hogy csak magyarosan szereti az ételt. Többször észelte, hogy a cselédje nem engedelmeskedik az ételkészítésnél. Gyorsan Kerékgyártó Zsuzsannához, a cselédhez mentünk, hogy kihalgassuk. Keljfel János szerint nem tud főzni magyarosan.

szasza110 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 63

HALI mindenkinek 

egy olyan kérdésem lenne hogy olyan oldalról hallottam egy amatőr írok nak való oldal 

feltőltöm és tanácsot adnak meg mondják hogy jo e 

akitől hallóttam meg nem tudtta A CIMÉT 

AKKI MEGTUDJA NEKEM MONDANI ÍRNA NEKEM FACEBOOKON 

https://www.facebook.com/laszlo.szalai.77 EZ A FACEBOOKOM ELŐRE IS KŐSSZÖNÖM

SZÉP NAPOTT MINDENKINEK

kürtök Creative Commons License 2015.05.17 0 0 62

Az egy példány mindig drága, mert a montírozás és a lemezelőállítás költsége, a gép beállítása nyomáshoz, a hajtogató rezsiórabére egyetlen könyv hajtogatására.... szóval igen ez logikus. 

 

Ami a tördelőprogramot illeti, a könyv a szövegképtől szép, ehhez teljes és helyes elválasztási szótár kell. A magyar nyelvben annyi elválasztási lehetőség van, hogy nincs mentség a worddel taknyolt szakdolgozatok ocsmány szövegképére. Az automatizálásról annyit, hogy a Page Maker amit használtam, és az Indesign ami leváltotta, az USA-ból jön. Az alapbeállításai nem megfelelőek egyetlen más nyelvhez sem, csak algoritmusok alapján dolgozik, ebből kövektezik hogy nem lehet „magára” hagyni. A szóközöket alapból le kell faragni, a betűközök pedig betűtípus-függőek. Tehát nem egészen úgy van, hogy végigfolyik a szöveg a tükörben és mehet a nyomdába.

 

Az rendben van, hogy minden program tud pdf-et csinálni, de más a pdf, más a nyomdakész pdf. Szerencsés esetben a levilágításnál eldobja ha rossz, ha nem akkor gáz van. Az előkészítés minden állomása a nyomdagépig „Adobebarát”. Tehát az Indi beépített modulja megfelel, megfelelő paraméterekkel. 

 

A próbaverzió ingyenesen letölthető, de az még mindig nem tud magyarul, tehát elválasztani sem fog. 

 

Ha más programot használsz, a levilágítós stúdió honlapjáról, amellyel a kiszemelt nyomda dolgozik, sok esetben a honlapjukról le lehet tölteni postscript driver, és akkor nem kell pdf. A pdf azért terjedt el, mert azonnal látod ha valamit elszúrtál. Az ingyenes szövegszerkesztők pdf konvertrálás problémáit ki lehet ütni ha csak ps-t írsz a fent említett szoftverrel, mert meg se csinálod... De ellenőrzésre jó. Illetve csak arra. Nem fárasztalak tovább, de amit csak el lehet rontani, azt az előkészítésnél lehet. 

Előzmény: weazot (59)
weazot Creative Commons License 2015.05.16 0 0 61

Igazi nyomdakész anyagot tördelőprogrammal tudsz készíteni. Pl. normál PDFnél gond lehet, ha a használt betűtípus nincs meg a célgépen, ezért szokták "beágyazni" a betűtípusokat a nyomdakész PDFbe. A tördelőprogramban be tudod állítani a vágójeleket és a kifutót, ami leesik, amikor kivágják a könyvoldalt. Több a lehetőséged az elválasztásra, sokkal finomabban tudod az elválasztásokat szó- és betűközöket megadni. Egyszóval sokkal igényesebb anyagot tudsz vele készíteni, érdemes beletanulni. :)

Előzmény: kakukkcsipcsip (60)
kakukkcsipcsip Creative Commons License 2015.05.16 0 0 60

hm 3k ft egy példányra nem sok! előzetes ellenőrzésre szerintem kihagyhatatlan.

 

a tördelésben mi a több mint sima szövegszerkesztésben? nem értek ám hozzá. :)

úgy képzelem, hogy ma már mindent lekezel egy modern szövegszerkesztő, nem? :)

Előzmény: weazot (59)
weazot Creative Commons License 2015.05.16 0 0 59

Én a Scribus tördelőprogramot tanultam meg használni, ingyenes, hamar hozzá is lehet szokni, és tud nyomdakész PDFet generálni. Olyan ajánlatokat kaptam a könyvkészítésre, hogy csak na... Ezek után döntöttem úgy, hogy inkább megcsinálom én magam, így tudtam minimálárasan kihozni. Az esetemben is én voltam a borítótervező. :)

 

A nyomdát szintén sokáig kerestem, rengeteg ajánlatot kértem, hatalmas a szórás az árakban, ahogyan mondod. Nekem az volt a stratégiám, hogy elkészítettem a nyomdakész anyagot, és az RC Nyomdánál (http://www.rcontact.hu) először egy példányt készíttettem el. ~3000Ft volt az egy darab, de úgy voltam vele, hogy megéri, semmint valamit rosszul csináljak, és utólag derüljön ki. Papíralapon is átnéztem az egészet, majd a többi példányt a már említett NestPress Nyomdánál készíttettem el, elég kedvező áron és a minőséggel is meg voltam elégedve. (Náluk az egy példány nagyon drága lett volna, de több példány rendelésekor már nagyon kedvező az áruk.)

Előzmény: kürtök (56)
kakukkcsipcsip Creative Commons License 2015.05.16 0 0 58

nem érdekelnek a kereskedők, ezt a könyvet úgyse vállalná be egyik se :D

Előzmény: kürtök (57)
kürtök Creative Commons License 2015.05.16 0 0 57

Úgy van ahogy a kolléga írta. Az ISBN szám kiadásának ma már csak formai követelménye a hat köteles példány. Tartsd szem előtt, hogy ISBN szám nélkül a kereskedők nem fogják forgalmazni. Karikába c betű, magánkiadás, és mehet. A kutya nem bújja már a tartalmat, egy intézmény sem képes a cenzúrát megfizetni.

Előzmény: kakukkcsipcsip (54)
kürtök Creative Commons License 2015.05.16 0 0 56

Egyáltalán nem volt rossz áron, ami a tördelést illeti, az otthon már 2002-ben is 1000/oldaltól kezdődött, a korrektúra legalább ilyen drága. Az én könyvemmel símán negyedmilliót spóroltam meg, mert elő tudtam készíteni, a borítót is én terveztem, de a korrektúra már akkor 300 € volt. Elszállt a merevlemezem, kértem a cégtől, hogy küldjék el még egyszer e-mailben a korrigált szöveget, de mivel nem szálltam be a benzintankba dobható varázstablettás üzletükni, sz..tak rá. Akkor a könyv nyomása, ezer példányra 375/darab volt. Egy évvel később belefutottam egy fórumon valakibe, akik bevállalták volna 220 forintért. Ennyit az árakról. Ha nyomdakész pdf-et kér a nyomda, vagy postscriptet, akkor viszont nem openoffis-al, Publisherrel vagy tom is én mivel kéne összetákolni. Ha nem találják meg a nyomáskor a hibákat, megy a raklap a levesbe. A Ctp technológia tényleg jó, ha rendesen előkészített anyagot kap. 

Előzmény: weazot (53)
weazot Creative Commons License 2015.05.16 0 0 55

Nem hinném, hogy különösebben érdekli őket, hogy mit csinálsz... (Hacsak nem titkos világuralmi törekvéseidet akarod papírra vetni, amit kétlek. :) A hat kötelespéldányt eljuttatja a nyomda az OSZKnak, és kész, semmi ellenőrzés, semmi egyéb teendő. Nyugodtan csinálhatod itthon, a tördelést is hamar meg lehet tanulni.

Előzmény: kakukkcsipcsip (54)
kakukkcsipcsip Creative Commons License 2015.05.16 0 0 54

köszönöm az infókat

 

a magyar kommunista bürokráciát hogy lehet kihagyni az egészből? semmi közük ahhoz hogy mit csinálok

 

külföldön nem érdemesebb megcsináltatni?

weazot Creative Commons License 2015.05.13 0 0 53

Ahogy írták, elég sok mindentől függ. Például mással akarod csináltatni a korrektúrát és a tördelést? Céget akarsz megbízni az egész folyamattal? Vagy te intézel mindent és csak a nyomtatás a kérdéses?

 

Én nemrég készítettem el 50 példányban egy kis novelláskötetemet. (Elektronikusan is elérhető a http://korrajz.blog.hu oldal jobb szélső sávjából például.) A tulajdonságai: 110x176 mm, 92 oldal, színes, puha borító, fekete-fehér belívek. Magam korrektúráztam és tördeltem, így csak a nyomtatásért fizettem. A NestPress Nyomdánál az 56 példány (hatot be kell szolgáltatni az OSZKnak) ~32000Ft volt ilyen paraméterekkel.

Előzmény: kakukkcsipcsip (48)
kürtök Creative Commons License 2015.05.13 0 0 52

Akkor legyen a/5, 148x210 mm, hány szövegoldalad van?

A papír 80/g fehér ofszet, ez az általában használt papír könyvhöz.

Hány példányt szeretnél?

 

A borító keménytáblás vagy puha?

Színes legyen?

 

A szövegoldalakon szerepelnek-e színes ábrák fotók, vagy csak szöveg?

 

Kötésnek jo a ragasztókötés.

Ez segít valami? Ennél egyszerűbben nem tudom leírni. 

Hogy áll a tördelés? Az oldalszám miatt nem mindegy  a layout.

Előzmény: kakukkcsipcsip (51)
kakukkcsipcsip Creative Commons License 2015.05.09 0 0 51

fogalmam sincs ezekről a szakkifejezésekről...

Előzmény: kürtök (49)
kürtök Creative Commons License 2015.05.09 0 0 50

Tabletről irok a virsli ujjaimmal elnezest.

Előzmény: kürtök (49)
kürtök Creative Commons License 2015.05.09 0 0 49

Ehhez azért egy kicsit több információra lenne szükség:

- vágottméret a/5 de 148x210 vagy egyed?

- papír minőség,

- kötés

- borító color vagy szürkeárrnyalatos; fóliázott vagy lakkozott legyen?

- hány oldalrra kerük színes kép?

- kell- e tördelni, borítót tercezni?

www.idegenlegio.com magankiadásban jelentettem meg, kiadványszerkesztő vagyok. És az ár erősen nyomdafüggő. CTP vagy hagyományos offszet? 

Előzmény: kakukkcsipcsip (48)
kakukkcsipcsip Creative Commons License 2015.04.26 0 0 48

mennyibe kerül manapság kiadni egy könyvet?

persze tudom, sok mindentől függ

de pl egy a5-ös méret, 300 oldal... kemény borító...

egyéb kiadások...?

rudolf.th Creative Commons License 2015.04.26 0 0 47

Én ugyan (még) nem vettem rajta részt, de itt van több olyannak a hozzászólása a feltett kérdéshez, aki részt vett rajta, sőt, van köztük olyan is, aki már maga is tréner (Ági71), mert már nem csak Vidi Rita vezeti a tanfolyamot/tréninget (Ági71=Teller Ágnes, Telfel Grácia, Hegyesi-Kovács  Kata, Dobos Márta és továbbiak) :

 

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb-kerdesek__5925954-van-itt-olyan-aki-elvegezte-a-kreativ-iras-jobb-agyfeltekes-iras-nevu-tanfoly__oldal-0

 

A többi résztvevő nickje a GyK-n: Sipircke, krisz524, Paránytrilla, Sophie0526.

 

További trénerek:

 

http://www.kreativiras.com/a-trenerekrol/

 

Előzmény: G. Lorant (46)
G. Lorant Creative Commons License 2015.02.02 0 0 46

http://www.kreativiras.com/ Volt már innen valaki ezen a kreatív írás nevű tanfolyamon? Ha igen, mi róla a véleménye?

Kisasszony szitakötő Creative Commons License 2015.01.01 0 0 45

Szeretném ajánlani ezt a fantasy-történelmi-romantikus zsánerben mozgó honlapot:

http://reszisz.proboards.com/

FlashX42 Creative Commons License 2014.12.04 0 0 44

Sziasztok!

Most indítottam ezt a blogot, fantasy novelláknak szánom. Nem biztos hogy folytatom majd, attól függ hogy sikerült, úgyhogy örülnék pár véleményező kommentnek a bejegyzés alatt :)

http://fantasynovells.blogspot.hu/

webtrex Creative Commons License 2014.02.26 0 0 43

Sziasztok! Én mint tördelő írok Nektek. Eddig több 10.000 betördelt oldal van a hátam mögött, amit 5 év alatt Dániában tördeltem, nagyon magas színvonalon. Ami érdekelne, hogy számotokra, íróknak mi szükséges egy tördelőtől?

kürtök Creative Commons License 2014.01.10 0 0 41

Üdvözlet mindenkinek. Bemutatkoznék röviden. Két könyvet írtam, ebből egyet magánkiadásban kiadtam néhány évvel ezelőtt, tapasztalatból tudom, milyen nehéz kezdőként labdába rúgni. Ezen az oldalon van néhány szó rólam, később visszaolvasok a topicban.

www.ebook-tipo.com

ErikleViking Creative Commons License 2013.12.12 0 0 40

Sziasztok! Szeretettel ajánlom Nektek a következő blogot, amelyen mindenféle földi jó olvashattok, keresztény témákkal, életérzésekkel kapcsolatban. Nem tudományos értekeés, csak egy két szösszenet: http://nagymagyar.wlog.hu/

cheapshot Creative Commons License 2013.11.09 0 0 39

Sziasztok! Szeretném ajánlani most indult blogunkat, ahol novellákat írunk egy barátommal, valamint cikkeket, véleményeket széles témakörben.
Az olvasni szeretőknek egy próbát mindenképp megér :) 

http://ketszeregy.bloglap.hu/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!