Keresés

Részletes keresés

pomozita Creative Commons License 2018.05.14 0 0 139

Kedves Pirandus. Igen, arról a térről van szó. Elnézést az elírásért.

Előzmény: [fidelio] Pirandus (138)
[fidelio] Pirandus Creative Commons License 2018.05.13 0 0 138

Köszönöm  a fél évvel ezelőtti részletes beszámolót. Nagyon jó és hasznos. Kérdéseim: "Moritz tér", 28-as villamos: ez az utikönyvben "Martin Moniz". Ugyanarrról a térről van szó? Ez a tér a villamos végállomása? A borzalmas megállói sorbaállások miatt fontos.

Köszönöm a felvilágosítást, és esetleg másnak is.

Előzmény: pomozita (135)
[fidelio] Pirandus Creative Commons License 2018.05.13 0 0 137

Üdv. Feltámasztanám a Lisszabon topikot. (Van egy "Merre tovább Portugáliában" topik, főleg Portói utakról - az pörög.)jogomvan.hu (X) 2017.12.16 0 1 136

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván Önnek a www.jogomvan.hu csapata.

Online jogi segítség a külföldön élő magyaroknak is.

pomozita Creative Commons License 2017.11.11 0 3 135

Üdvözlök mindenkit!Október végén töltöttünk barátnőimmel öt napot Lisszabonban. Pár okosságot szeretnék megosztani veletek, hátha valaki tudja hasznosítani.

A repülőtérről nagyon egyszerű a bejutás. Metró egészen a reptérig közlekedik. Ahogy kijöttök a reptérről, a metró aluljáróban meg tudjátok venni a viagem nevezetű kártyát, amire ott helyben fel is tudjátok töltetni a kívánt összegeket. Ezzel tudtok közlekedni. Metrón, villamoson, buszon. Csak odaérintitek a megfelelő helyre a kapuknál, jegykezelőknél és mehettek is. Én javaslom a fülkében ülő embertől megvenni, mi legalábbis gyorsabban végeztünk, mintha az autómatában vásároltuk volna. Persze ez attól függ, hol, mekkor a sor. Most nem voltak sokan. Sok autómata is rendelkezésre áll.  Nekünk a szállásunkhoz egy átszállást végre kellett a metrón hajtani, de minden megálló ki van írva a metrókocsikban is, tehát nem lehet eltévedni. Különböző színekkel és elnevezésekkel jelölik a metróvonalakat. Mi rengeteget gyalogoltunk, igazából a megérkezéskor feltöltött 10 eurót sem utaztuk le, pedig aztán tényleg mindent megnéztünk a városban.

Mi a Felix Garden Hotelben laktunk a Pombal téren. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Központi helyen fekszik (15 perc gyalog a Rossio, a pályaudvar, stb.), nagyon tiszta (naponta takarítás, törülköző csere). A reggeli meg valami káprázatos volt. Korán kell reggelizni, utána sokan vannak!

Első nap este érkeztünk, utána már csak a bejelentkezés a szállodába és a környéken való séta, vacsora következett. Éttermet nem fogok ajánlani, mert az a tapasztalatom, hogy mindenhol finomakat lehet enni és nagyjából egyforma áron. Nincsenek nagyon elszállva az étel árak.

Másnap a Moritz térre lesétálva, felszálltunk a nevezetes 28-as sárga villamosra (viagem kártyával). Kicsit kellett csak sorban állnunk és a másodikra fel is fértünk. Mondjuk elég korán, szerintem 9-fél 10 körül már ott is álltunk a megállóban. Nagyon hangulatos volt, szép helyeken vitt végig. A villamosról már ki is tudjátok választani, hogy visszafelé hol szálljatok le, mit akartok részleteiben megnézni, melyik látványosságot nevezetességet. Elég sokáig elmentünk, az Esterla Bazilikáig. (fényképezzétek le a megállóban felszálláskor a megállók neveit, így követni tudjátok, hol jártok. Be van rajta jelölve, hogy mi számít még belvárosi résznek.) Itt megnéztük a bazilikát és a vele szemben lévő szép kis parkban is sétáltunk kicsit, majd visszaszálltunk a villamosra és visszamentünk addig, ameddig gondoltuk. Onnan gyalogoltunk, Bairo Alto negyed egy része, aztán az Alfama negyedet gyalog jártuk már be. Sé  Kateldrális, a gyönyörű kilátás, a kis utcák. Bementünk a várba is. A kilátásért megéri, egyébknt nem egy nagy látványosság. Gyönyörű időnk volt végig az öt napban, 28-30 fok október végén. Minden nap 15 km-eket mentünk, reggeltől késő estig.

Harmadik nap reggel vonatra szálltunk. Rossio térről indulnak a pályaudvarról a vonatok. Pontosak, tiszták. Itt is volt egy kis sor reggel a jegyekért, de gyorsan ment. Erre nem jó a városban használatos viagem. Kb 40 perces út után megérkeztünk Sintra-ra. Ahogy kijöttök az állomásról, keressétek meg a buszmegállót, 434 busz jár körbe Sintran. Egyszer megveszed a jegyet a buszon (nálunk sokan álltak sorban, ezért már előre jött egy hölgy a sorban és ott adta el a jegyeket) és leszállsz ott, ahol le szeretnél, majd visszaszállhatsz ezzel a jeggyel és mehetsz a következő látványossághoz. Mindenhol rengetegen akarnak felszállni, készülj. Gyalog nagyon-nagyon sok,meg se forduljon a fejedben. Talán az első, amit még bevállalhatsz, a Nemzeti Palota, kb. 1 km a vasúttól, de a mór vár és a Pena Palota iszonyú távolságra, magasságban van. Ha akarod, ezekbe a belépőket előre is megveheted a vasútállomás kijáratától balra, kicsit lesétálva az út túloldalán a busztársaság ablakainál. Mi megvettük, de nem kellett volna sokat sorban állni a látványosságoknál sem, de így biztosabbnak éreztük. Szóval feltülekedtünk a buszra, megnéztük a Nemzeti Palotát. Javaslat: ha még a mai napon meg akarod nézni a Pena Palotát és Mór várat, valamint el akarsz jutni Cabo de Roca-ra és Cascais-ba, akkor a Nemzeti Palotát vagy csak kívülről nézed meg, vagy haladósan belülről is. Mert a másik kettő több időt kíván és véleményem szerint szebb is. Utána átbuszoztunk a Mór Várhoz. Itt végigsétáltunk a megmaradt falakon. Gyönyörű a kilátás, mindenképp javaslom. Utána gyalog átmentünk a Pena Palotához. Itt nagyon sokat kell majd sétálni, ráadásul csakis felfelé. Készüljetek. Viszont itt már buszra nem érdemes felszállni, mert tömeg van és a busz sem megy már nagy távolságot, a többit mindenkinek gyalog kell megtennie. A mi nyárias melegünkben nem volt egyszerű. Megnéztük a Palotát is, nagyon tetszett. Utána felszálltunk az első buszra, amire felrétünk és vissza a központba. Ott átszálltunk a 403-as buszra (a vasútállomásnál van a megálló), külön jegyet kell venni (sajnos a jegyárakban már nem vagyok biztos, nem szeretnélek titeket félretájékoztatni). Kb 50 perc tempós buszutazás vár rátok egy tiszta, mondern busszal és már ott is vagytok az óceánnál. Kihagyhatatlan Cabo de Roca. Nekünk nagyon jó időnk is volt, szél sem fújt nagyon. Érdemes kisétálni a túristák által nem nagyon járt részekre (ami persze még nem veszélyes) és ott leülni kicsit elmélkedni. Gyönyörű volt. Vettünk egy zacskó gesztenyét, vittünk magunkkal ginja-t és ott elfogyasztottuk. Amikor megérkeztek, nézzétek meg, mikor indul az utolsó busz Cascais-ba, nehogy lekéssétek. Ott megint fizetni kell és kb 30 perc múlva már a hangulatos kis városban sétáltok az utcán. Mi épp naplementekor értünk oda. Vacsoráztunk egyet, sétáltunk egy kicsit és vonattal visszautaztunk (kb 40 perc) Lisszabonba. Javaslom a vonatot, mert gyors, nem drága, tiszta, megbízható.

Negyedik napon Belem volt a nagy cél, de előtte megnéztük a Rossio-tól pár perc sétára található santa justa elevatort. Beálltunk a sorba (hosszú..., öt euró...), de végül nem szálltunk be, mert az egyik ismerősünk azt mesélte, hogy az elevator feletti utcában van egy kis bőrműves bolt és abban egy lift, mely ingyen használható. Azzal fel lehet menni és onnan kicsit fellépcsőzni, majd kilyukadsz ugyanahhoz a kilátó hídhoz, ahová a Santa Justa visz fel. És tényleg. Gyönyörködtünk a kilátásban, utána az itt található tető nélküli templomot néztük meg belülről, kívülről (Museo Arqueologico do Carmo). Majd lesétáltunk a Comercio térre (gyönyörű), ahol beültünk egy tuk-tuk-ba és elvitettük magunkat a Belém toronyhoz. Gyönyörű időben, a Tajo folyó partján megcsodáltuk, napoztunk, koktáloztunk, lesétáltunk a felfedezők emlékművéhez, ott is elidőztünk (egyikbe sem mentünk be, mert rengetegen álltak sorba mindenhol és inkább élveztük a napsütést, a látványt) A felfedezők emlékművének tetejére lifttel is fel lehet menni. A Tajo folyót egyébként már a városban is megcsodáltuk párszor. Leültünk a partjára a Comercio téren napozni, nézelődni, kávézni. Kihagyhatatlan. Utána felsétáltunk a Jeromosok Kolostorához. Tipp! Hosszú sor a nagy melegben... ne álljatok be... Ha szembe álltok a bejárattal, balra van egy kis sétára a múzeum bejárata. Ott ugyanúgy meg tudjátok venni nulla sorral a jegyet, ugyanannyiért. Utána visszasétálsz a tömeghez és mellettük be tudsz sétálni a jegyeddel... 

Utána elsétáltunk ahhoz a cukrászdához, ahol az eredeti pasta de nata süteményt süti. Két perc gyalog a kolostortól. Ha kijöttök a kolostorból, balra induljatok el a főúton. Ahol a tömeget látjátok, az az. Ne álljatok be a sorba, mert azok elvitelre viszik, hanem menjetek be és vagy öt termen keresztül is bemehettek akár, akkor a cukrászda. Nagyon sokan vannak, de nem kell sokat várni. Kérjetek máris kettőt, mert egy nem elég, hozzá egy jó kávét.

A cukrászda feletti utcában található egy szép kis kert, de én nem ajánlom. Régen szép lehetett (talán egy-két euro a belépő), de most már elhanyagolt. Mi megbántuk.

Utána a 15-ös villamossal tudtok visszajutni a városba, vagy busszal (sajnos nem emlékszem a számára) vagy vonattal. A villamosnál nagyon nagy tömegre számítsatok, sorba kell állni. A vonathoz meg gyalogolni kell kicsit. Mi busszal jutottunk vissza. Utána még elsétáltunk a Comercio térről az Alfama negyedbe és kerestünk egy hangulatos éttermet, mert fado esten szerettünk volna részt venni. Beültünk egy nekünk tetsző kerthelyiségbe és meg is hallgattuk. Nekem az ételeik nem nagyon jöttek be, mert én sajnos nem szeretem a halat. A csirkét és a sertéshúst szerintem nem fűszerezték túl, ízetlen volt, Igazából köreteket és desszertet ettem ezekben a napokban, a reggeli kivételével. A halat imádó barátnőim viszont imádták a mindenféle herkentyűket. Mindent kipróbáltak. A fado est pedig kötelező program szerintem.

Utolsó napunkon a Pombal tér feletti nagy parkot jártuk be, majd a belvárosban sétáltunk, ebédeltünk , napoztunk a folyóparton, pihentünk. Sajnos eltelt ez a pár nap. Késő délután indult a gépünk hazafelé.

Fontos!!! Hazafelé a reptér előtt szállsz ki a metroból, ott, ahová érkeztél Budapestről. De nem innen indulsz vissza, hanem fel kell szállnod egy reptéri buszra , ami átvisz a Terminál 2-be. Mi ezt majdnem elszúrtuk, de végül még időben észbe kaptunk. Szóval a reptéri busz átvisz abba a terminálba, hol majd át tudsz esni az ellenőrzésen, stb., stb.

Remélem tudtam segíteni. Timi

 

 

 

jogomvan.hu (X) 2017.09.30 0 0 134

Széleskörű jogi segítség külföldön élő, dolgozó magyarok részére is. www.jogomvan.hu

feher64 Creative Commons License 2017.09.21 0 0 133

Sziasztok Lisszabonosok!

 

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy bár én októberben már voltam akkor csodás volt az idő, szeretném megkérdezni, hogy januárban milyen idő szokott lenne?

Ajánljátok-e akkor is kimenni, mert láttam jó ajánlatot.

 

Köszönöm előre is a válaszotokat!

USAntal Creative Commons License 2017.09.19 0 0 132

Sziasztok!

Cicával Budapest utat megtette már valaki repülővel? Mennénk pár hónapra, de Wizz és Ryanair diszkriminálja az állattartókat, érdekelne hogy megoldható e más légitársaságnál, értelemszerű árért cserébe. Mert jelenleg a nagyok majdnem annyit akarnak elkérni, mint a Budapest -> Los Angeles útért, és kicsit húzósnak érzem.

Tényleg ennyire menjen el az ember a búsba ha van egy háziállata Európában? :S

kissjanoo Creative Commons License 2017.09.02 0 0 131

Ok. Köszi!

Előzmény: bamara (130)
bamara Creative Commons License 2017.09.02 0 0 130

Menj át a másik fórumra: Úticél: Portugália. De ott merre? 

Rengeteg segítséget fogsz tudni szerezni, olvasd végig!

kissjanoo Creative Commons License 2017.09.02 0 0 129

Üdv a Lisszabonosoknak!

 

Ha két teljes napotok lenne itt és abból az egyiket Sintrában töltenétek, akkor a másikon hol kezdenétek a napot?

 

Konkrét kérdésem az lenne, hogy pontosan melyik hely lenne az ahonnan a legszívesebben elindulnátok csavarogni?

Nem lényeg a szállásom helye, valahogy elmennék erre az adott pontra és onnan lépkednék tovább.

 

Egy budapesti turistának azt mondanám kezdjen a Vörösmarty vagy a Deák tér környékén. Lisszabonban nem találtam ennyire konkrét területet. Van ötlet?

 

Köszönöm.

 

Barnabas-sabanraB Creative Commons License 2017.07.05 0 0 128

látom eléggé inaktív a csoport..

Korábbi tapasztalataitok alapján tudnátok Portoban jó szállást ajánlani? 2-3 napra kéne csak, és nem szeretnénk zajos helyen megszállni, viszont azért jó volna ha közel lenne a központhoz és árban se menne a csillagokig.

Barnabas-sabanraB Creative Commons License 2017.06.07 0 0 127

üdv mindenkinek!

Portoba érkezünk párommal a nyáron és szeretnénk szállást keresni pár napra (2-3 éjszakára), mielőtt továbbállunk. Tudtok-e olcsó szállást, hostelt, esetleg ismerőst akinél megszállhatnánk arra a pár napra? Gondoltam előbb itt rákérdezek, mielőtt elkezdem az internetet bújni..


sört Creative Commons License 2017.03.28 0 0 126

Szia!

Mi vonattal mentünk,igaz Lisszabonból Portóba.

Előzmény: Evelin0910 (125)
Evelin0910 Creative Commons License 2017.03.20 0 0 125

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, csütörtökön érkezünk Portoba, de Lisszabonba szeretnék eljutni 3 barátommal.

Autót szerettem volna bérelni, de azt az infót kaptam, hogy az összes nemzetközi cégnél, csak dombornyomott hitelkártyával tud ez működni, ami viszont nincs. Sima masterCard bankkártya nem jó.

Van valakinek valami más ötlete? Esetleg tudtok valamilyen helyi kis autókölcsönzőt? Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: R.Evelin

Homer__ Creative Commons License 2017.03.16 0 0 124

Esetleg lenne valakinek 4db eladó jegye a Portugália - Magyarország meccsre?

Olyan aki megvette, de mégsem tud menni.

 

Ha nincs, akkor esetleg tudna valaki segíteni, a helyszínen hogyan is mikor lehetne venni? (természetesen ott már nem a magyar szektorba)

 

előre is köszi

 

tototo97531@gmail.com

 

JÓZSEF5010 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 123

SZIASZTOK !

Szeretném megkérdezni  aki már használta:a Lisbon CARD-ot sorba állás nélkül bejutott-e az adott nevezetességhez, amennyiben az ezzel kártyával az ingyenes ?????

Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.03.12 0 0 122

Szia József, a neten olvasható, ezévi, friss infók:

-  nincs elővételi lehetőség

-  helyjegy sincs, a jegy aznapi, menetrend a neten :-))

-  ha van via viagem kártyád, és rajta elég pénz,/jegyárak szintén neten/ csak bedugod az            automatába, és mehetsz..  

/irígyen olvaslak, én csak áprilisban megyek.. :-)) /

 

Előzmény: JÓZSEF5010 (121)
JÓZSEF5010 Creative Commons License 2017.03.12 0 0 121

Sziasztok !

A kérdésem a Sintra-i vonatjegy vásárlással kapcsolatos, a Rossio pályaudvarról szeretnék utazni.   A jegypénztárban történő vásárláskor kell -e közölni a konkrét oda-vissza út  percre pontos időpontját vagy a jegy egész napra érvényes ,bármely időpontban induló - érkező vonatra???  Van-e a jegypénztárban elővételi lehetőség. Aki esetleg utazott már szíveskedjen leírni.

Köszönöm

JÓZSEF5010 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 120

Sziasztok !

Sintraval kapcsolatban kérdezném:  ,a palota látogatásoknál érdemes-e előre az interneten megvenni a jegyeket a sorba állások elkerülése érdekében ???? Vagy a beléptetésnél úgyis ki kell várni a sort????

Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.02.28 0 0 119

Metro szempontból a Baixa_Chiado, mert ott két vonal van és központi, szintén központi de egyvonalas a Rossio,Moniz,Restauradores, partmenti egyvonalasak a Sodré és a Terreiro,- lásd a Metro térképet !  Érdemes a kiválasztott hotelt a Googliban előhívni, és útvonaltervezés-gyalogosan kiválasztással a legközelebbi Metróáll.nevét beírni. Én nem nagyon mennék 2-300 méternél távolabbiba, de lehet, hogy Te nem vagy lusta :-))

Előzmény: cselo_g (118)
cselo_g Creative Commons License 2017.02.28 0 0 118

Köszönöm,

 

szállás még nincs, ezzel kapcsolatban is érdeklődnék, hogy melyik Metro megálló környéke javasolt a belvárosi részen?

Előzmény: Laszlo Mihala (115)
Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.02.28 0 0 117

28 vill jegy jó, csak tele van, inkább végállomás-közeli megállót keress, és üld végig az utat. Villamos térképet le tudsz tölteni. 2 terminál van, szintén google, írd be, minden infót magyarul elolvashatsz, shuttle busz, jegyautomaták, stb. 

Előzmény: JÓZSEF5010 (116)
JÓZSEF5010 Creative Commons License 2017.02.28 0 0 116

Sziasztok !

Kérdésem:   a 28-as villamosra jó-e a napijegy?

                    hová is érkezik ,és indul a repülő LiSBON-ban? T1 vagy T2 ? terminal ( hogyan történik az átutazás egyik terminálról a másikra )???   Szeretném pontosítani az információkat aki a közel múltban járt már arra előre is megköszönném ha leírná.

    

ÜDV.

József

 

Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.02.27 0 0 115

majd írd meg a szállodád helyét, mivel közlekednél, és mi érdekel. a 113.-on van az emilcímem. utána lehet okoskodni...addig ráérős a dolog :-))

 

Előzmény: cselo_g (114)
cselo_g Creative Commons License 2017.02.27 0 0 114

Szia,

 

Esetleg nekem is átdobod?

 

Mi júliusban megyünk, dátum, repjegy már fix, szállást nézegetünk mostanság... 3 napra meg egy kicsire...

Előzmény: Laszlo Mihala (110)
Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.02.24 0 0 113

Szia Tücsök, mihalaszlo@gmail.com - majd ha felébredtél, írj  :-))

Előzmény: Tücsök60 (112)
Tücsök60 Creative Commons License 2017.02.23 0 0 112

sziasztok, éjszaka érkeztünk meg Lisszabonból. A Viva Viagem kártyáinkon (2 db)  maradt 5,5 Euro. Nem tudtuk visszaváltani, nem találtunk erre funkciót az automatában. Próbáltunk segítséget is kérni, de nem jártunk sikerrel. Talán jegypénztárban kellett volna? Ha valaki átvenné, akkor jelezzen.

Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.02.23 0 0 111

Fontos :  Remélem, vagytok egyketten, akik április 28/május 1 között egyénileg utazva háromnapos-Wizzaireztek Lisszabonba !!   Szívesen tömörülnénk akár egy Sintrára, akár esti Portói ivásra !!  

Laszlo Mihala Creative Commons License 2017.02.22 0 0 110

Szia József, mi csak áprilisban megyünk,- és ha akarod, megírom emailban neked a mi 3 napos kemény forgatókönyvünket, hátha hasznát veszed.. és a viagemet is....

Előzmény: JÓZSEF5010 (108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!