Keresés

Részletes keresés

csaszarg Creative Commons License 2013.07.26 0 0 1015

Sziasztok!

 

otletekre van szuksegem hogyan tanitsak egy kutyat porazon menni, illetve hogyan nyerhetnem el a bizalmat.

 

Egy nagyon oreg menhelyrol befogadott kutyarol van szo; raadasul suket is szegeny; februarban kerult hozzank de meg mindig nem bizik bennunk; ha latja etellel kozeledek akkor meg elmegy, de ha ures kezzel es simogatni akarom, nincs oda erte. Meg most is beszalad a kutyaolba ha latja hogy jovok. Nagyon sajnalom azt is hogy lancon kell tartsuk de maskepp szokni probal. Ezertis szeretnem setalni vinni neha (egesz nap fekszik a gyumocsfa alatt- bar elegge relaxalt ilyenkor, tudom oregsege miatt is ilyen inaktiv) de ha porazra kotom nem hajlando megmoccanni, fel is hogy nincsen kozel a haza hogy beszaladjon, na meg latja kozel vagyok hozza, az sem tetszik neki.

 

Eleg nehesz eset, tudom, de szamomra o fontos, es fontos lenne hogy legalabb egy kicsit jobb sorsa legyen.

klikkzac Creative Commons License 2009.05.26 0 0 1014
Sziasztok!

Végigolvastam ezt a topicot :) És rengeteg minden merült fel bennem, úgyhogy bocsi ha kicsit hosszú leszek.

Tavaly októberben 1 évesen fogadtunk be egy félős bordert. Elsőre úgy tűnt, hogy csak a férfiakkal van problémája(ha lehetősége van rá 20 m-es ívben kerüli őket), de jobban megfigyelve rájöttem, hogy fél mindentől ami nagy, vagy ismeretlen illetve a szűk vagy sötét helyektől és persze a vihartól.

Láttam a tévében egy riportot és abban valaki említette, hogy a félős kutyáknak jót tesz az agilityzés, amire sajnos a városunkban nincs lehetőség. De elkezdtem a neten keresgetni és így ismerkedtem meg a dog dancinggel és ezen keresztül a klikkerrel.

Úgy 2 hónapja álltunk neki klikkerezni. Kondicionálás után a pálcázással kezdtünk. Kicsit nehézkesen haladunk, mivel van egy kuvaszunk is, így az udvarban 2 kutyával kell foglalkozni, ami szerintem rettentő nehéz. Be a lakásba igazából nem jöhet, néha behozom, de itt kicsi a hely és igazából itt is új neki. Nem messze tőlünk van egy kisebb park oda szoktunk kimenni, de ott meg vannak emberek, kutyák, zajok, gyerekek (szerencsére még elfogadható mennyiségben). Szóval a pálcázással az a gondunk, hogy nem szereti követni. Távolról odamegy megböki az orrával a végét, jó sokáig ott is tartja, de ha elmozdul a pálca nem szereti követni.

A másik amit elkezdtem tanítani az ül. Már úgy jött hozzánk, hogy ismerte az alap engedelmességi feladatokat(nem klikkerrel tanítva), de arra gondoltam, hogy nem ártana azt is átvenni klikkerrel, hogy lelkesebben csinálja. Szóval elkapással elkezdtem tanítani neki. Ha lelült a közelemben klikk és ment a labda. (Ja igen labdás a drágám, úgyhogy visszahozhatja vagy csócsálhatja kicsit a labdát jutalomként.) Pár nap után már egész szépen ment is a dolog, de elbizonytalanodtam, úgyhogy megint inkább másba kezdtünk. Most az a cél hogy egy post-it-et megnyomjon az orrával minél hosszabb ideig. Azért gondoltam erre, mert ezt bármikor bármire vagy bárkire ráragaszthatom. Most itt tartunk.
Azért most már jobb a helyzet mint az elején. Sok labdázás után már elég közel megy másokhoz és ha szimpatikus neki az illető még meg is simogathatja.

Nos, ha valaki el tudna látni jó tanácsokkal annak nagyon örülnék, némi irodalom a témában szint úgy nem ártana (angol is jöhet).

Ja és közben persze terjesztem a módszert az ismerőseim közt. Van egy kis 8 hónapos beagle lány aki épp ismerkedik a dologgal, szeptemberben érkezik egy komondor fiú az unokatestvéremékhez, és egy másik ismerősöm július végén hoz haza két border fiút:)

A 453-as hozzászólásban lett pár téma említve, ami engem nagyon érdekel.

Remélem fellendül ez a topic és lesz aki válaszol. Előre is köszönöm a segítséget.
laruci Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1013
köszi :) probálgatom
Előzmény: Ribizli. (1012)
Ribizli. Creative Commons License 2009.01.11 0 0 1012
Mindenképpen van értelme. Célszerű egy könyvet is venni hozzá, hogy szakszerűen használd.
Előzmény: laruci (1011)
laruci Creative Commons License 2008.11.02 0 0 1011
sziaztok! van valakinek tapasztalata a klikkerrel kapcsolatban?Jo?Használhato?Van értelme?
laruci Creative Commons License 2008.11.01 0 0 1010
sziasztok! Tud valaki segiteni? Valami "olcso" és JO kutyaiskolát keresek Pesten. Köszi
Ribizli. Creative Commons License 2007.11.26 0 0 1009

Hahó! Nem vagyok szakember, de próbálkoztam én is klikkerrel már! Van egy-két ötletem, remélem hasznát veszed!

 

Először szerintem próbálkozz úgy, hogy jutalomfalattal rávezeted a kutyát arra, hogy mit is kellene csinálnia. (Ha jól értettem, akkor azzal jól motiválható :-) )

 

Gondolom, hogy az a gond, hogy a kutyus veled szemben áll, és nem tudod magad mellé állítani. Ehhez először a "Lábhoz!" vezényszót kellene megtanulnia!

 

Először csak annyit csinálj, hogy a szorosan a lábad mellett tartott kezedben lévő jutalomfalattal hátramész pár lépést, majd előre ugyanannyit (ekkor egy irányba kerül veled), miközben a kezed (benne a jutifalattal) szorosan a lábad mellett marad, ott, ahol a kutya orrának kell majd a szabadonkövetésnél lennie.

 

Azon az oldaladon gyakorolj, amelyiken szeretnéd, hogy a kutya kövessen (ált. bal).

 

Aztán ha kicsit megindul a falat után (előre irányba), akkor klikk, és add neki a falatot. Aztán újabb falattal kezdheted, de pár alkalom után növeld a megtett lépések számát, csak két-három lépés után klikkelj, és gyaloglás közben kapja meg a falatot. Szerintem elég hamar megérti majd, hogy (a bal oldalon) kell követnie! :-)

 

Egy idő után bevezetheted a "Lábhoz" parancsszót is.

 

Egyéb figyelemelterelés (pl. másik állat, autók, stb.) nélkül könnyebb megérteni és véghez vinni a kutyáknak.

 

És először érdemes pórázzal gyakorolni (persze nem az első pár lépést, hanem a hosszabb távokat). Ne nagyon rángatsd a pórázt, esetleg aprókat korrigálj, inkább a klikkelést használd, ha jól teljesít (a falatot nem muszáj ekkor már a kezedben tartani, szerintem elég, ha a klikk után benyúlsz érte a zsebedbe :-) )

 

Majd apránként nehezítheted a feladatot. Eleinte a megtett távolságot növeld a klikk+falat előtt, majd ha ez jól megy, akkor kiviheted több állat, ember, stb. közé (figyelemelterelés), esetleg akadályokat állíthatsz, hogy ne egyenes vonalban kelljen követnie, ha mindez már igen jól megy, akkor végül megpróbálhatod póráz nélkül is. :-)

 

Szerintem ekkor a kutyának már nem kell tanítani, hogy mindeközben rád nézzen, de ha mégis nehezebben megy, akkor csak akkor klikkelj, ha miközben követ, akkor rád is néz (már a pórázos időben érdemes elkezdeni)!

 

Remélem, hogy segíthettem! Sok sikert mindehhez!

Előzmény: saya-jin (1008)
saya-jin Creative Commons License 2007.11.16 0 0 1008
Elég régen volt itt már hsz., de azért bepróbálkozom :)

Az a kérdésem ugyanis, hogy nem találtam sehol se kicsit részletesebb segítséget a szabadon követés klikkeres megtanítására. Borzasztóan tetszik, amikor a videókon a kutya folyamatosan néz fel a felvezetőre, és pontosan követi annak tempóját, de fogalmam sincs, hogy ezt hogyan kezdjem el. Az a baj, hogy a kutyusomat csak úgy sikerülne rávenni az első lépésre is, hogy a kaját elhúzom előtte, de akkor meg nem engem néz, hanem a kaját, ha viszont feljebb emelem, akkor leül (az ültetést egyébként is így tanítottuk meg neki, mivel erre a mozdulatra egyébként mindig leül). Hogyan szokták a szabadkövetést felépíteni? 1 éves a kutyus, nemrég klikkerezünk, de már szépen megy a pálca, meg a figyelem (illetve érdekességként egyből vágta, hogy ha nincs pálca, akkor a tenyeret érintse, ami azért érdekes, mert ezt egyáltalán nem tanítottam neki :o). Következő lépésnek a szabadkövetést szeretném, meg ezzel a módszerrel külön megtanítani neki az alapokat újra, más vezényszóval (angol szavakra :D )
Dári Creative Commons License 2007.05.12 0 0 1007

 

 

        Köszi a választ!

Előzmény: g-krisz (1006)
g-krisz Creative Commons License 2007.05.08 0 0 1006
Hello!

A kézenfekvő megoldás az, hogy amikor kifejezetten gyakorolni akarsz velük, akkor külön zárod őket. Ha pedig elkapni akarsz viselkedéseket, akkor nyugodtan válassz különböző jeleket, így nem lesz félreértés. Tehát egyiknek klikker, másiknak síp jó megoldás szerintem.
Előzmény: Dári (1005)
Dári Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1005

 

 

   Sziasztok!

 

Na, úgy tűnik magamban beszélek, de rá vagyok kényszerülve. A Netboardon levő fórumra egyszerűen nem tudok feljelentkezni, biztos az én hibám, de ez van. Szóval vajon lehetséges hogy az egyiknél klikkert használok a másiknál pedig esetleg sípot? Tényleg nem tudom, hogy lehet egyébként alkalmazni a "kilesem a jó mozdulatot" technikát több kutya esetében. Mert az Ok, hogy külön tanulok velük, de ott soha nincs annyi idő, hogy várjak, na majd csak úgy mozdul.

Dári Creative Commons License 2007.05.02 0 0 1004

 

   Sziasztok!

 

  Nem tudom valaki van-e még itt, de nagyon örülnék ha tudna valaki választ a kérdésemre. Lett egy 2és egy 3 hónapos kutyám. Már korábban gyakorolgattam a klicker módszert idősebb kutyámmal,/ a  Ti segítségetekkel/ és most nagyon szeretném a kicsiket is ezzel a módszerrel tanítani. A fő kérdésem, lehet-e két egymás mellett élő kutyát tanítani ezzel a módszerrel. Van-e tapasztalatotok arról, hogy esetleg megkülönböztetik a klickerek hangját, és így tudják melyik szól nekik. Vagy mit lehet tenni ilyenkor? A  3 hónapost már elkezdtem ezzel tanítani, és hihetetlen eredményes. de most érkezett a 2 hónapos és nem tudom vele mit csináljak. Az idősebb szoba tisztaságát is ezzel erősítettem, így hát első naptól teljesen OK, de most hogyan tovább? Minden ötletnek nagyon örülönék.

g-krisz Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1003
Szerintem nem gond, feltételezem, jól van kondícionálva és érti a klikk jelentését. Tehát, a lényeg, hogy jókor klikkelj, tudd elkapni azt a lépést. Az, hogy utána mi történik, ebből a szempontból nem érdekes.
Előzmény: Ajad (1002)
Ajad Creative Commons License 2007.03.02 0 0 1002
Már vmelyik nap azt álmodtam,hogy ott vagyunk a táborban :D
Most a tolatást tanítom Bennynek és felvetődött egy újabb probléma:S
Vagy 3szor csinált olyat, hogy ment hátra pár lépést klikkeltem és miután klikkeltem leült:O aztán odaadtam neki a jutalomfalatot mert ugye klikkeltem,szóval akkor ebben az esetben mi rögzül benne a tolatás vagy a leülés?
Előzmény: g-krisz (1001)
g-krisz Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1001
Én a sátor fölé szoktam egy pavilont is emelni, ami alatt a kutya is elfér, így nem ázik meg akkor sem, ha esik.
A komplexebb gyakorlatok tanítását mindenképp előre meg kell tervezni. Érdemes a legapróbb részletekig lebontani, majd ezekből felépíteni.
Konkrétan az összepakolásnál:
Először is fogja meg és vegye fel a tárgyat. Vagyis tárgy ledob, vagy elé tart, majd klikk minden érdeklődésére, aztán rávezetni, hogy a szájába kellene venni... és így tovább.
Kellő gyakorlás után már szívesen veszi fel és cipelgeti a tárgyakat. Utána jön a célirányos letevése. A mi esetünkben a dolgo annyiban speciális volt, hogy a kutyám előzőleg már ismerte a (IPO szerinti) szabályos apport gyakorlatot, tehát mindig hozzám akarta hozni a fát és nekem adni, így különböző trükkök segítségével próbáltam rávezetni arra, hogy az is jó, ha nem nekem hozza, hanem a kosárba ejti.
A postást is alapvetően szétbontanám a cipelés gyakorlatra (apport) és a célba való irányítás gyakorlatra. Az előbbiről már írtam, utóbbit én abból fejlesztettem tovább, hogy az orrát odaérinti valamihez, úgy, hogy egyre távolabbról kellett odaérinteni az orrát, magyarul oda kell mennie hozzá, és úgy megbökni.
Hátramenethez két irányt javaslok. A lassabb, de operánsabb módszer az, hogy várok, figyelek, és mindenre klikkelek, ami akár minimális hátrálással, vagy a hátsó láb emelésével, súlypontváltással jár. Ebből aztán szépen lehet építkezni.
A másik, megvezetést alkalmazó módszer, hogy kialakítok egy olyan terepet, ahová behívva a kutyát, csak hátrálva tud kijutni, majd mindig a hátrálásra klikkelek és fokozatosan elhagyom a segítséget.
Előzmény: Ajad (999)
Ajad Creative Commons License 2007.02.28 0 0 1000
Egyébként kíváncsi lennék hogy mit csinálna Benny a sátorban,van hogyha beszabadul a házba akkor egyből felugrik az ágyra és elkezd őrjöngeni rajta meg ugrál meg tép mindent amit meglát..annak ellenére h 3 és fél éves:):)
Ajad Creative Commons License 2007.02.28 0 0 999
Háát ez a távolabb kikötés utána nekem is eszembe jutott :)
De szegény ha esik az eső.. :O
Óó tök jók ezek az összetettebb trükkök,mondjuk az összepakolás vagy postázás,nagyon tetszenek sztem megtanítom vagyis megpróbálom megtanítani ezeket:)
Pl az összepakolást hogy kezdjem?Hogy először ha elindul a tárgyak felé egyből klikkeljek,aztán ha felveszi őket akkor klikk..hmm csak azt nem értem,hogy mi fogja arra ösztönözni hogy felvegye őket..
Hát a hagyományos módszerrel a meghaljást úgy h kiadtam neki a feksziket úgy h a hasa alá tettem a kezemet,így meghajolt és egy idő után már a fekszik helyett hajolt mondtam vagy úgyis csináltam h a két első lába közé toltam a jutifalatos kezemet és így is "meghajolt".
A pacsit pedig könnyű volt mert nagyon szeret pacsit adni,leültettem aztán mondtam neki h pacsi és a kezembe tettem az egyik lábát.
A hátrával az a bajom h ha elkezdek felé menni szemből akkor mindig leül:S

g-krisz Creative Commons License 2007.02.28 0 0 998
De ha úgy kötöd, hogy ne érje el a sátrat... :)
Egyébként pedig attól, hogy nem szobatiszta, nem a pihenő / fekhelyét használja wcnek, ha nem muszáj. Az én kutyáim is kintiek, és sosem tanítottam őket szobatisztaságra, mégis, amikor lakásban / sátorban aludtak, nem volt velük gond. Persze ez már kutyafüggő.

Dobozzal rengeteg dolgot lehet csinálni...
- beleteszi az orrát,
- eltolja, lökdösi, felborítja orral
- belelép egyik mellső lábbal, másikkal, mindkettővel
- belelép egyik hátsó lábbal, másikkal, mindkettővel
- megkaparja az alját
- felborítani lábbal
- felveszi a szájával
- beapportírozza
stb.

Mit jelent, hogy hagyományosan tanítottad? Pl a meghajlást vagy a pacsit?

Egyszerűbb trükkök:
- hátrálás, oldalazás, kúszás
- láb mellett menetelés hátrafelé
- láb között nyolcas, menet közben szlalom
- apport
- fej rátevése pl székre

Néhány összetettebb trükk:
- menj oda ahová mutatok (lehet konkrét dolgot is megnevezni) pl egyik kutyámat odaküldöm a másikhoz és megböki az orrával, de működik a ház falával, vagy fának a törzsével is :)
- postás: két vagy több ember egymásnak küldözget tárgyakat a kutya segítségével
- pakolj össze: fogok egy kosarat, szétszórok 2-3 játékot, a feladat az, hogy rakja őket bele a kosárba
- feküdj le aludni: hozz egy párnát, feküdj rá, dőlj el

Most hirtelen ennyi jutott eszembe...

Én a klikkert teljesen nem hagyom el, csak nagyon ritkává válik a megerősítés, egy már régóta ismert gyakorlat esetén (tehát mondjuk 8-10 végrehajtásból csak 1-2szer kap megerősítést).
Előzmény: Ajad (997)
Ajad Creative Commons License 2007.02.27 0 0 997
A sátoron még gondolkodok bár nem hiszem,hogy összejönne mivel levinnének kocsival de utána otthagynának szal kocsi kizárva,ha a sátor elé kikötném sztem felborítaná a sátrat:S:Dha meg bejönne..uh hát nem tudom mivel nem szokott bent lenni a házban meg nem is szobatiszta..mondjuk ha egész nap terhelve lenne agyilag meg fizikailag..na még gondolkozok rajta:)
A dobozosból már eljutottunk odáig h tudja ha megérinti az orrával akkor klikk,holnap meg majd azt is megpróbálom,hogy már csak akkor klikk ha lábbal ér hozzá,ezenkívül tudtok még vmi gyakorlatot mondani?a meghajlást,hempergést,pacsit felváltva-duplán,ugatást,pörgést már hagyományosan tanítottam..
Egyébként most olvastam egy angol honlapon h állítólag egy idő után el lehet hagyni a klikkert a már megtanult dolgoknál és csak akkor használni ha vmi újat tanítunk neki...
Ez elég furán hangzik sztem...
Pici gazdi Creative Commons License 2007.02.27 0 0 996

Én új vagyok itt. Nekem is vannak kutyáim:)

g-krisz Creative Commons License 2007.02.27 0 0 995
Sátorban voltam tavaly és tavaly előtt is, és valószínüleg idén is...
Hogy a kutya hol alszik, az egyéni döntés kérdése :) A mi esetünkben pl velem aludt a sátorban, de alhat a sátor előtt, ki is lehet kötni és úgy, vagy boxban, autóban...

A dobozos játéknál klikkelj eleinte minden apró érdeklődésre a doboz iránt, még ha csak ránéz vagy felé megy, akkor is. Miután már rájött, hogy a dobozzal kell valamit kezdeni, játszhatsz azzal, hogy elindulsz egy irányba, egy ideig mondjuk arra erősítesz rá, hogy az orrával érintse bökdösse, majd utána egy teljesen más irányt vársz, pl lépjen bele. Ez igazából türelemjáték. Arra ösztönzi a kutyát, hogy minél több dologgal próbálkozzon.

Én először megtanítanék egy-két egyszerű dolgot klikkerrel, vezényszóhoz kötném, majd csak utána vennék elő már tanult dolgokat újraalapozásra vagy pontosításra.
Előzmény: Ajad (994)
Ajad Creative Commons License 2007.02.27 0 0 994
Hm sátoros...ezen még gondolkozok.Volt már vki sátorosban?És ilyenkor a kutyák hol alszanak?
Ma délután megyek még fejlesztem a kutya kreativitását:)
Csak azért gondoltam először parancsszóra ennél a dobozosnál, mert mikor először megszagolta a dobozt és klikkeltem akkor utána eleinte csak állt (vagy ült vagy feküdt(nézett rám és várta, hogy csak úgy klikkeljek,mert ugye előtte állandóan klikkeltem mindne helyzetben amíg bekondicionáltam .Aztán elkzedtem rúgdosni a dobozt így újra megszagolta ed aztán megint várt és így szép lassan már egyre kevesebbet várt csak űgy és rájött hogy csak a doboz érintése a klikk-jutalom.
Én szívesen mennék klikker-tanfolyamra csak gondolom Pesten lesz..én meg debreceni vagyok.
A már hagyományos módszerrel megtanított dolgokat mikor kezdjem el megerősíteni klikkerrel?
fool_extra_chat Creative Commons License 2007.02.27 0 0 993
Sziasztok,

minthogy felpezsdült itt az élet, szeretném felhívni a figyelmeteket a hétvégi 1 napos klikker tanolyamra. Bővebb infó a www.klikker.hu weblapon található. Könyvet is fogunk kivinni, nálunk még maradt pár raktáron... Akit érdekel, szeretettel várom,

Rudi
g-krisz Creative Commons License 2007.02.26 0 0 992
Hello!

Sátoros hely biztosan lesz még, az nehezebben fogy :)

A dobozos játék szerintem arról szól, hogy mindig más és más, újabb és újabb dolgokat várunk a kutyától, ezáltal fejlesztjük a kreatvítását. Így én vezényszót nem is kötnék hozzá, hiszen elvileg nem konkrét gyakorlat tanítása a cél...

Ha mégis konkrét gyakorlatot tanítasz, a vezényszót akkor érdemes bevezetni, amikor nagy valószínűséggel tudod, hogy a vezényszó után végre fogja hajtani a feladatot. Vagyis, ha a kutya már tudatosan kísérletezget egy cselekvéssel, akkor várható, hogy újra és újra fog próbálkozni, hiszen megerősítést kap, ilyenkor nyugodtan adhatsz neki jelet (vezényszót), ő valószínüleg ismét próbálkozik és jön a megerősítés. Ezt elégszer ismételve társítja a jelet (vezényszót) a cselekvéshez.
Előzmény: Ajad (991)
Ajad Creative Commons License 2007.02.26 0 0 991
Óó de kár, hogy már alig van hely:S Ez az én szerencsém,találok egy tök jó tábort erre..Na mindegy,kipróbáltam Bennyvel a dobozos "trükköt"és azt hiszem,hogy megértette, hogy mi is az a klikker:)Annyira jó volt látni tényleg,hogy gondolkozik, először próbálkozott azzal,hogy leült aztán lefeküdt aztán pacsit próbált adni de a végén megértette, hogy akkor van klikk ha hozzáér,már csak egyet nem értek,hogy a parancsszót mondjuk h "doboz" azt mikor kezdjem el mondani neki?Úgy h amikor hozzáér mondom neki h "doboz" aztán a klikk és jutalom?
Előzmény: Manci22 (990)
Manci22 Creative Commons License 2007.02.25 0 0 990

Ha erős inger éri, akkor nem meglepő, hogy inkább azzal foglalja le magát.

Hát, ami neked jó, meg amit ért a kutya.

Igen, odajárunk suliba. Úgy tudom, hogy már nincs sok férőhely, szoba már talán nincs is szabad.

Előzmény: Ajad (989)
Ajad Creative Commons License 2007.02.24 0 0 989
Majd holnap kipróbálom vele ezt a dobozosat..egyébként holnap megyünk kutyasuliba..de még nem viszem a klikkert
Hm hogy kialakult-e a reflex..ha szagol vmit az utcán vagy csak megy mellettem és klikkelek akkor egyből rámnéz és várja a kaját viszont ha találkozik egy kutyával vagy el van engedve és távolabb játszik vmi kutyával akkor ha klikkelek nem jön oda...
Én azt csinálom h elrakom a klikkert a zsebembe ha már nem tanítom-így jó?
Amúgy te a Népszigeti kutyasuliba jársz?Mert ha igen akkor nem tudom, hogy a táborról tudsz-e vmit mert most nézegettem a honlapját és lehet h nyáron odamegyünk a kutyákkal táborba.
Előzmény: Manci22 (988)
Manci22 Creative Commons License 2007.02.24 0 0 988

Picit olvass vissza, ez a kérdés már másban is felmerült itt, így már írtak rá páron ötleteket, hogy erre mit lehet kitalálni! :-)

Nekem pl. egy vezényszavam van rá.

Előzmény: Ajad (986)
Manci22 Creative Commons License 2007.02.24 0 0 987

Akkor már érte, hogy mi a klikker? Kialakult benne a reflex? Mert ez az első lépés. Ha már bármilyen körülmény esetén érti, hogy ha klikk van, akkor jön a kaja, akkor lehet továbblépni.

Először ne a már megtanult feladatokkal kezdj, hanem taníts meg neki valami újat, amit eddig még soha. Ez lehet bármi! A lényeg, hogy ezáltal rájön, hogy mire is használod a klikkert. Kezdésként akár azt is kipróbálhatod, hogy leteszel neki egy dobozt, és megnézed, hogy mit csinál vele. Először klikkelj mindenre, amit a dobozzal csinál, már arra is, hogy egyáltalán odafordul, aztán ha megvan, hogy azt akarod tőle, hogy a dobozzal csináljon valamit, akkor klikkelj arra ha hozzáér. Ez lehet orral, lábbal, bárhogy bármit. Ha ez is megvan, akkor haladj tovább. Válassz ki egy viselkedést, és csak arra klikkelj. Pl. hogy tegye bele a lábát a dobozba. Ezt persze ne egy alkalommal akard elérni vele! :-) Ne terheld túl! Minden foglalkozás legyen rövid! Ahogy mondják a csúcsponton kell abbahagyni! :-) Úgy fejezzétek be, hogy lelkes legyen! Akkor élvezni fogja, és a következő alkalommal is lelkes lesz, és könnyen tovább tudtok lépni a következő fokra.

Előzmény: Ajad (985)
Ajad Creative Commons License 2007.02.24 0 0 986
És hogy jelezzem neki,hogy most vége a klikkerezésnek?Mármint ezt úgy értem, hogy nyomtam párat az utcán aztán meg le se tudtam vakarni:D
Azt akarta h egyfolytába klikkerezzek és a kaja meg záporozik...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!