Keresés

Részletes keresés

H.Tímea Creative Commons License 2005.03.08 0 0 812

 

mindíg örömmel vesszük jb tanácsait :o))

 

ugye jól tudom, hogy az elektromost csak engedetlenség ellenében használjuk???!!!

Előzmény: julesblaidd (801)
julesblaidd Creative Commons License 2005.03.08 0 0 811

Valójában nem főneveket tanítasz neki. :-))) Igazából annyi csak a feladat, hogy ha azt mondod "labda", akkor ne a tálját hozza oda, hanem a labdáját. Nagyon fontos, hogy tanuláskor a "labda" az egy konkrét labdát jelöljön és ne sok-sok gömb alakú dolgot szétszórva a lakásban, mert az a kutyunak sok-sok különböző dolog.

A feladat annyi, hogy külön-külön profin megtanítod a tárgy felvételét és hangjelként a tárgy nevét kötöd hozzá a cselekvéshez. Aztán amikor már kettőt-hárman profin tud, akkor lehet vegyíteni, hogy válasszon ki hangjelre egyet-egyet és az csak rajtad múlik, hogy milyen cselekvést rendelsz hozzá: pl. vegye a szájába, bökje meg az orrával, rakja rá a lábát, stb.

Mindenesetre nagyon látványos, amikor mondod neki, hogy gumicsont és tényleg a gumicsontjával állít oda hozzád ! :-)))

Előzmény: .pocis (808)
bubozse Creative Commons License 2005.03.08 0 0 810

Nagyon köszönöm!

Pocis! Fogalmam nincs hogy lehet tárgyak nevét megtanítani. Én úgy gondolom, hogy az én kutyám érti, ha azt mondom: laszti, mert játék előtt mindig "megkeressük a lasztit". Szóval mondom neki, hogy hol a laszti? hol a laszti? és arrafelé megyek és mindig odaugrik és a szájába veszi, vagy ehhez hasonló, de ezt már kicsi kora óta csináljuk. Gondolom csak úgy lehet, hogy amikor az van nála, vagy odamegy hozzá, mondod a tárgy nevét sokszor. Mást nem tudok :(((

Előzmény: KissRóka (809)
KissRóka Creative Commons License 2005.03.07 0 0 809
"Szeretném megtanítani vele, hogy ha azt mondom: helyedre, akkor bemenjen a házikójába. Ezt nem gondolom összetettnek, viszont hasznos, és eddig még nem tudja, meg a házába is ritkán megy :( Szerintetek jó lesz egy ilyen kezdő párosnak?"


A "helyedre" nagyon hasznos dolog lehet gazdának és kutyának egyaránt, és nem nehezebb megtanítani mint bármely más gyakorlatot.
Erre a tréningre is érvényes, hogy :

a: válaszd ki a megfelelő jutalomfalatkákat, lehetőleg többféle dolgot egyszerre (pl sajtdarabkák,szalámi, szalonna,csirkebőr) elvégre mi is annk örülünk ha van karamelles meg rumos meg mindenféle bonbon a dobozban.

b: gondoskodj róla hogy a tréning idején, legalábbis a kezdetekkor minél kevesebb egyéb zavaró inger érje a kutyádat (másik kutyák, emberek, autók,,)stb.
Legjobb a lakás egyik szobájában kezdeni, mert itt kontrollálhatod a többi tényezőt (becsukod az ajtót), de ha a kutyaház a kertben van akkor ugye ott kell gyakorolni.
Ez sem lehetetlen csak legyél türelmesebb, Kutyus nem makacsságból fog a tréning közepén elrohanni megugatni egy másik kutyát, hanem mert az a környezeti inger (a terület megvédése,jogviszonyok rendezése stb.) az adott pillanatban erősebb volt.

Állj meg pár lépésre a kutyaháztól. Ne szólj semmit a kutyához, ne is mutogass neki mert ezzel csak összezavarod.

1. Klikkelj ha a kutya ránéz a házára. Hagyd hogy a kutya odajöjjön hozzád a jutalomért.

2. Klikkelj ha a kutya egy lépést tesz a ház felé. Majd két lépést, Majd hármat. Minden klikkelés után várd meg míg a kutya visszajön hozzád a jutalomfalatért.

3. Klikkelj és adj valami nagy jutalmat amikor megérinti a házát. (pl egy maroknyi falatka)

4. Folytasd a klikkelést amíg be nem dugja a fejét a házba.

5. Klikkelj és jutalmazz meg minden mancsot ami belép a házba. Minden klikkelés után várd meg míg a kutya visszajön hozzád a jutalomfalatért.

6. Klikkelj és adj valami nagy jutalmat amikor az egész kutya bent van a házban. Nagyon fontos, hogy hagyd szabadon kijönni.

7. Kezdd el késleltetni a klikkelést, először csak egy pár tized másodperccel azután klikkelj, hogy a kutya bement.
Nagyon kis lépésekben fokozatosan egyre később klikkelj miután bement. Ezzel arra ösztönzöd, hogy bent maradjon.
Ne türelmetlenkedj aminkor a bentmaradást tanulja:
Csak akkor klikkelj amikor bemegy sosem akkor amikor kifelé jön.

8.Klikkelj és adj egy nagy adag jutalmat ha leül vagy lefekszik a házában.

Ne sürgesd a kutyát. Lehet ,hogy sok alkalomra lessz szüksége mire bemegy a házba.
(javasolt tréning idő 5-8 perc alkalmanként, persze ha a kutyád lelkesen folytatná nem kell leállnod 8 perc után)
Mindíg hagyd kijönni, véletlenül se zárd be.

Ha valahol megakadtok lazíts a követelményeken és menj néhány szintel visszább a gyakorlatban.
Ne erőltesd, ha nem megy valami mert ez növeli a stresszt és kudarcélményt okoz mindkettőtöknek.
Egész addíg a szintig menj vissza amit a kutya már simán teljesíteni tud.
Ne ijedj meg az ilyen visszaesésektől ,ilyenkor csak túl nagyot ugrottál az anyagban ésa kutyád még nem értette meg az előző feladatot sem egészen.
A tanulás nem egy egyenletesen emelkedő görbe, mindíg vannak látszólagos holtpontok, illetve gyors ugrások.

Miután a kutya elfogadja és szívesen bemegy a házba magától valahányszor klikkert lát, vagy jutalmat remél, elkezdheted megtanítani a rávezető jelet.
Ez lehet szó (helyedre) lehet nem verbális (pl oda mutatsz) vagy a kettő kombinációja.
A kutyák néha úgy tűnnek mintha megértenék az emberi beszédet, de valójában nem értik.
Ezért azt hajtogatni görcsösen hogy "helyedre" mielőtt Kutyus megértené hogy miért kap jutalmat "olyan mintha a hatéves lányodnak latinul azt mondanád hogy főzzön ebédet."

Minden kutya másképp mutatja azt, hogy érti miről van szó, vannak akik lelkesen ismétlik az akciót megállás nélkül, mások csak minden alkalmat megragadnak, hogy bemutathassák az új tudásukat.

Ha úgy látod hogy a kutyád megérett a rávezető jelre (szóra) modd ki a szót amikor már elkezdte a kívánt cselekvést.
Az a cél ,hogy a kutya azzal a cselekvéssel asszociálja a szót amit éppen végez.

Pl a te esetedben amikor a kutyád már fejjel beért a házba, modd azt, hogy "helyedre" .
klikkelj ha beért, és jutalmazd meg kint, hogy újra ki kelljen jönnie párszor egymás után.
Ismételd meg ezt a gyakorlatot több alkalommal.

Ezután mond ,hogy "helyedre" mielőtt a kutya beért volna a házba.
Majd legvégül mondd hogy "helyedre mielőtt a kutya megmozdult volna.

Amikor már tudja a szó jelentését csak akkor klikkelj és jutalmazd ,ha akkor megy be mikor azt mondtad, hogy "helyedre".

Melepő módon nagyon jól trükk, ha úgy tanítjuk meg a parancsszavakat, hogy suttogjuk őket.
A kutyáknak sokkal jobb a hallásuk, mint az emberé, és általában imádják ezt a játékot.
Az a kutya amelyik megtanulja az ilyen finoman leadott jelzéseket venni az azt is megtanulja, hogy jobban figyeljen téged.

Remélem segített a leírás, jó játékot.
Ez egy módja annak, hogy megtanítsd a helyedré-t, de természetesen egy hegyet nagyon sok féle képpen meg lehet mászni.
És ne aggódj ha néha rosszkor klikkelsz, épp az a jó a klikkertréningben, hogy a hibák nem fájnak!





Előzmény: bubozse (807)
.pocis Creative Commons License 2005.03.02 0 0 808
Szerintem jó, de hát én is csak kezdô vagyok... egyértelm?: ha a helyén van, vagy elôször csak épp arra sétál: klikk... Ez biztos nem lesz nehéz. Fincsi falatokért én is szívesen heverésznék a helyemen:-))))

Nincs ötletetek, hogy kell klikkerrel fôneveket (tárgyak nevét) tanítani? Hiszen itt nincs cselekvés, meg felajánlott viselkedés, ilyesmi... lécci-lécci segítsen aki tud:-)))
Előzmény: bubozse (807)
bubozse Creative Commons License 2005.03.02 0 0 807
Szeretném megtanítani vele, hogy ha azt mondom: helyedre, akkor bemenjen a házikójába. Ezt nem gondolom összetettnek, viszont hasznos, és eddig még nem tudja, meg a házába is ritkán megy :( Szerintetek jó lesz egy ilyen kezdő párosnak?
Előzmény: .pocis (806)
.pocis Creative Commons License 2005.03.02 0 0 806
Bubozse, gratula a pacsihoz!!! Megtanultátok, de jó! Most már biztos gördülékenyebben megy majd a többi gyakorlat, hiszen Dorka is kezdi már kapizsgálni, mirôl is szól a klikkerezés! Tényleg, mit gondoltál ki, mi lesz a következô?
Előzmény: bubozse (805)
bubozse Creative Commons License 2005.03.02 0 0 805

Sajnálom James Bond-ot és a kutyáját. Remélem a történetnek nem lesz rossz vége.

A klikkerre rátérve a pacsi most ott tart, hogy ha rendesen csinálja, klikkelek és mondom, hogy pacsi. Van amikor lasztizunk és megáll a játék, odajön, mondom neki, hogy pacsi, akkor "felderül", elkezd toporogni, csóválja a fenekét (nem csak a farkát, pedig van neki!) és elkezdi emelgetni a lábát. Akkor gondolom tudja, hogy mi a dörgés!? Szóval lassan majdcsak befejezzük ezt a gyakorlatot is. Egyébként most szabira akarok menni holnaptól, azt remélem jut most több idő Dorkára is. Szóval ha pár napig nem jövök, azért lesz. Addig is jó klikkerezést!

Pocis! Téged külön irigyellek! Milyen ügyesek vagytok! Nektek már nagyon megy! Hajrá!

Törölt nick Creative Commons License 2005.03.01 0 0 804
Azt hiszem, maradok a macskáknál. Azokkal jól megvagyunk már 5 éve. Tiszteletben tartjuk egymás igényeit és így nincs konfliktus.
Előzmény: .pocis (798)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.01 0 0 803
Körbemegy a szomszéd utcákban, benéz minden kertbe, ahova tud, végül a szembe szomszéd vizslájánál tölt hosszabb időt. Megeszi a maradék kajáját és játszanak. Az a kutya is egyedül van, és gyakran hívja ezt játszani. Ha nem keressük, kb. 3-4 óra múlva jön haza.

A szomszéd már szóvá tette a dolgot és igaza van, én se szeretném ha idegen kutyák randalíroznának a kertemben. A másik szomszédban kisgyerek van, oda is bemegy és egy nagy öreg kutya folyamatosan ugatja. Gondolom, ők is imádnak bennünket. Nem volt más megoldás, azóta a kutya kint csak láncon van vagy szoros felügyelet alatt. (A barátnőm engedékenyebben bánik vele, nála akkor is megszökik, ha 1-2 percre nem néz oda. Nálam nem mer.)

Egyébként 99%-ban engedelmesen jön hívásra (clickerrel alaposan megerősítettem), de ha kiszabadul az utcára, előfordul, hogy megsüketül.

A múltkoriban történt egy érdekes: sétáltunk az erdőben (3 ember, 3 kutya), jól elvoltak, játszottak. Az én kutyám egyszer csak megunta a dolgot, otthagyott bennünket és hazament a szomszéd vizslájához. Kb. 1 kilométerre voltunk még otthonról. Ez azóta többször nem fordult elő, pedig mindig póráz nélkül sétálunk az erdőben.

Napi 1 óra séta + 1 óra játék, amit foglalkozunk vele, kb. 2-3 naponta játszhat más kutyákkal. Ennél többet nem tudok tenni.
Előzmény: julesblaidd (800)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.01 0 0 802
A kutyakerítés is ezen az elven működik, bár nem tudom, van-e különbség az áramerősségben. Csak itt a büntetés automatikusan történik.
Előzmény: julesblaidd (801)
julesblaidd Creative Commons License 2005.03.01 0 0 801

Van még egy megoldás, de ehhez feltétlenül szakember kell, mert haza lehet vele vágni a kutyát, ha rosszul alkalmazod: elektromos nyakörvvel való tanítás...

Brutálisan hangzik, de ha jól csinálod, akkor nem kell sokszor használni és a kutya is gyorsan megtanulja, mi a pálya. Persze kell ehhez is türelem, mert az ilyen problémákat lehetetlen megoldani egyik pillanatról a másikra.

Előzmény: Törölt nick (796)
julesblaidd Creative Commons License 2005.03.01 0 0 800

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, úgyhogy lehet, hogy volt már róla szó...

 

A szökés önmegerősítő cselekvés és ezért csak úgy lehet leszoktatni a kutyát róla, ha minden (vagy majdnem minden) alkalommal sikerül valami negatív ingert hozzákötni a szökéshez (pl. elektromos kerítés) vagy sikerül megszüntetni azt az ingert, ami szökésre sarkallja vagy valami erősebb ingerrel a saját területen tartod (másik kutya), esetleg fizikailag megakadályozod a szökésben (pl. magas kerítés)...  

 

Azt lehet tudni, hogy amikor meglép a kutty, akkor hova megy és mit csinál ?

Előzmény: Törölt nick (796)
.pocis Creative Commons License 2005.03.01 0 0 799
Köszi az infót!!! Ahogy elnézem, ez sajnos pont egybeesik az olaszországi nyaralásunkkal:-((( De hát addig kijön a nyomdából a magyar nyelv? klikkeres könyv is (a kutyasuli honlapján márciusra igérték!), és abból teljesen kiokosodunk:-)

Jelentem, a meghajlás már tökéletesen megy, nemrég elkezdtük a tolatást is. A párom morog hogy miért ilyen hülyeségekre tanítom a kutyát, de most inkább arra gyúrok, hogy jól összeszokjunk, hogy "érezzük" egymást, hogy a kicsit bonyolultabb feladatoknál majd még könnyebben menjen a dolog. Különben már csak Shilával tanulok új dolgokat, Mirácska nagyon nem együttm?ködô, egyszer?en csak ül és néz, vagy a helyére megy. Az ülésen és a fekvésen kívül nem ajánl fel mást, hiába vetek be bármilyen trükköt... képzeljétek, Shilának a 3. percben leesett a tolatás, Mirának hiába kattintgattam, mikor lépett egyet hátra, negyed óra klikkerezés után is csak odajött, leült és nézett rám, látod, milyen szépen ülök, várom ám a jutifalit! Még jó hogy van egy "okos" kutyánk is:-))) Vagy én vagyok a béna? Pedig megfelelôen van kondicionálva, ha klikket hall, nyomul a kajáért, de egyszer?en nem gondolkozik... szóval feladtam, Shilát képzem tovább, de ôt aztán nagyon:-))) Ô egyszer?en imádja, ha meghallja a klikker csörgését (az a kis kulcstartókarika, ami rá van szerelve), már teljesen odavan, lelkes, néha meg is ugat örömében:-))) Most a dog-dancing-en gondolkodom, persze csak olyan amatôr szinten, de egyre jobban tetszik, lehet hogy ha már megy minden ami a kulturált viselkedéshez kell, akkor nekiállunk szlalomozni meg ugrálni:-))))

Ja, és eszembe jutott még valami! Szeretném megtanítani neki egyes tárgyak nevét, és hogy hozza oda. Az apportozás megy magától, kicsit még rágyúrok klikkerrel, de nem tudom, hogy kéne fôneveket tanítani neki klikkerrel? Ti csináltatok már ilyet? Lerakom a sünit, ha megszagolja, mondom süni...? Vagy hogy kell ezt csinálni...?
Előzmény: bubozse (797)
.pocis Creative Commons License 2005.03.01 0 0 798
:-(((

Jajj de szomorúúúú! De teljesen megértelek, mikor a szüleimmel laktam, nekünk is volt egy szökôs foxink, ismerem az érzést, szereted, kajáltatod, és úgy világgá megy, hogy egy ismerôs hozta vissza a város túlsó felérôl, mert ott sétálgatott 2 napja...
Nem tudom, hogy ez a kutya valaha meg tudná-e tanulni, hogy nem szökik meg, mert így, aki befogadná és nincs 2 méteres betonkerítése, ugyanúgy rosszul járna vele:-((( Hát azért remélem nem altatás lesz a vége. Lehet hogy az alföldön kéne valami gazdit keresni neki, ahol terelgethetne??? Ott nincs kerítés meg semmi, kirohangálná magát... de lehet hogy ostoba ötlet.
Te meg esetleg szerezz be egy kölyökkutyát, aki tanítható és nincsenek rossz szokásai. Elôször kissé macerás, de aztán hosszú évekig lesz egy h?séges, hálás társad:-))))
Előzmény: Törölt nick (796)
bubozse Creative Commons License 2005.03.01 0 0 797

Egy kedves fórumozó társamtól kaptam ezt a pár sort, sajnos én a távolság miatt nem tudok ilyeneken részt venni, de hátha Titeket érdekel:

(www.4tappancs.hu-ról)

 

Klikkertréning kezdöknek

 

I. modul történet, háttérinformációk, elméleti alapismeretek, Workshop

 

II. modul gyakorlati alapismeretek, Workshop

 

Alapismeretek - elmélet és gyakorlat kezdoknek

Csoportos, 2 x 2 óra elméleti és gyakorlati foglalkozás.
A saját kutya jelenléte nem feltétlen szükséges, de elonyös.

A tanfolyam ára: 6.000,- Ft

 

2005 augusztus 6, szombat 10-12 óra     Budapest – Budakeszi Vadaspark     Klickertréning I. modul

2005 augusztus 6, szombat 14-16 óra     Budapest – Budakeszi Vadaspark     Klickertréning II. modul

 

Megvan a jelentkezés és egyéb tudnivalók is, csak már nem akartam mindent beilleszteni. Továbbküldöm, ha valakit érdekel!

Kár, hogy minden csak Pesten van!!!!!!!!!!!! :(((((((

Törölt nick Creative Commons License 2005.03.01 0 0 796
Belefáradtam. A legújabb trükkje az, hogy jelzi, hogy ki szeretne menni ugatni vagy pisilni, elrohan a hátsó kerítéshez, és 1 perc múlva árkon bokron túl van. Nekem nincs időm mindig a kutyát hajkurászni. Tudom, hogy hála nem várható el a kutyától, de némi észt szerettem volna feltételezni róla. A szökési reflex annyira erős benne, hogy a betonon vagy az ipari áramon kívül szerintem más nem fogja megállítani.

Azt is tudom, hogy nincs kezelhetetlen kutya, csak nem elég kitartó tréner, de ezt a bélyeget vállalom. Sajnos most már ott tartok, hogy megutáltam a kutyát, személyes kitolásnak veszem a szökését, reménykedem, hogy szökés közben elüti az autó vagy elviszi a sintér. Tehát nem vagyok alkalmas a tartására.

Szóval, ha kell valakinek ez a kutya, 250 km-en belül ingyenesen házhozszállítom, adok hozzá házat és flexi pórázt kb. 12000 ft értékben. Ha nem találok gazdát neki, menhely lesz belőle vagy altatás. :-(
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.28 0 0 795
Valóban nem csodaszer, de nem is állítják róla. Ha az ember összeadja a napokat, 30-45 napig tart a képzés. Valószínűleg nálunk rövidebb lesz, hiszen van kerítés, ami nagyobb vizuális segítség.

Igazából ez szerintem arra jó, hogy valaki nemet mondjon helyettem, amikor a kutyának eszébe jut a szökés. Ahogy a kutyasuli Web lapján írták, 100%-os tiltással lehet csak elérni valamit, ha a szökés 100%-ban jó dolgokat eredményez. Negatív módszer, de nem a fájdalomra épít szerintem. Egy átlagos kutyának pár megrázás után meg kell tanulnia már a hangjelzésre visszalépni. Nekem azt kell megtanítani, hogy mi a helyes lépés az áramütés elkerülésére (visszavonulás).

Az allergia engem is aggaszt, de remélem, aranybevonatúak az érintkezők. Arra tudok figyelni, hogy igazgassam a nyakörvet a kutyán, illetve a napi séta során forogni fog.

Az áram erősségére azt írják, hogy olyan, mint amikor a feltöltődött embert megrázza a csap. Kellemetlen, de magában nem akadályozza meg a kutyát, ha a szökés vonzereje nagy. Ezért kell a tréning is.

A kerítés kb. 130 méter hosszú. Már láttuk a kutyát minden támasz nélkül felmászni a 150-es kerítésre. Tehát végig ki kellene cserélni minimum 180-as magasságúra, plusz szögesdrót vagy visszahajlás a tetejére. Ehhez az oszlopokat is cserélni kell, mert nem elég magasak. Meg még az alábetonozás/dróthálózás és sajnos nincs időm nekem megcsinálni. Ehhez képest a 139 dolláros kutyakerítés-kísérlet nekem megér egy próbát.
Előzmény: Cyberkandúr (794)
Cyberkandúr Creative Commons License 2005.02.28 0 0 794
Végignéztem a videót.
Pár dolog ami jól látszik: önmagában nem csodaszernek reklámozzák, hanem a tanítás egy eszközeként. Jól gondold végig, mert nem egyszerű dolog. ami szerintem hibás benne, nem kötözködésképpen, az az hogy a nyakörvnek mindig rajta kell lennie a kutyán (a videó szerint napi max 12 óra), de rajta kell lennie mindig mert különben véletlenül összekötheti a nyakörvet a gyakorlással. Viszont, ha folyamatosan rajta van, akkor könnyen kisebesedhet, ha befülled a kutya bőre a nyakörv alatt ill. nálunk volt olyan kutya, amelyiknek fémallergiája volt.
Ja és mielőtt elkezded a gyakorlást, javaslom h próbáld ki mekkora az áram, amit a kuytádba fogsz engedni... Tanulságos, de nem túl kellemes.
És amit a videó jogosan hangsúlyoz, az az, hogy NAGYON FONTOS a feloldás és a jutalom. Ha stresszben hagyod a kutyát és nem oldod fel egy egy sokk után, akkor az marha kellemetlen tud lenni, főleg egy esetleg gyengébb idegrendszerű kutyánál.
Ez a módszer egyértelműen arra épít, hogy FÁJJON a kutyának, ha odamegy. Alapvetően nincs benne semmi pozitív, neked kell azzá tenned a jutalommal.
A többi meg egyértelműen benne van a videóban.

Vissza a kerítésmegerősítéshez:
nem tudom mekkora a kerítészszakasz amiről szó van és, hogy most milyen a kerítés, de ha megtudod magadnak csinálni és nem szakemberekkel akarod csináltatni, akkor nem hinném, hogy olyan drága lenne.
Az ásás ellen nem feltétlenül kell beton. Elég ha mondjuk acélhalóból 40centit leásol a kerítés tövébe. Ugyanúgy a kerítés tetejére acélhálóból visszahajtva 40-50 centi.
Az elektromos kerítés árával nem vagyok tisztában, de egy jó minőségű elektromos nyakörv 100 ezer ft körül van.
Előzmény: bubozse (793)
bubozse Creative Commons License 2005.02.28 0 0 793

Sziasztok! Szerencsére most össze is jött egy kis "tanulás" is a hétvégén a játék mellett és elég jól haladunk :))) (már ha megemlítem, hogy pacsi, akkor emelgeti a lábát)

Többiek? Hogy haladtok?

Megnéztem a videó egy részét, de biztos én vagyok most lelassulva, nem sokat értettem belőle (na, meg az angol se megy vmi jól). Nem pártolom az olyan módszereket, amelyek vmilyen áram, egyéb kényszerrel érik el az eredményt. Ez olyan? Egyébként nem rossz ötlet a hajlított kerítés, de megértem, hogy ha találsz olcsóbb megoldást, akkor azt választod, viszont tényleg jó lenne vmi kutyabarát, tanulásos módszert találni. Azóta sincs változás? Nincs ötleted?

 

Előzmény: .pocis (790)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.26 0 0 792
A kerítés betonozását többszázezres nagyságrendűre becsülöm. Egy elektromos kerítés kb. 30-50000, úgyhogy először ezzel próbálkoznék. Megnéztem a videót a képzésről, ha valaki megnézné, és segítene klikkeresre átalakítani a módszert, hálás lennék. Itt a videó: http://radiofence.com/video/training.WMV

Bár a magyar kereskedő azt mondta, hogy pumira, vizslára nem fog működni, mert ezek területvédő kutyák és az életük árán is kimennek, hogy megvédjék a területüket. Látszik, hogy ért a kutyákhoz. :-D Az még hagyján, hogy nem területvédő, de ha az lenne is, miért kint akarná megvédeni? :-D

Előzmény: Cyberkandúr (791)
Cyberkandúr Creative Commons License 2005.02.26 0 0 791
Szerintem mindenképpen a kerítéssel próbálkozz. A pumi tuti elég okos, hogy megtaláljon minden rést, de azért nem lehetetlen egy kutyát sem bezárni.

A kerítést nem kell az égig magasítani, elég ha a tetején van egy 20-30 cm-nyi bedöntött rész, akkor azon már nem tud kimászni. Az aljánál pedig, ha egy mondjuk 30 centi mélységig beton vagy valami más áthatolhatatlan dolog van, akkor az szerintem megteszi.
Előzmény: Törölt nick (780)
.pocis Creative Commons License 2005.02.25 0 0 790
Szia bubozse! A hétvégére én is mindig sok klikkerezést tervezek általában, de eddig mindig nagy játszásokba meg hosszú kirándulásokba fulladt az egész:-))) De hát hová rohanjunk, ahogy írtad, nekik ez is, az is játék, majd ahogy alakul. Amíg nem felejtenek, és pár nap kihagyás után is értik mi a klikkerezés lényege, addig nem aggódok:-))) A pacsizáshoz gratula, szép lassan csak megtanulta Dorka, meg te is több lettél pár tapasztalattal:-)
Előzmény: bubozse (789)
bubozse Creative Commons License 2005.02.25 0 0 789
Nagyon ügyes vagy Pocis és a kutyáid is!!! :)))) Tök jó, hogy így haladtok! Én kicsit több szabadidőre vágyom, hogy többet lehessek a kutyával, úgy biztos mi is ügyesebbek lehetnénk.... Mindegy, szerencsére nem cirkuszi majomnak készül, úgyhogy végülis ráérünk :)))))) A hétvégére megint nagyszabású terveim vannak, aztán lehet, hogy a sok játék elveszi az időt, majd meglátjuk.
Előzmény: .pocis (788)
.pocis Creative Commons License 2005.02.25 0 0 788
Sziasztok!
Tegnap beneveztem Shilát egy klikkeres gyorstréningre a nagyszobába:-)))
És képzeljétek, egy este alatt megtanult parancsra meghajolni. Persze még erôsítjük a gyakorlatot, de a csúcson hagytuk abba, mikor már profi módon ment, így biztos jól fog menni ma is. Mirácskával is próbálkoztam, de hát ô olyan agárszindrómás:-), inkább elmegy "haza" lefeküdni, nehogy prudukálnia kelljen magát:-))) Régen volt már, hogy így konkrétan új gyakorlatot tanultunk, mert most a "megáll" a téma, de az is inkább az utcán, és most úgy örülök, látom már, hogy Shila tökéletesen alkalmas a klikkerezésre, nagyon együttm?ködô. Már beletörôdtem, hogy nem fogja tudni mindkét kutya ugyanazt, de nem baj. Igazából próbálom kitalálni, mi az, amit Mira sokszor csinál magától, hogy azokat megerôsíthessem. Például mindig ugrál, de nem csak ránk, hanem csak úgy magában, ha épp olyanja van, lehet hogy megtanítom akadályon, karikán átugorni. Meg olyan dumálós, folyton dünnyög meg morog, nagyon kommunikatív, esetleg ezt is csinálhatná parancsra:-))) Shilának meg úgyis bármit meg tudok tanítani, nagyon érdeklôdô. Na jó hosszúra nyúltam, bocs, csak megint ráéreztem a klikkerezés ízére, gondoltam megosztom veletek:-)))
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.24 0 0 787
Egyelőre éjjelre meg kellett kötnöm. Először nagyon maga alatt volt, de most már kezdi felfedezni, hogy 35x4 méter nem is olyan borzasztó dolog. Nappal is 1-2 órára megkötöm kint, hogy szokja, a többi időben meg bent van a házban. Ha sikerül szereznem ilyen kutyakerítést, akkor persze megváltozik minden.

A módszereiről: a 120-as kerítést átugorja. A 150-esnél mászik. Most, hogy elolvadt a hó, ásni fog. (Homokos talaj van, nagyon könnyű.) Voltak kerítés megerősítő, magasító, ásás akadályozó ötleteim, de szerintem a kutya mindig lépéselőnyben lesz.
Előzmény: szelbab (785)
bubozse Creative Commons License 2005.02.24 0 0 786

Sziasztok! Örülök, hogy mindenki megvan, meg hogy azért haladgattok a klikkerezéssel. Tegnap mi is gyakoroltunk, és egész jól ment a pacsi. Már a parancsot is kezdem mondogatni miután felemelte a lábát. Remélem ezután már gyorsabban fogunk haladni (mondjuk ez főleg rajtam múlik!).

Sajnálom a szökdösős kutyás gazdikat! Erre igazából én sem tudok megoldást. Nem ismerem a pumikat, hülyeséget nem akarok írni, de felmászik, vagy hogy tud magas kerítésen kiugrani?? Valamit ki kéne találni ami a kutyát jobban motiválja az otthonmaradásra, mint amilyen "jutalom" neki a csavargás. Persze ez a fő gond, tudom. Ja! és a klikkerhez visszatérve, szerintem az nem segít neked, mert azzal megerősítesz bizonyos jó cselekvéseket, de nem tudom, hogy ez esetben mit lehet megerősíteni. Talán, ha meglátnád, hogy menne, de visszahívod és jön, akkor azt, de mivel nem csinálja, ha ott vagy...... Nem tudom.

szelbab Creative Commons License 2005.02.23 0 0 785

Szia!

Konkrét ötletet azokon kívül, amit már hallottál én sem tudok, de a menhely nagyon szerencsétlen megoldás, ezt biztos te sem szeretnéd. Szóval csak türelem, én ismerek olyan ebet, aki 5 évesen jött rá, milyen jó dolog kiugrani a kertből és végigturnézni a várost, nála csak a kerítésmagasítás jöhet be. És van olyan kutty-ismerősöm, igaz lakásban él, aki 1 évesen fogadtak örökbe és további 1 év kellett, míg abbahagya a megszökdösést - minden egyes séta alkalmával félórákat kellett várni rá, közben ivartalaníttatták is, de mégis hosszú idő kellett neki, míg elhagyta a kóválygást. Úgyhogy türelem, eljön majd az az idő, amikor már nem akar mindenáron meglógni otthonról. Szerintem jól bántok vele, csak idő kérdése, mikor lesz meg az eredménye, jó lenne, ha addig a szomszédok is türelmesek lennének, de hát a szomszédok nem erről híresek.

Előzmény: Törölt nick (780)
szelbab Creative Commons License 2005.02.23 0 0 784

Szia Pocis!

Örülök, hogy haladsz a megállással! Azt viszont nem értem, mi az hogy sima "áll" és mi a "megáll", kissé lassú lehet a felfogásom, de egyszerűen még nem esett le, hogy mi köztük a különbség.  

Előzmény: .pocis (781)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.23 0 0 783
Köszi a tippet, a GYIK-ban benne is van, de nem írnak semmi újat. :-(

"A kiváltó okot kell megszüntetni. A kutyák rendszerint azért szöknek meg, mert a kinti világ érdekes és jó. Lehet büntetni, amikor kimegy, de ez a megoldás azért nem igazán jó, mert a kutya ilyenkor valószínűleg rendszeresen jó élményben részesül és erről csak úgy szoktatható le, ha az esetek 100%-ában büntetjük. Ha csak néha kapjuk rajta, néha viszont nem (pl. amikor nem vagyunk otthon), akkor a kutya újra és újra meg fogja próbálni. A kutya ezen szokásán változtathatunk, ha rendszeresen elvisszük sétálni és alaposan lefárasztjuk. Attól, hogy a kutyánk kertben él, ugyanúgy szüksége van a kinti környezetre. Azonban a legegyszerűbb megoldás (és legköltségesebb is): erősítsük meg a kerítést, oly módon, hogy a kutya ne tudjon kimenni és gyakran sétáltassuk!"

Ezek szerint be kell szereznem egy elektromos kutyakerítést. Valaki esetleg tud olyan megbízható webboltot M.o.-n vagy EU-n belül ahol lehet ezt kapni?
http://www.petsafe-warehouse.com/outdoor/deluxe.htm
Előzmény: .pocis (782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!