Keresés

Részletes keresés

GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.25 0 0 28
Köszi az információkat!
Előzmény: vélemény (27)
vélemény Creative Commons License 2009.08.24 0 0 27
Szia!

Gyerekkori vágyam teljesült, amikor 3 éve eljutottam a D-nap helyszíneire. Mivel én nem vezetek, befizettem a Battlebus nevű cég minibuszos útjaira. Két egynapos útra, egyiken az amerikai partraszállás helyszíneit néztük meg, másikon az angol és kanadai helyszíneket. Bayeuxben laktam, a kirándulások onnan indultak reggel 8.30-kor és este 6 után érkeztünk vissza. Mindkét túrán csak 6-7 résztvevő volt. Nagyon jó volt az idegenvezető/sofőr, egy hosszú évek óta ott élő angol, aki korábban hivatásos katona volt. Útközben sok helyen megálltunk, két múzeumban voltunk bent, a Pegazus hídnál, és St Mere Egliseben. A legnagyobb élmény a Point du Hoc és a Colevillei temető volt.
Bayeux nagyon szép, a katedrális is, de főleg a Bayeux-i tapestry. Ez utóbbi egy 70m hosszú hímzés,kb 1080-ban készült, és részletesen elmeséli, miként foglalta el Hódító Vilmos Angliát. A városban megmaradt néhány szép favázas épület is.
A 2. túra napján én vittem a csomagomat is, és az idvez este kivitt az állomásra, előző nap megtette ezt másokkal is.
Utána Caenban is töltöttem 2 éjszakát, nem volt rossz, de ez kihagyhatónak gondolom. A város szélén van a La Memorial nevű múzeum a partraszállás történetéről. Jó múzeum, de nem mondott semmi újat az előző napokhoz képest. Belépőjegy nagyon drága, akkor 20€ volt. Nem érte meg.
Caenban megnéztem a Hódító Vilmos által alapított kolostort és templomát, másik két helyreállított templomot, az elég jó állapotban megmaradt várat. A város közepén van néhány szép sétálóutca.
Előzmény: GERY_LACI (16)
Katus27 Creative Commons License 2009.08.24 0 0 26

Köszi! Remélem nemsokára személyesen is "meggyőződhetek" róla.

 

Katus

Előzmény: GERY_LACI (25)
GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.24 0 0 25

Ha jól tudom igen. Az omaha szakasz teljesen üres de Point Du Hoc-nál meghagyták a bunkereket eredeti állapotban.

Előzmény: Katus27 (24)
Katus27 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 24

Sziasztok!

 

Az érintett partszakaszokra is le lehet jutni?

 

Köszi

Katus

GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.15 0 0 23

Köszönöm mindenkinek a sok hasznos információt! Remélem végre összejön az utazás!

Üdv mindenkinek!

seric2 Creative Commons License 2009.08.15 0 0 22
Mi akkor Párizsból tettünk egy nagyobb Normandia-Bretagne kitérőt, javasloma Formule1 vagy Etap szállókat.
Előzmény: GERY_LACI (18)
KÁkos Creative Commons License 2009.08.14 0 0 21
Ajánlanán ezt a kereső-foglalót, Szlovákiába többször foglaltam velükm OTP-s számlájuk is van az előlegre, minden rendben volt a szállásnál is (Voucher) :

http://www.limba.com/hu/franciaorszag/kinalat/vendeghazak-es-apartmanok-szallodak-es-panziok-fizetovendeglato-helyek/carentan.htm?advs=&back_to_normal=&submited=1&idstatu=19&idjaz=7&seo=1&days_count=0&map_seo=gmap&sale_seo=akcio&idstatu=19&lokalita=carentan&from_day=1&from_month=10&from_year=2009&to_day=5&to_month=10&to_year=2009&persons_count=4&chata=on&hotel=on&privat=on&kupanie=&termalne_kupanie=&lyzovanie=&ftext=&hhviezd=&pocspalni=&advanced_search=0&advanced_search_term=R%C3%A9szletes+keres%C3%A9s&simple_search_term=Egyszer%C5%B1+keres%C3%A9s
Előzmény: GERY_LACI (18)
KÁkos Creative Commons License 2009.08.14 0 0 20
Ezzel a gazdája fel-alá rohangált az utcán.


Több ilyet látni az út mentén.


Az egyik partszakasz.


Az omahai múzeum is gazdag.
KÁkos Creative Commons License 2009.08.14 0 0 19
Múlt évben ismét ellátogattunk ide, és a legnépszerűbb helyeket (Ponte Du Hoc - Omaha- Gold-Juno) néztük meg alaposabban. Megnézve több útszéli műzeumot is és mindazt, amit seric2 leírt továbbra is számomra legjobb és legtöbb eszközt tartalmazó múzeumnak a Bayeux város DK-i részén ( körgyűrű alatt ) tartom !
Az utazás előtt olvassátok el a partraszállás történetét és nézzétek meg a Ryan közlegény megmentése filmet.
Utunk során tovább mentünk Dieppe-ig (itt is volt egy partraszállási kísérlet) és megnéztük az Atlanti-fal több bunkerét.
Találtam egy ilyet : http://www.omaha-beach.org/US-Version/352/352US.html
Erre a bunkerre az van írva, hogy a hős Essexy XY katona 300 yardról kilőtte a benne lévő 88 mm-es ágyút, miután az kilőtt 8 Sherman tankot. Na ja ! Ez a győztesek szemszögéből !
Előzmény: GERY_LACI (16)
GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.14 0 0 18
Azt megnézzük! Köszi a tippet! Ti hol laktatok?
Előzmény: seric2 (17)
seric2 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 17
A katonai temetők igazán megrendítő látványt nyújtanak, Utah Beach, Omaha Beach környékén. A legdöbbenetesebb, számunkra legalábbis a legnagyobb élményt az Arromanches-beli múzeum-mozi jelentette. Itt egy kör alakú vetítő teremben mai helikopteres légifelvételek és korabeli híradórészletek alapján az ember szinte benne érzi magát a küzdelmekben . (lelkileg megrázó). Állva kell nézni, hiszen 360 fokban látható a film, hogy ne szédüljünk nagyon, kapaszkodókorlátok vannak.
Előzmény: GERY_LACI (16)
GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.13 0 0 16

Gondoltam felhozom a topicot. Szeptember végén vagy októberben tervezzük a második világháború iránt érdeklődő (és megszállott pókeres) barátaimmal , hogy meglátogatjuk 4-5 napra ezt a környéket.

 

Ha valakinek van konkrét tapasztalata, hogy mit érdemes megnézni, hol érdemes megszállni, merre érdemes menni azt szívesen meghallgatnám...!

 

Carentanban tervezem a szállást vagy Caenben esetleg.

 

 

Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.06.12 0 0 15
Senki nem járt arrafelé az évfordulón?
Boldog ember Creative Commons License 2003.04.10 0 0 14
Tavaly elött jártam arra (legutóbb). Normandia meglehetősen unalmas legalább is Bretánnyal összehasonlitva. Javaslom augusztust mert ekkor (talán) lehet fürödni a tengerben. Szeptemberben már hüvös szelek járnak arra. Cemping rengeteg van. Jók és nagyon olcsóak. Átlagban a Balatoni árak kétharmadát fizettük. Muncipial, azaz köszségi campinget kell keresni! A privát campingek jóval drágábbak is lehetnek.
Egyébként minden szükséges info megtalálható a következő oldalakon:
Normandia
Bretany

Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.03.18 0 0 13
Antikváriumban rábukkantam a National Geographic tavaly júniusi számára, a D-nappal foglalkozik benne egy hosszú cikk. Van egy légifelvétel a Pointe du Hoc-ról és a környezetéről. Hihetetlen látvány, ahogy (még több évtizeddel később is) több száz, fűvel benőtt bombatölcsér veszi körül a sziklát. Nem szívesen lettem volna a védők helyében aznap reggel...
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.03.03 0 0 12
A témához kapcsolódó könyvekben mindenhol említik a sövényeket, mert nagy hatásuk volt a hadműveletekre. A harckocsik még csak-csak átjutottak ezeken a 3 méter magas, szinte áthatolhatatlan sövényeken, de egy jeep vagy teherautó már jó eséllyel fennakadt rajtuk. Az átjárókat pedig a német tüzérség vagy a géppuskások gyakran már előre "belőtték", így nem volt tanácsos elővigyázatlanul átmenni a túloldalra.

Ráadásul a D-nap hajnalán érkező vitorlázógépek is szép számmal törtek össze a sövényeken, amelyeknek a veszélyességére a hírszerzés előzőleg nem hívta fel a figyelmet.

Előzmény: KÁkos (11)
KÁkos Creative Commons License 2003.03.02 0 0 11
A partszéleket jártuk, a sövényrendszer nem tünt fel. Erről utólag olvastam, - hogy megnehezítette a harckocsik közlekedését ? - , de nem tudom melyik könyvben.
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (8)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.28 0 0 10
Gondolom, nem dícsérték meg védelmi vonal kitalálóját. Persze egy ilyen építkezés fellendíti szinte az egész gazdaságot, és addig sem éheznek az emberek, amíg épül.
ŐŐő
Előzmény: H_G (9)
H_G Creative Commons License 2003.02.27 0 0 9
"Jól emlékszem, hogy a Maginot-vonalon elég könnyen átjutottak a németek?"

Nem átjutottak, megkerülték Belgium felől. Azok a méregdrágán épült erődök soha nem láttak ostromot, tudtommal a háború után saminyontermesztésre használták őket.

Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (8)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.27 0 0 8
Egyelőre elég nehéz elképzelnem, hogyan tudtak több száz kilométert végigépíteni védelmi vonalakkal.
Jól emlékszem, hogy a Maginot-vonalon elég könnyen átjutottak a németek?
KÁkos, nem tudod, hogy a hírhedté vált normandiai sövényekből van-e még mutatóba?
Előzmény: KÁkos (7)
KÁkos Creative Commons License 2003.02.21 0 0 7
Rengetek az ezzel kapcsolatos múzeum, melyeket a nagyobb alakulatok tartanak fenn. A muzeumok viszonylag kis terület esetén is rendkívűl gazdagon berendezettek és a németeknek is van szoba, terem, vagy emlékhely. Megrázó élmény megfigyelni egy idős embert, aki könnyes szemmel simogatja a tárgyatkat. A muzeumokról ut. irodákban rengeteg prosp-t. lehet beszerezni és az útszélen barna színű táblák jelzik a látnivalókat. Pl. : Caen felett Ouistreham-nál van egy több emeletes torkolatvédő lőtorony, valamint Bayeux környékén egy lokátor múzeum, a város DK-i részén ( körgyűrű alatt ) egy nagyon gazdag kiállítás. A parti zöldövezet jelképes dróttal körbe van kerítve ( természetvédelem ), de közte vannak utak, melyen érdemes lemenni egy-egy szétlött bunkert megnézni ( sok van ! ), söt az út mellett láttunk egyet, melyre mint alapra épűlt egy ház. A "kissebb" múzeumokba 12-14-ig ebédszünet van.
A Maginot-vonalról is kérdezhetsz !
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (5)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.21 0 0 6
Utah parti emlékek?
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (0)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.21 0 0 5
Caen, Merville: igen, ezek már ismerős nevek, kösz az infokat. Azt a hotelt valószínűleg nem fogom erőltetni, bár megnézném a portás fejét, ahogy a sáros, megpakolt Suzukimmal leparkolok a főbejárat elé :)

Egyébként a D-napról szóló új könyvben (ezt is Ambrose írta, mint az Elit alakulatot) van néhány fotó olyan normandiai partraszállási helyszínről is, ahol gyakorlatilag az üdülőházak közé érkeztek meg a rohamcsónakok. Persze ott is lőtték őket, de azért érdekes lehetett!

(H_G: és ahhoz mit szólsz, hogy délen még szúnyogok sincsenek? Ááááááá, így nincs is benne semmi élvezet! :))

Előzmény: KÁkos (4)
KÁkos Creative Commons License 2003.02.21 0 0 4
Szia, ez egy Loire, Bretagne, Normandia utazás részlete a Karaván ujságból.
Én az utazás után ujra megnéztem az említett filmet, több dolgot megértve.
"..Dinan ( ez volt a megnézett városok közül számunkra a legszebb ) feletti részen ismét több látványos és zord partvidék található, és érdekesek a kikötők és folyótorkolatok a nagy árapály jelenség miatt. Itt működik a legnagyobb európai árapály erőmű is (Dinard ). Szerencsénkre láthattunk egy szerényebb halászok-hajósok ünnepét a feldíszített hajók felvonulásával.
Mont-St.-Michel szigetét érintve érkeztünk Caen fölé Normandiába, Merville-Franceville-i állomásunkra. Megtekintve a partraszállás néhány helyszínét számtalan múzeum közül lehetett választani. A part leginkább lankás, néhol itt sziklák helyett meredek löszfalak találhatók.
A partraszállási részen – valószínű kegyeleti okokból – a partszakasz szinte érintetlen, úgy láttuk, hogy a településeket itt üdültetési szempontból nem bővítik. .."
Szép látvány Pte du Raz (Ny. part), de ezeken a helyeken nyáron is elkél a fülessapka. Le Havre felett Etretat ( sziklaképződmény ). Mi lakókocsival kempingeztünk.(hotel. Deauville kedvezményesen 50000 FFr !!!/éjszaka, az utcán a millimosok kocsijai). Normandiában mindenhol nyüzsgés van, mert a túlélők egész évben látogatják.
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (-)
H_G Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3
Sz.r is az a Mediterráneum! Állandóan az ember orrába megy a virágillat :)
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (2)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.20 0 0 2
Nem vagyok az a "vótunk Olaszba"-típusú ember. Inkább bóklászok az Atlanti Fal erődítményeiben, minthogy lottyadt testű öregasszonyokat bámuljak a fövenyen. Brrrrrrrrrrrrr!
Előzmény: H_G (1)
H_G Creative Commons License 2003.02.20 0 0 1
Ha leszámítjuk a filmekről a lövöldöző németeket és szövetségeseket, lapos, nagyon sivár part marad, kicsit feljebb dűnék, szürke fény, köd és szél a nyár közepén is. Ha mindenáron partraszállás, miért nem inkább a szicíliai?

Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.20 0 0 0
Nem rémlik senkinek az Omaha beach?
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (-)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.18 0 0 topiknyitó
A leghosszabb nap, Ryan közlegény, Elit alakulat: kell-e több ösztönző, hogy az ember bepakolja asszonykáját a kocsiba, és elmenjen csavarogni egy jót a normandiai partvidékre?!
Nyáron vagy kora ősszel indulnánk. Mikor elfogadható az időjárás, és mikor nincs százmillió turista? Ismersz olyan kis panziót vagy "Zimmer Ferit :)", ahonnan minden elérhető, és az árak nem a párizsi Ritz-et idézik? Mit nem szabad kihagyni a környéken, mit érdemes megnézni néhányszáz kilométeres körzetben (közel az óceán, a Mont St-Michel, stb.)
ŐŐő

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!