Keresés

Részletes keresés

szofi762 Creative Commons License 2022.05.12 -2 0 32

A legközelebbi repülőtér Caen de oda nagyon kevés járat van, kicsit több Deauvillbe, oda megy a Ryanair is, de az a D-nap helyszíneitől elég messze van, és Bp-ről nincs közvetlen járat oda sem. Kérdés mi a  cél, a D nap helyszínei vagy Normandia többi része?

Ha Budapestről mennél akkor vagy Párizs Beauvais és ott autóbérlés. Vagy Párizs és onnan vonattal Caen vagy Bayeux. Van közvetlen vonat ha nem szeretnél autót bérelni akkor ez a legegyszerűbb. Mi Rouenba megyünk június elején, Párizs repülővel és onnan 1ó20 - 1ó30p vonattal Rouen a St Lazare pályaudvarról, 9 euro egy vonatjegy.

Előzmény: lacika104 (31)
lacika104 Creative Commons License 2022.05.08 -2 0 31

Szia mindende ki Abban kérek segítséget, hogy lehet repülővel indulva eljutni a helyszínre? Milyen opciók vannak?

kobradam Creative Commons License 2022.04.21 -3 0 30

Hahó!

Lenne kedve valakinek csatlakozni a topik helyszíneit felkeresni? Május 4-10 között, egyedül vagyok, ismerőseim nem érnek rá én meg nagyon mennék. Hátha van még, aki hasonlóan kalandvágyó! Kibéreltem egy opel combo-t, annak a rakterében lehetne aludni polifoam hálózsák kombóban. Kiutazás repülővel, most ryanairrel nagyon jó deal-ek vannak stansted-en keresztül(25e retúr), az autóbérlés költsége 23HUF/fő. Ezen kívül még az első este és/vagy utolsó este szállás Nantes-ban. Részletes útitervet megbeszéljük.

BécsiBécsi Creative Commons License 2019.06.10 -5 0 29

75 éve történt!

GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.25 -1 0 28
Köszi az információkat!
Előzmény: vélemény (27)
vélemény Creative Commons License 2009.08.24 0 0 27
Szia!

Gyerekkori vágyam teljesült, amikor 3 éve eljutottam a D-nap helyszíneire. Mivel én nem vezetek, befizettem a Battlebus nevű cég minibuszos útjaira. Két egynapos útra, egyiken az amerikai partraszállás helyszíneit néztük meg, másikon az angol és kanadai helyszíneket. Bayeuxben laktam, a kirándulások onnan indultak reggel 8.30-kor és este 6 után érkeztünk vissza. Mindkét túrán csak 6-7 résztvevő volt. Nagyon jó volt az idegenvezető/sofőr, egy hosszú évek óta ott élő angol, aki korábban hivatásos katona volt. Útközben sok helyen megálltunk, két múzeumban voltunk bent, a Pegazus hídnál, és St Mere Egliseben. A legnagyobb élmény a Point du Hoc és a Colevillei temető volt.
Bayeux nagyon szép, a katedrális is, de főleg a Bayeux-i tapestry. Ez utóbbi egy 70m hosszú hímzés,kb 1080-ban készült, és részletesen elmeséli, miként foglalta el Hódító Vilmos Angliát. A városban megmaradt néhány szép favázas épület is.
A 2. túra napján én vittem a csomagomat is, és az idvez este kivitt az állomásra, előző nap megtette ezt másokkal is.
Utána Caenban is töltöttem 2 éjszakát, nem volt rossz, de ez kihagyhatónak gondolom. A város szélén van a La Memorial nevű múzeum a partraszállás történetéről. Jó múzeum, de nem mondott semmi újat az előző napokhoz képest. Belépőjegy nagyon drága, akkor 20€ volt. Nem érte meg.
Caenban megnéztem a Hódító Vilmos által alapított kolostort és templomát, másik két helyreállított templomot, az elég jó állapotban megmaradt várat. A város közepén van néhány szép sétálóutca.
Előzmény: GERY_LACI (16)
Katus27 Creative Commons License 2009.08.24 0 0 26

Köszi! Remélem nemsokára személyesen is "meggyőződhetek" róla.

Katus

Előzmény: GERY_LACI (25)
GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.24 0 0 25

Ha jól tudom igen. Az omaha szakasz teljesen üres de Point Du Hoc-nál meghagyták a bunkereket eredeti állapotban.

Előzmény: Katus27 (24)
Katus27 Creative Commons License 2009.08.17 0 0 24

Sziasztok!

Az érintett partszakaszokra is le lehet jutni?

Köszi

Katus

GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.15 0 0 23

Köszönöm mindenkinek a sok hasznos információt! Remélem végre összejön az utazás!

Üdv mindenkinek!

seric2 Creative Commons License 2009.08.15 0 0 22
Mi akkor Párizsból tettünk egy nagyobb Normandia-Bretagne kitérőt, javasloma Formule1 vagy Etap szállókat.
Előzmény: GERY_LACI (18)
KÁkos Creative Commons License 2009.08.14 0 0 21
Ajánlanán ezt a kereső-foglalót, Szlovákiába többször foglaltam velükm OTP-s számlájuk is van az előlegre, minden rendben volt a szállásnál is (Voucher) :

http://www.limba.com/hu/franciaorszag/kinalat/vendeghazak-es-apartmanok-szallodak-es-panziok-fizetovendeglato-helyek/carentan.htm?advs=&back_to_normal=&submited=1&idstatu=19&idjaz=7&seo=1&days_count=0&map_seo=gmap&sale_seo=akcio&idstatu=19&lokalita=carentan&from_day=1&from_month=10&from_year=2009&to_day=5&to_month=10&to_year=2009&persons_count=4&chata=on&hotel=on&privat=on&kupanie=&termalne_kupanie=&lyzovanie=&ftext=&hhviezd=&pocspalni=&advanced_search=0&advanced_search_term=R%C3%A9szletes+keres%C3%A9s&simple_search_term=Egyszer%C5%B1+keres%C3%A9s
Előzmény: GERY_LACI (18)
KÁkos Creative Commons License 2009.08.14 0 0 20
Ezzel a gazdája fel-alá rohangált az utcán.

Több ilyet látni az út mentén.

Az egyik partszakasz.

Az omahai múzeum is gazdag.
KÁkos Creative Commons License 2009.08.14 0 0 19
Múlt évben ismét ellátogattunk ide, és a legnépszerűbb helyeket (Ponte Du Hoc - Omaha- Gold-Juno) néztük meg alaposabban. Megnézve több útszéli műzeumot is és mindazt, amit seric2 leírt továbbra is számomra legjobb és legtöbb eszközt tartalmazó múzeumnak a Bayeux város DK-i részén ( körgyűrű alatt ) tartom !
Az utazás előtt olvassátok el a partraszállás történetét és nézzétek meg a Ryan közlegény megmentése filmet.
Utunk során tovább mentünk Dieppe-ig (itt is volt egy partraszállási kísérlet) és megnéztük az Atlanti-fal több bunkerét.
Találtam egy ilyet : http://www.omaha-beach.org/US-Version/352/352US.html
Erre a bunkerre az van írva, hogy a hős Essexy XY katona 300 yardról kilőtte a benne lévő 88 mm-es ágyút, miután az kilőtt 8 Sherman tankot. Na ja ! Ez a győztesek szemszögéből !
GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.14 0 0 18
Azt megnézzük! Köszi a tippet! Ti hol laktatok?
Előzmény: seric2 (17)
seric2 Creative Commons License 2009.08.13 0 0 17
A katonai temetők igazán megrendítő látványt nyújtanak, Utah Beach, Omaha Beach környékén. A legdöbbenetesebb, számunkra legalábbis a legnagyobb élményt az Arromanches-beli múzeum-mozi jelentette. Itt egy kör alakú vetítő teremben mai helikopteres légifelvételek és korabeli híradórészletek alapján az ember szinte benne érzi magát a küzdelmekben . (lelkileg megrázó). Állva kell nézni, hiszen 360 fokban látható a film, hogy ne szédüljünk nagyon, kapaszkodókorlátok vannak.
GERY_LACI Creative Commons License 2009.08.13 0 0 16

Gondoltam felhozom a topicot. Szeptember végén vagy októberben tervezzük a második világháború iránt érdeklődő (és megszállott pókeres) barátaimmal , hogy meglátogatjuk 4-5 napra ezt a környéket.

Ha valakinek van konkrét tapasztalata, hogy mit érdemes megnézni, hol érdemes megszállni, merre érdemes menni azt szívesen meghallgatnám...!

Carentanban tervezem a szállást vagy Caenben esetleg.

Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.06.12 0 0 15
Senki nem járt arrafelé az évfordulón?
Boldog ember Creative Commons License 2003.04.10 0 0 14
Tavaly elött jártam arra (legutóbb). Normandia meglehetősen unalmas legalább is Bretánnyal összehasonlitva. Javaslom augusztust mert ekkor (talán) lehet fürödni a tengerben. Szeptemberben már hüvös szelek járnak arra. Cemping rengeteg van. Jók és nagyon olcsóak. Átlagban a Balatoni árak kétharmadát fizettük. Muncipial, azaz köszségi campinget kell keresni! A privát campingek jóval drágábbak is lehetnek.
Egyébként minden szükséges info megtalálható a következő oldalakon:
Normandia
Bretany

Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.03.18 0 0 13
Antikváriumban rábukkantam a National Geographic tavaly júniusi számára, a D-nappal foglalkozik benne egy hosszú cikk. Van egy légifelvétel a Pointe du Hoc-ról és a környezetéről. Hihetetlen látvány, ahogy (még több évtizeddel később is) több száz, fűvel benőtt bombatölcsér veszi körül a sziklát. Nem szívesen lettem volna a védők helyében aznap reggel...
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.03.03 0 0 12
A témához kapcsolódó könyvekben mindenhol említik a sövényeket, mert nagy hatásuk volt a hadműveletekre. A harckocsik még csak-csak átjutottak ezeken a 3 méter magas, szinte áthatolhatatlan sövényeken, de egy jeep vagy teherautó már jó eséllyel fennakadt rajtuk. Az átjárókat pedig a német tüzérség vagy a géppuskások gyakran már előre "belőtték", így nem volt tanácsos elővigyázatlanul átmenni a túloldalra.

Ráadásul a D-nap hajnalán érkező vitorlázógépek is szép számmal törtek össze a sövényeken, amelyeknek a veszélyességére a hírszerzés előzőleg nem hívta fel a figyelmet.

Előzmény: KÁkos (11)
KÁkos Creative Commons License 2003.03.02 0 0 11
A partszéleket jártuk, a sövényrendszer nem tünt fel. Erről utólag olvastam, - hogy megnehezítette a harckocsik közlekedését ? - , de nem tudom melyik könyvben.
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (8)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.28 0 0 10
Gondolom, nem dícsérték meg védelmi vonal kitalálóját. Persze egy ilyen építkezés fellendíti szinte az egész gazdaságot, és addig sem éheznek az emberek, amíg épül.
ŐŐő
Előzmény: H_G (9)
H_G Creative Commons License 2003.02.27 0 0 9
"Jól emlékszem, hogy a Maginot-vonalon elég könnyen átjutottak a németek?"

Nem átjutottak, megkerülték Belgium felől. Azok a méregdrágán épült erődök soha nem láttak ostromot, tudtommal a háború után saminyontermesztésre használták őket.

Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (8)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.27 0 0 8
Egyelőre elég nehéz elképzelnem, hogyan tudtak több száz kilométert végigépíteni védelmi vonalakkal.
Jól emlékszem, hogy a Maginot-vonalon elég könnyen átjutottak a németek?
KÁkos, nem tudod, hogy a hírhedté vált normandiai sövényekből van-e még mutatóba?
Előzmény: KÁkos (7)
KÁkos Creative Commons License 2003.02.21 0 0 7
Rengetek az ezzel kapcsolatos múzeum, melyeket a nagyobb alakulatok tartanak fenn. A muzeumok viszonylag kis terület esetén is rendkívűl gazdagon berendezettek és a németeknek is van szoba, terem, vagy emlékhely. Megrázó élmény megfigyelni egy idős embert, aki könnyes szemmel simogatja a tárgyatkat. A muzeumokról ut. irodákban rengeteg prosp-t. lehet beszerezni és az útszélen barna színű táblák jelzik a látnivalókat. Pl. : Caen felett Ouistreham-nál van egy több emeletes torkolatvédő lőtorony, valamint Bayeux környékén egy lokátor múzeum, a város DK-i részén ( körgyűrű alatt ) egy nagyon gazdag kiállítás. A parti zöldövezet jelképes dróttal körbe van kerítve ( természetvédelem ), de közte vannak utak, melyen érdemes lemenni egy-egy szétlött bunkert megnézni ( sok van ! ), söt az út mellett láttunk egyet, melyre mint alapra épűlt egy ház. A "kissebb" múzeumokba 12-14-ig ebédszünet van.
A Maginot-vonalról is kérdezhetsz !
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (5)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.21 0 0 6
Utah parti emlékek?
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (0)
Őrnagy Őrnagy őrnagy Creative Commons License 2003.02.21 0 0 5
Caen, Merville: igen, ezek már ismerős nevek, kösz az infokat. Azt a hotelt valószínűleg nem fogom erőltetni, bár megnézném a portás fejét, ahogy a sáros, megpakolt Suzukimmal leparkolok a főbejárat elé :)

Egyébként a D-napról szóló új könyvben (ezt is Ambrose írta, mint az Elit alakulatot) van néhány fotó olyan normandiai partraszállási helyszínről is, ahol gyakorlatilag az üdülőházak közé érkeztek meg a rohamcsónakok. Persze ott is lőtték őket, de azért érdekes lehetett!

(H_G: és ahhoz mit szólsz, hogy délen még szúnyogok sincsenek? Ááááááá, így nincs is benne semmi élvezet! :))

Előzmény: KÁkos (4)
KÁkos Creative Commons License 2003.02.21 0 0 4
Szia, ez egy Loire, Bretagne, Normandia utazás részlete a Karaván ujságból.
Én az utazás után ujra megnéztem az említett filmet, több dolgot megértve.
"..Dinan ( ez volt a megnézett városok közül számunkra a legszebb ) feletti részen ismét több látványos és zord partvidék található, és érdekesek a kikötők és folyótorkolatok a nagy árapály jelenség miatt. Itt működik a legnagyobb európai árapály erőmű is (Dinard ). Szerencsénkre láthattunk egy szerényebb halászok-hajósok ünnepét a feldíszített hajók felvonulásával.
Mont-St.-Michel szigetét érintve érkeztünk Caen fölé Normandiába, Merville-Franceville-i állomásunkra. Megtekintve a partraszállás néhány helyszínét számtalan múzeum közül lehetett választani. A part leginkább lankás, néhol itt sziklák helyett meredek löszfalak találhatók.
A partraszállási részen – valószínű kegyeleti okokból – a partszakasz szinte érintetlen, úgy láttuk, hogy a településeket itt üdültetési szempontból nem bővítik. .."
Szép látvány Pte du Raz (Ny. part), de ezeken a helyeken nyáron is elkél a fülessapka. Le Havre felett Etretat ( sziklaképződmény ). Mi lakókocsival kempingeztünk.(hotel. Deauville kedvezményesen 50000 FFr !!!/éjszaka, az utcán a millimosok kocsijai). Normandiában mindenhol nyüzsgés van, mert a túlélők egész évben látogatják.
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (-)
H_G Creative Commons License 2003.02.20 0 0 3
Sz.r is az a Mediterráneum! Állandóan az ember orrába megy a virágillat :)
Előzmény: Őrnagy Őrnagy őrnagy (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!