Keresés

Részletes keresés

locsemege Creative Commons License 2006.04.10 0 0 45
Valószínűleg egyszerűen egy transzformátoros leválasztás, ezáltal a kimenet és a bemenet nem lesz galvanikus kapcsolatban egymással.
Előzmény: Arnyeklovas (44)
Arnyeklovas Creative Commons License 2006.04.10 0 0 44

MEGOLDÁS:
RCA-RCA zavarszűrőVettem RCA - RCA leválasztó zavarszűrőt, ami teljesen megszüntette a brummot. 3000 Ft-ba került. A Vilcomp-ban vettem Bpesten a Tüzér u. 43-ban, valszeg máshol is lehet kapni, de a neten nem találtam. Az angol neve signal-spacing transformer. A Homasita Kft. hozza be Ausztriából, és azt írja, hogy ez a kondenzátor és a gyújtótekercs által keltett zavaró hatásokat szünteti meg. Art. Nr.: 33221

Lehet, hogy csökkenti a hangminőséget, ehhez nem értek, de nem hallom, és végre megszűnt a nagyon is hallható búgás.

Előzmény: Bazsika_ (43)
Bazsika_ Creative Commons License 2006.04.03 0 0 43
Sajnos más választásod nem marad, földelni kell őket,ezt pedig az 5 méteres kábeleddel teheted meg...
Előzmény: Arnyeklovas (42)
Arnyeklovas Creative Commons License 2006.03.24 0 0 42

Nekek is brummog az erősítőm, de függetlenül a TV kábeltől.

SONY rádiós erősítő, hozzákötve jack out-tal RCA-n keresztül a szgép és RCA-val SONY DVD felvevő. A szgép bemenete állandóan zúg, akkor is, ha az antennakábelt lekötöm a DVD felvevőről. Valahol olvastam, hogy az erősítő és a szgép házát össze kell kötni, akkor megszűnik. Hát, ez igaz, télleg szinte semmi hangja sem marad, de a két készülék 5m-re van egymástól, és a szobán keresztül húzódó drót csökkenti a sikerélményt.

Milyen más megoldás van, hogy megszüntessem a brummogást? Akár szünetmentes tápot is vennék, ha azok közt van olyan, amelyik megszünteti a brummot.

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.13 0 0 41
jó helyen kapizsgálnak az ide író fórumozók: A problémát földhurok okozza, a megoldás pedig antenna leválasztó. más néven ground isolator.

Kapható: VIII. ker. Diószegi Sámuel utca 17/c.
Telefon: 313-0980

Ára: 578 Ft

Íme:

Pivovar Creative Commons License 2005.07.20 0 0 40

Na ő biztos ért hozzá, mi meg itt állunk azóta is tanácstalanul...

:)

Előzmény: Halek (39)
Halek Creative Commons License 2005.06.09 0 0 39

Hi!

Érdekes 1 fórum eddig nem is gondolkoztam ezen - na majd megkérdem a szomszédom, ő úgyis elektroműszerész vagy mi a szösz... majd csak mond okosat!

Üdv

H

Előzmény: Pivovar (38)
Pivovar Creative Commons License 2005.06.08 0 0 38

Külföldi leírás :) 

Tudsz berakni rá egy linket?

(amúgy sztem elronthattál valamit)

Előzmény: pferco (37)
pferco Creative Commons License 2005.06.07 0 0 37
szerinted magyarországon hol lehet ilyet kapni? mármint trafósat. én ugyan összedobtam magamnak egy kondisat, egy külföldi leírás alapján, de sokat romlik a jel, nézhető de nem az igazi.
a trafós az többet visz át a jelből ha jól tudom (?).
f
Előzmény: tere (24)
Pivovar Creative Commons License 2005.05.17 0 0 36

Na ugye, hogy ott van az az antennakábel...

A drótos verziót azért nem olyan nehéz összedobni, bár nem 5.1-es :)

És a TV antennavezetékébe kell betenni.

Próbáld csak ki: mindent visszadugsz, és a tv-ből kirántod az antennazsinórt - mexűnik a búgás. (vigyázz vele, mert amikor kihúzod, kicsit rázhat, na nem halálos - de csak egy kézzel fogd a dugaszt és csak a műanyagot)

Előzmény: Z83 (35)
Z83 Creative Commons License 2005.05.17 0 0 35

Nah, sikerült egy kicsit előbbre jutnom! A bugás megszünt miután kihúztam a tv-t a dvd stereo, és a dvd 5.1 jelkábeleit az aktívhangflamból és csak a számítógépemet kötöttem rá! Így most szuperül szól!!!

Ha veszek egy tv-tunert a gépembe akkor ez a probléma újra előjöhet?

Lehet készen kapni olyan kondenzátoros kütyüt?

Köszönöm a segítségeteket!  

Pivovar Creative Commons License 2005.05.17 0 0 34

Ha nincs antennadugód, akkor felejtsd el a kondikat, tök mindegy, hány pont hány...

A búgás szinte mindig attól van, hogy vagy eggyel kevesebb helyen van földelés, vagy (amiről eddig beszéltünk) eggyel több helyen...

Próbálj meg valami zenét betenni, ami mellett hallod a búgást, majd húzd ki mindhárom kábeledet. Dugd bele az egyiket valamelyik bemenetbe (jó volna tudni, melyikbe, jobb híján próbáld ki mindegyiket. Ha nem búg, húzd ki. Dugd be a következőt, innentől ugyanez. 

Ha búg, bármelyik drót is az egymagában, akkor mégiscsak földhurkod van (vagy mindegyik drót földje szakadt :).

Próbáld meg a hifit ugyanabba a (földelt) elosztóba dugni. Ha még mindig búg, fordítsd meg a PC dugóját az aljzatban (ez már súrolja a babona határát :).

Ezután sem lesz jobb?

P.S. Ha a TV vagy a video is rá van kötve, vagy a DVD, ami a TV-re is, akkor ismét az antennánál vagyunk :) 

Előzmény: Z83 (32)
Z83 Creative Commons License 2005.05.17 0 0 33
Nekem nem 3 db jackdugóra és 3 db jackdugó aljzatra lenne szügségem és a hozzátasrtozó 6 db kondenzátorra? Gondolom kell forrasztópálkázni rendesen! nem lehet készen ilyet kapni?
Z83 Creative Commons License 2005.05.17 0 0 32

nincs antenna dugóm, mert ez egy 5.1-es aktív cucc...

DVD-vel, CD player-el működik, szépen muzsikál!!! De mikor a pc-met kötöm rá akkor iszonyatosan búg, a régi 5.1-es hangfalaimmal nem voltak ilyen gondok már bánom hogy elajándékoztam!!

A hangfal típusa: SW-5.1 Surround Home Theater / DHT510 / (amivel búg)

Pivovar Creative Commons License 2005.05.17 0 0 31

Költségérzékeny módban az is megfelel, ha vékony, pl. 0.5-1mm-es egyeres, nem sodort belsejű szigetelt (azért ha lehet, ne csak lakkozott)  vezeték egyik végét letisztítva az aljzat beső pontjába bekötöd, majd 5-6 cm-nél elvágod a maradékot. Ugyanígy a dugó középkivezetésébe a megmaradt drót lepucolt végét bekötöd, és 5-6 cm-nél elvágod. Most ugyanezt megteszed az árnyékoló részekkel is mindkét oldalt.

Így lesz egy dugaszod két kilógó, levágott 3-4 cm-es drótdarabbal és egy ugyanilyen aljzatod.

Tekerd össze a belső pontok drótjait kb. úgy, mint ahogy két, egymással szemben menő kígyó birkózna egymással.

Most ugyanezt a külsőkkel (ez lehet, hogy már kissé nehezebb lesz).

A lényeg, hogy 2-3 cm-en össze legyenek tekerve a drótok úgy, ahogy vannak, szigetelten, és hogy a végük véletlenül se érjen össze egymással.

Kész :)

Előzmény: mr_ricsi (30)
mr_ricsi Creative Commons License 2005.05.17 0 0 30

"Veszel ... 2 db (pl.) 100pF-os kondenzátort"

Annyit pontosítsunk, hogy kerámia kondenzátort.

És az is kérdés volt: darabja kevesebb mint 20 Ft.

Előzmény: Pivovar (29)
Pivovar Creative Commons License 2005.05.16 0 0 29

Veszel egy antenna aljzatot, egy antenna dugót, és 2 db (pl.) 100pF-os kondenzátort. Az aljzat  belső csatlakozóba az egyik kondenzátor egyik lába, a dugó belső csatlakozóba a kondenzátor másik lába.

A külső árnyékoló részeket pedig hasonlóképp kösd össze a másik kondenzátoron keresztül - ez a leglényegesebb, mert ha ez közvetlenül dróttal lenne összekötve, megmaradna a búgás :)

Ha kész vagy, ezt az egészet toldd be az antennazsinórod és a hifi antennacsatlakozója közé.

Vagy pedig zenehallgatáskor húzd ki az antennát - az ingyen van :)  

Előzmény: Z83 (28)
Z83 Creative Commons License 2005.05.16 0 0 28

Sziasztok,

Nekem is búg a hifim ha rákötöm a hangkártyára! Kérdésem: ha soros kondenzátort beépítek a rendszerbe akkor megszűnik a búgás? Hol tudok venni ilyet? Mennyibe kerül! Hová kell beszerelni ezeket a kondenzátorokat? A kártya és a hifi között 3 dab jackdugós kábel van! A válaszokat köszönöm!!!

mr_ricsi Creative Commons License 2005.03.11 0 0 27

Ez semminek sem a hibája.

Ha pl. van egy rádió-decked, az mindig 100%-os hangszintet szolgáltat, a legjobb jel-zaj viszony miatt. (És mivel nincs rajta hangerő szabályzó. ) Csak akkor lehet 100%-nál halkabb, ha az adó halkabban ad.

Elvileg a hangkártyádat be kellene állítani egy mérőjellel, mert egyáltalán nem biztos, hogy minden szabályzót csutira nyomva van 100%. Sokkal valószínűbb, hogy van erősítési tartalék, mert a gépen 100% alatti jelek is bőven előfordulnak.

Mérőjel hiányában állíthatod fülre is, és ha az MP3 gyűjteményedet áthajthatod egy "normalizáló" progin is, akkor a későbbiekben kevesebbszer lesz szükség arra, hogy az egyszer beállított szintet állítgatnod kelljen.

Előzmény: deep80 (26)
deep80 Creative Commons License 2005.03.10 0 0 26

Sziasztok !

Volna egy  "láma " kérdésem.

Nekem nem búg a hangkártyám , viszont rákötöttem a számítógépet az erősítőmre a line out-on keresztül ( sima alaplapi hangkártya)

Namost...  Ha zenét hallgatok a gépről (mindegy ,hogy mp3 vagy  az olvasóba betett cd) kb 8-10 dB vel halkabban szól ,mint az erősítő más bemeneteire kötött cuccok (DVd ,cd , TV..vagy akár az erősítőben lévő rádió)  (a winampnál az eq kb +4db-n van , a hangerő 75 % nál ,maga a számítógép hangereje pedig kb 80 % nál..(lehet hogy ez a baj? fel kéne venni mindent 100 % ra??(feljebb nem akarom venni a torzulás miatt)

A következő a kérdés....ez inkább hangkártya függvénye ,vagy pedig azé ,hogy a számítógép és az erősítő között 10 m van (tehát a hosszú kábel) ??

Esetleg ,ha a hangkártya a baja...tudtok e ajánlani valami jót (nem kell 5.1 , 6.1 , 7.1...stb) elég lenne valami sima de  jó minőségű...(egyáltalán létezik még nem térhatású???

Remélem érthető volt . Bocsi ha túlfogalmaztam.

Köszi előre is. Sziasztok

cOSTIV Creative Commons License 2003.02.26 0 0 25
Pont erről a témáról kérdezett valaki a Computer Panorama nevű "szaklapban", ahol kiderítették, hogy a fickónak "rászór" a rossz minőségú tápegysége a hangkártyára.

Ezt nevezem szaktudásnak.

Ilyen újságot sem veszek többet.

tere Creative Commons License 2003.02.20 0 0 24
Rossz hírem van Pivovar, lehet venni ilyen "búgásmetesítőt". :) És trafósat. És 75ohm impedanciájút. És nem taknyoltat. Az a baj, hogy az antennások (itt UPC) sz@rnak erre a jelenségre, pedig ha úgy vesszük, potenciális életveszélyt okoz ez a valahol a pi..ában földelt, távtáplált hálózatukból jövő antennavég. Én már egyezkedtem velük, nem sok sikerrel. :( Pedig az ő hibájuk a rázás és a búgás. Úgy látszik nem érdekli őket a balesetveszély.
()
Ettől függetlenül "gyárthatunk" ilyet... :))
()

Szép rajzok... :)
()

A táp működési állapota nem meghatározó a földpotencál(ok) szempontjából. A nagy gyáraké és egyéb nagyfogyasztóké tényleg az.
Nem állok neki méricskélni, ha nem haragszol... Inkább nyitok egy sört! :)

Pivovar Creative Commons License 2003.02.19 0 0 23
Ja és a feszültségek mellett mérhetnél egy áramot is (csak az R=U/I kedvéért :)

(ja és bocs, a "4. kikapcsolt gépeddel" az ATX táp esetén nem sokat ér - ennél inkább antenna és föld között mérj - kihúzott hálózati dugaszú gép mellett :)

Bár nekem már van egy topicom az indexen általunk közölt dolgok lenyúlásáról, míg magunk között vagyunk, megkérdem: nem kéne gyártani egy ilyen búgásmentesítőt? Anyag nics sokba', persze túl sokat sem lehet elkérni érte, legfeljebb a hozzá tartozó elméleti útmutatóért :)

Szemfüles cégeknek: juj-juj! Miénk a copyright!

Előzmény: Pivovar (22)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.19 0 0 22
Tere - csak kíváncsiságból mérhetnél párat:
(nekem csak digit műszerem van, az spec. nem mér semennyit nálam)

1. Nappal (pl. 8 óra után kevéssel), hétköznap
2. Ugyanezt hétvégén
3. Esetleg mindkettőt késő éjjel is

4. Kikapcsolt gépeddel (vagy a gépből kihúzott antenna-föld és a védőföld között)
5. Bekapcsolt gépeddel

Ezekből talán kiderülhet, hogy mi hat rá legjobban (legalábbis ott nálad) - hétköznap nyolckor már megy a gyár, a villamos, minden... Vasárnap éjjel meg már tivornya is alig van, gondolom, ez a legkisebb áramfogyasztás ideje :)
Ha ezektől láthatóan függ, akkor folynak a földelési áramok szerteszét - persze elmoshatja a változásokat, ha két állandóan működő nagyfogyasztó között lax.

Na most már nyitok egy sört.

Előzmény: tere (14)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.19 0 0 21
II. rész:

(végre szakirodalomhoz nyúltam, igaz, csak egy képért :)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Bár ez a két kis erősítőkapcsolás csak szimbolikus rajz, mégis demonstrálható rajta a különbség, feltéve, ha minden alkatrészlábat ugyanilyen elv alapján kötnének össze.

A fenti kapcsolás egy vezetékre fűzi fel az összes fokozat földpontját. Ennek a vezetéknek egyik oldala a bemenet földje, a másik a kimeneté/tápegységé + a védőföldelés (mert enélkül nem volna ám földhurok)

A lenti annyiban különbözik, hogy itt diplomatikusan csak egyetlen, a földre menő pont van megadva, a bemenet földpontját (na meg az esetünkben el nem hagyható védőföldet) közvetlenül ugyanide vezetve a fenti esetben jól meghatározható vezetékszakasz (aminek egyik vége a bemenet, a másik meg a kimenet, közte meg az erősítőfokozatok) hossza az előbbi esetben nagyobb nullánál (tehát lehet valamennyi ellenállása, amin ha áram folyik át, akkor azon feszültség eshet), míg az utóbbi esetben ez a szakasz 0, ellenállása 0 és a rajta eső feszültség 0.

A földhurok, mint brummogás, a fentebb lévő ábrához hasonlóan felépülő erősítő minden két fokozata közötti (de nyilván az első fokozat a legérzékenyebb erre, a bemenet legyen a 0. fokozat) vezetékszakaszba beillesztett (a földhurok, mint áramfolyás folytán a szakaszon esett feszültséget generáló) soros váltóáramú áramforrás jelének az erősítőbemenetre kötött jelforrás kimeneti ellenállásán keresztül az erősítő bemenetére való jutása, amely az erősítő helyes működése folytán felerősödik.

Előzmény: Pivovar (20)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.19 0 0 20
Íme egy még pontosabban (?) fogalmazott magyarázat a földhurokról (sajnos ez egy jó nagy kép, de legalább segít egy kicsit az alaphelyzetet elemezni)...:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

(ez egy egyszerűsített eset, amikor egyetlen közös tápforrás van, bonyolultabb lesz több áramforrás és egymástól különállóan földelt másik pólusuk esetén /persze ezek is kapcsolódnak a föld (a Föld) ellenállásán keresztül, így az is valamelyik földelési ellenállás meghosszabbításaként berajzolható/... )

slaci Creative Commons License 2003.02.19 0 0 19
Nem figyeltél, ezt írtam: "hogy Te is megértsd". Írhattam volna 1(?) menetes légmagos tekercset is, gondoltam ez szemléletesebb.
Előzmény: Pivovar (17)
tere Creative Commons License 2003.02.19 0 0 18
Antenna. 50Hz-re. Király! :)
Pivovar Creative Commons License 2003.02.19 0 0 17
Antennaként. Aha.
Előzmény: slaci (16)
slaci Creative Commons License 2003.02.19 0 0 16
Nem fogalmazni, tanulni! De, hogy Te is megértsd: a földhurok antennaként veszi a környezetünkben -sajnos- mindenütt megtalálható 50 Hz-es szórt mágneses hullámokat (transzformátorok, fénycsőfojtók, stb.), ez a jel a hifi bemenetére jutva búgást eredményez. Ezt lehet megakadályozni soros kondenzátorok beépítésével, amik kvázi primitív felüláteresztő szűrőként viselkednek.
Előzmény: Pivovar (8)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!