MEGOLDÁS: Vettem RCA - RCA leválasztó zavarszűrőt, ami teljesen megszüntette a brummot. 3000 Ft-ba került. A Vilcomp-ban vettem Bpesten a Tüzér u. 43-ban, valszeg máshol is lehet kapni, de a neten nem találtam. Az angol neve signal-spacing transformer. A Homasita Kft. hozza be Ausztriából, és azt írja, hogy ez a kondenzátor és a gyújtótekercs által keltett zavaró hatásokat szünteti meg. Art. Nr.: 33221
Lehet, hogy csökkenti a hangminőséget, ehhez nem értek, de nem hallom, és végre megszűnt a nagyon is hallható búgás.
Nekek is brummog az erősítőm, de függetlenül a TV kábeltől.
SONY rádiós erősítő, hozzákötve jack out-tal RCA-n keresztül a szgép és RCA-val SONY DVD felvevő. A szgép bemenete állandóan zúg, akkor is, ha az antennakábelt lekötöm a DVD felvevőről. Valahol olvastam, hogy az erősítő és a szgép házát össze kell kötni, akkor megszűnik. Hát, ez igaz, télleg szinte semmi hangja sem marad, de a két készülék 5m-re van egymástól, és a szobán keresztül húzódó drót csökkenti a sikerélményt.
Milyen más megoldás van, hogy megszüntessem a brummogást? Akár szünetmentes tápot is vennék, ha azok közt van olyan, amelyik megszünteti a brummot.
szerinted magyarországon hol lehet ilyet kapni? mármint trafósat. én ugyan összedobtam magamnak egy kondisat, egy külföldi leírás alapján, de sokat romlik a jel, nézhető de nem az igazi. a trafós az többet visz át a jelből ha jól tudom (?). f
A drótos verziót azért nem olyan nehéz összedobni, bár nem 5.1-es :)
És a TV antennavezetékébe kell betenni.
Próbáld csak ki: mindent visszadugsz, és a tv-ből kirántod az antennazsinórt - mexűnik a búgás. (vigyázz vele, mert amikor kihúzod, kicsit rázhat, na nem halálos - de csak egy kézzel fogd a dugaszt és csak a műanyagot)
Nah, sikerült egy kicsit előbbre jutnom! A bugás megszünt miután kihúztam a tv-t a dvd stereo, és a dvd 5.1 jelkábeleit az aktívhangflamból és csak a számítógépemet kötöttem rá! Így most szuperül szól!!!
Ha veszek egy tv-tunert a gépembe akkor ez a probléma újra előjöhet?
Ha nincs antennadugód, akkor felejtsd el a kondikat, tök mindegy, hány pont hány...
A búgás szinte mindig attól van, hogy vagy eggyel kevesebb helyen van földelés, vagy (amiről eddig beszéltünk) eggyel több helyen...
Próbálj meg valami zenét betenni, ami mellett hallod a búgást, majd húzd ki mindhárom kábeledet. Dugd bele az egyiket valamelyik bemenetbe (jó volna tudni, melyikbe, jobb híján próbáld ki mindegyiket. Ha nem búg, húzd ki. Dugd be a következőt, innentől ugyanez.
Ha búg, bármelyik drót is az egymagában, akkor mégiscsak földhurkod van (vagy mindegyik drót földje szakadt :).
Próbáld meg a hifit ugyanabba a (földelt) elosztóba dugni. Ha még mindig búg, fordítsd meg a PC dugóját az aljzatban (ez már súrolja a babona határát :).
Ezután sem lesz jobb?
P.S. Ha a TV vagy a video is rá van kötve, vagy a DVD, ami a TV-re is, akkor ismét az antennánál vagyunk :)
Nekem nem 3 db jackdugóra és 3 db jackdugó aljzatra lenne szügségem és a hozzátasrtozó 6 db kondenzátorra? Gondolom kell forrasztópálkázni rendesen! nem lehet készen ilyet kapni?
nincs antenna dugóm, mert ez egy 5.1-es aktív cucc...
DVD-vel, CD player-el működik, szépen muzsikál!!! De mikor a pc-met kötöm rá akkor iszonyatosan búg, a régi 5.1-es hangfalaimmal nem voltak ilyen gondok már bánom hogy elajándékoztam!!
Költségérzékeny módban az is megfelel, ha vékony, pl. 0.5-1mm-es egyeres, nem sodort belsejű szigetelt (azért ha lehet, ne csak lakkozott) vezeték egyik végét letisztítva az aljzat beső pontjába bekötöd, majd 5-6 cm-nél elvágod a maradékot. Ugyanígy a dugó középkivezetésébe a megmaradt drót lepucolt végét bekötöd, és 5-6 cm-nél elvágod. Most ugyanezt megteszed az árnyékoló részekkel is mindkét oldalt.
Így lesz egy dugaszod két kilógó, levágott 3-4 cm-es drótdarabbal és egy ugyanilyen aljzatod.
Tekerd össze a belső pontok drótjait kb. úgy, mint ahogy két, egymással szemben menő kígyó birkózna egymással.
Most ugyanezt a külsőkkel (ez lehet, hogy már kissé nehezebb lesz).
A lényeg, hogy 2-3 cm-en össze legyenek tekerve a drótok úgy, ahogy vannak, szigetelten, és hogy a végük véletlenül se érjen össze egymással.
Veszel egy antenna aljzatot, egy antenna dugót, és 2 db (pl.) 100pF-os kondenzátort. Az aljzat belső csatlakozóba az egyik kondenzátor egyik lába, a dugó belső csatlakozóba a kondenzátor másik lába.
A külső árnyékoló részeket pedig hasonlóképp kösd össze a másik kondenzátoron keresztül - ez a leglényegesebb, mert ha ez közvetlenül dróttal lenne összekötve, megmaradna a búgás :)
Ha kész vagy, ezt az egészet toldd be az antennazsinórod és a hifi antennacsatlakozója közé.
Vagy pedig zenehallgatáskor húzd ki az antennát - az ingyen van :)
Nekem is búg a hifim ha rákötöm a hangkártyára! Kérdésem: ha soros kondenzátort beépítek a rendszerbe akkor megszűnik a búgás? Hol tudok venni ilyet? Mennyibe kerül! Hová kell beszerelni ezeket a kondenzátorokat? A kártya és a hifi között 3 dab jackdugós kábel van! A válaszokat köszönöm!!!
Ha pl. van egy rádió-decked, az mindig 100%-os hangszintet szolgáltat, a legjobb jel-zaj viszony miatt. (És mivel nincs rajta hangerő szabályzó. ) Csak akkor lehet 100%-nál halkabb, ha az adó halkabban ad.
Elvileg a hangkártyádat be kellene állítani egy mérőjellel, mert egyáltalán nem biztos, hogy minden szabályzót csutira nyomva van 100%. Sokkal valószínűbb, hogy van erősítési tartalék, mert a gépen 100% alatti jelek is bőven előfordulnak.
Mérőjel hiányában állíthatod fülre is, és ha az MP3 gyűjteményedet áthajthatod egy "normalizáló" progin is, akkor a későbbiekben kevesebbszer lesz szükség arra, hogy az egyszer beállított szintet állítgatnod kelljen.
Nekem nem búg a hangkártyám , viszont rákötöttem a számítógépet az erősítőmre a line out-on keresztül ( sima alaplapi hangkártya)
Namost... Ha zenét hallgatok a gépről (mindegy ,hogy mp3 vagy az olvasóba betett cd) kb 8-10 dB vel halkabban szól ,mint az erősítő más bemeneteire kötött cuccok (DVd ,cd , TV..vagy akár az erősítőben lévő rádió) (a winampnál az eq kb +4db-n van , a hangerő 75 % nál ,maga a számítógép hangereje pedig kb 80 % nál..(lehet hogy ez a baj? fel kéne venni mindent 100 % ra??(feljebb nem akarom venni a torzulás miatt)
A következő a kérdés....ez inkább hangkártya függvénye ,vagy pedig azé ,hogy a számítógép és az erősítő között 10 m van (tehát a hosszú kábel) ??
Esetleg ,ha a hangkártya a baja...tudtok e ajánlani valami jót (nem kell 5.1 , 6.1 , 7.1...stb) elég lenne valami sima de jó minőségű...(egyáltalán létezik még nem térhatású???
Pont erről a témáról kérdezett valaki a Computer Panorama nevű "szaklapban", ahol kiderítették, hogy a fickónak "rászór" a rossz minőségú tápegysége a hangkártyára.
Rossz hírem van Pivovar, lehet venni ilyen "búgásmetesítőt". :) És trafósat. És 75ohm impedanciájút. És nem taknyoltat. Az a baj, hogy az antennások (itt UPC) sz@rnak erre a jelenségre, pedig ha úgy vesszük, potenciális életveszélyt okoz ez a valahol a pi..ában földelt, távtáplált hálózatukból jövő antennavég. Én már egyezkedtem velük, nem sok sikerrel. :( Pedig az ő hibájuk a rázás és a búgás. Úgy látszik nem érdekli őket a balesetveszély.
()
Ettől függetlenül "gyárthatunk" ilyet... :))
()
Szép rajzok... :)
()
A táp működési állapota nem meghatározó a földpotencál(ok) szempontjából. A nagy gyáraké és egyéb nagyfogyasztóké tényleg az.
Nem állok neki méricskélni, ha nem haragszol... Inkább nyitok egy sört! :)
Ja és a feszültségek mellett mérhetnél egy áramot is (csak az R=U/I kedvéért :)
(ja és bocs, a "4. kikapcsolt gépeddel" az ATX táp esetén nem sokat ér - ennél inkább antenna és föld között mérj - kihúzott hálózati dugaszú gép mellett :)
Bár nekem már van egy topicom az indexen általunk közölt dolgok lenyúlásáról, míg magunk között vagyunk, megkérdem: nem kéne gyártani egy ilyen búgásmentesítőt? Anyag nics sokba', persze túl sokat sem lehet elkérni érte, legfeljebb a hozzá tartozó elméleti útmutatóért :)
Tere - csak kíváncsiságból mérhetnél párat:
(nekem csak digit műszerem van, az spec. nem mér semennyit nálam)
1. Nappal (pl. 8 óra után kevéssel), hétköznap
2. Ugyanezt hétvégén
3. Esetleg mindkettőt késő éjjel is
4. Kikapcsolt gépeddel (vagy a gépből kihúzott antenna-föld és a védőföld között)
5. Bekapcsolt gépeddel
Ezekből talán kiderülhet, hogy mi hat rá legjobban (legalábbis ott nálad) - hétköznap nyolckor már megy a gyár, a villamos, minden... Vasárnap éjjel meg már tivornya is alig van, gondolom, ez a legkisebb áramfogyasztás ideje :)
Ha ezektől láthatóan függ, akkor folynak a földelési áramok szerteszét - persze elmoshatja a változásokat, ha két állandóan működő nagyfogyasztó között lax.
(végre szakirodalomhoz nyúltam, igaz, csak egy képért :)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Bár ez a két kis erősítőkapcsolás csak szimbolikus rajz, mégis demonstrálható rajta a különbség, feltéve, ha minden alkatrészlábat ugyanilyen elv alapján kötnének össze.
A fenti kapcsolás egy vezetékre fűzi fel az összes fokozat földpontját. Ennek a vezetéknek egyik oldala a bemenet földje, a másik a kimeneté/tápegységé + a védőföldelés (mert enélkül nem volna ám földhurok)
A lenti annyiban különbözik, hogy itt diplomatikusan csak egyetlen, a földre menő pont van megadva, a bemenet földpontját (na meg az esetünkben el nem hagyható védőföldet) közvetlenül ugyanide vezetve a fenti esetben jól meghatározható vezetékszakasz (aminek egyik vége a bemenet, a másik meg a kimenet, közte meg az erősítőfokozatok) hossza az előbbi esetben nagyobb nullánál (tehát lehet valamennyi ellenállása, amin ha áram folyik át, akkor azon feszültség eshet), míg az utóbbi esetben ez a szakasz 0, ellenállása 0 és a rajta eső feszültség 0.
A földhurok, mint brummogás, a fentebb lévő ábrához hasonlóan felépülő erősítő minden két fokozata közötti (de nyilván az első fokozat a legérzékenyebb erre, a bemenet legyen a 0. fokozat) vezetékszakaszba beillesztett (a földhurok, mint áramfolyás folytán a szakaszon esett feszültséget generáló) soros váltóáramú áramforrás jelének az erősítőbemenetre kötött jelforrás kimeneti ellenállásán keresztül az erősítő bemenetére való jutása, amely az erősítő helyes működése folytán felerősödik.
Íme egy még pontosabban (?) fogalmazott magyarázat a földhurokról (sajnos ez egy jó nagy kép, de legalább segít egy kicsit az alaphelyzetet elemezni)...:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
(ez egy egyszerűsített eset, amikor egyetlen közös tápforrás van, bonyolultabb lesz több áramforrás és egymástól különállóan földelt másik pólusuk esetén /persze ezek is kapcsolódnak a föld (a Föld) ellenállásán keresztül, így az is valamelyik földelési ellenállás meghosszabbításaként berajzolható/... )
Nem fogalmazni, tanulni! De, hogy Te is megértsd: a földhurok antennaként veszi a környezetünkben -sajnos- mindenütt megtalálható 50 Hz-es szórt mágneses hullámokat (transzformátorok, fénycsőfojtók, stb.), ez a jel a hifi bemenetére jutva búgást eredményez. Ezt lehet megakadályozni soros kondenzátorok beépítésével, amik kvázi primitív felüláteresztő szűrőként viselkednek.