A társaság, találkozók, elveszett topikok, és a Fórum történelme
|
| flybird |
válasz | megnéz |
2010.02.09 12:56:49 © (24532) |
Ma alig voltak az etetőn a madarak , érzik a tavaszt:) |
|
|
| neduddgi(én) |
válasz | megnéz |
2010.02.09 13:44:12 © (24533) |
Röfidöfi alkalmával a szikkadni kiakasztott oldalasra csaptak le a vérszomjas fenevadak. Érdekes, hogy nem a szintén kilógatott fehérszalonnát választották, hanem a húsos oldalast csipegették. Pedig a mangalicazsír egészséges... |
Előzmény: greyhead (24530)
|
| greyhead |
válasz | megnéz |
2010.02.09 12:13:27 © (24529) |
Kösz, egy barátom erdei lesén vendégszerepeltem. Ő hízlalja, a vadászok meg lelövik őket... |
Előzmény: yazoo (24527)
|
| greyhead |
válasz | megnéz |
2010.02.09 12:11:34 © (24528) |
Szerintem most általánosan több a meggyvágó az etetők körül, mert a hó beszorította őket. Érdemes figyelned, mert nagy verekedők, hátha sikerülne valami jó akciófotó. |
Előzmény: yazoo (24525)
|
| yazoo |
válasz | megnéz |
2010.02.09 11:56:33 © (24527) |
Hú, klassz képek, gratula! Sajna én max a kertbe mozdulok ki, ott meg eccer vót fácán eddig. Akkorse nem képelés vót, hanem csak megijedtünk egymástul! :-))) |
Előzmény: greyhead (24523)
|
| yazoo |
válasz | megnéz |
2010.02.09 11:54:25 © (24525) |
Nállunk vegyes cuccra nem vót igény. Alapbul szotyi kis dijóval megy, meg az alma föl a fára a nemmagevöknek. Viszont általában 1-2 pár meggyvágónk szokott lenni, mostanság meg van hogy 5-6 pár rajzik, de télleg a szotyit preferájják! :-)))
 |
Előzmény: tonyi8 (24524)
|
| kicsiKató. |
válasz | megnéz |
2010.02.09 11:54:26 © (24526) |
Új kameraállás van az észt etetőn,most látok először cinkét döghúst enni!
 |
|
|
| tonyi8 |
válasz | megnéz |
2010.02.09 11:27:37 © (24524) |
Végre megláttam az első meggyvágót az irodám ablaka előtti etetőmnél:) Eddig soha nem volt, most csak fekete napraforgót szórtam ki és meg is jelent. Létezik, hogy arra jött volna vagy csak véletlen? Eddig vegyes madárkajákat szórtam ki. |
|
|
| greyhead |
válasz | megnéz |
2010.02.09 10:45:14 © (24523) |
Van, aki a fácánokat is eteti... Már jó kövérek. :)
  |
|
|
| Robinho30 |
válasz | megnéz |
2010.02.08 19:22:55 © (24515) |
Nem tudom mi van a madarakkal,de szerintem ők már éreznek valamit.Valami olyat amit mi még nem. A széncinkék már nyitnikékeznek, igaz még nagyon halkan,de már-már a tavaszt lopják a szívembe:) Ugyanez a helyzet a rigókkal is,ők is elkezdtek már dalolgatni,sőt már a vetélytárs hímeket el is üldözik a kertből.És ez már nem a táplálékért folytatott harc. És amin a leginkább meglepődtem,h azt láttam,hogy az egyik odúba mezei verebek hordanak száraz fűszálakat...hogy honnan azt nem tudom,mert mindent hó borít errefelé.De ami meglepő,hogy legalább 6 verebet számoltam össze,amik ki be járkáltak az odúba. Elég érdekes volt. MA már 20-nál több csízem volt,és 3 meggyvágóm:)) növekszik a létszám. De csak 6 fenyőpinty,meg 2 tengelic. Gondolom a meleg idő miatt. |
|
|
| kicsiKató. |
válasz | megnéz |
2010.02.08 11:40:02 © (24513) |
Tkpen a kopáncsot kezdtem hátul lesni (etetés,itatás közben hallottam meg a kopácsolást),a diófán egy rigó ült éppen felettem,de amint ráirányítottam,el is rebbent,pedig igazi lajhármozgással mozgok!Na,figyeltem tovább,erre valami kottyos hangot hallok a fejem fölül,hűha,ilyet még nem hallottam,lajhár módra ráfókuszálok,erre erős takarásban,de csak lekaptam,el volt foglalva a saját kotyogásával,íme egy fenyő rigó,alulról:)

|
|
|
| neduddgi(én) |
válasz | megnéz |
2010.02.08 10:41:16 © (24512) |
Macsek:
Nagyméretű, üvegfalú, alsó beugrónyílású dúcetetőm van. Két éve minden nap találtam tollakat alatta. Aztán hétvégén megdöbbenve láttam, hogy napközben egy szürke dög benn terpeszkedik, és várja a szájába repülő sültgalambot. Hiába kergettem el, mindíg visszajött. Kénytelen voltam gondoskodni róla.
Aztán a beugrónyílást egy megfelelő méretű léckereszttel beszűkítettem, azóta ilyen gondom nem volt. A kutyáim is úgy vannak szoktatva, hogy a szomszédság macskái is csak akkor jönnek át, ha egy kis izgalomra vágynak.
Komolyra fordítva: a macskák távoltartása a dúcetetőktől ugyanolyan fontos és felelősségteljes feladat, mint az etetés rendszeressége.
Lehetőleg csak üvegfalú, alsó röpnyílású dúcetetőt használjunk. A fenti módszerrel a "trükkös" macskák távoltarthatók. Igaz, így a rigók nem jutnak be, nekik maradnak a tálcák. A tálcákat lehetőleg ne tegyük a földre. Ha mégis így döntünk, akkor nyílt helyre, ahol a macsek nem talál takarást (pl. a véndiófa alatt, a törzstől távol), vagy beszorítva egy egyedül álló, sűrű bokor tövébe!!
Bokrok:
Van két cserje, ami az etető-itató hely dekorációjához és a madarak búvóhelyeként, sőt téli táplálékforrásként is használható, ugyanakkor a macskák nem szeretik leshelynek használni, de még a karvaly is meggondolja, hogy bevágjon-e közé. Az egyik a vadrózsa (csipkerózsa, gyepürózsa, stb., ezerféle neve van), a másik a tűztövis. Utóbbi bármelyik faiskolában kapható, többféle növekedési eréjjel, különféle bogyószínnel a citromsárgától a mélybordóig. Ráadásul "félörökzöld", vagyis az előző évi levelek zöme csak a tavaszi lomb megjelenésekor hullik le. A tűztöviset a fekete rigók előszeretettel használják fészkelőhelyként is.
|
|
|
| neduddgi(én) |
válasz | megnéz |
2010.02.08 10:06:45 © (24510) |
Nagyon tetszik ez a fórum!
Hétvégén nálunk is volt rendesen nyüzsi. Szombaton ellustálkodtam a reggelt, úgyhogy csak nyolc után etettem meg az állatkertet. Kaptam is szemrehányás a házisereglettől rendesen (tyúktól a mangalicáig sokmindent tartunk). A "vadak" bezzeg némán és türelmesen várakoztak. Szegénykék.
Nincs komoly hideg, így az igazi "csemegék" most nem húzódtak be az erdőből. Csak a törzsgárda jelent meg, széncinke, kékcinke, erdei pinty, téli pinty, zöldike, fekete rigó, balkáni gerle, szajkó, nameg a szokásos mezei veréb sereg. Vasárnap magasabb volt az egyedszám, mivel éjszaka esett még húsz centi hó, az előző adagra...
Még pénteken hallottam a városban (tanyán élek, de Kecskeméten dolgozom) egy piánóban flótázó fekete rigót. Sztem ő már tud valamit...
Szombaton meg a kertünkben turbékolt torkaszakadtából egy balkáni gerle. Persze, őket senki sem veszi komolyan, ahhoz túlságosan is bohém lelkek. Így februárban, ha már egy kicsit melegebb van, gőzerővel dúl náluk a "la mour"...
Valaki kérdezte, hogy lehet lecsalni a fenyőrigó csapatokat. Talán, írtam már, hogy egy alacsonyabb fára, pl. gyümölcsfára ritkásan feltűzött 8-10 almával ideig-óráig jó eséllyel helyhez köthetők a kisebb csoportok. A többszázas nagy csapatok viszont leginkább csak ott állnak meg, ahol nagy mennyiségű táplálékot találnak. Kecsó főterét is ellepte szombaton du. egy ilyen sereg. Annyian voltak, hogy távolról úgy látszott, mintha sűrű lombja lenne a fák tetejének. Csak ezek a "levelek" aztán felfelé hullottak... |
|
|
| kicsiKató. |
válasz | megnéz |
2010.02.08 09:28:55 © (24507) |
Nálunk továbbra is egyenként,de folyamatosan vannak jelen a madarak,a fenyőrigók szinte minden nap a diófán,vagy a szomszédos utcák fáin,tegnap megjelent egy kis csapat erdei pinty is.Villámgyorsan közlekednek a cinkék,a rigót és vb.-et tudom néha lekapni.A rigók a hóösvényben közlekednek az itatóktól az asztalig,a cinkék és a rigók a hideg ellenére is fürdenek.És volt megint egy csíkos mellényűm is,amit nemtom hová tegyek:)

|
|
|
|
|