Keresés

Részletes keresés

Katka64 Creative Commons License 2 perce 0 0 41696

Ezeknek a bükköny féléknek én is utána nézek, lehet hogy etettem már velük, csak nem mutatkoztak be nekem illendően, így nem ismerem őket név szerint.

Juniorod szerintem egy kicsit korábban lett leválasztva,mint ideális lett volna, de még egy enyhébb lefolyású betegség is visszavethette a növekedésben. Lehet hogy később túlnövi a fajta társait is. Ki tudhatja?

Előzmény: pesszim (41688)
Deryan Creative Commons License 3 órája 0 0 41695

Ez csakugyan nagyon változatos eleség volt a nyusziknak.

A környékünkön zömében kaszanyűg bükköny van. Jó hogy felsoroltad a többit. Este lesz mit tanulmányozgatnom.

 

A nyusziknak borsószárat is szoktunk adni, amikor a borsót kiszedjük. Kiszárítva télen is kapnak. Volt olyan nyuszicsapatunk, amelyik ezt jobban ette mint a szénát. 

Mindent etetni kell velük, amit csak lehet, pici kortól, akkor jó evők lesznek.

Előzmény: pesszim (41694)
pesszim Creative Commons License 3 órája 0 0 41694

A tegnapi adag luxus volt nekik, mert fű helyett a zömét a pillangósok tették ki. Nagy részét valóban a kaszanyűg bükköny adta. Ezek voltak benne:

 

- kaszanyűg bükköny

- szennyes bükköny

- vetési bükköny

- halvány rózsaszínes, apró virágú ismeretlen bükköny

- fehéres, nagyon pici termetű ismeretlen bükköny

- orvosi somkóró (most olvastam, hogy kumarintartalma miatt nem ajánlatos nagyobb mennyiségben takarmányozási célra felhasználni, inkább a fehér somkórót javasolják)

- komlós lucerna

Előzmény: Deryan (41689)
ecomix90 Creative Commons License 6 órája 0 0 41693

ez a gmo mentesség azt jelenti h zéró vagy pedig a megengedett 0.9%  tartalmazza?

Előzmény: ecomix90 (41692)
ecomix90 Creative Commons License 7 órája 0 0 41692

Megnéztem a táposnál találtam rajta magyar feliratot az alapanyagok a szokásos viszont van benne gmo. A tápos át akart verni pont azt a részt takarta le az ujjával ahol a gmo felirat van úgyhogy  egye meg ő! Maradok a purinánál.

Előzmény: kivancsi253 (41678)
kivancsi253 Creative Commons License 7 órája 0 0 41691

Ja én is folyamatosan úgy nézek ki, mint valami pszichopata, aki felvagdossa az ütőerét. De nem szeretem kesztyűben fogdozni a nyulakat.

 

Itt van a grafikon a nyuszijaim súlygyarapodásáról. Jól látható a különbség a két alom között.

A 21 napos súly nem teljesen mérvadó szerintem, mert Katka nyulai is nagyjából akkorák voltak ennyi idősen, mint a 7-es alom, 11 hetes korukra mégis sokkal nagyobbak lettek. A genetikán túl nyilván a takarmányozás sem mindegy, mi nem adunk nekik granulátumot.

 

A két alom között az a királykék vonal Junior. Róla nem tudom mit gondoljak. Azért egy nagyezüst baktól talán többet lehetne várni, pusztán genetikai alapon, mint a törpe vérvonalú keverékektől. De nem tűnik betegnek, csak talán stresszes, félénk. Keveset is eszik, legalábbis amikor én ott vagyok. A füvet, zöldet nagyon szereti, de a lucernaszénát, gabonát még mindig csak csipegeti.

Brisk88 Creative Commons License 9 órája 0 0 41690

IGazából nem akarok én beöltözni egy nyúl vizithez, megfogom a hátán és kiemelem, nem kapálózik nem csinál semmit, ha az ölemben van onnan meg főként. Nem rettegnek szerencsére, csak hagyják nyugiban. Bükkönyt etetek én is pár hete, mert a füvet nem is eszi az egyik csapat és gyakorlatilag 50 métert kell mennem érte és van 1 hektár, csak már virágzik sajna.

Most várakozhatok, hogy sikerült e a párzása a vadasnak. Kapott egy fiatal magyar óriás hódolót délelött, amíg ott vágtam a jószágokat ezek kergették egymást. Kíváncsi leszek, de két hét múlva azért újra elviszem, biztos legyen a dolog. Így akkor lesz 2 magyar anyától 3 apától alom, egy belgától, egy nagy kéktől meg egy magyartól. Ebből már csak nem lesz beltenyészetem szabadban se...ugye jól gondolom? Amiket írtatok erről nemrég abból következtetek, hogy nem lesz gáz.

Deryan Creative Commons License 9 órája 0 0 41689

Vicia cracca. Kaszanyűg loncnak/bükköny ismertem.

 

Ezt a nyuszik nagyon szeretik. Kora tavasszal, amikor szinte még semmi sincs a réten, ebből már 1-1 maréknyit lehet szedegetni.

A nyuszik nagyon szeretik, különösen a virágzás előtti időszakban.

A kis fészekelhagyóknak ezt szoktunk adni, amikor már csipegetni kezdenek. Frissen a legjobb. Nem kell fonnyasztgatni mint a lucernát. 

Előzmény: pesszim (41688)
pesszim Creative Commons License 10 órája 0 0 41688

Egy borsóföldön készült a kép. Gondolom, a mezei nyulak is szeretik a borsót, mégsem lesz tőle semmi bajuk. Két napja felfedeztem egy bükkönyös területet, most ott kaszálok. Sokkal jobban megy a nyulaknál, mint a "közönséges" fű. Frissen kapják (délután-estefelé kaszálok, azt kapják este és másnap reggel), így most megy a teszt, hogy felfújódnak-e tőle, vagy sem. Mivel vannak szép számmal fiatal, elméletileg érzékenyebb nyulak, így biztató, hogy hétfő este óta nem lett baja senkinek.

Előzmény: Katka64 (41634)
pesszim Creative Commons License 11 órája 0 0 41687

Sziasztok!

 

Jelentem, a kicsikkel egyelőre semmi baj nincs, mindenki jól van, szépen eszegetnek, látszólag nem viselte meg őket az anyjuk elvesztése.

 

Egyébként semmi rendkívüli nincs nálunk. Talán annyi, hogy Üsti a szokásosnál is agresszívebb volt a hétvégén, mindenkit kergetett, harapott, akit csak ért. Az egyik lepke anya szinte már sokkos állapotban volt, nem evett, nem ivott, csak kucorgott egy félreeső sarokban és amint arra ment Üsti, egyből nyöszörögve elmenekült - Üsti meg utána. Hely híján Üstit átköltöztettem a 9 lepke növendék kifutójába, hátha a környezetváltozástól és az idegen nyulaktól egy kicsit megszeppen. Kb. fél óra után már ott is kezdte a cirkuszt. Így most új kifutót építek Üstinek és 7 kicsinyének - remélem, őket nem fogja még egy ideig zargatni, ha vele lesznek. Másnapra a lepke anya megnyugodott és azóta teljes a harmónia.

 

A nagyezüst-lepke keverékek szépen növögetnek, őket sajnos nem tudom mérni, mert elég nehéz megfogni őket. Némelyiken már látszik, hogy nem is koromfeketék, hanem fakulnak, főleg, ha a nagy feketék vagy a fekete cserek mellett vannak. A bundájuk egyébként sokkal selymesebb, mint a lepkéké, egészen plüssszerű.

Előzmény: Katka64 (41633)
Deryan Creative Commons License 14 órája 0 0 41686

Érdemes elolvasni. Nagyon sok hasznos leírás található ezen a nyusziinfós oldalon.

 

http://nyuszinfo.webnode.hu/

 

Pl.

 

Miért viselkedik így a nyuszim?

http://nyuszinfo.webnode.hu/altalanos/viselkedes/

 

Hogyan érjük el nyuszink bizalmát?

http://nyuszinfo.webnode.hu/egyeb/nyul-megszeliditese/

 

 

 

 

 

Deryan Creative Commons License 14 órája 0 0 41685

Anyás almokhoz ne tegyél be idegen nyulat!!!

A növendéknyulakat sem szabad kevergetni, mert nagy hierarchia harcokra lehet számítani. Komoly károkat tudnak egymásban okozni.

Választási nyulak (anya nélkül!) új helyen megpróbálhatók. Legjobb őket előzőleg sötétben egy éjszakára egy ketrecben összezárni, de amikor kiengeded őket, akkor legyen időd a közelükben lenni. Figyelni kell őket és beavatkozni ha verekednének.

 

A nyulak megfogásához, emeléséhez be kell öltözni ha nagyon rúgkapálnak. Munkáskabát (vastag pamutszövet) bőr+pamut vagy hasonló jól védő kesztyű. A nyuszit fogd magadhoz emelésnél és nem tud rúgkapálni. Nem kell félni, harapni nem szoktak. A két hátsó lábbal védekeznek általában.

 

A bakod valószínű ivarérett. A jó bak mindig tettre kész.

A nőstény nyulak ivarzanak. 

 

Előzmény: Brisk88 (41683)
Brisk88 Creative Commons License 15 órája 0 0 41684

...és nem próbáltak még mástól szopni a picik, okosak nagyon szerintem. :)

Brisk88 Creative Commons License 15 órája 0 0 41683

Akkor nem járok rossz úton az emelésüknél, mert a lábukat is próbáltam fogni, de akkor rúgnak.

Hát úgy nem csípik egymást, hogy próbáltam a vasderesből egyet bedobni a többiekhez, az anya megfogta a kicsit és odébb dobta, aztán veszett mód rohanni kezdett körbe-körbe, inkább kivettem. A másik csapatba próbáltam a nagy 11 hetesekből fiút és lányt is bedobni, ott ideges lett akit áttettem is, meg az anya is ráfogott a nyakára. Mivel a két üres anyán is láttam harapást (ezt is vágtam le, nincs annyi hely) egymástól, inkább nem várok dominancia harcokra meg feszültségre. Így mindenki nyugodt és boldognak tűnik és ez a fontos.

SÚlyuk jónak tűnik akkor, nem aggódok. 8an születtek 8an nevelkednek nekem ez tökéletes, most berakatom a vadas anyát, had menjen le egy kör vele is még, mielött ivarzik a bakom. Megnéztem az agórákat, meg a gyapjú témát, de egész más minőségű a szőrük. Ez is csak a tépés miatt ilyen puha a hasáról, a legtöbb helyen a szőre nem alkalmas fonásra, szóval maradok a prém hasznosításnál arra jók biztosan. A pannon fehér bundájához képest minőségben kifejezetten jónak tűnik a magyar, bár még csak a nyúlon látom. Ha lenne több sárga és vasderes a vadasok mellé akkor boldog leszek.

 

kivancsi253 Creative Commons License 20 órája 0 0 41682

Fialás utáni napokban, mikor jól ki van tépve a szőre a bimbók körül, és a szoptatástól meg is vannak duzzadva, könnyebb megszámolni.

Üres anyánál, főleg a téli dús szőrzet között szerintem esélytelen mindet kitapintani. Süldőknél ugyanúgy. Az újszülött nyuszikon látszanak a bimbókezdemények, amíg el nem kezd nőni a szőrük.

Előzmény: Katka64 (41681)
Katka64 Creative Commons License 23 órája 0 0 41681

Az én anya nyulaim nem nagyon szeretik ha a hasukat tapirászom, ezért nem tudom megszámolni a csecsbimbójukat, nektek ez hogy sikerűl. Toppancsomnak nem szimmetrikusan vannak a bimbói azt látom amikor oldalt fekszik, valamint felnevelt 15 kicsit, ez arra enged következtetni hogy 9 emlője van de nem biztos. Később pedig ha anyának való növendéket szeretnék meghagyni, nem lenne hátrányos ha meg tudnám számolni. Vágáskor már próbáltam de akkor sem könnyű hát még ha izeg-mozog közben. A bakom az egyetlen aki tűri az e fajta procedúrát.

Katka64 Creative Commons License 24 órája 0 0 41680

A kicsik súlya meglátásom szerint nagyban függ a szülők méretétől. Viszont jelentősen befolyásolhatja az anya természete,nevelőképessége, no meg nem utólsó sorban az alomszám. A bakom 5kg, a táblázatban szereplő kölykök anyja a legkisebb anya nyulam, valamivel könnyebb a baknál, mostanában nem mértem de legalább 4,5kg. Amikor a kicsik 1,5 hetesek voltak,figyelmetlen permetezés miatt, a ketrecbe került rovarölő szertől étvágytalan lett pár napig, ez a súlygyarapodást is visszavetette. Az is fontos lehet hogy első alom volt. A többi alom átlag súlya 3 hetesen mind több volt, még a 15 testvéré is de az  ő mamájuk 7 kg-os, és szuperül nevel. Remélem segít a táblázat.

 

 

Előzmény: Brisk88 (41668)
kramoto99 Creative Commons License 25 órája 0 0 41679

Köszi,

Természetesen nem magukra hagynám, csak akit megkérek a felügyeletre, minél kevesebb munkát tegyek a nyakába.

Előzmény: Deryan (41671)
kivancsi253 Creative Commons License 27 órája 0 0 41678

Ha nincs rajta magyarul, milyen nyelven van?

Hátha valaki le tudja fordítani.

Előzmény: ecomix90 (41658)
kivancsi253 Creative Commons License 27 órája 0 0 41677

Mit jelent, hogy nem csípik egymás kölykeit?

Ilyen párzási mozdulatokat én is láttam többször, kortól és nemtől függetlenül. Amikor Kinget és Juniort először szabadon engedtem pár percre közöttük, még a 3 hetes lányok is "megmászták" őket (vicces volt, mert potyogtak le a hátukról, nem ért még le a lábuk). Ez valószínűleg nem a párzásról szól ilyenkor, talán a hierarchia kialakításáról inkább.

Előzmény: Brisk88 (41662)
kivancsi253 Creative Commons License 28 órája 0 0 41676

Bár nem nekem szólt a kérdés, nálunk a Foltosék bújtak a másik anya alá is, még a baknál is bepróbálkoztak olykor. De az anyjuk nem akarta őket a ládán kívül szoptatni (nyilván a többiek sem :)). Egy idő után megértették, mi a szabály. A Bukfencék meg az anyjuknál sem próbálkoztak a ládán kívül.alatt

Előzmény: Katka64 (41664)
kivancsi253 Creative Commons License 28 órája 0 0 41675

Nálunk törpe-keverék baktól (3-3,5 kg) és kisebb testű anyáktól (3,5-4 kg) születtek ilyen almok:

7-es alom 21 napos átlagsúlya 218 g; az anyjuk a 31. napon meghalt kokcidiózisban, de már régebb óta beteg volt, ami bizonyára hatással volt a tejtermelésre is. 10 csecsbimbós volt egyébként.

5-ös alom 21 napos átlagsúlya 534 g; az anyjuk a 32. napon fialta a 12-es almot, ami szintén hatással lehetett a tejtermelésre. Ő 8 csecsbimbós, ezzel együtt a picikék szépen fejlődnek. Meglátjuk, ők mekkorák lesznek 3 hetesen, addig nem mérem őket.

A két alom további súlygyarapodása nagyjából megegyezik. Holnap fogom őket mérni, utána teszek fel grafikont. Szerintem a 7-es almot 4 hónapos kor körül fogom tudni vágni, a másikok folyamatosan kb. 2,5 hétnyivel nagyobbak. Pesszim is tett fel grafikont nemrég, pár oldalt visszalapozva biztos megtalálod, ha szeretnéd összehasonlítani. De ő óriásokat tart, na ott egész más számok repkednek.

Előzmény: Brisk88 (41668)
kivancsi253 Creative Commons License 28 órája 0 0 41674

Nagyon cuki ott a rakás tetején kuksolva! :) De tényleg beszorulhat a lába.

Előzmény: Katka64 (41666)
kivancsi253 Creative Commons License 28 órája 0 0 41673

Hát tényleg pontosan olyanok, mint az enyémek... meglátjuk, akkor is hasonlítani fognak-e, ha rendesen kiszőrösödnek. :D :D

Bár nálunk várhatóan lesznek oroszlánfejűek is.

Előzmény: ecomix90 (41672)
ecomix90 Creative Commons License 28 órája -1 0 41672

Mint akik jól végezték dolgukat ,,kerek a pocek a többi nem számit"

6.napjukat töltik éppen hasznosan

Deryan Creative Commons License 29 órája 0 0 41671

Szerintem mind a két fajta jó. Nekünk volt mindkettő.

http://nyuszinfo.webnode.hu/altalanos/nyulfajtak/

 

Bármennyire automatizálod is az nyulak ellátását naponta legalább kell, hogy valaki ellenőrizze, hogy minden rendben van-e.

Előzmény: kramoto99 (41670)
kramoto99 Creative Commons License 30 órája 0 0 41670

Sziasztok,

 

van valakinek tapasztalata az alábbi nyúlitató szelepről? (már a nyaralási szezonra gondolva, meg kellene oldanom az automatizálását annak amit lehet)

 

https://www.jofogas.hu/csongrad/Nyul_itato_csincsilla_tengerimalac_itatoszelep_onitato_szelep_66468523.htm

 

Esetleg van jobb a piacon?

 

 

Más,

 /kezdő vagyok/

 

Szerintetek egy Újzélandi nőstényXNémet lepketarka bak keresztezéséből származó nyuszilányhoz a növekedés és húshozam szemelőtt tartása melett milyen bakot válasszak?

 

Ismét újzélandi, vagy kaliforniai?

Új bak lenne az újzélandi is, csak most vagyok bak beszerzési projektben és nem tudom eldönteni.

Az biztos, hogy baknak nagyméretű nyuszit szeretnék, tetszik a magyar óriás is csak annak lassabb a növekedési üteme.

 

Köszi

Deryan Creative Commons License 1 napja 0 0 41669

Először a mart fogjuk meg, megemeljük és a hátsójával könnyedén a kezünkre ültetjük. 

 

Előzmény: Brisk88 (41668)
Brisk88 Creative Commons License 1 napja 0 0 41668

254 grammos súly 23 naposan megfelelő? Ránézésre jól nőnek. Ti amúgy hogyan emelitek fel a nyulakat? A kapálózás miatti sérülés miatt kérdem. Én a hátuk közepén a bőrüknél emelem és nem tud rugdalózni igazán, máshogy emelve megkarmolnak kapálózva...szerintem nem fáj nekik, ugye jól gondolom?

Deryan Creative Commons License 1 napja 0 0 41667

:D :D :D

" a legkisebb olyan mint a giliszta, hosszú és vékonyka. .... 95gramm összesen, a nagy fejével együtt. De még szaladni is tud, biztos húzza a feje előre. "

 

Vissza kellett fognom magam, hogy ne bruhaházzak bele az éjszakába :D

 

Előzmény: Katka64 (41665)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!