Keresés

Részletes keresés

pesszim Creative Commons License 3 órája 0 0 40850

Kék:-)

Előzmény: Deryan (40848)
pesszim Creative Commons License 3 órája 0 0 40849

Azért van ott bogyó. Ma ki is szerettem volna takarítani, de majd holnap. Egyelőre mindenki jól van, most már a kicsik is őrültködnek, fel-alá rohangálnak és nagyokat bakugranak:-)

 

Mai képek:

 

Előzmény: Deryan (40848)
Deryan Creative Commons License 11 órája 0 0 40848

De szépek! - Szép tisztaságban vannak :)

A videó tökéletes. Nem szoktam felnagyítva nézni...

A lepketarka anya mintázata szürke?

Előzmény: pesszim (40847)
pesszim Creative Commons License 12 órája 0 0 40847

Ma reggeli akció. Sajnos az indavideo levette a videó minőségét, de talán még élvezhető.

 

http://indavideo.hu/video/Lepketarkak_reggelije

iimi Creative Commons License 24 órája 0 0 40846

Ha nevelni akarod, a macskatej tökéletes. Nálam bevált.

Előzmény: kemorgo (40845)
kemorgo Creative Commons License 1 napja 0 0 40845

Sajnálom a veszteségedet.

 

Nálam is volt ilyen, egy hetes gyerekek mellől pusztult el két anyám, utolsó erejükkel még szoptattak...

Én megkíséreltem kézből felnevelni őket, naponta háromszor etettem tej és tejszín keverékkel, 5 ml fecskendőből.

Rohadt nagy meló volt, lassan, de biztosan fogytak, végül a 20-ból 5 érte meg a vágásérettséget, egy hónappal tovább kellett őket tartani, mint amúgy az anya alatt növekvőket.

 

Többször nem próbálkoznék. Akkor volt időm rá, de nehéz volt.

Ha nem tudod őket selejtezni, próbáld meg, talán macskatej-pótló még jobb is lenne, mint az én keverékem. Ha mégis a mesterséges táplálás mellett döntenél, jó melegre melegítsd a keveréket, a langyos nem elég. Hőfokot nem tudok mondani, próbálkoznod kell.

 

Kicsi anyám eszeget, az alma lecsúszik, a petrezselyemlevél is, a darabolt zeller ottmaradt. Most hoztam neki karfiollevelet. Minden jel arra mutat, hogy foghibás lehet, és a rágás okoz problémát neki.

Mivel harcias jószág, meg sem kísérlem megvizsgálni.

 

Én nem döntök a sorsa felől. Ha az élet élni akar, úgyis fog. Ha nem, akkor annyi.

Előzmény: kivancsi253 (40842)
pesszim Creative Commons License 1 napja 0 0 40844

Nálunk most 13 kicsi van és szeretném hetente mérni a súlygyarapodást. Ezért is gondolkoztam rajta, hogy hogyan is lehetne megjelölni a kicsiket, azon kívül, hogy vásárolok egy igen költséges tetováló szettet, ráadásul talán nem is lehet még ilyen fiatalon tetoválni őket. Ezért "ideiglenes" tetoválást alkalmaztam: alkoholos filccel írtam a fülükre. Egy hetet kibírt, akkor újra átírtam a számokat, de lehet, hogy nem is kellett volna, mert még jól látszottak a feliratok. Tudom javasolni a módszert.

Előzmény: kivancsi253 (40842)
Deryan Creative Commons License 1 napja 0 0 40843

Nagyon sajnálom, hogy az anya mégis csak elpusztult. Ritka eset lehet ez a köldöksérv. 

Ha nem túl nagy a friss fialási alom 1-2 kicsivel lehet próbálkozni a dajkásítással. A jelölgetés reménytelen dolog.

 

Mi az első 3 nyulat ketrecben próbáltuk tartani, de láttuk, hogy a nyári melegben nagyon szenvednek. Így építettünk nekik elválasztott kifutókat a ketreceikhez. A 2. évben pedig megépült a nyulas fészer.

 

Nekünk nagyon bevált az anyánkénti ketrec+kifutó megoldás. A nyulak szokásait, igényét jól meg lehet figyelni, ami tartásukban sokat segít, az elhullás pedig rendkívül minimális.

 

 

Előzmény: kivancsi253 (40842)
kivancsi253 Creative Commons License 1 napja 0 0 40842

Sajnos az anyanyúl nagy fájdalmak között kiszenvedett. :(( Még haldokolva is szoptatta a kicsiket. Felboncoltuk. Az a csomó a hasán valóban egy köldöksérv volt, amibe kizáródott a bele. Nem biztos, hogy a szülés miatt történt, lehet egy nagyon szerencsétlen egybeesés is, de valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mi okozta. Lehetett krónikus probléma is, ami hirtelen akuttá vált, mert már a vemhesség utolsó hetében észrevettem, hogy kicsit kevesebbet mozog, lassúbb, többet pihenget nap közben, de gondoltam a hatalmas hasa miatt ez érthető. Ami még feltűnt, hogy a hasa a szülés után sem lett sokkal kisebb, ezt már korábban írtam.

 

Estére lefialt a másik anya... Szerintetek van esély a dajkásításra, legalább 1-2 kölyköt, vagy 5 nap korkülönbség már túl sok?

A kicsik hozzátáplálását már tegnap elkezdtem, mert ilyen körülmények között kizárt dolog, hogy egy anyának elegendő teje legyen. Viszont 24 óra alatt gyakorlatilag semmit nem híztak; ezt leszámítva jól van mindegyik, szépen mozognak, etetés után alszanak. Az első próbálkozások a fecskendővel nagyon nehézkesek voltak, de már kezdenek belejönni. Holnap megpróbálok többet adni nekik. A legnagyobb és legkisebb súlyt tudom csak összehasonlítani, mivel egy kivétellel gyakorlatilag teljesen egyformák, nem tudom, hogyan jelölhetném meg őket? Próbáltam Betadinnal írni a hasukra, de holnapra szerintem egyáltalán nem fog látszani.

 

A falkában tartásról egyelőre kellő tapasztalat hiányában azt tudom mondani, hogy mielőtt megvettük a nyulakat, elolvastam ennek a topiknak az első ezeregynéhányszáz hozzászólását + egyéb helyeken is olvastam, és úgy találtam, hogy többeknek nagyon bevált ez a fajta "önszabályozó" tartásmód. A ketrecben tartás semmilyen állatnál nem szimpatikus nekem, ezért emellett döntöttünk, ha nem válik be, akkor változtatunk. Eredetileg úgy terveztem, hogy egyszerre fialjanak az anyák, de nem jött egészen össze, ill. az első anya alma nem maradt meg, egyébként most ő is szoptatna.

Előzmény: Deryan (40836)
kemorgo Creative Commons License 2 napja 0 0 40841

Nem is tudják, milyen szerencsések, hogy nem a fazékba kerültek :D

 

Nálam semmi izgalmas. Van egy kis anya, aki már az előző fialás és nevelés alatt is nagyon lefogyott de amúgy is kis vékonycsontú, fele akkora, mint a másik, pihenőn volt, aztán bepároztattam. Most háromhetes vemhes, de alig eszik, nagyon vékony. Most várunk, hogy ki bírja-e viselni a vemhességet, a gyereknevelést. Kínálgatom mindenféle kajával, nem túl hatékonyan.

 

Nyomorult szezonom van, ennyit soha nem kínlódtam, volt álvemhesség, kevés fialás, sok veszteség. Szóval, van ilyen is, nem csak siker.

Előzmény: Deryan (40840)
Deryan Creative Commons License 2 napja 0 0 40840

Ugye? De ha látnád milyen aranyosak és újra mekkora helyük van. A nagy hóolvadás a nyúllak 2/3-át eláztatta, így ki kellett nekik "nyomorogni a szikkadást.

A bakocskának ezen fotón van az utolsó közös pihenője a lányokkal. Ő a nyúllak másik végében kapott egy panorámás, szép nagy helyet L alakú kifutóval. Itt éppen napozik.

 

 

Mi újság a Te nyuszikáidnál?

 

 

 

Előzmény: kemorgo (40839)
kemorgo Creative Commons License 2 napja 0 0 40839

Az anyját, de szépek lettek! 

A termetük se semmi!

 

Lassan ivarérettek lesznek, ha nem vigyázol, meglepi nyuszikák is lesznek :D

Előzmény: Deryan (40838)
Deryan Creative Commons License 2 napja 0 0 40838

Az a kép január 28-án készült. 10 hetesek voltak. Ekkor kezdődött a bundájuk színének váltása.

Február 5-én már így néztek ki:

 

 

Mind ezüstre váltott a német világos nagyezüst apa után. A sarokban lévő előhasi szőre egy kicsit más. 

A fotó elég gyenge. Erős napsütésben fényképeztem egy egyszerű kis telefonnal. A színváltást viszont jól mutatja.

Előzmény: pesszim (40837)
pesszim Creative Commons License 3 napja 0 0 40837

De jó színük lett!

 

Jelentem, nálunk mindenki jól van, mind a 13 (5+8) kicsi. Már rendszeresen kint randalíroznak, az első alom kicsinyei szinte szemmel láthatóan nőnek, a kicsi kicsik kicsit lassabban:-)

Előzmény: Deryan (40836)
Deryan Creative Commons License 3 napja 0 0 40836

Az jó jel ha szoptat. Kérdés, hogy van-e elég teje. Az emlői rendben vannak. Az a kis púp a hasán lehet egy bőralatti átmeneti ciszta is. Simogatáskor ellenőrizd rendszeresen. 

 

Nem tudom megítélni, hogy jó-e a szoptatós anyát másik 3 nyúllal együtt tartani. Az üres anyákat táplálni is másképpen kell. A szoptatós anyát folyadék- és kalóriadúsabban. Nem fogyhat ki előle az élelem. Káposzta levelet, s.répát, almát adhatsz neki. Összevágva átjárja az illat az egészet s kevésbé válogatja ki az anya.

 

4x félmaroknyi a napi adag ezeknek a növendékeknek. Az adagot mindig azon a szinten tartom, hogy másnap, a következő etetésnél a tál üres legyen. 

 

 

 

Az ivarérett nyulak szabályozni tudják a vizeletet és a székletet, ezért nem bogyózik ha kiteszed a tálba.

A mozdulatlanság védekezési forma. Ha nem tud elmenekülni, elszaladni, akkor összehúzódva lapul, Ha felemeled és a karodba veszed, kimeredve hozzád simul. Ezek védekező reflexek. Az anyák többnyire kezesebbé válnak a fialással.

 

Az alomnak, elérhető, ellenőrizhető helyen kell lenni. Kevés nyúlnál megoldható, hogy kezesek legyenek. Rendszeresen simogatni is kell őket, hogy hozzád szokjanak. Amikor már otthonosabb vagy a nyúltartásban, akkor a több nyúl sem gond. Ha nem vagy dohányos, akkor egy szappan nélküli kézmosás után megsimogatod az anyát s aztán nyúlsz a fészekbe. Illatos szappant, mosószert ne használj a nyulakkal foglalkozás előtt. Mi egyszerű mosószappant használunk odakint a kertben, a nyulaknál.

 

 

Előzmény: kivancsi253 (40835)
kivancsi253 Creative Commons License 3 napja 0 0 40835

Épp szoptatott a nyuszi, mikor megérkeztem. Utána a régi mellé új fészket csinált a kicsiknek, de olyat, hogy jó sokáig piszkáltam a bottal, mire megtaláltam őket. A kezem nem is ér be odáig, meg amúgy sem merem fogdozni őket, de elég élénken mozogtak, ez jó jel, igaz? Viszont a nyúl azóta is gubbaszt, sem enni, sem inni nem láttam, almával is kínáltam, nem nyúlt hozzá. Új dolgokra reagál (lámpát megszaglászta, almát is stb.), de feltűnően kezes. Hátára fektettem ebben a kis kádban, 10 perc múlva még mindig mozdulatlanul feküdt ugyanúgy... Hasmenés jeleit nem láttam az ólban, viszont amióta behoztam, nem is bogyózott. Mozgásra helye volna, kb. 6 m2-en vannak négyen, jó időben kerti kifutó is van. Többiek nem bántják. Enni ugyanazt kapták, ők nincsenek rosszul. Fialóláda van, de néha bemászkálnak a többiek is, szerintem ezért dugta el a kicsiket.

Fotóztam, nekem nagyon szélesnek tűnik, nem látok nagy különbséget a fialás előtti testalkatához képest, ellentétben a másik nyúllal, akinél reggel szembetűnő volt a változás. (Ez a második fialásunk, az első nyúl alma nem maradt meg, így szoptatós nyulunk még nem volt, ezért vagyok ennyire zöldfülű...)

A hasán a dudort leborotváltam kicsit, sérülést vagy sebet nem látok rajta. Megnyomva puha és viszonylag mozgatható, nem fájdalmas, mintha folyadék lenne benne, úgyhogy mégiscsak tályog lesz az, viszont akkor az sejtésem szerint nem áll összefüggésben a többi tünettel.

Emlők ilyenek - én nem tudom megítélni, hogy van-e gyulladás, picit mintha pirosabbak lennének, de a végük kékesfeketés volt fialás előtt is:

Tanácstalan vagyok, mit adjak neki enni, jó-e a gyümölcs, vagy csak nagyobb pangást okoz, adjak-e neki fecskendővel vizet, ha nem akar inni stb. ???

 

 

 

Előzmény: Deryan (40834)
Deryan Creative Commons License 4 napja 0 0 40834

Sérv szokatlan lenne a nyúlnál. Fialástól nem kap sérvet.

Valami megcsíphette, szúrhatta a szénából? Figyeld, hogy a kicsiket szoptatja-e. Tele van-e a hasuk, fejlődnek-e. (Nézd meg ha haza érsz lámpával). Az anyát most változatosan és jól kell tartani. Ha a szoptatós anya nem eszik, akkor emésztési gondok lehetnek. Jó lenne ha járkálni, szaladgálni tudna naponta egy kicsit ha ketrecben tartod. 

Előzmény: kivancsi253 (40833)
kivancsi253 Creative Commons License 4 napja 0 0 40833

Köszönöm a választ és a linket! Ma csak későn érek haza, de megnézem még egyszer jobban a nyulat. Annyi biztos, hogy a csomó kívülről nem sebes, és a szőr sem hullott ki rajta, sőt pont a téli bunda miatt inkább tapintottam, mint láttam a csomót.  A tályog a jobbik eset lenne, remélem, hogy nem sérv!

Előzmény: Deryan (40832)
Deryan Creative Commons License 4 napja 0 0 40832

Láttad már ezt?

http://wonderbunny.hu/nyulbetegsegek/

 

7. Tályogra tippelek.

Előzmény: kivancsi253 (40831)
kivancsi253 Creative Commons License 4 napja 0 0 40831

Sziasztok. Sürgős kérdésem lenne. Anyanyulam tegnap estétől gubbaszt, nem eszik, a szemét inkább csukva tartja vagy hunyorog, mintha aludna. 3 naposak a kicsik, első alom, eddig szépen gondozta őket, naponta többször is szopat. A hasán középtájban a két sor emlőbimbó között van egy cseresznye nagyságú dudor, ami azelőtt nem volt, vagy legalábbis nem tudok róla. Lehet, hogy sérvet kapott? Vagy csak fáradt a szoptatástól? Sokkal kezesebb, mint lenni szokott, ezért is gondolom, hogy rosszul van. Mit tudunk tenni, vagy mit nézzek még meg rajta? Vagy inkább hagyjam és ne piszkáljam? Kicsit bepánikoltam... köszönöm,  ha valaki válaszol!

Thorr1976 Creative Commons License 5 napja 0 0 40830

Köszönöm a választ.

Még drótháló földre terítéséről is olvastam. (Ásás ellen.)

Bár a beton nekem tartósabbnak és biztosabbnak tűnik, de nagyobb munka is.

És némi költség.

Jó hogy ennyien elférnek, akkor 1 szülőpár és 1 alom gond nélkül meglehet itt, gondolom.

Az újabb alomra pedig a növendékeket már levágnánk.

Ha elkészül, jelentkezem, biztosan kellene majd néhány tanács.

Nyuszit még nem tartottam csak gyerekkoromban, de arra már alig emlékszem...

Előzmény: pesszim (40829)
pesszim Creative Commons License 5 napja 0 0 40829

A betonozás nem egy rossz ötlet. Az én nagy kifutóm pár hete lett kész, kb. fél méter mélyre leástam a kerítést. Eddig nem is volt baj, de a héten, ahogy elkezdett felengedni a talaj, egyre-másra szaporodnak az üregek én meg nem győzöm temetni. Eleinte arra gondoltam, hogy nagy baj nem lesz, mert majd minden nap betemetem azt a keveset, amit ásnak. Persze... Tegnap reggel még semmi, aztán 10 óra körül hazaugrottam és egy méteres szakaszon a kerítés mellett valaki ásott egy olyan mély üreget, hogy a kerítés vonala alá ért éppen. Szóval betonozz csak bátran!:-)

Előzmény: Thorr1976 (40826)
pesszim Creative Commons License 2017.02.19 0 0 40828

Nálam kb. 6 m2-en van a két anya. Nyáron, amikor még nem raktam külön a fiúkat, akkor 11 nyúl volt ekkora helyen, de még ennyien is jól megvoltak, nem veszekedtek, napközben pedig nagyon aranyosan elheverésztek egymáshoz bújva. A mostani két alom keveredéséből okulva viszont lehet, hogy külön kellene rakni a két anyát, legalábbis a fialásokkor, választásig. Valakinél olvastam, hogy ő úgy csinálja, hogy fialáskor ketrecben vannak az anyák, két fialás között, illetve a pihenő időszakokban pedig egy nagyobb területen együtt vannak. Ez is egy jó megoldás.

Előzmény: Thorr1976 (40827)
Thorr1976 Creative Commons License 2017.02.19 0 0 40827

Ui: ekkora területen mennyi nyuszit lehet úgy tartani, hogy az nekik is jó?

Előzmény: Thorr1976 (40826)
Thorr1976 Creative Commons License 2017.02.19 0 0 40826

Tündérek!

Nagyon tetszenek!

1-2 hónapon belül nálam is lesz egy szülőpár.

Nem ketrecben, hanem egy 4-5 nm-es hálóval körbevett (le is fedett) kiofutón, és mellette egy már meglévő

kb. 3 nm-es épületben. Azért nem lehet rögtön, mert a kifutót még le kell betonozni, nehogy kiássák magukat belőle. De ha az kész, akkor nyáron már nálam is lesznek nyuszmuszok.

Legalább 5-6 éve terveztem már, de eddig nem jött össze.

Most viszont már nagyon valószínű.

Előzmény: pesszim (40803)
Thorr1976 Creative Commons License 2017.02.19 0 0 40825

De szép...

Előzmény: pesszim (40816)
Deryan Creative Commons License 2017.02.18 0 0 40824

A széna elsősorban az emésztéshez kell. Attól sem fejlődni sem elhízni nem lehet. De az anyának teje sem lesz. Én legalább felesbe adnám.

Enni annyit adok a nyulaknak, hogy a következő evésig még valami maradjon az edényükben az abrakból. A salátás tál üres legyen, a széna 1/3 megmaradjon.

A futkározó nyulakat nem szabad éheztetni, hadd legyen szép tömény, kemény húsuk.

 

Fotót azért majd tegyél fel a le-/felhúzható ponyvás nyúllakodról. 

 

 

Előzmény: pesszim (40821)
Deryan Creative Commons License 2017.02.18 0 0 40823

Akkor most megy a dőzsölés a nyusziból készült finomságokkal :)

Most én is el tudnám képzelni pótvacsorának. Nálunk bolti csirkecomb volt.

Előzmény: pesszim (40822)
pesszim Creative Commons License 2017.02.18 0 0 40822

Közben kész lett a leves és a tejszínes-gombás nyúlragu is, nagyon finom lett mindkettő. A levesnek különösen finom, erős íze lett, érződik, hogy nem a bolti, pár hetes tápos csirkéből van.

Előzmény: Deryan (40820)
pesszim Creative Commons License 2017.02.18 0 0 40821

Remélem, nem lesz baj. Az elmúlt héten szép lassan lecsökkentettem az anyák lucernaadagját és átálltam réti szénára, hogy a kicsik, ha elkezdenek enni, ne rögtön a nagy fehérjetartalmú lucernával kezdjenek (ezt is itt a fórumon tanultam). Bár az anyáknak nem nagyon tetszik a dolog, mert a réti szénát nem nagyon eszik, cserébe a (fialás előttihez képest) másfélszeres adag abrakot eltüntetik egy órán belül.

Épp az imént néztem rájuk, már a kisebbik alomból is néhányan kint randalíroznak a kifutóban. Közben kész lett a ponyva, így éjszakára le is húztam (fel- és lehúzható kivitelben készítettem el), hogy elrejtsem őket a kóbor macskák tekintete elől. Előtte meg a 13 kisnyúlból álló óriás nyúlkupacot tekintettem meg :-)

Előzmény: Deryan (40819)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!