Keresés

Részletes keresés

Öreg Halász-) Creative Commons License 2 napja 0 0 40282

2 korcsoport és vérvonal , 1 illetve 2 kilogramm átlagsúlyúak..

Előzmény: Öreg Halász-) (40280)
treff66 Creative Commons License 2 napja 0 0 40281

Üdv.

 

Érd környékén keresek Pannon fehér növendék bak nyulat. 

 

Öreg Halász-) Creative Commons License 2 napja 0 0 40280
Deryan Creative Commons License 3 napja 0 0 40279

Nagyon szívesen:)

Nálunk a nyuszik kifutóban vannak, mert a kert mellett már se ereje se ideje nincs az embernek egyedül nyulazni. Ha ketten vagyunk, akkor  vannak kisnyuszik is bőven tavasztól késő őszig.

 

A táppal etetésnek is megvan a maga helye és jelentősége. Saját használatra és nem fajtiszta kiállítási nyulaknál jó a háztáji vegyes koszt.

Akinek az elfoglaltsága, munkája ugyancsak behatárolja a tartási formát, ott jó a táp.

Előzmény: iimi (40274)
iimi Creative Commons License 3 napja 0 0 40278

A szénabehúzon agyaltam a tegnap, elég sokat és arra jutottam, hogy zárt kell legyen...

Van egy két terv a fejemben, hogy mit hogyan csináljak... de kell a ti tapasztalatotok, véleményetek...

Előzmény: arvaiz69 (40277)
arvaiz69 Creative Commons License 4 napja 0 0 40277

Szia! 

Én is most vagyok benne a nyúlketrec készítésben. Én a szénabehúzó vaspálcáit sok tanakodás után végül 3,2 centiméterenként raktam. Először 3,5 cm-re akartam rakni, de miután kimértem nagyon nagynak tűnt a vaspálcák közötti távolság. Ezért inkább 3,2 cm távolságra raktam, de a nyuszi még ezen is kényelmesen betudja húzni a szénát (gondolom én). Persze a patkány ekkora réseken biztosan betud majd menni. Szerintem ha a pálcák közötti távolság 2,5 cm, akkor a nyúl már csak nehezen tudja a szénát behúzni, viszont a patkány még ekkora résen is át tud mászni.  

Üdv.: Zoli

Előzmény: iimi (40275)
NyiMisi Creative Commons License 4 napja 0 0 40276

Jó olvasni, hogy van még olyan aki nem táppal eteti a nyulakat. Nálunk is hasonló a menü, csak annyiban különbözik, hogy van zab is benne és nagyon pici napraforgó. A zöld meg ilyenkor a legfontosabb. Nálunk mindig van előttük, a kicsiknek először azt adom.

Előzmény: Deryan (40273)
iimi Creative Commons License 4 napja 0 0 40275

Nyúlketrec építésében kérnék segítséget.

 

Alap hogy fa / deszka legyen, az ajtók belülről rácsozva, hegesztett fémhálóval, mert az bárhol vágható, nem szúr, nem sérti meg a nyulat és nem bomlik. Azért rácsozom, rácsoznám belülről, mert a mostani kívülről van és a deszkák, lécek sarkát a nyuszik rendesen lekerekítették.

 

A mostani ketrecek méretei 160 cm széles x 50 cm magas x 70 cm mély. Mind kettő osztható, ha szükséges.

 

A probléma hogy sok van egybeépítve és nem mozgatható. Az újaknál úgy gondoltam a dobozok (box-ok) egymásra tehetőek kellene legyenek, néha kell költöztetni, mert az udvar még nem végleges elrendezésű.

 

A ketrecen szükséges a nyári időszakra még egy rácsos rész az ajtón kívül a szellőzés miatt?

 

Az alja hány százalékban legyen rácsozott? Kell rácsozni? Rá lehet szoktatni őket hogy oda ürítsenek?

 

A szénatartók kívülre gondoltam, függőleges rácsozással elválasztva a széna és a nyúl között! Jó ez így? Ha igen mennyi hely kell a rácsok között?..., hogy pl. patkány ne tudjon bemenni, de a nyúl a szénát tudja behúzni.

 

Még agyalok rajta hogyan oldjam meg azt hogy a ketrecek teteje fémlemez legyen eséssel de egymásra rakhatóak legyenek.

 

Bármilyen vélemény / észrevétel / tapasztalat érdekel!

iimi Creative Commons License 4 napja 0 0 40274

Köszönjük a részletes leírást Deryan, szerintem sokan vagyunk itt akiknek ezek  az információk nagyon hasznosak!

Előzmény: Deryan (40273)
Deryan Creative Commons License 5 napja 0 1 40273

Szia Norbert!

 

Minden elismerésem, hogy ilyen szorgalmasan és szisztematikusan utána nézel a nyúltartás gyakorlatának.

 

Nyulak etetésénél nálam az a meghatározó, amihez a környezetemben a legkönnyebben hozzájutok és a legkevesebb költséggel jár, de a nyulak változatosan esznek és jól tápláltak.

 

Szemes takarmány: árpa, tritikále és rozs

Ezt veszem a táposnál. Árpa mindig van, a másik kettő csak helyettesítő ha árpát nem kapok.

 

Kukoricát én sohasem adtam a nyulaknak, mert az összértékelésnél ez már az elején kiesett nálam.

(Akinek a gazdaságában adott a vegyes termény, az a saját keverésű abrakjába tesz kukoricát is kisebb %-ban.)

 

Tápot csak a kis nyulaknál veszek, a kicsiknek gyógyszeres tápot, az anya is eszi ha nagyobbak, akkor hizlalót adok. A kicsiket a tápról szoktatom rá az árpára. 

 

A szemes, száraz mellé mindig kapnak "salátát". Különösen télen. Ez frissen összevágott kerti, konyhai zöldség, alma, marharépa. A keverékre több kevesebb korpát is szoktam szórni a "saláta" nedvességének a felszívására. A nyulak szívesebben eszik ha nem tocsog. Összeköti a nem kedvelt anyagokat s a nyúl nem válogatja ki hanem eszi együtt a keveréket. A nyusziknál is előfordul, hogy valamit nem, szeretnek.

A marharépát marha reszelőn szoktam lereszelni. Korpával elkeverve igazi téli csemege, de nem szabad túlzásba vinni, mert a bélműködést megzavarhatja ha a nyúl túl jó étvágyú.

 

A kertből, a mezőről szezonban mindig kapnak friss zöldet, kaszáltat. Lucernát frissen kaszálva nem kapnak csak más vagy 1/2 naposan fonnyasztva.

 

A kertünk tele van mángolddal. Már nem ültetjük, magától nő elszóródott magokból. Kapor úgyszintén. A nyulak mindkettőt nagyon szeretik. Csicsókát is tartunk a nyulaknak a kert végén vadon nőve.

 

Káposztaféléket is szoktunk ültetni. Nagyon jó az őszi/téli kelkáposzta, leveles kel és a kelbimbó, aminek a növénye hatalmasra megnő.

Méhlegelőnek repcét is ültettem néhány m2-nyit. Mivel nem permetezhettem, így a nyulak kapják. Nincs annyi, amit meg ne ennének. A fokozatosan egyelt marharépának a levelét is feletetem velük.

 

Ha van kert is, akkor ezekre érdemes odafigyelni.

 

Tavasszal, amikor még alig van zöld, a közeli folyómederből a frissen kihajtó tarack fű igazi kora tavaszi friss zöld csemege. Később már a tarack tartalmatlan, amikor bőven van mindenféle zöld.

 

A ketreceiddel kapcsolatosan annyit jegyeznék meg, hogy a drótpadlón legyen pihenő deszka is.  Az óriás nyulaknál a telepadlót szokták ajánlani, mert a nyúl lába könnyen felfekélyesedhet.

 

Szép nyulaid vannak. Ha jól viseled gondjukat, akkor sok örömed telik majd bennük.

 

A téli itatás miatt mi nem aggódtunk. A nyulak reggel és este kaptak friss vizet és annyi salátát, amit rövid időn belül megettek. Ha a víz befagyott, akkor a jeget nyalogatták ha inni akartak.

Ha Te meg tudod oldani a víz fagypont feletti felmelegítését, az kellemesebbé teszi a nyulak téli időszakát.

 

Mindennél fontosabb, hogy állandóan legyen előttük széna egyik étkezéstől a másikig.

 

A szeles, nedves időszakban külső ketreceknél sokat segít a dekornádas védelem az oldalaknál. Felfogja az esőt, szelet, havat és elegendő friss levegője is van a nyulaknak. Vigyázni kell, hogy a helyük ne legyen huzatos.

 

Nagyjából ennyi a mi gyakorlatunkat számba véve így összefoglalva.

 

Köszönöm az elismerésedet.

Örömmel olvasom, hogy egyetemi hallgató vagy és a nyúltartás is foglalkoztat. A tanultakat pedig nyusziknál is alkalmazni tudod. Biztosan lesz még egy pár dolog, aminél a tanulmányaidat jól jöhet.

 

Érdemes a youtube-on is nézelődni. Az oroszoknál lehet jó dolgokat látni a nyúltartással kapcsolatban

 

Pl.

 

 

Előzmény: 2009norbi (40269)
2009norbi Creative Commons License 5 napja 0 0 40272
Előzmény: 2009norbi (40271)
2009norbi Creative Commons License 5 napja 0 0 40271

Na rendben, akkor megpróbálok csak 5 képet, hátha.. :) 

Előzmény: 2009norbi (40270)
2009norbi Creative Commons License 5 napja 0 0 40270

Csatoltam a képeket, de valamiért mégsem jelent meg, talán majd most: 

Előzmény: 2009norbi (40269)
2009norbi Creative Commons License 5 napja 0 0 40269

Sziasztok!

 

Kértetek képet a tenyészállományomról, csatoltam 10 képet, köztük a ketrecről is, bármilyen észrevételt és építő jellegű kritikát szívesen fogadok/fogadunk! :) 

A ketrecek saját készítésűek, hétfőn készítünk egy harmadikat is, ami emeletes lesz, mint a bal oldali. Ez a két konstrukció van amit eddig készítettünk, és nekem az emeletes jobban tetszik, mert bár alacsonyabb, de az alapterülete sokkal nagyobb a jobb oldali, nem emeletes társától. Ti melyiket javasoljátok? Anya nyusziknak fog készülni és azok szaporulatának. :)

 

1 hét telt el azóta, nem lustaságból nem reagáltam azonnal, hanem visszaolvastam a fórumot 1 évre visszamenőleg, mert volt még néhány zavarosabb dolog, amivel kapcsolatban sok az eltérő vagy hiányos információ, és gondoltam először keresek, utána kérdezek. A keresés közben viszont nagyon kellemes volt a felismerés, hogy van néhány tag, aki gyorsan és korrekten igyekeznek segíteni mindenkit, akiknek segítségre van szükségük, szóval a közösség nevében is köszönöm Tőletek, Deryan és még sokan mások! 

 


Szóval jelenleg két dolog, amit nem értek. Az egyik a kukorica. Sok helyen azt írják, hogy a kukorica egy tökéletes közeg a bélrendszerben lévő, nyuszi számára káros baktériumok számára és kellően elszaporodva mérgezően hatnak, amibe a nyúl elpusztulhat. Mások pedig kifejezetten javasolják, mint tökéletes szemestakarmány, még itt a fórumon is. Ezzel kapcsolatban mi lehet az igazság? Szárított takarmánykukoricára gondoltam.

 

A másik pedig, télen hogyan oldjátok meg az itatást, amikor pillanatok alatt befagy minden? Valóban csak jeget kell adni a nyulaknak, és ezzel az itatás megvan oldva? Én kültéren tartom őket, télére esetleg OSB lapokkal körbe tudom őket keríteni, hogy védettebb helyen legyenek, de így sem garantálom, hogy nem fog befagyni a víz. 

Egyébként a hétvégén kísérleteztem egy magam által épített itatóvíz-fűtő berendezéssel (kb. 50 Ft/itató önköltség :) ) - a fagyasztóban teszteltem és -18 fokos külső hőmérsékleten is sikerült 1-2 fokon tartani a vizet. (BME-n vagyok villamosmérnök hallgató, innen az ihlet). Szerintetek használható lehet ez a gyakorlatban? 

 

Köszönöm, üdv Norbert

 

bimbo79 Creative Commons License 6 napja 0 0 40268

SziasztoK

 

Német nagy ezüst nyulat/nyuszikat szeretnék vásárolni Tiszaroff/Jászberény környékén.Lehet választási,süldő,ivarérett .

1-1 arányban,fiú-lány,bak-nőstény.Nem egy helyre kerülnének,bak az enyém,anya a hugomé.

Köszönöm

Brigitta

0670/397-1967

 

ui:ha nem veszem fel,dolgozom,...,stb ,visszahívom.

Deryan Creative Commons License 6 napja 0 0 40267

Szívesen, örülök ha segíthettem.

 

Mi sem vagyunk valami szakképzett nyúltartók. Csupán saját felhasználásra tartjuk.

Jó pár évvel ezelőtt kezdtük.

Vettem pár szakkönyvet és itt a fórumban megbeszélgettük a gyakorlatot.

 

A növényeket felmértem, hogy a közelben mi szedhető és a kertben mit találok, aztán ebből alakult ki a gyakorlat.

A növényeket szakkönyvekben nézegettem meg. Konyhai hulladékot is nyugodtan adhatsz nekik, de minden legyen szép tiszta, földmentes.

 

Ha elbizonytalanodsz, akkor nyugodtan kérdezz. Előbb-utóbb lesz rá válasz.

Előzmény: iimi (40266)
iimi Creative Commons License 6 napja 0 0 40266

Köszönöm a választ!!!

 

Nem vagytok tapasztalt tenyésztő, csak amolyan hobbi gazdálkodó. Sokat olvasgatok aztán sokhelyen sok a hülyeség amiket írnak... de hát ilyen ez az internet. 

 

Gyermekkoromban, tavasszal etettük a nyulakat akáclevéllel soha nem volt semmi bajuk, mostanában meg azt olvasom, hogy mérgező. Az akkori ketrec egy elég bokros környéken volt ahol minden évente levágtuk - szinte kaszáltuk - a gombamódra a földől előtörő rengeteg orgonahajtást, aztán a nyár közepére már megint minden tele volt vele, sokszor ha kiengedtünk 1-2 nyulat, kedvükre lakomáztak belőle... sosem döglött egy sem.. most meg azt olvasom az orgona levele is mérgező. Lehet mindkettő igaz... de az a baj, hogy nem tudom mi az a nálunk őshonos növény amit egyáltalán nem szabad nekik adni.

Előzmény: Deryan (40265)
Deryan Creative Commons License 6 napja 0 0 40265

30-50 cm-el kurtítom meg a csicsóka szár tetejét, hogy aug.-ban oldalágakat fejlesszen és ősszel is legyen friss zöld levél a nyulaknak, amikor már minden egyéb elszáradt.

Ma este éppen ezt kaptak vacsorára. Nagyon szeretik.

Szárastól rakom be nekik a levelet.

 

Nyugodtan adhatod nekik a csicsóka levelet, szárat.

Előzmény: iimi (40264)
iimi Creative Commons License 6 napja 0 0 40264

Csicsóka levelet szabad adni a nyulaknak?

... gyökerét / gumóját télen szoktam nekik adni, de a levelét még nem adtam. Gondolom az sem mérgező, de ugye itt sok tőlem tapasztaltabb tenyésztő van, hátha van valakinek konkrét tapasztalata.

Előzmény: kemorgo (40263)
kemorgo Creative Commons License 2016.07.16 0 0 40263

Több mint három éve vannak nyulaim, már a második bakot fogyasztom, de heréket én még nem láttam :D

Nekem is újdonság volt, hogy nem láthatóak olyan látványosan, mint mondjuk, egy kutyánál. Aztán a tőlem tapasztaltabb nyulas barátném megvilágosított, hogy felnőttkorban is simán visszahúzzák, ha úgy gondolják, hogy veszély fenyegeti:D

 

A sok-sok ugrifüles kisnyuszi azonban kétséget nem hagyott arról, hogy azért termékenyek voltak a bakok.

 

A Pestorin Mormix-ot valóban ismételni kell, cserébe nem csak a mixomatózis ellen véd, hanem a vérzéses tüdőgyulladás ellen is. 

 

 

 

 

Előzmény: 2009norbi (40261)
Deryan Creative Commons License 2016.07.16 0 0 40262

Szia!

 

Szerintem szépen felkészültél a nyúltartásra és alapjában tudod mindazt, ami az induláshoz szükséges. A többit majd hozza gyakorlat.

 

A bak nyuszi miatt ne aggódj! Adj neki mozgási lehetőséget, amikor takarítasz. Hadd szaladgáljon, szaglásszon, ismerkedjen a körzettel.

 

A nyusziknál fontos a tisztaság, a jóltápláltság és főképpen eleinte minden apró eltérésre érdemes odafigyelni. Ha időd van olvasgass vissza a fórumban, a problémákat keresd vissza kulcsszavas keresővel, de kérdezhetsz is, viszont azonnali válaszra a nyári időszakban ne várj, mert ilyenkor itt nincs nagy nyüzsgés:)

 

Sok sikert!

 

Fotókat azért hozhatsz a nyulaidról, a helyükről :)

Előzmény: 2009norbi (40261)
2009norbi Creative Commons License 2016.07.16 0 0 40261

Sziasztok! 

 

Új vagyok még a fórumon, köszöntök Mindenkit! 

Tapasztaltabb nyúltenyésztőktől szeretnék kérdezni néhány dolgot! 

 

Júniusban kezdtem foglalkozni a nyuszikkal, kizárólag családon belüli felhasználásra. 3 anya nyuszi és egy bak van, ezzel a felállással indítottam el a hobbitenyészetem. Az anya nyulak keverékek (német óriás lepketarka anya + német óriás szürke apa) illetve a bak elvileg fajtatiszta szürke német óriás. A nőstények március 15 körül, a bak pedig február 15 körül született. Tenyésztésbe leghamarabb szeptember elején lehet bevonni mindenkit,  gondolom én, viszont kicsit elbizonytalanodtam a bakkal kapcsolatban. A helyzet az, hogy ő most 5 hónapos és a nemiszervét illetően egyértelműen bakról van szó, azonban heréi abszolút nem látható azaz gondolom még csak nem is ivarérett, nemhogy tenyészérett lenne, ebben valaki erősítsen vagy cáfoljon meg Kérem! Az én elképzelésem az lenne, hogy valóban német óriás és mivel csak 4 kg, kell neki még legalább 3 hónap amire eléri a 6-7 kg-os tömeget amire férfiassága is látható lesz valamint bevonható a tenyésztésbe. 

 

A keverék nőstény nyuszik 3.5 és 4 kg között mozognak illetve 4 hónaposak - feltételezem nekik elég lenne egy másfél hónap amire tenyészanyákká érnek, igaz? Rokoni kapcsolat természetesen nincs a bak és nőstény nyulak között, a nőstények pedig testvérek de ez lényegtelen. 

 

Tovabbá oltottam mind a 4 nyuszit Pestorin Mormyx-szal, ezzel kapcsolatban van valami tapasztalata valakinek? Valóban ismétlő oltást kell adni egy hónappal később? 

 

Köszönöm mindenkitől aki időt fordított a kérdéseim megválaszolására! 

Szép napot a Közösségnek! :)

iimi Creative Commons License 2016.07.15 0 0 40260

Valószínű nem sok ilyen nyúllal találkozott, de rendes volt... kedves és próbált segíteni...

Nem szemvedett...  Hirtelen történt amúgy a dolog és nem tudtuk mitől lehet, reméltük ő tudja.

 

Előzmény: Deryan (40259)
Deryan Creative Commons License 2016.07.15 0 0 40259

A dokinéni biztosan nem nyuszi specialista.

 

Nálunk már előfordult, hogy egy anyanyuszi 2 hátsó lába hirtelen lebénult. Nem vizsgálgattuk a reflexét. Sérülés kizárt volt.

Sajnáltuk, de nem hagytuk sokáig kínlódni. A kicsinyei már elmúltak 6 hetesek.

Előzmény: iimi (40255)
Öreg Halász-) Creative Commons License 2016.07.15 0 0 40258

Szia.

Szerintem a padozatnál elég a 12.5-15 mm -es távolság.

A gyári, rácsoknál is 12,5mm a távolság.

Előzmény: arvaiz69 (40249)
arvaiz69 Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40257

Szia! 

Köszönöm a válaszod!

Üdv.: Zoli

 

Előzmény: pápailepketarka (40256)
pápailepketarka Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40256

Szia,  szerintem jó a távolság 

Előzmény: arvaiz69 (40249)
iimi Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40255

Egy kettő hónapos csupafűl élettel teli vidám nyulam pár órája szinte pillanatok alatt megdöglött.

Mikor észrevettem, hogy lefekszik kicsit el van nyúlva, nem jók a reflexei , rohantam vele az orvoshoz (tudom ezt tőlem tapasztaltabb nyúltartók másként oldják meg...) Ott a dokinéni, tűvel a hátsó lábait kicsit megszúrva nézte a reflexeit. A bal lábára elég jól reagált de a jobb lábánál alig volt reflex. Adott neki B vitamint... de... fokozatosan csak romlott az állpota, mire kijöttünk a rendelőből, már látszott hogy nem marad meg.

 

Van négy testvére azok látszólag jól vannak... 

 

Hogy mi az okozó... nem tudta megmondani...

Szerintetek mi lehet? A meleg? ... agyvérzés? hőguta?

... esetleg az ételben lehetett valami? ... pár napja szúnyogok ellen permeteztek, repülőről (eddig nem tudtam)... lehet a kint száradó széna tartalmazott annyi mérget?

 

 

Előzmény: Deryan (40254)
Deryan Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40254

Köszönöm!

Nekem is nagyon tetszik ez az egyébként csupa élet nyuszi. Itt teljesen lefáradva liheg a hőségtől.

 

Ezt a tüneményes fotót már láttam. Szuper felvétel, azért emlékszem rá különösen. Gyönyörű nyuszikáid vannak!

 

Előzmény: iimi (40253)
iimi Creative Commons License 2016.07.14 0 0 40253

Nagyon szép!

Nekem is van lepketarka anyanyulam, talán fajtatiszta mert fülében van tetoválás. Állomány frissítésekor kaptam. A kicsi már keverék, de ha lenne valakinek hozzám közel (Nagykároly-Erdély) fajtatiszta bakja akkor az jó lenne...

 

Most nincs friss képem, csak ez ami itt van:  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139947032&t=9086919

Előzmény: Deryan (40247)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!