Legutoljjára augusztusba lett mérve,akkor 4kg volt,azótta kétszer fialt ,jelenleg is 8 kis fészeklakója van. Én 5kg körülinek tippelem,de holnap lemérem pontossan.
Kösz, aranyos vagy. Apám mondása jutott eszebe, ahogy írtad:
"Jó az öreg a háznál!" Apám, hozzá tette: "ha, csöpp esze sincs!" , még akkor is polyénkodott amikor már régen elhagyta 90. évét. Ő is nevetett, saját magár kifigurázta persze, mi is nevettünk. :-)
Sajnos hideg füstölni nem tudok, mert a füstölőnk maszek, nem erre van kiképezve. Én úgy oldom meg, hog rakok egy tüzet, majd beoltom a páclével, aztán akasztom fel a füstölni való anyagot. Ez nem éppen kellemes, de minent a minőségért! Az ősök a meleg füstös dolgokat meg a lángolt + füstölt kolbászt szeretik nagyon, de én nem vagyok érte.
No meg pl kolbásznál nem alkalmaznék édes fa füstöt, mert az más jellegű étel.
A gyenge hozamú anyákat lassan levagdaltam, de a kicsiket még tartani kell hogy legalább egy pörköltre való legyen. De jó lenne ha kicsit össze szednék magukat, mert most nagyon bejött a füstölt nyúl, és még 4-5db-ot akarok és ahhoz nem mini nyulak kellenek.
Most sikerült pár db bükk fára szert tenni, így majd azzal tervezek füstölni. De az akác se volt olyan rossz, végül is az a legáltalánosabb füstölő fa. De még tervbe van véve a meggy és szilva mint füstölő fa. Ezek jellegzetes gyümölcsös ízt adhatnaka húsnak. Már egy ideje a parázsba szórt borókabogyó alap dolog nálam, az is rásegít!
A keverékeknél biztosan számítanak a bele vitt fajták, amiről tud/nem tud az ember.
3. hónap környékén, akkor szoktunk vágni.
Viszonyítani úgy lehet jól ha van kontrasztnak egy fajcsoport. (Na, nem valami tetovált fülű közel 100 pontos kiállítási nyúl, hanem megbízhatóan fajnyúl.)
A mi keverékeinkhez képest a kaliforniaiak jobban ettek. Különösen a nemekre bontás után látványos volt a kali. bakoknál. De a fejlődésük is ennek megfelelően látványos volt.
A súly alatt konyhakészennálam mindig máj nélkül, de szívvel, tüdővel és vesékkel együtt van a súly.
Nem érdemes a zabáló, kis húshozamú nyulakat konyhára meghagyni.
Nekünk most van egy kis nyafka (a legkisebb volt a 10 testvér között), de a férjem odavan érte, hogy olyan szép, olyan aranyos. - Legyen!
Műtrágyánál csak a mennyiség van szabályozva és lassan kezdenek észhez térni ilyen téren odafent, hogy sok terület nitrát érzékeny ezért nem, vagy csak korlátozott mennyiségben szabad(na) alkalmazni.
A gyomírtóknál meg olyanok vannak, amelyek az adott kulturnövényt meghaggyák és a legtöbb gyomnövényt kiírtsa. Talán annyival lett enyhébb, hogy jobban kell alkalmazkodni az időjáráshoz, mert van amelyre kiszórás után rövidesen eső kell, van amelyre meg nem kell és hamarabb lebomlik. De attól még kérdéses, hogy a kulturnövény mennyit szív fel ebből és a termésben mennyi szer maradvány marad.
Régen hosszabb idő alatt illant el/bomlott le. Na neg gondolom a kúlturnövények nemesítésekor is gondoltak arra, hogy jobban tűrjön egyes toxikus anyagokat, amit pl más gyom nem tűr el.
"...a modern, egyszálbélű amazonok kajáját tartottam, attól nem nagyon betonozni."
:DDDDDD
Jó ötlet ez a korpa!
El tudom képzelni téli időszakban a nyulainknak adott káposzta-répa-alma-cékla salátákra szórva. Morzsalékosabb lesz így a saláta, mivel a korpa jó nedvszívó.
Nem hiába tartja a mondás: Jó az öreg a háznál!
Jól jönnek a bevált régi tapasztalatok, melyek a körülmények és gyakorlatok során évtizedek alatt összegződtek.
Megnézem én is a legközelebbi malomnál, hogy mi a helyzet :)
Ezt mennyi idős korban érik el? Nekem a jobbik keverékek 3 hónap alatt érték el a 1.5 kg vágott súlyt (belső szervek nélkül). Persze ez a hús hasznúak mellett elmarad. De még mindig jobb a hollandtarka kicsinyeinél, akiknél megállt az idő... Esznek annyit mint az ááálat, de nem akarnak nőni. Karácsony táján vágtam belőlük, a máj gyönyörű volt, de hát genetikailag nem egy növő bajnokok.
Ez korpaetetés elkeltette az érdeklődésem. Őszintén, nagyon régen láttam korpát (vagy 50 éve). Emlékeim szerint (nem a legjobb hasonlítás, bocs) az olyan laza, ocsúféle cucc? A élelmiszer boltokban ugyan láttam, de mindig átnéztem rajta, mert a modern, egyszálbélű amazonok kajáját tartottam, attól nem nagyon betonozni. Régen nagyszüleim a hízóknak adták, leforrázva és here lisztel keverték, úgy mondták, „kimoslékolják”, nőjön a bendője, többet tudjon enni. Olvastam bel tartalmát, jónak tűnik, de végülés a kérdésem: hogyan lehet etetni a fülesekkel? Enyhén nedvesítve? Konyhai hulladékkal keverve? (krumpli héj, zöldség pucoválnyok, talán szeletelt marharépa, stb.) Itt, 30 kg 1750,-Ft, emberi ár, sajnos malom, legalábbis nem tudok, amelyik kiskereskedelemben is árul.
Egyértelmű számomra a szálas takarmány etetése, erre ezért nem tértem ki. Nálam alap,hogy állandóan legyen előttük széna és szerintem Janinál is meg van oldva a fog koptatása hasonló módon. Így szerintem már kiválthatónak mondható a granulálás.
Emellé kapnak egyebet ami fogkoptató is? Szálas takarmány ilyesmi? Mivel jobb daráltan adni a szemes takarmányt, mintha ők rágnák meg?
Chezulu:
Sajnos nincs kiváltva a granulálás, mert abban az esetben a nyúlnak rágnia is kell! A lágy eleség mellé itt is kell valami fog koptató. A nyúl rágcsáló lévén folyamatosan nő a foga, folyamatos koptatást igényel.