A lényeg a légmentes zárás, vagy magas páratartalom biztosítása.
Ha légmentesen lezárod, akkor megakadályozod a hús nedvességének elpárolgását, ami a hús kiszáradását okozza. Ha mgas páratartalmú helyen van, (hűtő, fagyasztó), akkor sem szárad ki a hús.
Viszont: a paprika tv-n láttam, hogy hamuan tartsák a szalonnát 1-2 évig. ekkor csak kb a hamus tetejét vágják le és ekkor sem szikakd ki. Egy darabkával lehet ki fogom próbálni.
Egy csipet logika, egy csipet józan gondolkozás, 2 csipet tapasztalat:
Adott egy húshibrid tyúk, ami az udvaron jár, kapirgál, bogarat és füvet eszik. Így is 6 kilósra nő, vágáskor a hús íze és állaga nem lesz tanyaturmix jellegű így sem! Persze egészségesebb lesz mint a tápos hús, De most az íz és állag van célkeresztben! Ez a tapasztalat.
Adott egy holsten fríz szarvasmarha, amiért a felvásárlók alig fizetnek, mert a húsát nem szeretik a vevők.
Ha egy ólban van mellette egy magyartarka, akkor azért akár 100ft/kg többletet is fizetnek, pedig egymás mellett nőttek fel.
Ez is tapasztalat
Az előző 2ből jön a logika: A takarmányozás 1 dolog, a fajta is fontos!
Keveréknél sem mind1 mit keverünk össze!!! Ha egy pannon fehéret és egy kalifornaiait keversz, az hús álllagban nem lesz olyan mint egy lassabban növő keverék. Keverék alatt azon egyedeket értem, amelyek felmenői is minőségi nem mennyiségi portékák!
Vegyük a vad kacsa x házi kacsát. A vadkacsa kisebb, lassabban nő, de a húsa 1000x jobb mint a többié. (jó van aki nem szereti a vadhúst de tekintsünk el ettől.)
De hogy még meggyőzőbb legyek, ha egyszer sikerül kerítenem egy ilyen hús jellegű nyulat, összehasonlítást fogok végezni és megosztom. Amit eddig tudok, hogy a lepketarka (keverékeim) húsának íze és állaga elmarad pl a holland tarktól, vagy a kistestű vadas jellegű (parlagi magyar???) nyulaktól.
De ez már gasztronómiai oldal. Nem sokan foglalkoznak azzal, hogy ilyen szinten külöbséget tegyenek hús és hús között. Sok embernek csak a mennyiség a fontos. Egy kis fűszer és akár a macska húst is megeszik.
Ez egyszerű frissen besózott szalonna. Kb. tenyérnyi darabokra vágják és ezekkel a darabokkal tele gyönyöszölik az üveget majd lezárják és hidegen, pincében tárolják.
A férjem szülei mindig így tették el a szalonnát, sőt a hússal is ezt tették.
Na, most ebben nem is vitatkozok, ámbár még egyik nyulam sem panaszkodott volna, hogy stresszes lett, mert átkerült, ráadásul szétválasztva ivarilag más helyre. :-) Igaz, nem méricskélem, sem a kajájukat, sem őket. Ha nincs kajájuk adok, ha megnőttek levágom, persze rendesen takarítok, ez az egyszerű gyakorlatom. Van 4 db 100x110x80 cm méretű ketrecem, a leválasztottak ott vannak egy darabig 10-12 db, majd, ha kinőtték átkerülnek - ivar szerint ott is -, egyik 300x110x80 cm méretű nevelő ketrecbe. Onnan mennek a fazékba, először a bakok a "levesbe" azután a lányok. Nincs vita, mind sorra kerül.
Az sem törvény nálam, hogy mikor választom el őket. Ha sűrítetten fedeztetek, 5 hétre választok, ha nem mert üresen hagyom az anyát, van mikor 10 hétre választok. Mondom, én csak konyhára termelek, van folyamatosan "áru", ráérnek növekedni. Lényeg, legyenek egészségesek.
Semmi kötekedés csak szertném megkérdezni hogy miből gondolod azt hogy pl egy keverék nyúlnak jobb a húsminősége,mint pl a debr.feh-nek?(Kóstoltad már?)
Szerintem a tartási viszonyok határozzák meg az ízét.Ha nem etetsz vele sz@rt akkor nem lesz rossz íze.
Ha nem baj, én feltennék egy nem magyaróriásos kérdést. :)
Ez az itatószerkezet, ami a lenti képen van, milyen rendszerhez való? Csak hálózatra csatlakoztatható vagy esetleg más, "háztájibb" megoldással is működik (palack, kanna..stb)?
"Ha az anyát elvesszük és idegen helyen is van, ezzel nagyobb stressz hatás éri, mintha csak az anyát vesszük el és a kicsik egy ideig maradnak a helyükön." Félreértés ne legyen, én értem, de nem mindenki. A lényeg, hogy én azért az anyát teszem át másik ólba, mert így a fiatalok észre sem veszik a változást, gyarapodnak továbbra. Az anya körülnéz az új helyen és mintha mi sem történt volna, beilleszkedik.
Szia Légyszives ezt a tartósitási módot bövebben is kifejtenéd.Még ilyenröl nem hallottam de szivesen kipróbálnám.A már készre füstölt szalonnát teszik igy el,légmentesen kell e lezárni stb?Nagyon megköszönöm válaszodat s segitségedet.
holnap vágnék 2 sűldö nyulat tudna valaki egy jó receptet mondani mivel málunk csak én meg a nagyobbik fiam esszűk a nyulat ( pl pörkölt vagy sűlt vagy valami más esetleg
Sziasztok! Szeretném megkérdedzni hogy Hjadú-Bihar megyében vásárolnak-e fel még vlahol nyúlakat? Egy pár éve hallottam mhogy vásároljak fel jártak faluról falura és mindenhonnan szedték össze. Akkor én még nem nyulaztam, mert még gyerek voltam. Ha már nem vásáolják akkor megmondaná nekem valaki hogy miért maradt abba?
Az anya elvétele a kis nyulak stresszének csökkentése miatt van. Ha az anyát elvesszük és idegen helyen is van, ezzel nagyobb stressz hatás éri, mintha csak az anyát vesszük el és a kicsik egy ideig maradnak a helyükön. Persze nem ökölszabály, csak 1 plusz amit lehet biztosítani a kicsiknek.
Én próbáltam már:
Kereken 30 napra választok, a kicsiket elveszem külön ketrecbe teszem. Ez nem vált be, és semmi értelme kis termelésben
Kereken 35 napra választok a többi ugyanaz mint az előbb.
40-50 napos korban választok, az anyát veszem el. Ezt alkalmazom, ha 7-8 fős a csapat.
Vágási korban választaok, szóval az elvett egyedet le is vágom. Ez a legjobb, de sok feltétel kell:
- nagy ketrec, ahol elfér bőven az alom. Ez jelenleg csak kis alomlétszám esetén valósulhat meg
- kevés választási nyúl, max 4-5 db.
Amit még nagyon szívesen kipróbálnék az a mélyalmos tartás nagy területen (pl disznós ól stb) és szabad tartás. Egyelőre ezekre nem vagyok berendezve.
Az újzélandi, bécsi, német óriás mind nem magyar, és magyarországon is megvan a neve, nem keresztelik át. Abban van igazság, hogy nem a kistermelők feladata a gén megőrzés, de ők is hozzá járulhatnak! Az állam/eu támogatja az őshonos állatok tartásást! (kacsa, liba, szarvasmarha, bárány stb) Persze vannak követelmények de akkor is. Szóval jó dolog egy ősi fajta fenntartása, csak ne sajátítsa már ki senki, hanem a honfitársaival ossza meg, és segítsen fenntartani, terjeszteni! Ha meg magának csinálja akkor:
1. ne sajátítsa ki a nevet
2. ne a naagy magyar nyúlágazat fellendítéséről papoljon. Arról olyan papoljon, aki országos szinten járul hozzá, nem 1 faluban/megyében. (Van egyáltalán ilyen ember MO-n?)
Szóval én lélekben támogatom az ősi magyar nyulak fenntartását/génmegőrzést és egy teljesen magyar fajta kialakítását mindaddig, amig a magyaroknak van, nem pedig 1-2 pénzesnek! Itt nem a nagy gazadasági mutatókat kell figyelembe venni!!! Arra vannak speckó fajták! A szürke marha is kiszorult a tej termelésből és hús termelésből MO-n, mert nem éri meg a hús és tej hasznú fajtákhoz képest tartani kis gazdaságokban. Mára már csak a pénzesek kiváltsága ez a fajta és inkább látványosság, nem pedig hús/tej termelési fajta!
Gyakorlatban támogatni nem tudom, mert meg van kötve a kezem anyagilag. De pl a pannon fehéret és debreceni fehéret jó áron értékesítik, nagyon hamar elterjedt. Persze ez húshasznú azért is, de aki a minőségre hajt, nem csak a mennyiségre, annak talán egy ilyen magyar fajta kézen fekvő lehet! (A szürke marha is minőség, nem mennyiség)
Remélem érthető a gondolat menetem és nem kötekedést von le belőle senki sem!
Szépek, gratulálok, idén szeretné én is egy szülőpárt beszerezni. Az annyi a megjegyzésem, hogy én a választáskor az anyát hagyom a helyén, az utódok mennek külön, ivar szerint, jobbnak tartom ezt a módszert.
Fontos? Szerintem nem, már mint a magyar óriás elnevezés. Lépjünk már túl ezen a témán! A kistermelőnek az a fontos, hogy jó legyen a hús-csont arány, legyen ellenálló lehetőleg, szapora, (mint a nyúl). Hogy mi a neve, njani vagy juhosttt2, vagy éppen japipapi,- nem számít! Ha elengeded a magyar óriást és átmegy a határon kukunyinba, ott egy tenyésztő átkereszteli kukutyini óriásnak és a bírálók elfogadják, hiába kötöd a karót, hogy márpedig az magyar óriás! Meddő vita az egész szerintem, már annyi nyúl név van, hogy ember legyen a talpán aki, mind ismeri, szerinten nincs is olyan egyén. Kár az időért.
Ma mérés volt debreceniéknél. A hat hetes alom ( 8 db) átlagtömege 1.13 kg, a szórás 1.10-1.34 kg. Az egy hónapos csapat tízen vannak, 0.573 kg átlaggal. Egész jól megközelítik a fajtaátlagot. Az idősebb csapatot holnap választom, azaz az anyát kiveszem.